σε , ,

Μπούρδες alert! Το “silly walk” των Μόντι Πάιθον δεν είχε καμία σχέση με τον πόλεμο

Για να υποστηρίξουν το «δρώμενο» των κοριτσιών, κάποιοι το συνδέουν λανθασμένα με το “shell shock”. Τι ισχύει στ’ αλήθεια;

Screenshot 2 34

Κάποιοι προσβλήθηκαν κάποιοι ξετρελάθηκαν. Εγώ αρχικά βρήκα αυτό που έκαναν σαχλό, αλλά το κόνσεπτ όπως το ανέλυσαν εκ των υστέρων (τα στρατιωτάκια που έχουν ξεκουρδιστεί) το βρήκα τελικά ενδιαφέρον.

Πώς καταφέραμε πάλι όμως να ξεκινήσουμε εμφύλιο με ένα τελείως δευτερεύον (όπως ήταν και ο Τζόκερ) θέμα; Και οι υπέρ και οι κατά άρχισαν τις υπερβολές, οι μεν τις ανακήρυξαν ηρωίδες οι δε θέλουν δημόσιο λιθοβολισμό τους.

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η ταχύτατη διάδοση ανακριβών (επινοημένων μήπως;) πληροφοριών σε σχέση με το σκετς των Μόντι Πάιθον, ενδεχομένως για να πειστούν όσοι προσβλήθηκαν με τη «γελοιοποίηση των στρατιωτών» πως τάχα το σκετς των Πάιθον είχε σχέση με τον πόλεμο κι ήταν γεμάτο… ενσυναίσθηση.

Διαβάζω στο katiousa:

Tο θεατρικό σκετς των κοριτσιών παραπέμπει ευθέως στο Silly Walk των Monty Python. Τι ήταν όμως αυτός ο “χορός”; Σε τι αναφερόταν και τι συμβόλιζε;

Το Silly walk, δεν ήταν απλά ένα αστείο σκετς αλλά μια υπενθύμιση όλων εκείνων των στρατιωτών του Α Παγκοσμίου πολέμου που έπασχαν από Shell shock. Κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο στατικός πόλεμος των χαρακωμάτων με βομβαρδισμούς, επιθέσεις με αέρια κλπ οδήγησε πολλούς στρατιώτες να πάθουν νευρικό κλονισμό. Είτε κοιτούσαν το κενό χωρίς να επικοινωνούν με το περιβάλλον είτε είχαν ένα νευρικό περίεργο περπάτημα, το οποίο μοιάζει με αυτό των Monty Python.

74627003 10157799669699579 2167091737074335744 o

Γιατί όμως Ministry of Silly walks; Πολλοί από αυτούς που έπασχαν από αυτό το σύνδρομο, πέρασαν στρατοδικείο και εκτελέστηκαν διότι δεν ακολουθούσαν τις διαταγές. Μόνο όταν τα περιστατικά αυξήθηκαν αρκετά, η διοίκηση κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά και τότε απλά θεώρησαν ότι “τρελάθηκαν” και τους αντιμετώπιζαν σαν “ανόητους” (silly). Ήταν μη “πατριωτικό” να παραδεχτούν ότι ο πόλεμος είχε τσακίσει την ψυχολογία των ανδρών αυτών.

Όσοι από αυτούς κατάφεραν να γυρίσουν από την κόλαση του Δυτικού μετώπου, έπρεπε να καταφέρουν να επιβιώσουν μόνοι τους (δεν υπήρχε ουσιαστικά κοινωνικό κράτος). Για αρκετά χρόνια,οι κυβερνώντες αρνούνταν να παραδεχτούν ότι υπήρχε τέτοιο σύνδρομο άρα και ότι όφειλαν αποζημιώσεις στους στρατιώτες αυτούς.

Ευχαριστούμε πολύ τον αναγνώστη Π.Κ. για τις πληροφορίες.

***

Πολύ ωραία και συγκινητικά όλα αυτά, μόνο που δεν ισχύουν.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ούτε μία απόδειξη σύνδεσης του Silly Walk με τον πόλεμο και το Shell Shock. (Σήμερα όμως υπάρχουν δεκάδες, φυσικά μόνο απ’ τα ελληνικά σάιτ που δημοσίευσαν αυτήν την επινόηση.)

Και δεν υπήρχε απλούστατα γιατί δεν υπάρχει καμία σύνδεση με όλα αυτά. Όπως έχουν εξηγήσει πολλές φορές οι Μόντι Πάιθον γενικά και ο Τζον Κλιζ ειδικότερα, ο σκοπός του σκετς ήταν να σατιρίσει τη γραφειοκρατία κι όχι να κάνει αναφορά στον πόλεμο. Η δε έμπνευση, όπως έχουν πει οι ίδιοι, δεν ήρθε από κανένα Shell Shock αλλά απ’ την σωματική κωμωδία του Max Wall, και ειδικότερα του χιουμοριστικού χαρακτήρα του Professor Wallofski.

Οι Μόντι Πάιθον σατίριζαν την σοβαροφάνεια της γραφειοκρατίας και τα κορίτσια σατίρισαν τη σοβαροφάνεια των παρελάσεων και των επισήμων της εξέδρας. Αρκεί αυτό, – γιατί να το φορτώσουμε με ονειροφαντασίες και ιστορικές ανακρίβειες; Πουθενά και κανένας μέχρι σήμερα δεν έκανε σύνδεση των silly walks με το shell shock (θα ήταν άλλωστε πολύ προσβλητικό να το είχαν κάνει οι Πάιθον και θα είχε γίνει χαμός). Οπότε εκτός από φείκ και προσβολή στη νοημοσύνη μας είναι και λίγο προσβολή και στην κωμωδία των Μόντι Πάιθον 😉

Την υποτιθέμενη σύνδεση έχουν πάρει ένα σωρό σάιτ (και δεν μιλάω για το katiousa…) που επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  ούτε μια φορά δεν είχαν κριτικάρει τις χουντοπαρελάσεις του Καμμένου, και ρίχνοντας λίγο αλατοπίπερο κουλτούρας προσπαθούν να πείσουν πόσο συγκινητική ήταν η παρέλαση των κοριτσιών.

Είτε μας άρεσε ή όχι η παρέλασή τους και αυτά που λένε οι ίδιες πως πρεσβεύει, ένα είναι σίγουρο: δεν χρειάζονται επινοημένες μπούρδες για να τις δικαιολογήσουμε ή για να ωραιοποιήσουμε την περφόρμανς τους. Οι ίδιες μίλησαν. Ας μην τις πατρονάρουμε.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλοι μιλάνε για τις μαθήτριες (?) που τρόλαραν την παρέλαση στη Ν. Φιλαδέλφεια

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
13 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Nikos Anastopoulos
Nikos Anastopoulos
4 χρόνια πριν

Σίγουρα δεν χρειάζεται κανείς να πατρονάρει ή να ερμηνεύσει αυτό που έκαναν τα κορίτσια, την ώρα μάλιστα που οι ίδιες μίλησαν επ’ αυτού. Φυσικά δεν μπορούν να μας πουν σε δυο γραμμές για όλες τις επιρροές ή το ιδεολογικό υπόβαθρό τους, οπότε φαντάζομαι πως όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως δεν τα γνωρίζουμε. Απ’ την άλλη, υπάρχουν σχετικές αναφορές για τη συσχέτιση τέτοιων συμπεριφορών από πάσχοντες από νευρώσεις που κληρονόμησαν από τους πολέμους οι στρατιώτες (μιλάμε για επιστήμονες όπως ο Hurst που έγραψε το σχετικό βιβλίο “On Flinching” που μπορεί κάποιος να το διαβάσει δωρεάν στο διαδίκτυο) από το 1916 κιόλας… Διαβάστε περισσότερα »

Nikos Anastopoulos
Nikos Anastopoulos
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Μαζί σας 100%. Κάποια πράγματα τα θεωρούμε ως ισχύοντα χωρίς να πρέπει να αποδεικνύουμε το αυτονόητο και το αυταπόδεικτο αέναα. Αλλά όταν κάνει κάποιος άλλος μια εικασία ή έναν συσχετισμό, πριν τον κατακεραυνώσουμε, καλό είναι να είμαστε βέβαιοι ότι έκανε λάθος. Λέω. Εγώ. Τώρα. Και βάσει όσων σας έγραψα πιο πάνω, νομίζω πως η πιθανότητα να υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ του shell shock και αυτών που ήθελαν να πουν αυτά τα κορίτσια είναι τουλάχιστον μεγαλύτερη από το να υπάρχει θεός (ντάξει εκτός Μαραντόνα εννοώ μη βαράτε). Κατανοώ ότι ο οποιοσδήποτε θετικός αριθμός είναι μεγαλύτερος του μηδενός μπατ στιλ… Κι απ’… Διαβάστε περισσότερα »

HadjiBektash
HadjiBektash
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Όμως:
α) Κανείς δεν αναφέρθηκε στο τι ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ οι Μόντυ Πάιθον.
β) Το τι “είπαν οι ίδιοι” οι καλλιτέχνες δεν είναι θέσφατο.

Mary Jane Lollipol
Mary Jane Lollipol
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

” Ένα και μόνο βιβλίο του 2014 βγαίνει ως αποτέλεσμα που λέει σε μια σελίδα ότι κάτι μοιάζει (και βέβαια όχι ότι υπάρχει σύνδεση ή ότι υπήρξε έμπνευση απ’ το shell shock.” Άρη, ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ γι΄’ αυτό σου το σχόλιο. Έγραψα προ ολίγου κάτι αντίστοιχο-χωρίς να έχω διαβάσει το σχόλιο σου-σε συζήτηση στο fb κι απλά…πέρασε και δεν ακούμπησε. Να πω ότι γενικά είμαι υπέρ της κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων. Από κει και ύστερα, λυπάμαι αλλά είναι πραγματικά αναίσθητο να κάνεις οποιοδήποτε είδους ακτιβιστική ή/και εικαστική παρέμβαση σε μία εκδήλωση που αφορά γεγονότα νωπά ακόμη τόσο σε ατομικό/οικογενειακό… Διαβάστε περισσότερα »

HadjiBektash
HadjiBektash
4 χρόνια πριν

“Σχετικά με την αντι-φασιστική οπτική του Silly Walk να ενημερώσω απλά πως η ίδια ακριβώς ακτιβιστική κίνηση είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2017 όταν 250 άνθρωποι «περπάτησαν» στο Reykjavik της Ισλανδίας . Η διοργανώτρια Lýsa Og Bjarki κατάφερε να πείσει τον Δήμο να δημιουργήσει επίσημα σήματα διέλευσης Silly Walk και να τα τοποθετήσει και στις δύο πλευρές των διαβάσεων πεζών στην πόλη, αφιερώνοντας την ημέρα σε όλους εκείνους τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που βοηθούν τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Η εκδήλωση με επικεφαλής τον Hrannar Jónsson, της Ισλανδικής Συμμαχίας Ψυχικής Υγείας, «βάδισε» με τα πόδια στη διασταύρωση,… Διαβάστε περισσότερα »

HadjiBektash
HadjiBektash
4 χρόνια πριν

Το ότι μία καλλιτεχνική δράση “υπενθυμίζει” ή “συμβολίζει” κάτι, δεν είναι είδηση ώστε να “τεκμηριώνεται”.
Το νόημα ενός έργου τέχνης δεν είναι απαραίτητα αυτό που είχε στο μυαλό του ο καλλιτέχνης.

konstantinos konstant.
konstantinos konstant.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Άδικα προσπαθείς. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος, γιατί εσύ λες ένα απλό και επιβεβαιωμένο από την αυθεντική πηγή γεγονος (το silly walk των monty pythons δεν είχε πηγή έμπνευσης το shell shock) και ο διάλογος ξεχειλωσει σε μια συζήτηση χωρίς θέμα, περί ανέμων και υδάτων. Γιατί; Μάλλον γιατί δεν βολεύει και πολύ το silly walk να έγινε για τους λόγους που το εκαναν οι monty pythons, αλλά πρέπει σώνει και καλά να βρεθεί ένας καλύτερος λογος

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!