σε , ,

Όχι πια γηροκομεία: Η νέα μόδα είναι να γερνάμε με τους φίλους μας

Το θέλουμε!

Γηροκομεία

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει. Μέχρι το 2050 ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών θα έχει τριπλασιαστεί. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να θυσιάσουμε την ποιότητα ζωής μας…

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είτε φροντίζονται από τα παιδιά τους, είτε πηγαίνουν σε γηροκομεία.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι πιο τολμηροί που δεν θέλουν να ζήσουν μόνοι τους και επιλέγουν να ζήσουν με τους φίλους τους, λέει το fabiosa.guru.

🏠->🏚->🏠 Love seeing the evolution of the Parsonage which will be reborn this summer as student amenity space. From top left: 1900s, 1960s, Last Year, Today. #tbt #uwparsonage #inprogress #adaptivereuse #exxelpacific @schaeferconst @parsonage.uw

174 Likes, 3 Comments – Schemata Workshop (@schemataworkshop) on Instagram: “🏠->🏚->🏠 Love seeing the evolution of the Parsonage which will be reborn this summer as student…”

Η νέα τάση είναι η συγκατοίκηση – όχι στο ίδιο σπίτι αλλά στο ίδιο συγκρότημα σπιτιών.

Ένα σχέδιο στέγασης που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη Δανία και στηρίζεται στις φιλίες και τις κοινωνικές επαφές που δημιουργούνται σε μια κοινότητα.

Είναι κάτι σαν ιδιωτικό χωριό, όπου κάθε κάτοικος ή ζευγάρι έχει το δικό του σπίτι και υπάρχουν επίσης κοινόχρηστοι χώροι δραστηριοτήτων και αναψυχής.

Retreat Day: When we get serious about how we do our work, and then celebrate the people we do it with. #teamworkmakesthedreamwork #secondfamily #mycoworkersarethebest #architectlife #officeculture #getdowntobusiness #bowlingsolvestheday #bowlingnicknames #hisroyalhighness #sirsplitsalot #newbrian #abbigator #lilmak #nametag #gracerator #tmoney #mikedropball #kantstrike #cuatro #sarah #mamamia

313 Likes, 7 Comments – Schemata Workshop (@schemataworkshop) on Instagram: “Retreat Day: When we get serious about how we do our work, and then celebrate the people we do it…”

Κάθε «χωριό» έχει τους δικούς του κανόνες. Το νέο μοντέλο λειτούργησε τόσο καλά που έχει ήδη επεκταθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, λέει ο Independent.

Καταπληκτική ιδέα για τους ηλικιωμένους που θέλουν να συνεχίσουν να ζουν τις ζωές τους με αξιοπρέπεια και να κοινωνικοποιούνται με τους φίλους τους παραμένοντας ενεργά μέλη της κοινωνίας.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Απάντησε σε 20 ερωτήσεις για τις καθημερινές σου συνήθειες και θα σου πούμε ποιο σπίτι σου ταιριάζει

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
10 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Voula Richter
Voula Richter
4 χρόνια πριν

Το βρίσκω τέλειο, το κακό είναι ότι μεγαλώνοντας άλλοι είναι τυχεροί και είναι καλά, και άλλοι πεθαίνουν, οπότε όλο και στενεύει ο κύκλος των φίλων!

Μιχαελα
Μιχαελα
4 χρόνια πριν

Nα μια ωραια λυση για οσους θελουν να παραμεινουν ανεξαρτητοι , δραστηριοι και αξιοπρεπεις χωρις να νιωθουν οτι επιβαρυνουν τις οικογενειες τους..

Παμε Δανια!!
Παμε Δανια!!
4 χρόνια πριν

Κοινοποιηστε το, ειναι το αντιδοτο στο φοβο της “τριτης” ηλικιας και της μοναξιας!! Πολιτισμος!! Επιτελους διαβασαμε και κατι διαφορετικο απο τα τετρμμενα. Ειναι για το καλο ολων που θα επιζησουν στα χρονια. Ανυπανδροι, χωρισμενοι, χηροι. Πιανει ολες τις κατηγοριες, απλα αφορα ολους!! Τι ωραια!!

Στέλλα Ι. Τσαρτσαρα
Στέλλα Ι. Τσαρτσαρα
4 χρόνια πριν

Που σημαίνει στην ουσια γκετοποίηση και κοινωνικός αποκλεισμός. Διότι δεν φαίνονται από πισω τα λειτουργικά του εγχειρήματος. Είμαι γεροντολόγος και γνωρίζω ότι αυτη η “λυση” δεν εχει επεκταθεί όπως λεει το άρθρο. Εχει προταθει απο real estate agents με σκοπό την ενίσχυση κατοικίας. Για να παρουν οι γέροντες σπίτι εκει ρωτάει κανεις τη τιμή;. Επειτα ποιος θα το εξυπηρετεί; Οι γέροντες που ειναι εξαρτωμενοι καπως εξυπηρετούνται από νέους. Εκει ποιος θα το κάνει αυτο απο αλληλεγγύη όχι για λεφτα διοτι τοτε προστιθεται στο κοστος. Και τελικα ποιοι θα μενουν εκει; Παιδικη χαρα για γερους πλουσιους; Η Φλόριντα ειναι έτσι σε… Διαβάστε περισσότερα »

Βασίλης Χ.
Βασίλης Χ.
4 χρόνια πριν

Λυπάμαι που μιά επιστήμων επικεντρώνεται μόνο στα αρνητικά. Να μην ξεχνάμε και την πρώτη αρχή της διαλεκτικής “ενόητων των αντιθέτων”

Τριαντάφυλλος Π.
Τριαντάφυλλος Π.
4 χρόνια πριν

Θα περίμενε κανείς να αντιπροτείνετε κάτι κα γεροντολόγε. Και θα σας ακούγαμε με σεβασμό. Αφού αυτό δεν είναι στωστό εσείς τι λέτε με βάση τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, όπου τα παιδιά μένουν πολύ μακρυά από τους γονείς και συχνά σε άλλες χώρες; Από τον τρόπο με τον οποίο επιτίθεστε στα Real Estate τα οποία προφανώς είδαν μια ανάγκη και πάνε να την καλύψουν προσδοκώντας κέρδη και να την προωθήσουν προσδοκώντας κι άλλα κέρδη και από την απαξιωτική σας κριτική χωρίς επιχειρήματα και αντιπρόταση νομίζω ότι καταλαβαίνω το πολιτικό σας στίγμα.

Tati Douvana
Tati Douvana
4 χρόνια πριν

Εδώ και 20 χρόνια το λέω, αλλά στην Ελλάδα πάμε σαν σαλιγκάρια…

Litsa
Litsa
4 χρόνια πριν

κύριε γεροντολόγε δεν έχουν όλοι εγγόνια και κάποιοι που έχουν δεν τους θέλουν. Είμαι λίγο πριν τα 50 με μια παρέα φίλων έχουμε ήδη αποφασίσει ότι αυτό θα κάνουμε όλοι μαζί και ο ένας θα βοηθάει τον άλλον .Άλλος θα οδηγεί άλλος θα μαγειρεύει ,άλλος θα προσέχει ζώα που τυχόν θα έχουμε για φαγητό ,άλλος θα κάνει τον κήπο κτλ κτλ.
Δηλαδή είναι καλύτερα στα 65-70+ μόνοι σε διαμερίσματα φοβισμένοι?Τι ναι ?

chrysoula chatzidimitraki
chrysoula chatzidimitraki
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Litsa

Μ ΄ενδιαφέρει πολύ η δημιουργία μιας τέτοιας “κοινότητας”. Αν ήδη την έχετε δημιουργήσει παρακαλώ ενημερώστε με για να μπορέσω να ενταχθώ σ αυτήν , αν είστε σύμφωνοι.

chrysoula chatzidimitraki
chrysoula chatzidimitraki
4 χρόνια πριν

Μ ΄ενδιαφέρει πολύ η δημιουργία μιας τέτοιας “κοινότητας”. Αν ήδη την έχετε δημιουργήσει παρακαλώ ενημερώστε με για να μπορέσω να ενταχθώ σ αυτήν , αν είστε σύμφωνοι.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!