σε , ,

Μητέρα Τερέζα: Η αμφιλεγόμενη ιστορία της ακόμα διχάζει

Πέθανε πριν από 22 χρόνια, συνεχίζει όμως να εμπνέει και να συζητιέται

photomix image 5

Η Μητέρα Τερέζα αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες Αγίες της καθολικής εκκλησίας και η αγιοποίησή της μια από τις πιο αμφιλεγόμενες που έχουν γίνει ποτέ. Με ένα μέρος του πληθυσμού να πιστεύει πως πρόκειται για έναν από τους καλύτερους ανθρώπους που πέρασαν από τον πλανήτη μας τον 20ο αιώνα και ένα άλλο να ισχυρίζεται πως κάθε άλλο παρά Αγία είναι, οι συζητήσεις γύρω από το όνομά της προκαλούν διχασμό ακόμη και σήμερα, 22 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Ποια ήταν η Μητέρα Τερέζα

Το πραγματικό της όνομα είναι Agnes Gonxha Bojaxhiu και γεννήθηκε το 1910 στα Σκόπια από Αλβανούς γονείς. Αν και γνωρίζουμε λίγα για την παιδική της ηλικία, οι πληροφορίες λένε πως οι γονείς της ήταν φτωχοί και πως εκείνη ένιωσε το κάλεσμα από τον θεό σε μικρή ηλικία. Η ίδια θεωρούσε ως γενέθλιά της την 27η Αυγούστου, δηλαδή τη μέρα που βαπτίστηκε, και όχι τη μέρα γέννησής της.

1055880 future mother teresa

Στα 18 της εγκατέλειψε το σπίτι της για να αφοσιωθεί στον θεό και πήγε στην Ιρλανδία για να γίνει ιεραπόστολος. Μετά από μερικούς μήνες εκπαίδευσης πήρε την άδεια να ταξιδέψει στην Ινδία, όπου δύο χρόνια μετά πήρε τους όρους της ως μοναχή. Επέλεξε το νέο της όνομα από την Αγία Τερέζα του Λισιέ, η οποία είναι προστάτισσα Αγία των ιεραποστόλων.

Όταν έφτασε την Ινδία, ξεκίνησε να εργάζεται ως δασκάλα, αλλά η μεγαλειώδης φτώχεια που επικρατούσε στη χώρα την παρότρυνε μερικά χρόνια αργότερα να δημιουργήσει τη δική της φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία ονομάστηκε «Οι ιεραπόστολοι της φιλανθρωπίας». Ο αρχικός σκοπός της οργάνωσης ήταν να φροντίζει ανθρώπους που κανείς δεν ήταν σε θέση ή δεν ήταν διατεθειμένος να φροντίσει.

Η αγάπη δεν μπορεί να παραμείνει από μόνη της – δεν έχει νόημα. Η αγάπη πρέπει να γίνει πράξη και αυτή η πράξη είναι η προσφορά

1055875 AP 860203020 1608x1254

Για πολλά χρόνια ζούσε πολύ φτωχικά μαζί με άλλες αδελφές στο μοναστήρι και λίγα χρόνια μετά μετακόμισε στο φιλανθρωπικό τς ίδρυμα για να ζει με τους φτωχούς.

Τα επόμενα χρόνια συνέχισε τις φιλανθρωπικές της δράσεις και το 1979 τιμήθηκε με το νόμπελ ειρήνης για τη δουλειά που έκανε για να να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η δυστυχία. Η ίδια δεν παρευρέθηκε στην τελετή απονομής του βραβείου, αλλά ζήτησε τα 192,000 δολάρια, που ήταν η αμοιβή, να δοθούν στους φτωχούς.

Ένα από τα πράγματα που την έκαναν ακόμη πιο ξεχωριστή στους ανθρώπους που τη θαύμαζαν ήταν το γεγονός ότι δεν προσπαθούσε να προσηλυτίσει τον κόσμο που βοηθούσε. Η ίδια είχε πει:

Σε κάνω καλύτερο Ινδουιστή, καλύτερο Μουσουλμάνο, καλύτερο Προτεστάντη, καλύτερο Καθολικό, καλύτερο Παρσό, καλύτερο Σιχ ή καλύτερο Βουδιστή. Και αφού έχεις βρει τον θεό, είναι πάνω σου το να κάνεις αυτό που θέλει ο Θεός να κάνεις

Η διαδικασία της αγιοποίησής της ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2003 από τον Πάπα Ιωάννη Πάυλο Β’ και ανακηρύχθηκε Αγία το 2016.

