σε ,

Ο αμερικανικός εφιάλτης, με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Πώς επιβιώνουν οι φτωχοί στις ΗΠΑ»

Μερικές σκέψεις για την ακτινογραφία της φτώχειας και τους τρόπους επιβίωσης

Από τον Χρήστο Αναστασόπουλο

Το ντοκιμαντέρ του Σεμπάστιαν Ζιλ, με τον τίτλο «Πώς επιβιώνουν οι φτωχοί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» έχει ανέβει σε γνωστό διαδικτυακό κανάλι στα τέλη Νοέμβρη του 19 έχοντας μέχρι στιγμής επτά εκατομμύρια views.

Το άκρως ενδιαφέρον αλλά και αποκαλυπτικό αυτό ντοκιμαντέρ ξεκινά με την διαβεβαίωση του Ντόναλντ Ντακ,….Τραμπ, ότι ποτέ μέχρι τούδε η Αμερική δεν βρισκόταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και ότι η ανεργία της ανέρχεται μόλις  στο 4%. Παράλληλα η επίσημη στατιστική αναφέρει ότι 40 εκατομμύρια κάτοικοι στις Η.Π.Α είναι φτωχοί με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έτσι ξεκινά ο σκηνοθέτης με τους συνεργάτες του ένα οδοιπορικό σε όλη την αμερικανική επικράτεια και ακτινογραφεί όχι μόνον την φτώχεια και τους υπηκόους της αλλά και το πώς αυτοί οι αναξιοπαθούντες άμοιροι βρίσκουν τρόπους επιβίωσης.

Αυτό που από την πρώτη στιγμή γίνεται αντιληπτό είναι ότι υπάρχουν εκατομμύρια φτωχοί ή νεόπτωχοι, οι οποίοι ενώ εργάζονται καθημερινά δεν καταφέρνουν με το μηνιαίοι εισόδημα των μέχρι και 1500 ευρώ να νοικιάσουν κάποιο σπίτι. Αποτέλεσμα αυτού είναι να κοιμούνται οι πιο πολλοί στα αυτοκίνητά τους σε περιφραγμένα οικόπεδα στα οποία κάποιοι εθελοντές τους έχουν χτίσει τουαλέτα και κουζίνα, χώροι που θυμίζουν έντονα τα καλοκαιρινά κάμπινγκ στην Ελλάδα.

Εντύπωση επίσης προκαλεί στο σύγχρονο αυτό φαινόμενο του αμερικανικού εφιάλτη η γνωστή μεν, παντελώς δε, έλλειψη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Χαρακτηριστική περίπτωση στο ντοκιμαντέρ το ταξίδι οικογένειας φτωχών σε περιοχή μακριά από την δικιά τους ώστε μετά από δυο μέρες να εξεταστούν από εθελοντές οδοντιάτρους. Η μητέρα με κλάματα στα μάτια ευχαριστεί τους οδοντιάτρους που της εξήγαγαν το χαλασμένο δόντι και της πρόσθεσαν ένα ψεύτικο καινούργιο. Το κόστος αυτό θα έφτανε τα τρεις χιλιάδες ευρώ αν έπρεπε να τα πληρώσει. Το τεράστιο κλειστό γήπεδο στο οποίο πενήντα οδοντίατροι, τελειόφοιτοι οι περισσότεροι, φρόντισαν όλους αυτούς τους φτωχούς θύμιζε έντονα αντίστοιχους καταυλισμούς προσφύγων σε εμπόλεμες ζώνες στην Μέση Ανατολή.

Δείτε το ντοκιμαντέρ

Αυτό όμως που προκαλεί την μεγαλύτερη και σαφώς αλγεινή εντύπωση είναι το καινούργιο κύμα των φτωχών που αναπτύσσεται σε αυτήν την χώρα και το οποίο δεν αφορά μόνον πραγματικά άστεγους ανθρώπους με προβλήματα ουσιών, αλκοόλ ή με ψυχικά νοσήματα αλλά και ανθρώπους που ενώ εργάζονται τα χρήματα που εξοικονομούν δεν τους φτάνουν να νοικιάσουν στοιχειωδώς ένα σπίτι. Αλλά και αν κάποια στιγμή είχαν νοικιάσει και για κάποιο λόγο άργησαν να καταβάλουν το ενοίκιο, η εισαγωγή του ονόματός τους σε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων, σε μια μαύρη λίστα που τους κάνει την ζωή ακόμη και μετά από δέκα χρόνια απάνθρωπη.

Τον σημερινό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ είναι φανερό ότι δεν τον απασχολούν οι υπήκοοι του και τα πραγματικά προβλήματα επιβίωσης τους, αλλά τι αυτός θα καταφέρει να πουλήσει και τι χρήματα θα εξοικονομήσει άμεσα ή έμμεσα για τις εταιρείες του αλλά και για αυτές των φίλων του βιομηχάνων.

Ο σημερινός πρόεδρος των Η.Π.Α, διατρανώνει ότι η οικονομία της χώρας του είναι η πέμπτη καλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ παράλληλα ο Ρόμπερτ ντε Νίρο σε κυριακάτικη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN τον Σεπτέμβρη του ’19, στην Νέα Υόρκη τον χαρακτήρισε γκάγκστερ προσθέτοντας ότι η ταραγμένη ψυχική του υγεία τον ώθησε στο να κάνει τα πιο άσχημα πράγματα πιθανά χωρίς να τον σταματήσει κανείς και χωρίς να ζητήσει καμιά κοινοβουλευτική κάλυψη. Ο διάσημος ηθοποιός τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται σε μια τρομερά άσχημη κατάσταση και ότι ο Τράμπ δεν θα πρέπει να είναι πλέον πρόεδρος.

Με αφορμή λοιπόν το ντοκιμαντέρ του Σεμπάστιαν Ζιλ γίνεται φανερό ότι οφείλουμε και εδώ στην Ευρώπη να αγωνιστούμε για το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα διασφαλίζει στον κάθε άνθρωπο, στον κάθε πολίτη όχι μόνον τα προς το ζειν, και τα προς το κατοικείν αλλά και την δυνατότητα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην παιδεία.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Μέλος
Φωτεινή

Oι (ελάχιστοι) πλούσιοι μπορεί να ανταγωνίζονται λυσσαλέα μεταξύ τους άλλα αν κάποια στιγμή οι (αμέτρητοι) φτωχοί απειλήσουν να τούς πάρουν τον πλούτο, τότε ενώνονται σαν μια γροθιά απέναντι στους φτωχούς. Αν οι φτωχοί ήταν εξίσου ενωμένοι απέναντι στους πλούσιους, τότε θα μπορούσαν να διεκδικησουν πολύ περισσότερα και η ζωή τους θα γινόταν πολύ καλύτερη.