σε ,

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπαμπούλιας απαντά στην επίθεση του Δήμου Βερύκιου

Με κείμενο που έστειλε στο LIFO.gr απαντά σε όσα ειπώθηκαν το πρωί στην τηλεόραση του ALPHA

Οι κύριοι Μπαμπούλιας και Βερύκιος

Το πρωί ο Δήμος Βερύκιος έδωσε ένα απ’ τα γνωστά του σόου σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, βάζοντας στο στόχαστρο τον δημοσιογράφο που έγραψε ένα εξαιρετικό, αγγλόφωνο άρθρο στο Foreign Policy. 

Ο Γιάννης Μπαμπούλιας μας έστειλε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη απάντηση:

Είναι πλέον δυστυχώς γνωστό τοις πάσι ότι ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα έχει βυθιστεί στο βούρκο. Ψευδείς ειδήσεις, ακραία μεροληπτική ενημέρωση και μηδαμινά στάνταρ έχουν γίνει καθημερινά φαινόμενα. Σήμερα το πρωί, με μεγάλη έκπληξη και θλίψη, είδα να γίνομαι στόχος αυτού το είδους της δημοσιογραφίας, στην πρωινή εκπομπή του Alpha “Happy Day” από τον γνωστό παρουσιαστή Δήμο Βερύκιο.

Χθες το απόγευμα δημοσιεύτηκε ένα κείμενο μου στο γνωστό περιοδικό διεθνών σχέσεων Foreign Policy που πραγματευόταν την κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το κείμενο μέσα σε λίγες ώρες είχε γίνει μεγάλο θέμα συζήτησης στο εξωτερικό (ήταν το δημοφιλέστερο του περιοδικού για 24 ώρες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη θέση) και μεταφράστηκε και επανεκδόθηκε από όλα σχεδόν τα Ελληνικά μέσα.

Οι περισσότερες αναδημοσιευσεις επικεντρώθηκαν στον τίτλο του κειμένου “Greece and Turkey Are Inching Toward War”, στον οποίο φυσικά κανέναν έλεγχο δεν έχω ως συντάκτης του κειμένου, και ούτε αντανακλά απόλυτα κατά τη γνώμη μου την απλή παράθεση των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων που έκανα. Δυστυχώς όμως το θέμα μας ξεφεύγει από το ίδιο το κείμενο και πάει σε κάτι πολύ βαθύτερο: τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τον δημόσιο λόγο.

Στην εκπομπή Happy Day λοιπόν, ο κ.Βερύκιος, με περισπούδαστο ύφος και τους γνωστούς λεπτούς του τρόπους, αποφάσισε να αφιερώσει άπλετο prime time χρόνο στο να αποδομήσει τον χαρακτήρα μου, αντί να μας πει ακριβώς σε τι είχε αντίρρηση. Θαύμασα ειλικρινά την υπομονή της κεντρικής παρουσιάστριας που δεν εκνευρίστηκε περισσότερο. Οι διαφωνίες είναι πάντα θεμιτές, αλλά αντ’ αυτού είδαμε μια ξεκάθαρη απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα.

(μετά το 2:30)

Παίρνοντας φωτογραφίες από το προσωπικό μου instagram (που ήταν δημόσιες) και από το FB, ο κ.Βερύκιος επιχειρηματολόγησε ότι δεν μπορούν να με πάρουν στα σοβαρά γιατί είμαι “παιδαρέλι”. Υποστήριξε ότι έχω γράψει εκτός αυτού και “άλλο ένα άρθρο”. Ότι είμαι ασόβαρος γιατί σε φωτογραφία στην οποία μιλούσα στο Al Jazeera News, είχα γράψει στα Αγγλικά “In the news analysing my boy Alexis”, επειδή έτυχε να περάσει μια φωτογραφία του πρωθυπουργού καθώς μιλούσα, και το βρήκα αστείο.

Επίσης ειδική μνεία έγινε στο bio μου στο instagram, που λέει “Harder Than Jesus”, μια ατάκα την οποία δεν έχω καμία απαίτηση να γνωρίζει κανείς από ποιο λογοτεχνικό έργο προέρχεται και τι σχέση έχει με τη δημοσιογραφία, ούτε και είναι το θέμα μας. Είχε μάλιστα την “ευφράδεια” ο κ.Βερύκιος σε κάποιο σημείο να με αποκαλέσει και “νούμερο”. Χωρίς φυσικά να μου δοθεί η ευκαιρία για αντίλογο σε όλα αυτά, αμφισβητήθηκε η εγκυρότητα μου, η καριέρα μου και η προσωπικότητα μου.

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή: λέγομαι Γιάννης Μπαμπούλιας και είμαι 31 ετών. Αν αυτό θεωρείται “παιδαρέλι” δεν με αφορά. Έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με ανθρώπους στο εξωτερικό που είναι της ηλικίας μου και εκεί θεωρείται προσόν αντί για το μειονέκτημα, όπως ήθελε να το παρουσιάσει ο κ.Βερύκιος. Μοιάζω μικρότερος, αλλά κι αυτό επίσης δεν νομίζω ότι αφορά κανέναν και ούτε έχει σχέση με τη δουλειά μου.

Περαιτέρω, όχι απλά δεν έχω γράψει απλά “άλλο ένα άρθρο”, αλλά εκατοντάδες πλέον σε διεθνή μέσα όπως ο Guardian, το Al Jazeera, το London Review of Books, ο New Statesman, το Politico, το Foreign Policy, το Vice, το Channel 4 News κα. Έχω δουλέψει σε παραγωγές του BBC Newsnight αλλά και σε ντοκιμαντέρ για τουλάχιστον 3 χώρες. Με προσκαλούν σε διεθνή δίκτυα όπως το Sky, το BBC και το France 24 να δώσω τη γνώμη μου για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και όχι μόνο. Κείμενα μου βρίσκονται στην διδακτέα ύλη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και αλλού, και γενικά δεν έχω κανένα παράπονο από το πως μου έχει φερθεί ως τώρα η δημοσιογραφία. Ευτυχώς, μου έχει προσφέρει τη δυνατότητα να μην βιοπορίζομαι από την Ελλάδα.

Το ότι αυτά τα έχω καταφέρει ως τα 31 μου, όχι απλά δεν είναι αρνητικά, αλλά είναι και απορίας άξιων πως οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του Alpha βρήκαν τις φωτογραφίες μου αλλά όχι τα χιλιάδες entries που επιστρέφει το google ψάχνοντας το όνομα μου. Θα μπορούσε κάποιος εδώ εύκολα να δει δόλο, αφού πολύ πιο εύκολα χτυπάς έναν “τυχαίο”, παρά κάποιον με αρθρογραφία χρόνων σε μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη. Αλλιώς έχουμε να κάνουμε με απλή ανικανότητα.

Αν κάθομαι και τα απαριθμώ όλα αυτά, δεν είναι για να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά για να καταδείξω τον αισχρό τρόπο με τον οποίο ο κ.Βερύκιος και ο Alpha αποπειράθηκαν να πλήξουν έναν νέο δημοσιογράφο με προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς. Παράλληλα με αυτούς, μου επιτέθηκε με παρόμοιο τρόπο και η φυλλάδα “Μακελειό”, για την οποία δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω περισσότερα, αλλά η ομοιότητα των χαρακτηρισμών είναι ανατριχιαστική, ούτε συντονισμένοι να ήταν.

Δυστυχώς στην περίπτωση μου, βγήκαν τα χειρότερα χαρακτηριστικά του δημόσιου λόγου στην Ελλάδα. Οι χειρότερες πρακτικές του διαδικτύου — το doxxing (η δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων), το bullying από μεγαλύτερες πλατφόρμες και φωνές, η απόπειρες συκοφάντησης χωρίς στοιχεία και ουσιαστικά επιχειρήματα — συνάντησαν τις παλιές καλές συνήθειες του Αυριανισμού με τα υπονοούμενα και τη συκοφάντηση προσώπων αντί για ευθύ debate επί της ουσίας.

Δε θέλω να μπω κι εγώ στο ίδιο τριπάκι, αν και ο κ.Βερύκιος είναι εύκολος στόχος με τις συχνές του αστειότητες, γιατί ούτε με αφορά αυτό το είδος δημόσιου διαλόγου, ούτε αντιπροσωπεύει την δημοσιογραφία την οποία θέλω να κάνω και πιστεύω ότι κάνω στο καλύτερο των δυνατοτήτων μου. Ούτε χρειάζεται να πω περισσότερα για την γεροντοκρατία που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία και την οποία ο κ.Βερύκιος φόρεσε στο μανίκι του σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο Alpha είχε απεσταλμένο στην Ουάσινγκτον συνομήλικο μου.

Θα αφήσω απλά αυτά τα λίγα λόγια online, ως σχολιασμό σ’αυτό το μνημείο μικρότητας και αντισυναδελφικότητας που δημιούργησε ο κ.Βερύκιος και ο Alpha, άθελα του καταδεικνύοντας όχι μόνο την προσωπική του ηθική ένδεια και δημοσιογραφική ανεπάρκεια, αλλά και μερικές από τις πιο μαύρες πτυχές που κρατάνε την Ελληνική κοινωνία πίσω.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι ίσως το χειρότερο κομμάτι της επίθεσης, ήταν αυτό που πάρθηκαν ορισμένες χιουμοριστικές ατάκες μου, οι οποίες προορίζονταν για τους φίλους μου, και χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μου. Ο κ.Βερύκιος και ένας ακόμα εκ των παρουσιαστών, υποστήριξαν ότι άνθρωπος που μιλάει έτσι δεν μπορεί να τον πάρει κανείς στα σοβαρά. Σ’αυτό θα ήθελα να απαντήσω το εξής απλό: κάθε δημοσιογράφος κρίνεται από τη δουλειά του, από τα κείμενα του και το έργο του. Όχι από την ποιότητα του χιούμορ του, που στο φινάλε είναι υποκειμενική.

Όχι μόνο λοιπόν αρνούμαι να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο μιλάω στην καθημερινότητα μου, αλλά καλώ και όσους πέφτουν θύματα αυτής της απαίτησης να την αγνοήσουν. Διότι δεν είναι δικό μας το πρόβλημα, είναι δικό τους. Δε θα γίνουμε περιφερόμενα σοβαροφανή κουφάρια για να “μας πάρουν στα σοβαρά”. Ποιος; Ο Δήμος Βερύκιος; Αυτός και οι όμοιοι του έχουν καταστρέψει την ελληνική δημοσιογραφία. Δεν θα τους μοιάσουμε, όσο και αν το θέλουν.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

300 points
Upvote Downvote

19 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Ειναι πλεον καιρος να αποχωρίσει το prive time του Βερυκιου απο το Alpha. εχει καταντήσει τοσο κουραστικός, απο τα θέματα που παρουσιάζει μέχρι και την χροια – τονο της φωνής του.

 2. Χαίρομαι που εκπροσωπείς επάξια μια γενιά που δυστυχώς ο “γερασμένος” πληθυσμός αυτής της ταλαιπωρης χώρας προσπαθεί φιμωσει.
  Λυπάμαι που δεν σε ήξερα πριν αλλά χαίρομαι που σε έμαθα τώρα έστω κι αν αυτό έγινε εξαιτίας του τίποτα.

 3. Στην αρχή σκέφτηκα τι απαντάς βρε αγορίνα μου δεν τον βλέπεις, παπαγάλος είναι! Αλλά μετά άλλαξα γνώμη, πολύ καλά έκανες! Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!

 4. Μια χαρα τα ειπατε κ. Μπαμπουλια βέβαια θεωρω πως δε χρειαζεται να ασχολειστε με τυπους σαν τον Βερύκιο χανεται τον πολύτιμο χρόνο σας ομως πολυ καλα κανατε και υπερασπιστηκατε τη θέση σας και σας μαθαινουμε και εμείς. Λυπάμαι βαθύτατα που δεν σας γνωριζα προηγούμενως. Νομίζω πως μονο άνθρωποι σαν εσας θα μας “ξεβαλτωσουν”.

 5. Οχετός συνεχόμενος…
  Αλήθεια όμως, πώς θα φαινόταν στον Βερύκοκο, αν οι υπόλοιποι αρχίζαμε να σχολιάζουμε την προσωπική του ζωή και επιλογές αντί της εργασίας του?? Λυπάμαι σε κάθε περίπτωση για τον Alpha που έχει τέτοιου είδους άτομα στο δυναμικό του!!

 6. Δεν παρακολουθω την συγκεκριμενη εκπομπη αλλα οφειλω να δωσω συγχαρηρηρια για την πορεια σου στο χωρος της δημοσιογραφιας. Επισης ο κος Βερυκιος ειναι ενας απο τους πολλους Βερυκιους που εχουμε στην Ελλαδα και το Alpha ενα ιδιωτικο καναλι με συγκεκριμενο concept στο κομματι ενημερωσης , οπως αλλωστε ειθιστε σε ιδιωτικα καναλια. Ειμαι σιγουρη οτι στη ζωη σου θα συναντησεις πολλους Βερυκιους. Take a deep breath and keep walking. All the best for the future.

 7. Αυτό που ταιριάζει γάντι στη προκειμένη, είναι
  “Ότι δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια….”.

  Χαίρομαι που υπάρχει ο κ. Μπαμπούλιας, η απάντηση του βιογραφική και ακριβής, δεν αφήνει περιθώρια να σκεφτείς κάτι διαφορετικό από το προφανές, ότι είναι ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος.

  Μια φορά έτυχε να δω την εν λόγω εκπομπή, όπου ο κ. Βερύκιος αναφερόμενος στην Αγία Σοφιά, είπε ότι γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου, γιορτή της Αγίας Σοφίας, Αγάπης, Πίστης και Ελπίδας.
  Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια…
  (Για την ιστορία, η Αγία Σοφιά γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, γιορτάζει στα θυρανοίξια του ναού, στις 23 Δεκεμβρίου.)

  Και κάπου εκεί επιβεβαίωσα την επιλογή μου να μην ανοίγω την τηλεόραση και να προτιμώ το ραδιόφωνο και την έκλεισα…

 8. Εννοείται ότι διαφωνώ με τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του κου Βερύκιου προς τον συντάκτη του άρθρου κο Μπαμπούλια καθώς και με το να δείχνει τις φωτογραφίες του και γενικά την απαξίωση προς το πρόσωπό του. Και ορθά κατά τη γνώμη μου ο κύριος Μπαμπούλιας αντέδρασε όπως αντέδρασε. Από την άλλη, νομίζω ότι η ουσία της παρέμβασης του Βερύκιου ήταν διαφορετική: στο βίντεο που βρίσκεται στη σελίδα αυτή, τόσο η παρουσιάστρια όσο και κάποιοι από το πάνελ, προσπαθούν να παρουσιάσουν το άρθρο του κου Μπαμπούλια στο Foreing Policy τουλάχιστον σαν άποψη του ίδιου του State Department, για να μην πω του Λευκού Οίκου. Κάπου μου δόθηκε η εντύπωση ότι είχαν μπερδέψει το περιοδικό με το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας (Foreign Office). Την ίδια προσπάθεια θεωρώ ότι έκαναν και όλα (ή τα περισσότερα τελοσπάντων) τα ελληνικά sites που αναδημοσίευσαν το άρθρο. Από την άλλη, διάβασα και τις οδηγίες προς τους συγγραφείς του Foreign Policy στις οποίες αναφέρεται:
  Arguments (σ.σ. Η στήλη στην οποία δημοσιεύτηκε το άρθρο του κου Μπαμπούλια)
  In FP’s Arguments section, authors are encouraged to take a provocative stand in approximately 1,000 words. Think of these as thoughtful op-eds with some shelf life — topical, but not ephemeral. You should be able to distill your most salient point into one sentence.

  Δεν είμαι δημοσιογράφος και δεν γνωρίζω τι είδους εγκρίσεις πέρασε το άρθρο του κου Μπαμπούλια πριν δημοσιευτεί (πέρα από το fact checking), ούτε γνωρίζω αν το περιοδικό υιοθετεί τις απόψεις των συντακτών του, αν θέλετε μπορείτε να με διαφωτίσετε επ’αυτού γιατί με ενδιαφέρει πολύ (από προσωπική διαστροφή).
  Συνοψίζοντας, πιστεύω, όπως είπα πιο πάνω και χωρίς καμία διάθεση δικαιολόγησης ή υπεράσπισης (μην παρεξηγηθώ), ότι άλλο ήθελε να πει ο Βερύκιος… και το είπε με τον πιο λάθος τρόπο που θα μπορούσε να σκεφτεί….

 9. Δεν συμπαθώ το Βερύκιο ούτε τον θεωρώ σοβαρό δημοσιογράφο. Όμως δε μου αρέσει καθόλου το υφάκι αυτού του άρθρου. Όλοι εσείς οι Έλληνες του εξωτερικού που μόλις πατάτε το πόδι σας σε ξένη χώρα νομίζετε ότι γίνατε ανώτεροι από όσους δε φύγαμε, μόνο ζημιά κάνετε στην Ελλάδα με όσα λέτε και γράφετε. Σε αυτό το άρθρο διατυμπανίζετε τη χαρά σας που ζείτε και εργάζεστε εκτός Ελλάδας, πολύ καλά κάνετε εφόσον έτσι νιώθετε για την πατρίδα σας και για το λαό της. Για ποιό λόγο όμως συνεχίζετε να εκμεταλλεύεστε τα Ελληνικά ΜΜΕ και την Ελληνική κοινή γνώμη για να προωθήσετε την καριέρα σας στο εξωτερικό, αναπαράγοντας απόψεις και αντιλήψεις για την Ελλάδα που δεν πατάνε και τόσο στην πραγματικότητα? Η Ελλάδα δεν σας αρέσει, αλλά τα χρήματα που βγάζετε σκυλεύοντάς την, δεν σας πειράζουν? Παρακαλώ να δημοσιευθεί.

 10. Πραγματικά χαίρομαι για την έως τώρα πορεία σου ,μην ανησυχείς για τα υπόλοιπα , τελειώνουν σιγά σιγά μαζί με όλα τα στραβά της γενιάς μου .
  Μία μόνο ερώτηση προς τον κ. Βερύκιο : Τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ του Υπουργείου Αμύνης , δεν κατάλαβε τίποτα από τα σκάνδαλα που
  αποκαλύφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια .

 11. @Eleonora_Radcliffe > Δεν συμπαθώ το Βερύκιο ούτε τον θεωρώ σοβαρό δημοσιογράφο. Όμως δε μου αρέσει καθόλου το υφάκι αυτού του άρθρου. Όλοι εσείς οι Έλληνες του εξωτερικού που μόλις πατάτε το πόδι σας σε ξένη χώρα νομίζετε ότι γίνατε ανώτεροι από όσους δε φύγαμε, μόνο ζημιά κάνετε στην Ελλάδα με όσα λέτε και γράφετε.

  Καλά, αυτό είναι προσωπικό σου κόμπλεξ. Δεν έχει σχέση με το άρθρο.

  >Σε αυτό το άρθρο διατυμπανίζετε τη χαρά σας που ζείτε και εργάζεστε εκτός Ελλάδας,

  Όχι, απλά αυτό κατάλαβες εσύ, μάλλον από ζήλια και πάλι

 12. > Για ποιό λόγο όμως συνεχίζετε να εκμεταλλεύεστε τα Ελληνικά ΜΜΕ και την Ελληνική κοινή γνώμη για να προωθήσετε την καριέρα σας στο εξωτερικό, αναπαράγοντας απόψεις και αντιλήψεις για την Ελλάδα που δεν πατάνε και τόσο στην πραγματικότητα?

  Ποιές αντιλήψεις “δεν πατάνε και τόσο στην πραγματικότητα”; Ότι ο Βερύκιος είναι για τα μπάζα;

  > Η Ελλάδα δεν σας αρέσει, αλλά τα χρήματα που βγάζετε σκυλεύοντάς την, δεν σας πειράζουν?

  Ποιά ακριβώς «χρήματα» νομίζεις ότι βγάζει «σκυλευοντάς» την; Φαντάζεσαι μήπως και ότι πληρώθηκε για να δημοσιευτεί αυτό στα mikropragmata; LOL

Αφήστε μια απάντηση