σε , ,

Ο «Έρως» του Ρούμπενς δραπέτευσε από τον πίνακα και πέταξε πάνω από τις Βρυξέλλες

Συνέβη χάρη στην τεχνολογία projection mapping – Δείτε το βίντεο

Τα στρουμπουλά αγγελάκια του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς φαίνονται να σφύζουν από υγεία. Το δυναμικό και πληθωρικό στυλ του Φλαμανδού ζωγράφου χαρακτήρισε την μπαρόκ τέχνη της βόρειας Ευρώπης και το όνομα του έγινε συνώνυμο με φιγούρες που ήταν «ρεαλιστικές, σαρκώδεις και παχύρρευστες σε δυναμικές συνθέσεις που απηχούσαν το στυλ των δασκάλων της Αναγέννησης», λέει το openculture.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας σύνθεσης είναι η Γιορτή της Αφροδίτης (1636), που περιέχει την «εκστατική ένταση» του στυλ του Ρούμπενς, γράφει το Μουσείο Kunsthistorisches της Βιέννης, εμπνευσμένο από μια «αρχαιοελληνική περιγραφή ενός πίνακα στον οποίο η Αφροδίτη περιβάλλεται από νύμφες και φτερωτούς έρωτες που χορεύουν τριγύρω της». Μπορεί η Αφροδίτη να βρίσκεται στο κέντρο του πίνακα, αλλά τα χέρια και τα πόδια του έρωτα τραβούν το ενδιαφέρον.

Οι Έρωτες του Ρούμπενς μοιάζουν έτοιμοι να βγουν από τον πίνακα. Στο βίντεο παρακάτω, ένας από αυτούς βγαίνει από το κάδρο και πετάει μέσα στη γκαλερί πάνω από τα κεφάλια των έκπληκτων θεατών. Ο Έρως παίρνει ένα τόξο και αρχίζει να εκτοξεύει βέλη αγάπης. Η σκηνή είναι από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπου εκτέθηκαν πίνακες του Ρούμπενς σε μια έκθεση με θέμα το έργο του.

Δείτε το βίντεο

Rubens Cupid

We made one of Rubens angels escape his painting and fly around Brussels airport. Written and directed by Filip Sterckx 3D Modeling and animation: Filip Sterckx, Antoon Verbeeck, Birgit Sterckx Client: Toerisme Vlaanderen https://skullmapping.com/

Οι θεατές είναι επιβάτες που περιμένουν τις πτήσεις τους και ο Έρως δημιουργήθηκε με την τεχνολογία projection mapping από τη βελγική εταιρεία SkullMapping εκ μέρους του τουριστικού γραφείου VisitFlanders. Ο Έρως πέταξε μέχρι τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν οι πίνακες αντικαταστάθηκαν από έργα του Brueghel ως μέρος ενός πρότζεκτ για την προώθηση της φλαμανδικής τέχνης και πολιτισμού σε πολυσύχναστα μέρη.

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέτοιοι χάρτες προβολής μικρής κλίμακας σε μια πραγματική γκαλερί με έργα μεγάλων καλλιτεχνών ή όχι;  Ή μήπως θα μπορούσαμε να δούμε στο μέλλον ολόκληρα έργα ζωγράφων όπως ο Ρούμπενς και ο Τιτσιάνο να πετούν στις αίθουσες;

Ίσως, αν ζούσε, ο Ρούμπενς θα χαιρόταν να δει τα αγγελάκια του να ζωντανεύουν και ίσως έφτιαχνε ο ίδιος τους χάρτες προβολής. Τουλάχιστον, έχουμε μια μικρή ιδέα για το πώς μοιάζουν στην πραγματικότητα.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Σου δείχνουμε άλλα 20 σπουδαία έργα τέχνης. Μπορείς να βρεις το δημιουργό;

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote