σε

Μπορεί στ’ αλήθεια να υπάρξει πρόληψη της Διαφθοράς στην Ελλάδα;

Ένας μαραθώνιος πληροφορικής θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις – και λύσεις

H Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ.) διοργανώνει σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2o HACKATHON, με θέμα την πρόληψη της διαφθοράς και την ενίσχυση της ακεραιότητας στον αθλητισμό. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο δεύτερος συμμετοχικός μαραθώνιος προγραμματισμού διακηρύσσει έννοιες, όπως αξιοκρατία, λογοκρισία, διαφάνεια, αξιοπιστία που πρέπει να αποτελέσουν δομικά συστατικά μιας υπεύθυνης λειτουργίας των δημόσιων δομών.

Η Σοφία Μαρόλλα από τη ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ, μας μιλά γι’ αυτή την εκδήλωση και καλεί φοιτητές, ακαδημαϊκούς, start-up επιχειρήσεις αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε ζητήματα πρόληψης της διαφθοράς στον Αθλητισμό.

Poster Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

– Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, πότε θεσπίστηκε και κατά πόσο τα ποσοστά διαφθοράς στον τομέα του αθλητισμού είναι αυξημένα στη χώρα μας;

Αν και η διαφθορά έχει μια μακρά παρουσία στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο αγώνας για την πρόληψη και την πάταξή της μπορούμε να πούμε ότι άρχισε να συστηματοποιείται σε διεθνές επίπεδο σχετικά πρόσφατα, τις τελευταίες δεκαετίες. Η 9η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς τον Οκτώβριο του 2003, στο πλαίσιο των εργασιών των μελών Ο.Η.Ε. για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των συνεπειών του στη μεταξύ των χωρών συνεργασία για την πρόοδο και την κοινωνική ευημερία. Στο ίδιο πλαίσιο συντάχθηκε και το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (UNCAC), μια χάρτα δεσμεύσεων των χωρών μελών του Ο.Η.Ε που το συνυπογράφουν, για τη βελτίωση των στρατηγικών πρόληψης της διαφθοράς και καταπολέμησής της, σε εθνικό επίπεδο. Κάπως έτσι, η καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας καταπολέμησης της διαφθοράς αποκτά το συμβολικό της νόημα και αποτελεί την αφορμή για την εντατικοποίηση της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα του αγώνα για τον περιορισμό της διαφθοράς σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής.

Στην Ελλάδα, η Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς αρχίζει να γίνεται γνωστή το 2016 όταν η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕΓΚΑΔ) για πρώτη φορά τίμησε την ημέρα με δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση των νέων απέναντι στα διάφορα φαινόμενα διαφθοράς. Φέτος, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2018-2021, επιλέξαμε να οργανώσουμε το 2ο Hackathon, έναν δηλαδή μαραθώνιο πληροφορικής, για την προώθηση της ακεραιότητας στον αθλητισμό. Γιατί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως ο αθλητισμός αποτελεί έναν από τους πιο ευάλωτους τομείς στην εκδήλωση φαινομένων διαφθοράς. Μετά την ολοκλήρωση του Hackathon την Κυριακή το απόγευμα οργανώνουμε ημερίδα για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος με τίτλο «Λύνοντας τη σιωπή».

2 17

-Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2018-2021, τι αφορά;

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2018-2021 αποτελεί τον χάρτη πλεύσης μας σε αυτήν την περιπέτεια που λέγεται καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι ένα σχέδιο που προγραμματίζει τον τρόπο με τον οποίο ο δημόσιος τομέας θωρακίζεται απέναντι στη διαφθορά. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι αντιμετωπίζει τη διαφθορά ως ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο εφαρμόζοντας μια διεπιστημονική μεθοδολογία για την καταστολή και την πρόληψή της. Είναι εξειδικευμένο και λεπτομερές και σχεδιασμένο κατά τρόπο ο οποίος εξασφαλίζει τον συντονισμό μεταξύ των φορέων, τη συστηματική συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και ίδιων  των πολιτών.

Οι προγραμματισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την περίοδο που ακολουθεί ενισχύουν και αναδεικνύουν τον Δημόσιο Τομέα ως θεματοφύλακα του κοινωνικού συμφέροντος, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, αποτελώντας θεμέλιο λίθο των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων όλου του κοινωνικού συνόλου.

-Αξιοκρατία, λογοδοσία, διαφάνεια, αξιοπιστία, ισονομία, ακεραιότητα, αλληλεγγύη, ευθύνη. Λέξεις που φέρουν μια ειδική βαρύτητα, ποιες έννοιες αντιμάχονται και ποιο αρνητικό κλίμα καλούνται να αντιστρέψουν;

Ως έννοιες είναι γνωστές σε όλους μας, καθόλου όμως αυτονόητες. Είναι οι αξίες για τις οποίες γράψαμε ίσως κάποια έκθεση στο λύκειο ως μαθητές αλλά μετά μες στην καθημερινότητά μας συνηθίσαμε να τις ξεχνάμε. Επί της ουσίας μιλάμε για έννοιες που είναι αναγκαίο να  βγουν από τα όρια μιας θεωρητικής συζήτησης και να γίνουν στοιχεία καθημερινά, να αποτελέσουν δομικά συστατικά μιας υπεύθυνης λειτουργίας των δημόσιων δομών. Η εμπειρία δείχνει τις πολλές δυσκολίες που υπονομεύουν αυτό που όλοι επιθυμούμε, τη δίκαιη και αποτελεσματική διοίκηση, την εδραίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη, την ανάπτυξη με επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον για την ευημερία όλων. Είναι αυτά τα οποία αντιστρατεύεται η διαφθορά, αφού όπου εκδηλώνεται υπάρχει  κακοδιοίκηση, εμφανίζεται δυσπιστία και καχυποψία και βέβαια πλήττεται το δημόσιο συμφέρον.

Το τρέιλερ της καμπάνιας:

Anti-corruption campaign

H Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα εγκαινίασε μια καμπάνια, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο και τις επιπτώσεις, των φαινομένων διαφθοράς στην ελληνική κοινωνία.

-Το φετινό Hackathon διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ποιος είναι ο στόχος του;

Η ΓΕΓΚΑΔ είναι μια σχετικά νέα υπηρεσία. Από την ίδρυσή της όμως το 2015 έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την ενημέρωση και την κινητοποίηση του πολίτη ενάντια στη διαφθορά. Η χώρα χρειάζεται την ενέργεια, τη γνώση, την επαγρύπνηση και τη συμμετοχή όλων στη μάχη για την πάταξη της διαφθοράς. Χρειαζόμαστε μια νέα κουλτούρα. Δεν αρκεί μόνο η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, χρειάζεται και η μετουσίωσή της σε αποτελεσματική δράση. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν ένα βασικό πεδίο στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικά εργαλεία και εφαρμογές που μπορούν να χρησιμεύσουν είτε στους πολίτες είτε στις υπηρεσίες ώστε να ελέγξουν και να περιορίσουν προβληματικές καταστάσεις.

Ο φετινός διαγωνισμός αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης περσινής μας συνεργασίας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Επί της ουσίας  εδραιώνει έναν θεσμό που σκοπό έχει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, και τη δημιουργία ενός βήματος για τα ανήσυχα μυαλά της χώρας μας. Επενδύοντας στην εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα των καινοτόμων λύσεων, εδραιώνουμε μια επικοινωνία με τους νέους μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες που μόνο ωφέλιμη και δημιουργική μπορεί να είναι.

Στο πλαίσιο της φετινής θεματικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει αναπτύξει εξειδικευμένα προγράμματα στον χώρο,  καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες, να καταθέσουν προτάσεις για την ανάπτυξη πρωτότυπων λύσεων που θα ενθαρρύνουν την εμπλοκή των πολιτών στην ενεργή πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στον Αθλητισμό. Αυτές μπορεί να αφορούν τη  δημιουργία πρότυπων εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, πληροφοριακά συστήματα, καθώς και γενικότερες τεχνολογικές λύσεις για τον διαμοιρασμό πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

3 9

– Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν και ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί;

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ακαδημαϊκούς, νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), προγραμματιστές καθώς και όσους ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην πρόληψη της διαφθοράς στον Αθλητισμό, κυρίως να απολαύσουν τη χαρά της συνεργασίας και του υγιούς ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι παραπάνω ομάδες καλούνται να μας στείλουν μια σύντομη περιγραφή της ιδέας τους, η οποία θα αξιολογηθεί από μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο τυπικό κομμάτι της συνάφειας με την θεματική του διαγωνισμού. Το διήμερο του διαγωνισμού, οι υποψήφιες ομάδες ή οι μεμονωμένοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία ν΄αναπτύξουν τις ιδέες τους, να δημιουργήσουν συνεργασίες μεταξύ τους και να συνομιλήσουν με ειδικούς από τον χώρο της πληροφορικής και της καταπολέμησης της διαφθοράς που θα τους βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της ιδέας τους. Οι τρεις καλύτερες προτάσεις θα βραβευθούν με κάποια συμβολικά βραβεία τεχνολογίας  από την Πολιτεία για την υλοποίηση της ιδέας τους. Ευχή μας είναι να έχουμε πολλές συμμετοχές γι αυτό ενθαρρύνουμε τον κόσμο και ειδικά τους νέους, μαθητές και φοιτητές, να συμμετάσχουν καθώς το στοίχημα μας είναι να προβάλουμε την αξία της συμμετοχής και της συνεργασίας σ’ ένα κοινό σκοπό.

– Υπάρχουν βλέψεις για επόμενους συμμετοχικούς μαραθώνιους προγραμματισμούς, Hackathon και με τι περιεχόμενο;

Η κινητοποίηση των πολιτών και η συμμετοχική τους δράση στη στρατηγική καταπολέμησης της διαφθοράς θα συνεχίσει να είναι βασικό μέλημα μας. Στο μέλλον νέοι διαγωνισμοί θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τις υπόλοιπες τομεακές μας στρατηγικές όπως αυτή για το περιβάλλον, την παιδεία, τη βελτιστοποίηση στη διαχείριση της πληροφορίας ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες.

*8-9 Δεκεμβρίου 2018 INNOVATHENS powered by Samsung – KOΜΒΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Συμμετοχές μέχρι 7/12 στις 11 π.μ

1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ert1
Ert1
5 χρόνια πριν

Η ψηφιοποίηση μπορεί να συμβάλλει πολύ στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών, και γι αυτόν το λόγο το βαθύ κράτος την πολεμά.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!