σε , , ,

Μια παιδίατρος αποφασίζει να σχολιάσει τα ελληνικά Μαμαδογκρουπ του Facebook. Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό

«Κρατιέμαι τόσο καιρό να μη σχολιάσω αλλά δε γίνεται άλλο. Η μάστιγα των μαμαδογκρούπ είναι εκτός ελέγχου»

Ξέρετε για ποιες μανούλες μιλάμε. Για τέτοιου στυλ:

Μια παιδίατρος είχε κρατηθεί για χρόνια να μη σχολιάσει τις «μανούλες του Facebook» που δίνουν η μία στην άλλη αντιεπιστημονικές συμβουλές και είναι σίγουρες πως οι γιατροί κρύβουν την αλήθεια αλλά οι ίδιες δεν είναι πρόβατα και την ανακάλυψαν στο ίντερνετ. Έχοντας κρατηθεί τόσο καιρό, όταν αποφασίζει να μιλήσει, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό, κι όποιον πάρει ο χάρος. (Ευχαριστώ την erin_ που μου το έστειλε.)

Αντιγράφω το κείμενό της όπως το είδα στον τοίχο ενός γιατρού που το προλογίζει λέγοντας «από τη συνάδελφο Παιδίατρο Dora Stergidou γραφτηκε το παρακάτω και με εκφράζει απόλυτα.» 

Να τι έγραψε η Παιδίατρος:

Κρατιέμαι τόσο καιρό να μη σχολιάσω αλλά δε γίνεται άλλο. Η μάστιγα των μαμαδογκρούπ είναι εκτός ελέγχου.

Καταλαβαίνω την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μαμάδων στο διαδίκτυο, την ανάγκη για κουτσομπολιό, την σύγκριση συνταγών για τα καλύτερα γιουβαρλάκια, την ανάγκη να αποδείξει η μία στην άλλη ποια θήλασε περισσότερο αλλά get a life ρε κορίτσια!

Ξεκολλήστε, έχει κουρκουτιάσει το μυαλό σας όλη μέρα στην ομάδα του “χρυσού θηλασμού”, “της μαγικής παιδικής διατροφής”, “του μακρύ χαλινού”, “των εξωτικών αλλεργιών”, “των σατανικών εμβολίων”.

Πάτε καλά; Σας δίνουν οδηγίες άγνωστοι από το διαδίκτυο για τα παιδιά σας και εσείς τις ακολουθείτε; Ξέρετε ποιος είναι αυτός ο άσχετος που σας λέει τι να κάνετε με την υγεία των παιδιών σας; Είστε τόσο ευκολόπιστες και οδηγείστε σε σοβαρές αποφάσεις για την υγεία τους κατόπιν παρότρυνσης από την Ευθαλία Ασχετοάσχετη και την Αμαλία Ξερόλα;

Αν κάτι συμβεί από ποιον θα ζητήσετε τα ρέστα; Επειδή το παιδί της άλλης είχε “κακό” παιδίατρο που δεν ήξερε πότε εισάγουμε τα passion fruits και το παστό καγκουρό στη διατροφή του βρέφους εσύ ακούς τον γκουρού του διαδικτύου;

Η άλλη λέει “διαβάζει πάνες” και δίνει οδηγίες στις μάνες από φωτογραφίες πάνας με κακά, για το αν έχει το παιδί αλλεργία στο γάλα και τί πρέπει να κάνει από πλευράς διατροφής. Ποια είσαι; Η θείτσα η Γκολιώ που διάβαζε τα μελλούμενα στα εντόσθια των ζώων;

‘Αλλη, πιο ειδική, που χαίρει σεβασμού αρχηγού φυλής, βλέπει φωτογραφίες νεογέννητων που στέλνουν οι ίδιες οι μάνες και τους λέει αν έχουν βραχύ χαλινό και που πρέπει να πάνε να τον κόψουν (σε ποιον γιατρό, με ποια μέθοδο και πότε). Η δόλια η λεχώνα που έχει φουντώσει από την ορμονική καταιγίδα και είναι έτοιμη να πέσει και στον γκρεμό, ζαλισμένη, αγχωμένη, λέει α! να αυτό είναι, το βρήκα γιατί το μωρό κλάνει συνέχεια, φταίει ο χαλινός, θα πάω να τον κόψω. Και πάει το άμοιρο το μωρό και του τον κόβει, έχει δεν έχει χαλινό. Ο παιδίατρος ΔΕ γνωρίζει, ο Παιδοχειρουργός ΔΕ γνωρίζει, ο ΩΡΛ ΔΕ γνωρίζει, η γκουρού του facebook ΓΝΩΡΙΖΕΙ!!!

Δε λέω ότι τα ξέρω όλα, ούτε και ότι υπάρχει συνάδελφος που τα ξέρει όλα, ξέρω όμως που φτάνουν οι γνώσεις μου και παίρνω την ευθύνη των ιατρικών μου αποφάσεων σε αντίθεση με την Ουρανία Μαμαδογκουρού που σου λέει τί να κάνεις από το ίντερνετ.

Οδηγίες διατροφής από μάνα σε μάνα, γιατί οι γιατροί ΔΕ γνωρίζουν, η καρακατινάρα, η ανύπαρκτη, η επικίνδυνη, που αποκτά οντότητα από το διαδίκτυο, ορίζει ΤΙ ΘΑ ΤΑΪΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ, και φυσικά δε φέρει καμία ευθύνη για ό,τι συμβεί στο μέλλον. Δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες, μόνο με κρέας γιατί το παιδί δε τρώει τίποτα ΑΦΟΥ ΘΗΛΑΖΕΙ ΦΟΥΛ, είναι αμαρτία η πατάτα λέει η ανύπαρκτη, θα μάθει να τρώει πατάτα και θα κόψει το θηλασμό.

Που έφτασε 18 χρονών και ο τάδε γκουρού του θηλασμού λέει δεν πειράζει που έβγαλε 32 δόντια μαζί με τους κυνόδοντες, θηλάστε φουλ το λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ας πάθει οστεοπόρωση και ας μη βάζει βάρος και ας σκευρώσει το δόλιο. Που το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι αν θηλάζει όσο θέλει (σωστό) ΔΕΝ πρέπει να τρώει και πατάτα το κακόμοιρο;

Τι; Έδωσες δημητριακά; ΤΖΙΖ ΚΑΚΑ, θα φουσκώσει το εντεράκι του, μη δώσεις, αποκλείεται, σου λέει η Κατίνα Ανύπαρκτου,αφού το είπε και η Μαρίκα Χατζηθηλάστρου.

Και για το τέλος τα εμβόλια, θέμα αγαπημένο και ανεξάντλητο. Μάθε πρώτα ανοσολογία, μικροβιολογία, λοιμωξιολογία, δες και δεκαριά μηνιγγίτιδες και σηψαιμίες με ακρωτηριασμούς στο νοσοκομείο και μετά δώσε οδηγίες για το ποια εμβόλια και πότε. Αλλά τί περιμένεις εδώ ακούμε κάθε μέρα από μανάδες ότι πήγαν σε συναδέλφους παιδιάτρους και τους είπαν “τόσα πολλά εμβόλια έχεις κάνει στο παιδί;”. Λες και τα εμβόλια τα κάνουμε όποτε θέλουμε, όσα και αν θέλουμε και καθόλου αν δε θέλουμε. Υπάρχει Επιτροπή Εμβολιασμού κυρά μου, δεν κάνουμε ό,τι μας κατέβει.

Δε λέω ότι τα ξέρω όλα, ούτε και ότι υπάρχει συνάδελφος που τα ξέρει όλα, ξέρω όμως που φτάνουν οι γνώσεις μου και παίρνω την ευθύνη των ιατρικών μου αποφάσεων σε αντίθεση με την Ουρανία Μαμαδογκουρού που σου λέει τί να κάνεις από το ίντερνετ.

Το ποστ έχει σκοπό την αφύπνιση όσων κατά λάθος παρασύρονται, οι άλλοι, οι σκληροπυρηνικοί, οι ακραίοι δε θα μάθουν ποτέ γιατί νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εύχομαι με τις λιγότερες συνέπειες για τα παιδιά τους.

Τα θέματα που έθιξα δεν είναι αστεία αν και η διάθεσή μου ήταν καυστική και κατά τη γνώμη μου άπτονται ελέγχου για την πιθανότητα νομικών παραβάσεων (αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία κτλ)…

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η σεξοβόμβα, η αδιάκριτη, η μερακλού – κι ακόμη 17 Μανούλες του Φέισμπουκ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

92 points
Upvote Downvote

38 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Η αλήθεια Άρη είναι κάπου στην μέση. Λυπάμαι που το λέω αλλά και εγώ έχω πέσει «θύμα» γιατρού που σε ενός μηνός παιδί μου συνέστησε φόρμουλα γιατί το παιδί λέει δεν έπαιρνε βάρος. Το παιδί τελικά είχε χαλινο. Δεν συμβουλεύτηκα ιντερνετικα. Αλλά ιντερνετικα άρχισα να ψάχνομαι. Κόπηκε ο χαλινος και θαύμα! Το παιδί άρχισε να παίρνει βάρος. Πολλοί είναι οι γιατροί και το ξέρουμε όλοι που με τις φαρμακευτικές τα κάνουν πλακάκια. Ο παιδίατρος σε αυτήν την περίπτωση τα κάνει πλακάκια με εταιρίες βρεφικών τροφών. Δεν είναι όλοι προς θεού. Είναι όμως πολλοί. Θηλασα έως ενός έτους. Δεν άντεχα δεν ήθελα άλλο. Ο ΠΟΥ ορίζει τα δυο έτη και μετά όσο θέλει η δυάδα. Ο ΠΟΥ αυτά όχι η κάθε τρελή. Και οι παιδίατροι (όχι όλοι ξαναλέω) σου λένε μετά το εξάμηνο κοψτο γιατί το παιδί θα βγάλει κερατα ξέρω γω. Μπαίνει στις στέρεες τροφές το παιδί και σου δίνουν φαριν λακτε. Για το θεό δηλαδή. Αντί να δώσουν οδηγία να κόψεις 2 φρούτα και να τα αλεσεις. Και μην γυρίσει κανεις και πει και μεις μεγαλώσαμε έτσι και τι πάθαμε. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από τα αυτοάνοσα που θερίζουν την γενιά μας και το κατά ποσο το γεγονός ότι δεν θηλασαμε και τρώγαμε βαζάκια έχει συμβάλει. Αλλά όπως συμβαίνει πάντα το πράγμα στο διαδίκτυο ξεχειλώνει. Όταν δεν έχεις κριτική διάθεση μπορείς να πιστέψεις την σαρα και την Μαρα. Και ναι οι ομάδες αυτές συχνά πολύ συχνά ξεφεύγουν. Αλλά στο λέω γνωρίζοντας σε πολλές περιπτώσεις έχουν αφυπνίσει μαμάδες που είχαν γίνει μπαλάκι στους γιατρούς.
  – εννοείται ότι για τα εμβόλια οι σελίδες θα έπρεπε να πέφτουν ως επικίνδυνες.
  – θα αφήσω ασχολίαστη στην γλώσσα και γραφή της γιατρού. Όσο αγανακτισμένος και αν είσαι αυτό δεν είναι τρόπος.

  • ‘Οπως το γράφετε, δημιουργείται η εντύπωση ότι ο ΠΟΥ συστήνει αποκλειστικό θυλασμό μέχρι τα 2 έτη. Δεν είναι έτσι. Ο ΠΟΥ συστήνει αποκλειστικό θυλασμό μέχρι τους 6 μήνες! Από εκεί και μετά εισάγονται σταδιακά στερεές τροφές συνεπικουρικά με τον θυλασμό. Αυτό το επαναλαμβάνει παντού σε ότι αφορά τον θυλασμό. Η εισαγωγή στερεάς τροφής μετά τους 6 μήνες κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη στα πρώτα 2 χρόνια (βρεφική θνησιμότητα) όπου συμβαίνει και η πιο ραγδαία ανάπτυξη (ανάμεσα σε όλα τ άλλα και στην διανοητική ανάπτυξη του βρέφους)!

   Review of evidence has shown that, on a population basis, exclusive breastfeeding for 6 months is the optimal way of feeding infants. Thereafter infants should receive complementary foods with continued breastfeeding up to 2 years of age or beyond.

   Breastfeeding infographics
   Breastfeeding is the best way to provide infants with the nutrients they need. WHO recommends exclusive breastfeeding starting within one hour after birth until a baby is 6 months old. Nutritious complementary foods should then be added while continuing to breastfeed for up to 2 years or beyond.

   http://www.who.int/features/qa/21/en/
   http://www.who.int/features/factfiles/breastfeeding/en/

   Όσον αφορά τον εμβολιασμό, οι γονείς που αρνούνται το δικαίωμα της υγείας στα παιδιά τους και βάζουν σε κύνδινο την δημόσια υγεία, θα έπρεπε να διώκονται νομικά.

   Όσον αφορά την γραφή της παιδιάτρου δεν βλέπω κανένα πρόβλημα, αφού απευθύνεται σε ενήλικες και όχι σε νήπια.

   • Ναι έτσι όπως διατυπώθηκε δίνω την εντύπωση για αποκλειστικό θηλασμό. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν παίζει τουλάχιστον σε μαμάδες που είναι με τα καλά τους. Προσωπικά εμένα (αν και είναι καθαρά θέμα ανθρώπου) και ο 2ος χρόνος θηλασμού μου φαίνεται υπερβολή.

  • Η γιατρός έχει δίκιο, αυτά τα γκρουπ είνα επικίνδυνα. Αλλά μου κάνει εντύπωση πως από όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν στα γκρουπ, σχολίασε μία και εσύ την ξέρεις… μικρός αυτός ο ιντερνετικός κόσμος. Όσο για τον τρόπο που έγγραψε το άρθρο, τι ήθελες δλδ; Να το γράψει χειρόγραφα και να το σκανάρει;

   • Για να σας είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα το σχόλιο σας. Αν αναφέρεστε στον χαλινο να σας πω ότι είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο. Σε αλλά παιδιά δημιουργεί προβλήματα σε αλλα όχι. Στην περίπτωση του δικού μου παιδιού όταν είδα ότι δεν παίρνει βάρος και εφόσον δεν με κάλυπτε η αιτιολογία του παιδιάτρου ότι το γάλα μου είναι νερό, άρχισα να ψάχνω τι μπορεί να φταίει. Δεν θα ντραπώ να πω ότι διάβασα αρχεία ομάδας που δίνει συμβουλές θηλασμού. Εκεί διάβασα για το ενδεχόμενο το παιδί μου να έχει χαλινο κοντό και να το εμποδίζει στις θηλαστικες κινήσεις. Εννοείται ότι τον πρώτο που ρώτησα ήταν τον παιδίατρο ο οποίος το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Έχοντας τις αμφιβολίες μου, πήγα σε παιδοχειρουργο και αν και βρέφος και σε παιδο ορθοδοντικό. Που και οι δυο μου έδωσαν την ίδια απάντηση. Ότι το παιδί μου έχει χαλινο που το εμποδίζει. Είμαι από τις μαμάδες που άλλαξε παιδίατρο και προφανώς δεν έστειλε φωτο παιδιού της σε ειδική γκουρού του διαδίκτυου αλλά έψαξε άλλον παιδίατρο. Σας ρωτάω όμως δεν θα ήταν κρίμα το παιδί να σταματήσει στον 1-2 μήνα τον θηλασμό επειδή :’το γάλα σου είναι νερό»; Θεωρώ ότι είναι υγιές οι μαμάδες να ψάχνονται, πάντα προφανώς έχοντας ειδικούς στο πλάι τους.

  • Και μια χαρά είναι η γραφή της γιατρού, αν λάβει κανείς υπόψη τι έχουν διαβάσει τα ματάκια της. Γιατί, εκτός από γιατρός είναι και άνθρωπος.

   Μια γιατρός είπε στον γιο μου “……….., ρε μαλακισμένο;” και ξέρετε τι μου είπε εκείνος μετά; “Πολύ την γουστάρω αυτήν την γιατρίνα: ξέρει πώς να μιλήσει σε έναν έφηβο!”

   • Δεν είναι μια χαρά η γραφή της. Όχι αν σκοπός είναι να προβληματίσει ενάντια στην μάστιγα μαμάδων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους, νομίζοντας ότι οι γιατροί είναι σταλμενοι από μουτζαχεντίν. Αν σκοπός της είναι να κάνει ντόρο τότε είναι οκ. Υπάρχουν πολλές ομάδες εκεί έξω. Και κάποιες είναι σοβαρές. Η ισοπέδωση δεν ωφέλησε Ποτε κανέναν. Μπορεί να γίνει διάλογος επι του θέματος, αλλά όχι με αφορισμούς.
    Άρη αν θες να είσαι σωστός και δίκαιος κάνε τον κόπο να δεις τι δουλειά γίνεται σε γκρουπ όπως αυτό της ενσυναίσθησης ή θηλασμός και αλλεργίες. Ξαναλέω η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Στο Ίντερνετ υπάρχουν επικίνδυνες και ανεγκέφαλες μανάδες αλλά εκεί έξω υπάρχουν γιατροί που δίνουν πολύ εύκολα οδηγίες για φόρμουλες και έτοιμα φαγητά. Τα λεφτά είναι πολλά Άρη.

    • Δεν ψαχνομαστε στο internet για συμβουλές υγείας και φυσικά δεν δίνουμε και δεν ακολουθούμε, υπάρχουν για αυτό οι γιατροί που σπούδασαν και κατέχουν το αντικείμενο τους.Όσο αυτός μπορεί να μου δώσει συμβουλές για την υπεράκτια κατασκευή γέφυρας, άλλο τόσο μπορώ να επέμβω ή να αμφισβητήσω την επιστημονική του ιδιότητα.Ακόμα και ένας γιατρός, ένας σοβαρός επιστήμονας δεν δίνει συμβουλές χωρίς διάγνωση.Λέτε ότι η ισοπέδωση δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.Νομίζωότι στην περίπτωση δεν υφίσταται θέμα ισοπέδωσης ή επανεξέτασης του θέματος, τα πράγματα είναι απλά, αν προκύψει πρόβλημα υγείας, πάμε στον γιατρό, όχι στο google,ζητάμε κα δεύτερη γνώμη, όπως θα μπορούσατε να κάνετε για τον χαληνό.Όποτε αρρώστησαν-ευτυχώς συνηθισμένες ιώσεις-τα παιδιά μας τα πήγαμε στον γιατρό.Σε μια κάπως σοβαρή ωτίτιδα της κορης μου, όταν είδαμε ότι δεν ήταν τελικα τόσο απλή, αλλάξαμε ΩΡΛ.

  • Κυρά μου εισαι με τα καλα σου;
   Πού προτείνει ο που δυο χρονια θηλασμό;
   Η φαριν λακτε με την φρούτο κρέμα ειναι το ίδιο ;
   Τα αυτοάνοσα δεν τα ξέραμε γιατι δεν μπορούσαν να διαγνωστούν ,λέγανε ετσι ειναι αυτος!
   Να μας φέρεις τα πλακάκια που εχουν κανει οι γιατροί με τις φαρμακευτικές .και εγω μπορω να ισχυριστώ οτι τα εχετε κανει πλακάκια με τον φούρνο για να μας παχαίνετε με τις πίτες αλλα δεν εχω αποδείξεις .οτι το πετάω δεν σημαίνει οτι μπορω να το υποστηρίξω

