σε , ,

Να γιατί οι ταινίες της Marvel είναι καλύτερες από αυτές της DC

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Φρόστ, έναν απ’ τους μεγαλύτερους συλλέκτες κόμικ στον κόσμο

Με ταινίες όπως “Black Panther”, “Infinity War”, “Aquaman”, “Deadpool 2”, “Venom and Ant” και το “Wasp” που παίχτηκαν μέσα στο 2018 (και φυσικά το τελευταίο Avengers), ο κινηματογράφος των υπερηρώων καλά κρατεί. Αλλά πολλοί φανς και σινεφίλ έχουν παρατηρήσει μια διαφορά στην ποιότητα μεταξύ του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel σε σχέση με τη DC. Ο συλλέκτης κόμικ Ρόμπερτ Φρόστ πιστεύει ότι υπάρχει ένας απλός λόγος για αυτή την ποιοτική αντίθεση και τον εξήγησε στο Quora.

Με δύο λέξεις, Ζακ Σνάιντερ. Ο Ζακ επιλέχτηκε για να ξεκινήσει την προσπάθεια να φέρει το σύμπαν της DC στη μεγάλη οθόνη εξαιτίας της επιτυχίας που είχε στην προσαρμογή δύο βιβλίων κόμικ: του “Watchmen” και του “300”. Έκανε καλή δουλειά και με τις δύο, έδειξε μεγάλο ταλέντο στην οπτική αναπαράσταση και την ικανότητα να παίρνει ένα πάνελ από τη σελίδα και να το φέρνει στη ζωή. Φαινόταν αναμενόμενο ότι θα ήταν η καλύτερη επιλογή για κάθε ταινία της DC.

Κι εκεί ξεκινάει το ‘αλλά’. Ο Ζακ είναι εκείνης της εποχής που οι επιρροές του ήταν οι πειραματικές δουλειές συγγραφέων όπως ο Άλαν Μουρ και ο Φρανκ Μίλλερ τη δεκαετία του ’80. Πιο συγκεκριμένα, το “Watchmen” του Μουρ και το “The Dark Knight Returns” του Μίλερ. Αλλά τα βιβλία αυτά ήταν πέρα από τα συνηθισμένα. Ήταν ανατροπές και αποδόμηση του είδους του υπερήρωα.

Tom Hiddleston Film GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Movie GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Όπως λέει ο ίδιος ο Σνάιντερ: “Η διαφορά μεταξύ του ‘Watchmen’ και ενός κανονικού βιβλίου κόμικ είναι η εξής: Με το ‘Gotham City’ του Batman μεταφέρεστε σε έναν άλλο κόσμο όπου ο υπερήρωας έχει νόημα. Αντίθετα το ‘Watchmen’ έρχεται με διαφορετική αντίληψη και σχεδόν επιβάλλει τους ήρωές του στον δικό σας κόσμο, ο οποίος στη συνέχεια αλλάζει το πώς βλέπετε τα πράγματα”.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να λέμε μια ιστορία που αποδομεί το είδος, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια τέτοια ιστορία στέκεται έξω από το είδος καθαυτό. Για να παρατηρήσει κάποιος το είδος πρέπει ν’απομακρυνθεί από αυτό. Τα “Watchmen”, “The Joking Joke” και “The Dark Knight Returns” είναι όλα σπουδαία κόμικς και θα μπορούσαν να γίνουν σπουδαίες ταινίες, αλλά αυτές οι ταινίες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση του κινηματογραφικού κόμικ. Η οικοδόμηση ενός είδους και η αποδόμηση του είναι έννοιες αντίθετες. Ο Ζάκ Σνάιντερ και η Warner είχαν πολύ διαφορετικούς στόχους και δεν φάνηκε να το συνειδητοποιούν.

Iron Man Marvel GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Movie GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Η δημιουργία ενός είδους κινηματογράφου με βάση τα κόμικς πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βάση του αρχικού υλικού. Μόλις δημιουργηθεί αυτό το είδος υπάρχει χώρος για διαφοροποίηση και πειράματα, όπως η αποδόμηση. Αυτή η βάση χρησιμεύει για τη μεταφορά του κοινού σε έναν άλλο κόσμο. Η ίδια η φύση της ιστορίας του υπερήρωα απαιτεί να βρίσκεται σ’έναν κόσμο φανταστικό. Οι ιστορίες υπερηρώων απαιτούν αναστολή της δυσπιστίας και αυτή με τη σειράς της απαιτεί από τον αφηγητή να καθορίσει τους κανόνες του κόσμου. Οι φυσικοί κανόνες πρέπει να είναι ελαστικοί και τα σχήματα λόγου να γίνονται σεβαστά. Η ουσία των χαρακτήρων που έχουν ευημερήσει για πολλές δεκαετίες πρέπει να εκτιμηθεί.

Αυτό είναι που έκανε η Marvel διαφορετικά από τη Warner. Εξασφάλισε ότι η ίδρυση του σύμπαντος της χτίστηκε πάνω σε ό,τι αγαπούσαν όσοι διάβαζαν τα κόμικς της. Επίσης κατάλαβαν ότι για να φέρουν τον πολύ κόσμο, σε αυτό που υπήρξε ιστορικά μια εξειδικευμένη (υπο) κουλτούρα, απαιτείται μια απαλή προσέγγιση. Μας τροφοδότησαν σιγά σιγά με Iron Man και Nick Fury για να μας κινήσουν την περιέργια για τον Captain America και στη συνέχεια τον Thor. Μας έδωσαν να αγαπήσουμε αυτούς τους τρεις χαρακτήρες και στη συνέχεια μας χόρτασαν με τους Avengers.

Marvel Movies GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Marvel Movies GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Η Warner Brothers θα έπρεπε λογικά να έχει ευκολότερη δουλειά. Οι χαρακτήρες της ήταν πολύ πιο γνωστοί στο ευρύ κοινό. Δεν θα έπρεπε να έχει πρόβλημα να εισάγει χαρακτήρες με τους οποίους μεγάλωσε κάθε παιδί που έβλεπε κινούμενα σχέδια. Αλλά όταν το αποδομημένο σύμπαν τους ήταν τόσο διαφορετικό από αυτό των κόμικς, αυτοί οι χαρακτήρες έγιναν ακατανόητοι και το κοινό έμεινε μπερδεμένο.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της Warner είναι το “Wonder Woman” που αποδεικνύει ότι όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια. Οι δημιουργοί επέλεξαν να ξεφύγουν από τον κυνισμό και την αποδόμηση και έδωσαν στο κοινό τη Wonder Woman που γνώρισαν και αγάπησαν. Αυτή η ταινία αντικατοπτρίζει όλα όσα έχουν κάνει τα βιβλία κόμικ τόσο αγαπητά για πάνω από ογδόντα χρόνια.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

7 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση