σε , ,

O Χρήστος Παπανδρεόπουλος που ζωντάνεψε το ‘Ελεφαντάκι’ του Φοίβου Δεληβοριά μιλά για την τέχνη του animation

O animator επιμένει να μαγεύεται κάθε φορά που τα σχέδιά του  ζωντανεύουν στην οθόνη και ταξιδεύουν στον κόσμο

To Elefantaki Foivos Delivorias 2017 Effie Pappa Greekanimation

Ο Χρήστος Παπανδρεόπουλος μας εξηγεί τι είναι ένας freelancer animator και ποια είναι τα στάδια του animation από την πρωτότυπη ιδέα μέχρι το τελικό video. Με συνεργασίες και projects από την καθολική εκκλησία του Λιχτενστάιν, το «Ελεφαντάκι» του Φοίβου Δεληβοριά (έκανε το animation των χαρακτήρα στο κλιπάκι που σκηνοθέτησε η Έφη Παππά) και την πρόσφατη συμμετοχή του στο Annecy International Animated Film Festival καθώς και στο Cartoon forum με το project «Postman», ο Παπανδρεόπουλος επιμένει να μαγεύεται κάθε φορά που τα σχέδιά του  ζωντανεύουν στην οθόνη και ταξιδεύουν στον κόσμο.

profile-Τι είναι ένας freelancer animator; Τι σπουδές και ικανότητες απαιτεί;

Ένας freelancer animator είναι ουσιαστικά ένας αυτοαπασχολούμενος animator, αναλαμβάνει δηλαδή projects είτε από ιδιώτες πελάτες ή από εταιρείες, δουλεύοντας από τον προσωπικό του χώρο. Ο animator είναι αυτός που αναλαμβάνει να δώσει κίνηση σε ένα χαρακτήρα. Αυτό που απαιτείται κυρίως είναι η γνώση των βασικών αρχών κίνησης, οι οποίες αποκτώνται είτε μέσω σπουδών πάνω στο αντικείμενο του animation, είτε μέσω της προσωπικής ενασχόλησης και της εμπειρίας που αποκτά κανείς με τον καιρό. Βασική προϋπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος με το κινούμενο σχέδιο είναι να έχει μια σχετική ευχέρεια στο σχέδιο.

-Ανάμεσα στις πιο σημαντικές δουλειές σας ήταν ένα project για την καθολική εκκλησία του Λιχτενστάιν. Με τι ακριβώς καταπιαστήκατε εκεί;

Στο συγκεκριμένο project ανέλαβα να ετοιμάσω 70 περίπου επεισόδια, διάρκειας 3 λεπτών το καθένα. Μου πήρε περίπου ένα χρόνο για να το υλοποιήσω. Το project αφορούσε στην εικονοποίηση διαφόρων ιστοριών από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Η συγκεκριμένη δουλειά γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και αυτό ήταν κάτι που σίγουρα με έκανε χαρούμενο.

pic1

-Περιγράψτε μας τα στάδια μέχρι το τελικό, όπου το animation είναι έτοιμο.

Το animation είναι μια συλλογική δουλειά που περιλαμβάνει πολλά στάδια. Τα στάδια αυτά πραγματοποιούνται συνήθως από μια ομάδα ατόμων. Ωστόσο, στην περίπτωση ενός freelancer τα πράγματα είναι διαφορετικά και η δουλειά είναι εξ ολοκλήρου ατομική. Το σημαντικότερο κομμάτι της όλης διαδικασίας είναι η σύλληψη μιας καλής ιδέας-ενός σεναρίου. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και το λεγόμενο storyboard, μια πρώτη δηλαδή απεικόνιση τύπου comic, η οποία δείχνει πώς περίπου μεταφέρεται η εικόνα στο χαρτί. Το επόμενο στάδιο είναι το animatic, η μεταφορά δηλαδή του storyboard στην οθόνη, η οποία δίνει μια πρώτη γεύση για τους χρόνους του video. Στη συνέχεια γίνεται ο σχεδιασμός του animation, σε rough μορφή, για να μπορεί ο σχεδιαστής να διορθώνει εύκολα τα στοιχεία που δεν του αρέσουν και όταν πλέον είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, καθαρίζει το σχέδιο, προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες και το χρωματίζει. Το τελευταίο στάδιο είναι το compositing&editing, κατά το οποίο προστίθενται  backgrounds, special effects, μουσική κ.α.

pic3

-Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο «Ελεφαντάκι» του Φοίβου Δεληβοριά. Πώς προέκυψε η συνεργασία και ποια είναι η βασική ιδέα που θέλετε να μας εμφυσήσετε;

Το Ελεφαντάκι ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Ήταν η πρώτη μου συνεργασία με την Έφη Παππά (βραβευμένη σκηνοθέτις και animator), με την οποία διατηρούμε από τότε μια στενή συνεργασία. Ασχολήθηκα με το animation των βασικών χαρακτήρων, ενώ τα backgrounds πραγματοποιήθηκαν από τον Φίλιππο Θεοδωρίδη και η σκηνοθεσία και το editing από την Έφη Παππά. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να αποδώσουμε τους στίχους με πολύ χρώμα και απλότητα και πιστεύω πως γι’ αυτό τον λόγο τα παιδιά το αγαπάνε.

Φοίβος Δεληβοριάς – Το Ελεφαντάκι – Official Animation Video

Subscribe: https://goo.gl/CYSSZc Φοίβος Δεληβοριάς – Ελεφαντάκι | Foivos Delivorias – Elefantaki – Official Animation Video 2017 Βρείτε το Φοίβος Δεληβοριάς – Το Ελεφαντάκι από το δίσκο ‘Ο Τεμπέλης Δράκος και άλλες ιστορίες…’

-Πρόσφατα γνωρίσαμε από εσάς το Postman. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Το Postman βασίζεται σε μια ιδέα του Δημήτρη Σαββαΐδη (ADDART). Πρόκειται για μια μίξη 2d παραδοσιακού κινουμένου σχεδίου και Cut out animation. Είναι ένα φιλόδοξο project με οικολογικό δίδαγμα που πήρε μέρος στο Annecy International Animated Film Festival καθώς και στο Cartoon forum. Να σημειωθεί ότι το Postman, μαζί με το Mentor του Άγγελου Ρούβα, ήταν οι μοναδικές ελληνικές συμμετοχές  animation στο Cartoon Forum. Στο συγκεκριμένο project ασχολήθηκα με το character design και το 2d animation ενώ στο κομμάτι του Cut out animation δούλεψαν οι Θάνος Γιουβανούδης, ο Bασίλης Ευδοκίας, ο Γιάννης Τεξής και η Ασπασία Καζέλη.

pic2

-Ζείτε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, οι εικόνες της πόλης μπορούν να αποτελέσουν σκηνές από ένα animation video;

Ζω γύρω στα 10 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και πάντοτε η πόλη αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τη δουλειά μου. Ιδιαίτερα στα project με τα οποία ασχολούμαι στον ελεύθερό μου χρόνο, χρησιμοποιώ πολύ συχνά εικόνες από την πόλη. Στα video μου μπορεί να “κάνει την εμφάνισή της” από μια πολύ μικρή λεπτομέρεια, που θα τύχει να παρατηρήσω, μέχρι και μια πιο σύνθετη εικόνα της πόλης.

-Παρόλο που ζείτε μόνιμα εδώ, έχετε στο βιογραφικό σας αρκετές συνεργασίες στο εξωτερικό. Το διαδίκτυο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για εσάς;

Ναι, είναι αλήθεια ότι το διαδίκτυο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα προώθησης της δουλειάς μου και με έχει βοηθήσει να κάνω γνωστά τα projects μου σε περισσότερο κόσμο, αλλά και να γνωρίσω κι άλλους animators με τους οποίους μοιραζόμαστε εμπειρίες και ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω στο αντικείμενο.

pic4

-Πως καταφέρνει να επιβιώσει ένας animation freelancer στη χώρα μας; Υπάρχουν προοπτικές στην αγορά;

Είναι δύσκολο να επιβιώσεις αποκλειστικά με δουλειές στην Ελλάδα και εδώ έρχεται και πάλι το διαδίκτυο να δώσει μεγαλύτερη προοπτική και περισσότερες ευκαιρίες για projects. Αυτό βέβαια προϋποθέτει μια ενεργή παρουσία στο internet, αλλά κυρίως την προσωπική προσπάθεια από την πλευρά του animator, για διαρκή βελτίωση σε τεχνικό και σχεδιαστικό επίπεδο. Τώρα σε ό,τι αφορά το 2d animation στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν είναι ακόμη σε ανταγωνιστικό επίπεδο και λίγοι είναι εκείνοι που επενδύουν σε αυτό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες και τα πράγματα δείχνουν περισσότερο αισιόδοξα.

-Ποια είναι η καθημερινότητά σας σε σχέση με τη δουλειά σας; Πείτε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Η σχέση μου με το animation είναι μια σχέση αγάπης και μίσους! Το σκέφτομαι όλη μέρα, ασχολούμαι συνεχώς με αυτό, υπάρχουν στιγμές που το ερωτεύομαι και ταυτόχρονα το μισώ. Προσαρμόζω τη ζωή  μου γύρω από αυτό! Στην ουσία η καθημερινότητα μπορεί να με εμπνεύσει πάνω στο animation, αλλά και το ίδιο το animation να εμπνεύσει τη δημιουργικότητά μου σε άλλους τομείς της ζωής. Για την ώρα θα ήθελα να επικεντρωθώ στη συμμετοχή μου στο short film “Man Wanted”, της Ίριδας Ζιόγκα. Πρόκειται για μια πολύ φιλόδοξη παραγωγή και ειλικρινά είμαι ενθουσιασμένος με αυτό το project.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!