  • Όπως και να χει η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, και η αλήθεια δεν είναι στην μέση οι γιατροί σπουδάζουν τόσα χρόνια προφανώς όπως και σε κάθε επάγγελμα υπάρχει διαφθορά αυτό δεν δίνει το δικαίωμα στον καθένα να κάνει ότι γουστάρει. Και επίσης σκεφτείτε ότι ο δείκτης θνησιμότητας είναι στο χαμηλότερο της ιστορίας δεν είναι αποτέλεσμα των μανούλων αυτό. Όσο για τα αυτοανοσα μάθετε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλούνται από γενετικού παράγοντες που πυροδοτουνται αρκετές φορές από περιβαλλοντικους αν και η διατροφή είναι ένας από αυτούς σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι ο κύριος γτ δεν μιλάτε για το ανχος που είναι πιο κύριος και μαστίζει ακόμα και άτομα που δεν έχουν γενετική προδιαθεση

  • Κατσε λιγο γατρος με γιατρο διαφέρει. Και όπως θες να επιλέγεις το καλύτερο για το παιδί σου το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Αν ο γιατρός σου έκανε λάθος διάγνωση τότε δεν ήταν ο κατάλληλος μεγαλώσαμε με οικογενειακό γιατρό και τα παιδιά μου τα πάω στον ίδιο ξέρουμε την παιδεία του και το βιογραφικό του και έτσι τον εμπιστευτηκαμε και είμαστε υπερευχαριστημενοι. Αλλά επειδή η γυναίκα μου είχε διαβάσει κοινοποιήσεις στις εν λόγο ομάδες πίστεψε ότι ζούμε στον μεσαίωνα με αυτά που άκουγε. Έβλεπε πράγματα που της έλεγε η γιαγιά της όταν γέννησε, φαντάσου η γιαγια της και όχι η μάνα της. Και στην τελική, εάν σαν μαμα δεν ξέρεις τι να κάνεις τότε γιατί το έκανες. Το παιδί δεν είναι πυρηνική φυσική καταλαβαίνεις ποτέ του κόβεις τον θηλασμό, ποτέ του αρχίζεις στερεά κλπ κλπ.

 2. Για όνομα του Θεού, του Αλλάχ, του Ιεχωβά, του Δία, του Όσιρι και ό,τι άλλης θεότητας έχει φανταστεί ο άνθρωπος. Μήπως πρέπει να επιτρέπεται η τεκνοποίηση από ένα συγκεκριμένο IQ και πάνω;

 3. Καλά τα λέει η παιδίατρος, οπωσδήποτε, αλλά βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις η πείρα κάποιων γονέων δίνει κάποιες λύσεις. Όχι πάντα, αλλά δίνει. Γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν χωρίς συμβουλές παιδιάτρων όχι επειδή δεν χρειαζόταν, αλλά επειδή ήταν δύσκολη η πρόσβαση σε παιδίατρους. Μιλάω για την επαρχία. Εγώ μεγάλωσα χωρίς πολλά πολλά, και η μοναδική ‘πολυτέλεια’ ήταν οι τροφές της Gerber.

 4. “Το ποστ έχει σκοπό την αφύπνιση όσων κατά λάθος παρασύρονται, οι άλλοι, οι σκληροπυρηνικοί, οι ακραίοι δε θα μάθουν ποτέ γιατί νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα”

  Μακαρι το παραπανω να αφορουσε μονο τις μανουλες του facebook…

  Δε βρισκω καθολου παραλογη την αντιδραση της παιδιατρου, σε αρκετες περιπτωσεις θα επρεπε να επεμβαινει εισαγγελεας για εκθεση ανηλικων -και οχι μονο- σε κινδυνο.

 5. Συμφωνω με τη γιατρο. Αν ενας γιατρος δεν σου κανει πας σε αλλον κι οχι αυτοματα στη γειτοννισα.Πας σε αλλον γιατρο. Αλλα περισσοτερο συμφωνω με το Get a life, που ειναι κατα τη γνωμη μου και το κομβικο σημειο. Αν τα παρατησεις ολα με το που κανεις παιδι και η ζωη σου (και το μυαλο σου) αφιερωθουν μονο σ’αυτο, ξεκινουν πολλα προβληματα!!
  Πρεπει και λιγο να σκεφτομαστε…

 6. Και εγώ ήξερα κάποιον που ήξερε κάποιον που πέθανε!

  Στείλτε μου καμιά φωτογραφία από την τουαλέτα σας τώρα, να σας πω τι να κόψετε…

  Σας το λέω από τώρα βασικά…

  Κόψτε τις μ@λ@κίες!

 7. Πλάκα μας κάνει μου φαίνεται! Αν δεν υπήρχαν 2 ομάδες δεν θα είχα καταφέρει να θηλάσω το παιδί μου, αφού οι οδηγίες που μου έδωσε η γυναικολόγος και η παιδίατρος αργότερα ήταν λανθασμένες. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι 2 ομάδες το παιδί μου θα έτρωγε κοσνέρβες με ρύζι ζάχαρη και συμπληρώματα διατροφής αντί για κανονικό φαγητό. Το θέμα δεν είναι ότι οι γιατροί είναι λάθος και οι ομάδες σωστές. Το θέμα είναι ότι κάποιοι γιατροί είναι λάθος και καποιοι σωστοί. Οι μαμαδο-ομάδες αυτές βοηθούν στο να διαλέγουμε τον κατάλληλο γιατρό.

  Άρη θα σε παρακαλούσα να δημοσιεύσεις και το τι λέει ένας άλλος παιδίατρος, o Στέλιος Παπαβέντσης.

  «Απευθυνόμενα ΚΑΙ σε επαγγελματίες υγείας ΚΑΙ σε γονείς.
  Έχουν περάσει οι εποχές που την γνώση την είχαν 5-6 άνθρωποι και αν ήθελες να την ψάξεις έπρεπε να πάρεις ειδική άδεια να βρεις το πολύτιμο σύγγραμα κρυμμένο στα υπόγεια βιβλιοθήκης μοναστηριού, αυτό ήταν μεσαίωνας. Έχει επίσης περάσει η εποχή που δεν μπορούσες να βρεις την γνώση παρά μόνο πηγαίνοντας κοντά σε μια αυθεντία καθηγητή σε ένα πανεπιστήμιο, αυτό ήταν 19ος αιώνας. Έχει περάσει επίσης η εποχή που την πολύτιμη εξειδικευμένη γνώση την έβρισκες μόνο σε συνέδρια μεταξύ επαγγελματιών και ειδικών, αυτό ήταν η προ ίντερνετ εποχή. Σήμερα η γνώση είναι διαδεδομένη και διαθέσιμη σε όλη τη γη και ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι κάτι ΚΑΛΟ και ΘΕΤΙΚΟ.
  Αυτή η νέα εποχή δεν αντιμετωπίζεται με αποκηρύξεις και επιστροφή στη φύση ή τις μαιμούδες. Το διαδίκτυο και η αστραπιαία μετάδοση πληροφοριών από τη μια γωνιά του πλανήτη στην άλλη υπάρχουν και θα μείνουν. Αυτή η εποχή απαιτεί όμως ειδικό εξοπλισμό στον καθένα για την ερμηνεία και τον χειρισμό της γνώσης, για το ξεδιάλεγμα των ξερών από τα χλωρά, για την απομόνωση της παραπληροφόρησης και για την παραπομπή σε έγκυρη γνώση.
  Ένας γονιός έχει πλέον την άνεση και το δικαίωμα να διαβάζει απλοποιημένη ιατρική καθοδήγηση και ενημέρωση με βάση την τελευταία επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση. Φυσικά δεν κάνει τον γιατρό από το σπίτι του, αυτό όμως δεν αναιρεί την ενημέρωση και το ότι κανένας ανενημέρωτος γιατρός δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την αυθεντία του.
  Υπάρχει λεπτή ισορροπία ανάμεσα στους παντογνώστες του ίντερνετ, δηλαδή μη ειδικούς που λένε και υποστηρίζουν ανυπόστατα ψεύδη, και την ταχύτατη διάδοση της τεκμηριωμένης ιατρικής ως δικαίωμα πλέον κάθε ασθενούς. Κανείς δεν μπορεί να κρύψει πια την μη επιστημονικότητά του, η γνώση δεν κρύβεται στα συρτάρια αραχνιασμένων μοναστηριών»

  • Αυτο που λεει ο γιατρός ειναι ναι μεν να το ψάξει ο καθε γονιός με απλα λόγια στο ιντερνετ, που πλέον εχει τη δυνατότητα, να ζητήσει ομως και τη γνωμη ειδικού, και οχι να εμπιστευεται την καθε μια που της εχει πει η μαμά της που της ειχε πει η γιαγια της να θηλάσει μεχρι να μαυρίσει ο ήλιος, να κρύβουν τα βιβλιάρια των ιδιων τους των παιδιών που ειναι ανεμβολίαστα και οταν νοσηλευτούν να το αποδίδουν στο μάτιασμα, και ποιος ξερει τι αλλο βρίσκουν να πουν, εκτός απο το λογικο, το να ζητήσουν τη γνωμη ενός ειδικού, οι οποίοι ναι ειναι άνθρωποι και μπορει να κανουν και κάποιο λάθος, αλλα το μεγαλύτερο λάθος ειναι να εμπιστευεσαι κάποιον που δεν εχει ιδέα τι σου λεει!!

   • ΕΚΕΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΘΗΛΑΣΟΥΜΕ(ΚΙ ΕΓΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ)ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΚΕΣ…ΑΚΟΥΣΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ Β ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ..ΠΡΙΝ ΤΗΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΠΟΥ, ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΕ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ..ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ Α ΒΑΘΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ….ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΟΤΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΡΩΤΑΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…ΑΛΛΑ ΝΑ ΡΩΤΑΝΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΑΣΑ ΜΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ Η ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ..ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ..ΠΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΜΥΑΛΟ ΑΜΙΒΑΔΑΣ..ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΓΚΡΟΥΠ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΠΩ.

 8. Τι να λέμε ρε φίλε, τα λες εσύ, 800 θετικές ψήφοι,
  κοίτα τις μιρμιριές στα σχόλια…
  Καλά λέει κάποιος για test IQ πριν την τεκνοποιία

  Άντε περαστικά μας και μακριά από εμβόλια μερικοί -μερικές

  Π2

 9. Εχει απολυτο δικιο! Σαν νεα μαμα, ημουν σε ενα τετοιο γκρουπ.. Της μιας το παιδι ηταν μεσα στο νοσοκομειο με υποσιτισμο,θηλαζε αποκλειστικα, 5.5 μηνων το βρεφος. Οι γιστροι συνεστησαν συμπληρωμα με ξενο για να ρθει στα ισα του κ ολες οι ξερολες, στερημενες, δεν τη συμβολευαν αλλα της εκαναν επιθεση λεκτικα τυπου “μην τολμησςις, παρτο κ φυγε κ θηλαζε το μονο”, “πας καλα; εγω το θηλαζω ακομα κ ειναι 5 χρονων…”σε αλλο ποστ αυτο με τις πανες, με φαρμακα… Που ζουμε;;;;; αλλο να συμβολευεσαι κυριως στο ψυχολογικο κομματι κ αλλο ιατρικα… Η αλλη λεει επιστρεφω δουλεια κ θελω να αποθηλασω.. Τι να κανω για ομαλο αποθηλασμο; αντι παλι ομορφα να τη συμβολευσουν, παλι επιθεση…. Ετσι, βγηκα απο αυτο το γκρουπ.. Ειναι ακρως επικινδυνα ειδικα για νεες, ανασφαλεις κ λιγο αθωες μαμαδες… Οσο για τα εμβολια.. Πάτε μια βόλτα ως την κενυα χωρις εμβολιο κιτρινου πυρετου, κλπ κ μετα πες τε κ σε μας τα “κοροιδα” που εμβολιαζουμε τα παιδια μας, αν ειναι λαθος… Δυστυχως, αντι να βαδιζουμε μπροστα, οπισθοχωρουμε…..

  • ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ..ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ ΟΣΟ ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΡΩΤΑΣ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΟΣΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝ ΤΟ BEXSERO ΓΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Β ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ

 10. ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΕΟΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΙΑ..ΕΖΕΙ ΔΙΚΙΟ Η ΓΙΑΤΡΟΣ..ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΑΠΛΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΣ ΑΛΛΟΥ..ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΥΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΑΝ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΛΥΨΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΔΕ ΤΗ ΒΡΙΣΚΑΜΕ..ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΡΕΙ ΑΨΟΓΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ.Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ 4.5 ΧΡΟΝΩΝ…ΤΙΣ ΑΠΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΛΥΝΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ..ΚΑΙ ΝΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΤΕ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΚΟΒΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΕΘΩ ΦΡΟΥΤΑ Η ΝΑ ΔΙΝΩ ΤΡΑΧΑΝΑ ΠΑΡΑ ΚΡΕΜΕΣ ΤΥΠΟΥ ΦΑΡΙΝ ΛΑΚΤΕ..ΚΙ ΕΓΩ ΣΥΖΗΤΑΩ ΜΕ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΩ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΟΥ ΣΑΝ ΜΑΜΑ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ..ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΟΝ 21 ΑΙΩΝΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΗ..ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΓΕΝΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΥΡΕΛΟΥΔΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΜΕΣ..

 11. Μόνο για τον θηλασμό θα σχολιάσω, γιατί ΑΜΑΝ πια με αυτή τη φανατίλα. Θηλάζουμε τα μωρά, όπως και τα περισσότερα ζώα, όσο είναι σε ηλικία που δεν μπορούν να φάνε, γιατί κάτι πρέπει να φάνε. Άπαξ το παιδί και αρχίσει και τρώει στερεά τροφή, δεν χρειάζεται καν το γάλα. Άντε όμως και θες να συνεχίσεις το γάλα, επ ουδενί δεν συνεχίζεις τον θηλασμό. Και η φθηνή δικαιολογία ότι δεν μπορεί να το κόψει, είναι φθηνή. Όπως του κόβεις του παιδιού πολλά άλλα και του μαθαίνεις πολλά άλλα, έτσι του κόβεις και τον θηλασμό. Οι μανάδες δεν μπορούνε, όχι τα παιδιά!!!

 12. Εγω παλι λεω οτι θα επρεπε η Διωξη Ηλεκτρονικου Εγκληματος να μαζευει τις Μαμαδοφκουρου κ να συσταθει επισης μια νεα υπηρεσια Διωξης Διαδικτυακων Ηλιθιων και να μαζευει τις υπολοιπες! Με λιγα λογια…ποσταρες κυρατσα μου?Τσουπ και μεσα!

 13. Το πιο σωστό σχόλιο ήταν αυτό με την υπερακτια γέφυρα… Ο καθένας στον τομέα του! Μάθε πρώτα ανοσολογια, βιολογία, φαρμακολογια, επένδυσε 12 από τα καλύτερα σου χρόνια στην επιστήμη, αφιέρωσε 12-16 ώρες την ημέρα στον αγώνα για την υγεία των μικρών ασθενών σου (με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την δική σου σωματική και ψυχική υγεία) και μετά βγες να μιλήσεις και να το παίξεις ξερολας. Στο κάτω κάτω το ότι έγινες μάνα και θηλασες τα παιδιά σου είναι μια φυσική επιλογή, δεν είναι και καμιά σπάνια δεξιοτεχνία!!! Συγχαρητήρια στην συνάδελφο, και λίγα λέει αν αναλογιστει κανείς τι ακούμε καθημερινά στα ιατρεια μας!!!

 14. Συμφωνω οτι πρεπει να ενημερωνομαστε και να συμβουλευομαστε παντα εναν ειδικο αλλα οταν αμφισβητουμε τη διαγνωση ή τη θεραπεια καλο ειναι να ψαχνουμε. Οποτε ειτε μιλωντας με αλλους γιατρους ειτε ψαχνοντας το ιντερνετ,- ενα ευκολα προσβασιμο μεσο-, εχουμε προσβαση σε ποικιλια πληροφοριων. Εκτος απο τα φορουμ που οι πληροφοριες τους ειναι κατα κορον εμπειρικες, υπαρχουν και επισημα σαιτ οργανισμων για οποιαδηποτε παθηση και επιστημονικα αρθρα που αν θελει κανεις πραγματικα να ενημερωθει μπορει να βρει και να διαβασει. ΑΛΛΑ σε καμια περιπτωση οτι γνωση και να εχουμε παρει απο οπουδηποτε δεν εφαρμοζουμε κατι αυθαιρετα ακολουθωντας μονο την κριση μας. Παντα συζηταμε με τον γιατρο μας.

 15. Εχω υπάρξει κι εγώ μέλος αυτών των ομάδων. Ναι, υπάρχει κόσμος φανατισμένος. Από την άλλη, υπάρχει πολύ χρήσιμο υλικό, μαζεμένο από αναγνωρισμένες πηγές και μια κοινότητα που αρκετες φορές δουλεύει. Οι ομάδες υπάρχουν γιατί υπάρχει η ανάγκη για ενημέρωση και υποστήριξη. Όταν μετά από τη δεύτερη βραδιά στο μαιευτήριο, με ολονύχτιο θηλασμό ήρθε η παιδίατρος και μου είπε ότι το παιδί μου υποσιτίζεται, έκλαιγα 2 ώρες. Δε λέω ότι είχε άδικο για το συμπλήρωμα αλλά δεν είναι τρόπος αυτός να μιλάς σε μια λεχώνα. Ας αρχίσουν οι περισσότεροι γιατροί (παιδίατροι και γυναικολόγοι) να ενημερώνονται, να σέβονται και να είναι ανθρώπινοι και μετά οι ομάδες και οι γκουρού δε θα υπάρχουν. Διαφωνώ με την ειρωνία της γιατρού. Αν θέλει να κάνει την αλλαγή, αντί για κακίες ας ακολουθήσει το παράδειγμα του συναδέλφου της http://pediatros-thes.gr/en και ας μας βοηθήσει αυτή, επιστημονικά και εμπεριστατωμένα.

 16. Ολα μπορούν να βοηθήσουν και οι μαμάδες και οι γιατροί. Ακούς αποφασίζεις και πράττεις. Η γιατρός απαράδεκτη. Από αυτούς που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα γιατί εάν δεν είχε αυτή την έπαρση που έχουν όλοι οι επιστήμονες με το καβαλημένο καλάμι θα παραδεχόταν ότι και η εμπειρία της κάθε μαμάς είναι χρήσιμη γιατί αυτή ξέρει και ακούει το παιδί της και το βλέπει καθημερινά. Ολη η γνώση είναι χρήσιμη και της επιστήμης αλλά και της εμπειρίας. Εγώ δεν θα πω ούτε για πλακάκια με φαρμακευτικές ούτε για εξετάσεις και εχγειρίσεις που δεν χρειάζονται. Θα πω για έπαρση και εγωισμό που κρύβεται πίσω από την ιδιότητα του γιατρού που δεν καταδέχεται να δει ότι υπάρχει και άλλη μέθοδος εκτός παό την δική του και δεν καταδέχεται να ακούσει αυτό που του λέει ο ασθενής – μαμά με το παδί της. Γαγγλιο στο χέρι που εμπόδιζε την κίνηση έφυγε με τρίψιμο με γαρουφαλολαδο που μου προτεινε η γιαγιά μου ενώ γιατρός με είχε για χειρουργίο!!!! Ολα χρειάζονται. Και η επιστήμη και τα πρακτικά και οι συμβουλές από άλλες μαμάδες. Τις ακούς τις κρατάς και διαλλέγεις.

 17. Πρώτα-πρώτα, τα μισά από αυτά που αναρτώνται στα μαμαδογκρούπ είναι τρολ, μη μασάτε. Κατά δεύτερο, εννοείται ότι όπως σε κάθε ιντερνετική πλατφόρμα, χρησιμεύει η κρίση μας. Υπάρχουν και πολύ σωστές πληροφορίες, και αν μπορούμε να κατηγορίσουμε κάποιους για ‘ξερολισμό’ εγώ ψέγω τους γιατρούς. Στην τελική πού κολλάει ο γιατρός με τη διατροφή του παιδιού; είναι άρρωστο το παιδί και πρέπει να πει ο γιατρός τι θα φάει; οι γονείς αποφασίζουν.

Αφήστε μια απάντηση