Σύννεφα γύρω από το όνομά της

Όσες είναι οι καλές πράξεις που της αποδίδονται άλλες τόσες είναι οι αρνητικές φήμες που συνοδεύουν το όνομά της. Σε ένα εξαιρετικό κείμενο της Χριστίνας Γαλανοπούλου με τίτλο «Μητέρα Τερέζα: Ένας άγγελος από την κόλαση αγιοποιείται» περιγράφονται όλες οι καταγγελίες και τα σκοτεινά σημεία στην πορεία της. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων, κακή μεταχείρισή τους, ύποπτες σχέσεις με δικτάτορες και ανθρώπους που καταδικάστηκαν για οικονομικά εγκλήματα.

1055836 GettyImages 598309514

Επίσης, αρκετοί εγείρουν ερωτήματα για τις φιλανθρωπικές της προθέσεις. Αυτό το βασίζουν στο γεγονός ότι έκτιζε σε όλα τα μέρη που πήγαινε εκκλησίες. Σύμφωνα με τους επικριτές της, στόχος της δεν ήταν τόσο η φιλανθρωπία, όσο η κατήχηση και η προσέλκυση όλο και περισσότερων ανθρώπων στον Καθολικισμό.

Στις 22 Αυγούστου του 2005, ο δημοσιογράφος του “Channel 5”, Donal MacIntyre δημοσιεύει στο ηλεκτρονικό περιοδικό Νewstatesman.com μία έρευνα με τίτλο «Η άθλια αλήθεια πίσω από την κληρονομιά της Μητέρας Τερέζας» και δεν είναι τίποτε άλλο από το οδοιπορικό του στα ορφανοτροφεία της λατρεμένης του Βατικανού και συγκεκριμένα στο ορφανοτροφείο “Daya Dan”. O ίδιος είχε εξασφαλίσει πρόσβαση σε αυτό, αφού πρώτα δηλώθηκε ως εθελοντής, μαζί με άλλους, ανθρώπους της προσφοράς και πεπεισμένους για το ανιδιοτελές έργο της Μητέρας Τερέζας, απ’ όλο τον κόσμο: Ιταλοί, Σουηδοί, Αμερικανοί, Βρετανοί έτοιμοι να λιώσουν στα πόδια τους, προκειμένου να κρατήσουν καθαρά και υγιή τα ορφανά εκείνης της τρώγλης στην καρδιά της Καλκούτας.

O MacIntyre θα μείνει για μία εβδομάδα στο ορφανοτροφείο για να καταγράψει τη βρωμιά, το στοίβαγμα δεκάδων παιδιών σε έναν θάλαμο και σε λιγοστά κρεβάτια, την ανυπαρξία νερού και φαγητού, την παρασκευή φαρμάκων με γυμνά χέρια, ανάμεσα σε ακαθαρσίες και τρελαμένους από την εξάντληση εθελοντές. Τα παιδιά και ειδικά αυτά που έπασχαν από διανοητική καθυστέρηση δένονταν στα κρεβάτια τους με λουριά και οι τοίχοι για χρόνια άβαφτοι και βρώμικοι κοσμούνταν μόνο από τις φωτογραφίες της «Μητέρας Όλων», μιας γυναίκας που, όπως ανέφερε στα ρεπορτάζ και τα ντοκιμαντέρ του είχε τολμήσει να τοποθετήσει τον εαυτό της σχεδόν σε θέση ισοϋψή με την Παναγία…

mother theresa praying

Πέρα από τις συνθήκες που επικρατούσαν στα ορφανοτροφεία της, έχουν γίνει αναφορές και για σχέσεις της με περίεργα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, είχε κατηγορηθεί ότι είχε στενή σχέση με τον δικτάτορα της Αϊτής Jean-Claude Duvalier και ότι λάμβανε χρήματα από αμφισβητήσιμα πρόσωπα, όπως ο Charles Keating, ο οποίος είχε εμπλακεί σε μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ.

Τέλος, οι απόψεις της δεν προήγαγαν την ελευθερία των γυναικών καθώς ήταν μεγάλη πολέμιος της επιλογής της έκτρωσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί όταν κάποιες γυναίκες από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη βιάστηκαν και έμειναν έγκυες από Σέρβους στρατιώτες, εκείνη είχε πει «Πιστεύω πως το πιο καταστροφικό πράγμα για την ειρήνη σήμερα είναι η έκτρωση, γιατί είναι ένας άμεσος πόλεμος, μια άμεση δολοφονία – άμεση δολοφονία από την ίδια τη μητέρα».

 

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΟΥΙΖ: Λες ότι είσαι πιστός/η, όμως πόσο καλά γνωρίζεις την Ορθοδοξία στ’ αλήθεια;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!