σε ,

Ο Σπύρος του ‘Παρά 5’ ήταν ο πρώτος ασέξουαλ χαρακτήρας της ελληνικής TV, λέει ο Καπουτζίδης

Σε νέα του συνέντευξη ο δημιουργός μιλά για όλα – Να 5 ενδιαφέροντα αποσπάσματα

Διάβαζα πριν το πολύ ενδιαφέρον «Στο πολύχρωμο μυαλό του Γιώργου Καπουτζίδη», που ουσιαστικά είναι μια συνέντευξη που του πήρε ο Βασίλης Θανόπουλος για το περιοδικό Antivirus.

Αξίζει να διαβαστεί ολόκληρη στο παραπάνω λινκ, εγώ απλώς σταχυολογώ πέντε απ’ τα πράγματα που μου άρεσαν:

1. Για τη σκηνή του coming out στην πρώτη του θεατρική παράσταση “Όποιος θέλει να χωρίσει…να σηκώσει το χέρι του”

Την έκανα, γιατί ήθελα οι γονείς που έχουν ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά να μπορέσουν να δουν αυτή την παράσταση μαζί. Μια οικογένεια που έχει ένα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδί έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να λύσει αυτό το θέμα στα πλαίσια της οικογένειας κι όχι της γειτονιάς. Αυτό λέει και κάποια στιγμή η μάνα στην παράσταση:  “Δε θα καθίσεις να ακούσεις τι λέει η γειτονιά, θα ακούσεις τον εαυτό σου και την καρδιά σου”. Ήθελα και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να δουν μια τέτοια σκηνή, που θα λειτουργήσει κάπως ως βάλσαμο.

Θα σου πω και κάτι άλλο. Έχω βαρεθεί να παρακαλάω τον κάθε ανίδεο, αναίσθητο και αμόρφωτο για σεβασμό απέναντί μου και απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Βαρέθηκα. Από το να παρακαλάω λοιπόν για σεβασμό από ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να τον δείξουν αποφάσισα να το κάνω εγώ.

2. Για την πολιτική ορθότητα

Πρέπει να βάλουμε κάποιους κανόνες για να μπορούμε να συνυπάρχουμε καλύτερα και να μην πληγώνει ο ένας τον άλλον. Μεγάλωσα σε μια επαρχιακή πόλη και σε μια εποχή που δεν υπήρχαν αυτοί οι κανόνες. Δεν τους ξέρω όλους, τους μαθαίνω όμως σιγά σιγά και προσπαθώ να γίνω καλύτερος. Γι΄αυτό προσπαθώ πάντοτε να διευρύνω τις γνώσεις μου και να μην χάνω ποτέ την ευαισθησία μου. Υπάρχουν στιγμές που υπήρξες μη πολιτικά ορθός; Φυσικά. Θυμάμαι όταν κάναμε το “Τhe Twenty” έκανα blackface. Τότε δεν γνώριζα ότι είναι προσβλητικό για τους μαύρους. Ήταν λάθος. Είχα άγνοια. Στις Σέρρες μεγάλωσα δεν μεγάλωσα στο Μιζούρι. Τώρα που το ξέρω δεν θα το ξανάκανα. Το 2010 δεν το ήξερα, το 2019 όμως το γνωρίζω και δε θα το επαναλάβω.

3. Είναι ο Σπύρος από το “Παρά Πέντε” ο πρώτος ασέξουαλ χαρακτήρας της ελληνικής τηλεόρασης; 

Νομίζω πως ναι. Δεν ήξερα βέβαια τότε πολλά για τη συγκεκριμένη ταυτότητα. Οπότε, αν έχω κάνει κάποιο λάθος στην σκιαγράφηση της, ζητώ συγγνώμη.

4. Τα μεγάλα σόου της TV

Θέλω να απομακρυνθώ από την παρουσίαση και να ασχοληθώ με τη συγγραφή. Μπορεί να είναι για την τηλεόραση, για το σινεμά ή το θέατρο. Θα είναι πάντως σίγουρα συγγραφή. Τα χόρτασα λίγο τα μεγάλα σόου. Ωραία ήταν, καλά πέρασα… φτάνει. Έχω μεγαλώσει και νιώθω ότι θέλω να πω κι άλλα πράγματα και δε θέλω να σταματήσω εδώ.

5. Ήταν το coming out του όσα είπε στο παιδί που είχε υποστεί bullying στο «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο;»

Δεν χρειαζόταν να πω αυτό το πράγμα για να το θεωρήσετε ως το coming out μου. Νομίζω ότι είμαι πολύ ξεκάθαρος. Από εκεί και πέρα, αυτό που θέλω να κάνω πραγματικά με νύχια και με δόντια και δεν έχει να κάνει μόνο με τη σεξουαλικότητά μου, αλλά με έμενα ως προσωπικότητα, είναι να κρατήσω σε απόσταση κάποιους ανθρώπους. Και μιλάω για συγκεκριμένους ανθρώπους. Δε θέλω να νομίσουν κάποιοι ότι τους ανοίγομαι περισσότερο, γιατί αν το κάνω θα συμβεί αυτό “το δώσε θάρρος στο χωριάτη”. Θέλω να κρατήσω κάποιους σε απόσταση και να ξέρουν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να με ρωτήσουν τίποτα αν δεν γουστάρω, ούτε καν να με πλησιάσουν.

Αυτός είναι κι ο λόγος που πολλές φορές βάζω έναν φράκτη. Καταλαβαίνετε όμως ότι δε ζω πίσω απ΄αυτόν, δε ζω μέσα στην ντουλάπα, δε ζω κρυφά. Ζω φανερά, κυκλοφορώ και δεν φοβάμαι να μιλήσω μέσα από τα έργα μου και τις δηλώσεις μου.

Όλοι μαζί είμαστε, δεν κρύβομαι. Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και αυτό μετρά περισσότερο. Απλώς, δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα όπου υπάρχουν αυτοί που πρέπει να τους βάλεις πίσω από έναν φράκτη. Αυτός είναι ο λόγος που με βλέπεις να το φτάνω μέχρι ένα σημείο.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Ποιος χαρακτήρας του “Παρά 5” είσαι;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση