σε ,

Μπορούμε στα αλήθεια να νιώσουμε την αλλαγή του καιρού στα κόκαλα μας;

Πολλοί άνθρωποι ορκίζονται ότι έχουν εξάρσεις οι οποίες σχετίζονται με τις απότομες αλλαγές του καιρού.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ένα τέτοιο άτομο. Ή είμαστε αυτό το άτομο. Αυτό δηλαδή που πιστεύει ότι μπορεί να προβλέψει το χιόνι, τον αέρα, τη βροχή ή οποιοδήποτε είδος καιρού, απλά όταν το σώμα του και ειδικά οι αρθρώσεις του- πονάνε. Το ερώτημα όμως είναι ένα: μπορούν τέτοιες εκτιμήσεις να είναι ακριβείς; Μπορεί δηλαδή κάποιος να προβλέψει πραγματικά την αλλαγή του καιρού μέσα από πόνους στο σώμα του;

Πολλοί ορκίζονται ότι έχουν εξάρσεις οι οποίες σχετίζονται με τις απότομες αλλαγές του καιρού. Ταυτόχρονα, πολλές έρευνες υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις. Μάλιστα, πολλοί ερευνητές έχουν αποδείξει ότι ακόμη και τα πτώματα βιώνουν αλλαγές στην πίεση των αρθρώσεων όταν σ’ αυτά αλλάζει η βαρομετρική πίεση.

Τι γίνεται όμως με τους ζωντανούς;

Αυτοί που διαισθάνονται την αλλαγή του καιρού τείνουν να είναι και αυτοί που έχουν προδιάθεση σε κοινά προβλήματα. Για παράδειγμα, τα άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) αναφέρονται τακτικά στις φυσικές αλλαγές του καιρό. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των ιστών της άρθρωσης και μπορεί να προκαλέσει φθορά του αρθρικού χόνδρου. Ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου είναι η ακαμψία των πρωινών αρθρώσεων και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι τις ημέρες που ο καιρός αλλάζει, τα συμπτώματα είναι εντονότερα.

Οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η αλλαγή του καιρού και η αυξημένη βαρομετρική πίεση προσθέτει δύναμη στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρό πρήξιμο των αρθρώσεων. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν εξηγεί γιατί η θερμοκρασία επηρεάζει επίσης τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζεται με τον καιρό. Μια μελέτη πάντως του Πανεπιστημίου Tufts το 2007 διαπίστωσε ότι ο πόνος στην αρθρίτιδα αυξάνεται διαδοχικά κάθε φορά που η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει 10 βαθμούς Κελσίου.

Πάντως αυτοί που πάσχουν από αρθρίτιδα δεν είναι οι μόνοι που πονάνε περισσότερο στην αλλαγή του καιρού. Αυτοί που πάσχουν από οσφυαλγία ή έχουν υποστεί τραυματισμούς οστών και αρθρώσεων κατά το παρελθόν παρατηρούν επίσης τις διαφορές. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές αμφισβητούν την ακρίβεια τέτοιων περιστατικών. Μια μελέτη της Αυστραλίας του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis Care & Research δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ του πόνου στην πλάτη και των καιρικών φαινομένων. Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες – λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό των ατόμων που αναφέρουν τον πόνο που σχετίζεται με τις αλλαγές του καιρού.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

2 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση