σε ,

Να τα πληρώσει μόνος του ο κωπηλάτης; Πρόταση για όσους βλακωδώς κινητοποιούν τις Ομάδες Διάσωσης

Το θέμα έφτασε στην ελληνική Βουλή

Ακούστηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την ανεκδιήγητη απόφαση κωπηλάτη να πάει να γυμναστεί στη θάλασσα με 10 μποφόρ. Κινητοποιήθηκε ακόμα και ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού. Βίντεο με τη διάσωση του κωπηλάτη από ένα ελικόπτερο Aegean Hawk του πολεμικού Ναυτικού δόθηκε στη δημοσιότητα.

Security Check Required

No Description

Υπενθυμίζεται πως ο άνδρας, παρά τις προειδοποιήσεις για τη σφοδρή κακοκαιρία Ηφαιστίων, μπήκε στη θάλασσα ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 9 με 10 μποφόρ.

Με το που έγινε γνωστό πως η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος, τα σχόλια έπεσαν βροχή στο άρθρο μας.

Αίσιο τέλος για τον κωπηλάτη στην Αρτέμιδα – Βίντεο από τη διάσωσή του

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του κωπηλάτη που παρασύρθηκε από τα κύματα στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας. Τελικά τον χειριστή όρθιας σανίδας κωπηλασίας εντόπισε και διέσωσε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού. Βίντεο με τη διάσωση του κωπηλάτη από ένα ελικόπτερο Aegean Hawk του πολεμικού Ναυτικού δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Έβαλε σε κίνδυνο την ζωή άλλων ανθρώπων για να κάνει την μαγκιά του. Να βγει δηλαδη με μια σανίδα στα 9 μποφορ. Κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουμε το κόστος της διάσωσης μας σε τέτοιες περιπτώσεις υπέρμετρης ανοησίας», ήταν το δημοφιλέστερο σχόλιο.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου ειπώθηκαν πολλά:

Άρης Δημοκίδης

ναταπληρώσειμόνοςτου

Το «να τα πληρώσει μόνος του» που έγραψα δεν το εννοούσα αρχικά. Δεν υπάρχει βλακόμετρο και ποιος θα αποφασίζει ποιος πρέπει να πληρώσει και τι – θα ήταν δύσκολο να δουλέψει κάτι τέτοιο.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως είναι συνηθισμένη πρακτική στο εξωτερικό.

Και τώρα το θέμα φτάνει στη Βουλή.

Η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, ζητά να καταβάλουν αποζημίωση στο Δημόσιο όσοι με προσωπική υπαιτιότητα κινητοποιούν τις Ομάδες Διάσωσης. Η πλάκα είναι πως η ίδια βουλευτής, είχε κάνει και το 2008 προς τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρόμοια ερώτηση με αφορμή περιστατικό όπου μέλη ενός ΚΑΠΗ εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας και παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις εξέδραμαν στην Πάρνηθα… για να φάνε κοψίδια!

Το δελτίο τύπου για την σχετική ερώτηση:

Κοινή Ερώτηση προς τα τρία συναρμόδια Υπουργεία, Εθνικής Άμυνας,
Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατέθεσε η βουλευτής
Α’ Αθηνών, ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, ζητώντας Νομοθετική Ρύθμιση για αποζημίωση του
Δημοσίου από όσους με ανεύθυνη συμπεριφορά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των
στελεχών των Ομάδων Διάσωσης και επιβαρύνουν με τεράστιο λειτουργικό κόστος
τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αφορμή υπήρξε το τελευταίο περιστατικό διάσωσης κωπηλάτη στην Αρτέμιδα, στις 6 Ιανουαρίου 2020, ο οποίος, αγνοώντας κάθε οδηγία και λογική, αψήφησε, όχι μόνο τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Ε.Μ.Υ., της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για να αθληθεί. Στην επιχείρηση αυτή επιστρατεύτηκε ακόμη
και το Super Puma.

Το συμβάν αυτό δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο αλλά, ειδικά την τελευταία δεκαετία, ανάλογα περιστατικά παρουσιάζονται συχνά. Όπως τονίζει η βουλευτής, εξαιτίας της ήδη διαγνωσμένης κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν και γίνεται ακόμη περισσότερο απαραίτητη η συνέτιση των πολιτών, η υπακοή στις οδηγίες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και, εντέλει, η ανάπτυξη εκ μέρους των πολιτών του αισθήματος ατομικής ευθύνης.

Και σε αυτή την περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Όμως, μία τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών, όχι μόνο κοστίζει στον κρατικό μηχανισμό, αλλά, ακόμη πιο σοβαρά, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που υπηρετούν με αυταπάρνηση το σύνολο της κοινωνίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας, της ΕΜΑΚ, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, αλλά και Εθελοντών.

Επιπλέον, αυτές οι πράξεις μπορεί εν δυνάμει να στερήσουν τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού από αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη. Από τους πολίτες των ακριτικών περιοχών, από πολίτες που εγκλωβίζονται σε καταστάσεις που πραγματικά δεν μπορούν να αποφύγουν, και όχι για να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους.

Ερωτάται ο υπουργός.

1) Με δεδομένο ότι αυτό ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση του κράτους;

2) Υπάρχουν στοιχεία από τις υπηρεσίες σας για το πόσες ανάλογες κινητοποιήσεις και επιχειρήσεις διάσωσης έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία, και ποιο το κόστος για κάθε υπουργείο.

Επισημαίνεται: Ακριβώς με το ίδιο αιτούμενο η βουλευτής είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση, στις 22/02/2008 προς τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με αφορμή περιστατικό όπου μέλη ενός ΚΑΠΗ εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας και παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις εξέδραμαν στην Πάρνηθα… για να φάνε κοψίδια!

UPDATE: H κα Πιπιλή τα κατάφερε!

Πρόστιμα για όσους αψηφούν τον καιρό και κινητοποιούν άσκοπα το Λιμενικό Σώμα

Πρόστιμα σε όσους παρά τις αντίθετες οδηγίες του Κρατικού Μηχανισμού, παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα στη θάλασσα και χρειάζονται διάσωση από το Λιμενικό Σώμα. Την τήρηση του νόμου, που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης προς το ελληνικό δημόσιο και κυρώσεις, από άσκοπες κινητοποιήσεις μέσων και προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης λόγω υπαιτιότητας των πολιτών, ζητεί το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής από τα τοπικά λιμεναρχεία της χώρας και τις αρμόδιες διευθύνσεις.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Μέλος
konstantinos konstant.

Γιατί, μήπως είναι άδικο να τα πληρώνουν οι ίδιοι; Προφανώς το κράτος δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις όταν κινδυνεύει κάποιος. Θα τον σώσει, ειτε φταίει, είτε δεν φταίει για τον κίνδυνο που διατρέχει. Μετά την διάσωση όμως τον λογαριασμό πρέπει να τον πληρώσει ο ίδιος όταν έβαλε τον εαυτό του και τους άλλους σε κίνδυνο από την ηλιθιότητα του.

Μέλος
KonstantinosZe4

Άρη , με την ευκαιρία μήπως μπορείς να μάθεις και να μας ενημερώσεις τι ισχύει σε αντιστοιχες περιπτωσεις για τους τουρίστες ; Ποιος πληρώνει το κόστος διάσωσης ; Το ελληνικο κράτος , οι χώρες προελευσης τους , οι ιδιοι , η τυχουσα ταξιδιωτικη ασφαλεια που εχουν ;

Βλαχος Χ. Καραβλαχος
Μέλος
Βλαχος Χ. Καραβλαχος

Στην Αυστρια το κοστος διασωσης πληρωνεται απο τους ιδιους. 600 ευρω κοστιζει η διασωση/μεταφορα σε νοσοκομειο ανθρωπων σε κατασταση μεθης. Απο 1500 εως 5000 ευρω κοστιζει η μεταφορα διασωθεντων με ελικοπτερο(υπαρχουν κι εδω ηλιθιοι που βγαινουν για σκι ή πεζοπορεια με καταιγιδα). Καμια ασφαλεια και κανενα κρατος δεν αναλαμβανει τετοιου ειδους εξοδα. Περυσι τα εσοδα απο ασκοπες διασωσεις ανηλθαν σε κατι παραπανω απο 10 εκ. ευρω. Αντιστοιχες τιμες υπαρχουν και στην Γερμανια σε διαφορετικες κατηγοριες διασωσης ομως.

Μέλος
Nasos Dimis

Δυο σχόλια
α) Υπαρχει διαφορά ανάμεσα σε πραγματικο κινδυνο και πλασματικο. Αν δεν υπαρχει πραγματικος κινδυνος (φάρσα, υπερβολικός φόβος) τότε η κοινή πρακτική είναι να χρεώνεται αυτός που ξεκίνησε την κινητοποίηση
Β) Αν υπάρχει πραγματικά κινδυνος και έστω και ένας άνθρωπος πεθάνει γιατί θα σκεφτεί το πιθανό κόστος, θα πάει η κ. Πιπιλή να ζητήσει συγνώμη από την οικογένεια του? Δε νομίζω ότι η βουλή έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει ένα Δαρβινικό φιλτρο ώστε να σώζονται μόνο οι ευφυεις.

SpyrosA
Μέλος
SpyrosA

Καταρχάς ποιος είναι αυτός που θα χαρακτηρίσει βλακεία την ανάγκη ενός συνανθρώπου μας στη θάλασσα? Μπορεί πράγματι οι συνθήκες να ήταν δυσμενεις ωστόσο δεν παύει να μιλάμε για ένα extreme sport. Αντιλαμβάνομαι βέβαια πως ο ορος extreme έρχεται σε αντίθεση με το σύγχρονο νέο Έλληνα ο οποίος έχει μάθει να κάθεται στον καναπέ και να βλέπει Power of Love και ότι άλλο του σερβίρει η Ελληνική τηλεόραση και ενοχλεί επίσης τους μάγκες του πληκτρολόγιου που μετά την βόλτα τους στο CornHub είπαν να αφήσουν και ένα σχολείο εδώ. Διάσωση σε SUP από ελικόπτερο την τελευταία 10ετία δεν έχει χρειαστεί πάνω… Διαβάστε περισσότερα »