σε ,

Νόσος των σπηλαίων: Να από τι κινδυνεύουν τα εγκλωβισμένα παιδιά στην Ταϊλάνδη όταν βγουν

Ο κίνδυνος που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν τα αγόρια αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους

Την ώρα που η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεσαι σε εξέλιξη και ολόκληρη η υφήλιος έχει στραμμένο το βλέμμα στον απεγκλωβισμό των παιδιών στην Ταϊλάνδη, οι ειδικοί προειδοποιούν για ακόμα έναν κίνδυνο με τον οποίον ίσως βρεθούν αντιμέτωπα αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους. Το όνομα του κινδύνου; Νόσος των σπηλαίων.

Σύμφωνα με γιατρούς, η περιπέτεια των αγοριών ίσως να μην τελειώσει με το που βγουν στην επιφάνεια καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν ιστοπλάσμωση ή αλλιώς την λεγόμενη νόσο των σπηλαίων. Η Νόσος των σπηλαίων είναι μια μυκητιασική αναπνευστική νόσος η οποία προκαλείται από την εισπνοή των σπόρων του μύκητα  Histoplasma capsulatum! Γι’ αυτόν το λόγο όσα παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται σε καραντίνα σε νοσοκομείο της περιοχής προκειμένου να εξακριβωθεί το εάν έχουν νοσήσει.

Πού εντοπίζεται;

Ο μύκητας αυτός εντοπίζεται στο χώμα που έχει μολυνθεί από περιττώματα πουλιών και νυχτερίδων. Όταν δηλαδή κάποιος ανακατέψει ή αναταράξει μολυσμένο χώμα και σκόνη, μπορεί να εισπνέει τους σπόρους οι οποίοι εισέρχονται στο σώμα μέσω των πνευμόνων. Η ιστοπλάσμωση μπορεί να είναι από ήπιας μορφής, μοιάζοντας με το κοινό κρυολόγημα έως και σοβαρή θυμίζοντας χρόνια φυματίωση. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η νόσος να εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο το σώμα. Αν ο μύκητας εξαπλωθεί από τους πνεύμονες μέσω του αίματος προκαλεί μια σειρά σοβαρών συμπτωμάτων όπως συμπτώματα λοίμωξης σε ολόκληρο το αναπνευστικό σύστημα, διόγκωση σπλήνα και πρήξιμο λεμφαδένων.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται κλινικά από τρεις έως 17 ημέρες μετά την έκθεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν απλώς λίγο πυρετό και βήχα, συμπτώματα τα οποία υποχωρούν μόνα τους χωρίς να χρειαστεί ιατρική αγωγή. Νεαρά ή ηλικιωμένα άτομα και άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα παρ’ όλα αυτά είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τις σοβαρές μορφές της νόσου οι οποίες μάλιστα μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω video

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

8 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε