σε , ,

Ο Ντα Βίντσι είχε δίκιο για την ανθρώπινη καρδιά πριν από 500 χρόνια!

Οι θεωρίες του αποδείχτηκαν σωστές πέντε αιώνες μετά το θάνατό του

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν είχε χόμπι. Είχε παθιασμένες, ανεκπλήρωτες εμμονές που γέμισαν ολόκληρα σημειωματάρια, ένα παζλ που οι επιστήμονες ακόμη προσπαθούν να λύσουν. Κανένας από τους συγχρόνους του δεν αντιλαμβανόταν τα προβλήματα που τον απασχολούσαν, επειδή ήταν ο μοναδικός που τα είχε παρατηρήσει ως τότε. Ήταν ο πρώτος, για παράδειγμα, «που σκιαγράφησε τις δοκίδες του ιστού της καρδιάς που μοιάζουν με νιφάδες χιονιού», λέει το openculture.

Αυτά τα γεωμετρικά μοτίβα των μυϊκών ινών στην εσωτερική επιφάνεια της καρδιάς έχουν παραμείνει ένα μυστήριο για περισσότερα από 500 χρόνια μετά τις πρώτες ανατομικές έρευνες του Λεονάρντο, που πραγματοποιήθηκαν πρώτα σε καρδιές χοίρων και βοδιών, και αργότερα, σε ανθρώπινα δείγματα.  Ο Λεονάρντο υπέθεσε ότι ότι ο ρόλος τους ήταν να θερμαίνουν το αίμα, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι υπάρχουν για να βελτιώνουν τη ροή του αίματος «όπως τα λακκάκια σε μια μπάλα του γκολφ που μειώνουν την αντίσταση του αέρα».

Μπορεί ο Λεονάρντο να μην έπεσε μέσα στη θεωρία των δοκίδων, αλλά ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τη στεφανιαία νόσο, που ως σήμερα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου. Πολλά από τα ιατρικά συμπεράσματά του αποδείχθηκαν σωστά. Ανέλυσε και σχεδίασε με εξαιρετική λεπτομέρεια την ανατομία της καρδιάς από το 1507 μέχρι το θάνατό του το 1519, αποτυπώνοντας τη ροή του αίματος στο σώμα.

Δείτε το βίντεο

Όπως εξηγεί το βίντεο του Medlife Crisis παραπάνω, οι μελέτες του Λεονάρντο για την καρδιά ένωσαν κομψά το ενδιαφέρον του για την τέχνη, την ανατομία και τη μηχανική. Λόγω αυτής της πολυδιάστατης προσέγγισης, μπόρεσε να εξηγήσει την λειτουργία της καρδιάς με τρόπο που ακόμη και σήμερα πολλοί καρδιολόγοι αδυνατούν. Προκειμένου να απεικονίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, δημιούργησε ένα γυάλινο μοντέλο, και σχεδίασε αρκετά σκίτσα του. Χρειάστηκε να περάσουν 450 χρόνια για να αποδειχθούν σωστά.

Η ιδιοφυΐα του Ντα Βίντσι συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της όσο οι μελετητές συνεχίζουν να ασχολούνται με το έργο του. Ειδικά οι μελέτες του για την καρδιά δείχνουν πώς το εκπληκτικό εύρος γνώσεων και δεξιοτήτων του τον έκαναν τόσο αποφασισμένο και δημιουργικό στοχαστή.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Σου δείχνουμε άλλα 20 σπουδαία έργα τέχνης. Μπορείς να βρεις το δημιουργό;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε