σε , ,

Μήπως είναι πάρα πολύ χαζό το πρόστιμο του Ε.Σ.Ρ. στο GNTM;

Οι «διάλογοι-φωτιά» και η επιλεκτική ποινικοποίηση της ειρωνείας

Ξέρουμε πώς είναι τα ριάλιτι. Όπως και στην πραγματική ζωή υπάρχει ένταση, γκρίνια, υπάρχουν τσακωμοί – κι επίσης υπάρχει αυστηρότητα και ειρωνεία. Συχνά όλα αυτά είναι κάπως ‘πειραγμένα’ (προς τα πάνω) για να προσφέρουν ενδιαφέρουσα τηλεόραση, και για να συζητηθούν.

Όταν όμως είδα αυτή την είδηση…

GNTM: Πρόστιμο 30.000 ευρώ από το ΕΣΡ για διαλόγους από κριτές και διαγωνιζόμενες

Πρόστιμο 30.000 ευρώ επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον τηλεοπτικό σταθμό Star για το Greece’s Next Top Model. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση του ΕΣΡ, η χρηματική ποινή αφορά τη δεύτερη σεζόν του GNTM η οποία προβλήθηκε στα τέλη του 2019, κάνοντας λόγο για “ειρωνικό και περιφρονητικό σχολιασμό” και “εξόχως προσβλητική εκφορά λόγου” τόσο από τους κριτές στις διαγωνιζόμενες όσο και από τις διαγωνιζόμενες.

…φαντάστηκα πως είχε γίνει κάτι που είχε ξεπεράσει κάθε όριο.

Κι όμως, το πρόστιμο δεν μπήκε πχ. για μη σεβασμό της προσωπικότητας του ατόμου (το ΕΣΡ αθώωσε το κανάλι γι’ αυτήν την κατηγορία), αλλά επειδή «η ποιοτική στάθμη δεν ήταν υψηλή».

Το ίδιο ισχύει σχεδόν με κάθε πρόγραμμα της TV. Τι το πρωτοφανές και φρικιαστικό έγινε τώρα λοιπόν και έπρεπε να τιμωρηθεί η παραγωγή με πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ;

Και μετά διάβασα την απόφαση… Βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο ότι:

«Κατά την εμφάνισή τους [οι υποψήφιες] ενώπιον της επιτροπής υφίστανται έντονη κριτική και ειρωνικό σχολιασμό για την εξωτερική τους εμφάνιση και τις ικανότητές τους για να γίνουν μοντέλα.»

Μερικοί διάλογοι… φωτιά που το ίδιο το ΕΣΡ αναφέρει:

– Θα κόψουμε τα νύχια, τα μαλλιά θα τα αλλάξουμε και θα πάρουμε την Ελένη από τη γειτονιά και θα την κάνουμε μοντέλο.

– Εδώ πέρα δεν είσαι στο φωτογραφείο της γειτονιάς σου που πας να βγάλεις μία αναμνηστική φωτογραφία. Την καταλαβαίνεις τη διαφορά;

– (Κριτής απευθυνόμενος σε διαγωνιζόμενη που φαίνεται κάπως «επιθετική»): Δηλαδή τι θα κάνεις; Θα πηγαίνεις στα casting και θα τους δέρνεις;

– Θέλω να σου δώσω μία ευκαιρία να έρθεις στο bootcamp για να δούμε αν μπορούμε λίγο να σε λερώσουμε. Θέλω να δω αν μπορείς να λερωθείς.

– Δήλωση διαγωνιζόμενης εκτός πλατό: Θα της δείξω ότι όχι απλά μπορώ να λερωθώ, μπορώ να λασπωθώ από την κορφή μέχρι τα νύχια και να της αποδείξω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα.

– Έχεις μπερδέψει τη σχολή μόδας που πηγαίνεις με το μόντελινγκ».

– «Συνέχεια κάνεις duckface. Ξεκόλλα.»

***

Γίνεται δηλαδή μια τηλεοπτική οντισιόν με ίσες δόσεις χαβαλέ και αυστηρότητας, αλλά δεν επιτρέπεται να κάνουν οι κριτές «έντονη κριτική» ή χιουμοριστικό / ειρωνικό σχολιασμό…

Καταλαβαίνω το να πει ένας τηλεθεατής «τσκ τσκ, τι αυστηροί αυτοί οι κριτές πια, κι όλο σαχλά αστειάκια, τις στεναχωρούν τις κοπέλες» αλλά δυσκολεύομαι να πάρω στα σοβαρά Δικαστές που ακούνε ατάκες τύπου «θα πάρουμε την Ελένη από τη γειτονιά και θα την κάνουμε μοντέλο» και αποφασίζουν πρόστιμα.

Λίγο περισσότερο καταλαβαίνω την ενόχληση του ΕΣΡ με αυτά που λένε οι παίκτριες. Όμως αν και οι διάλογοι είναι bitchy, είναι τελείως συνηθισμένοι για ριάλιτι, εδώ και δεκαετίες πια:

– Κοίτα… Από άποψη στρατηγικής, ναι ok λειτουργεί. Είσαι σε έναν διαγωνισμό, πας επί πτωμάτων να νικήσεις. Αυτό σε κάνει σκατάνθρωπο αλλά άμα πετυχαίνεις τον σκοπό σου, δικαίωμα σου.

– Είναι διπρόσωπη.

– Αν δεν σου αρέσει σήκω και φύγε. Είμαστε περισσότερες.

– … επιτέλους ξεδιπλώθηκε το φίδι και μίλησε.

– Παρουσιάζεται σαν το κοριτσάκι με το φωτοστέφανο και είναι ο διάολος ο μεταμορφωμένος.

– Είναι ό,τι πιο διπρόσωπο έχω δει.

– Δηλαδή εσύ δεν είσαι διπρόσωπη;

– Η Ελευθερία είναι κουτοπόνηρη. Ξεκάθαρα.

– Η Νίνα είναι καθυστερημένη.

– Έπρεπε κάποια στιγμή να κλείσει στόματα η Κάτια και να κλείσει και το συγκεκριμένο στοματάκι. Της Γκλόριας. Οπότε μπράβο Σουζάνα. Ήτανε τέλειο match-up αυτό.

Με εξαίρεση το «καθυστερημένη» που είναι εντελώς πολιτικά μη-ορθό (και περιγράφει στην κυριολεξία την απόφαση του ΕΣΡ, έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος απ’ τα εν λόγω επεισόδια), δυσκολεύομαι να πιστέψω πως είναι ποινικά κολάσιμο το να λένε ανταγωνίστριες «είσαι διπρόσωπη» και «θέλω να φύγει η τάδε» και «η δείνα είναι κουτοπόνηρη».

Καταλαβαίνω το να θεωρεί το ΕΣΡ θεωρεί το επίπεδο της εκπομπής χαμηλό. Επίσης σε πολλά ριάλιτι η προσποιητή αυστηρότητα και η υπερβολική ειρωνεία είναι, για μένα, πράγματα απωθητικά.

Όμως τι μας λέει το ΕΣΡ: Απαγορεύεται να δείχνει η TV διενέξεις και ειρωνικές ατάκες; Απαγορεύεται να υπάρχει ανταγωνισμός; Απαγορεύεται οποιοσδήποτε να προσβάλλει τους συνομιλητές τους;

Αν απαγορεύεται ας βγάλουν μια οδηγία να το ξέρουν τα κανάλια.

Κι άμα πάει έτσι, ας το πουν και στο κανάλι της Βουλής.

Όταν μεταδίδονται χωρίς πρόβλημα συνεδριάσεις της Βουλής όπου υπάρχουν ακριβώς αυτά για τα οποία θα πληρώσει το GNTM –συνεχείς διενέξεις και ειρωνικές ατάκες, ανταγωνισμός, προσβολή συνομιλητών– το ΕΣΡ δεν ενοχλείται. (Και ορθώς δεν ενοχλείται, χρησιμοποιώ απλώς το παράδειγμα για να δείξω τη γελοιότητα του προστίμου.)

Όταν οι υπουργοί και οι βουλευτές -οι ανώτεροι άρχοντες της χώρας!- ειρωνεύονται ακραία ο ένας τον άλλον, όταν λένε «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», όταν λένε τέρατα και τους δείχνουν όλα τα κανάλια, πώς τολμάς να κουνήσεις το δάχτυλο στο τυχαίο wannabe μοντέλο; 

Λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του ΕΣΡ είχε γίνει αυτό:

Και φυσικά έχουν γίνει και πολύ επιθετικότερα και χειρότερα πράγματα. Εκεί κανένα πρόβλημα. Είπε όμως η Ζενεβιέβ «Συνέχεια κάνεις duckface. Ξεκόλλα»; Πρόστιμο.

Εκτός αν έπρεπε να πει ο Τσίπρας «Ο Μητσοτάκης είναι κουτοπόνηρος. Ξεκάθαρα», κι ο Μητσοτάκης να απαντήσει «Ο κ. Τσίπρας είναι διπρόσωπος» για να καταλάβει το ΕΣΡ πόσο αστεία είναι η απόφασή του να ποινικοποιήσει τόσο επιλεκτικά την ειρωνεία και την αυστηρή κριτική…

* Ίσως σας αρέσει:

Ρώτα με ό,τι θες – Ο Άγγελος Μπράτης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις σας

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Sansa17
Μέλος
Sansa17

To gntm μπορεί να προσφέρει ατάκες, γελάκια, memes κλπ κλπ όμως στον πυρήνα του παραμένει μία καθαρόαιμη Trash εκπομπή, έχει ξεκατινιάσματα, εκμετάλλευση του συναισθήματος, υπερ-δραματοποιημένες -και εννοείται σκηνοθετημένες φάσεις-, με άλλα λόγια είναι ένα τυπικό ριάλιτι. Εάν το ΕΣΡ ξύπνησε ξαφνικά από τον λήθαργό του και θέλει να περάσει με ένα ξεσκονόπανο το τηλεοπτικό τοπίο μπας και σενιαριστεί λίγο, καμία αντίρρηση, ΌΜΩΣ με αυτήν τη λογική περιμένω να ξεσκίσει το Big Brother και το Bachelor, τα οποία πάνε την χυδαιότητα και την προσβολή σε άλλο επίπεδο. Όπως και να’χει, ας προσπαθήσουμε να γυρίσουμε λίγο την τηλεόρασή μας και πουθενά αλλού… Διαβάστε περισσότερα »