σε ,

Οι Jetlag φτιάχνουν θερμή ηλεκτρονική μουσική παρότι τους χωρίζουν 10.000 χιλιόμετρα

Οι δυο κολλητοί (εδώ και 30 χρόνια) μιλούν για το πρώτο τους άλμπουμ που συνδυάζει ταξιδιάρικες μελωδίες με ελληνικούς στίχους

Τις τελευταίες μέρες ακούω συνεχώς ένα νέο άλμπουμ που βρήκα εξαιρετικό. Με ελληνικό στίχο και ηλεκτρονικό ήχο, οι Jetlag φτιάχνουν μουσική από μακριά (ο ένας απ’ τον άλλον). Έστειλα απ’ τη Χαλκιδική μερικές ερωτήσεις στον Γιώργο Ανδρονικίδη που είναι στη Μινεσότα, και οι απαντήσεις ήρθαν και απ’ την Αμερική και απ’ την Κύπρο.

Jetlag, by The Jetlag

Jetlag by The Jetlag, released 24 June 2020 1. Το πορτρέτο 2. Θεσσαλονίκη 3. Θολές Συχνότητες 4. Μάγισσες 5. Κάποιος 6. Suburbia 7. Νοέμβρης 8. Νυχτοπούλι 9. Μόνο εσύ 10. Στροφή Jetlag είναι ο τίτλος του πρώτου μας δίσκου. Ευχαριστούμε πολύ τις οικογένειες και τους φίλους μας. Καλή ακρόαση.

-Ποιοι είστε τελικά; Και πώς φτάσατε στο πρώτο σας άλμπουμ;

Οι Jetlag είμαστε ο Γιάννης Κομούτσης και ο Γιώργος Ανδρονικίδης. Το όνειρό μας να κάνουμε μουσική κρατάει από τότε που ζούσαμε στην Θεσσαλονίκη. Άλλωστε ο Γιάννης έχει ήδη κάνει 3 δίσκους με τους Ροδάμα,που κυκλοφόρησαν από την θρυλική Lazy Dog records, ενώ εγώ πάντοτε προσπαθούσα να παρακολουθώ τα μουσικά από κοντά.

Zώντας πλέον μόνιμα σε Κύπρο και Αμερική, είπαμε να ξεκινήσουμε να γράφουμε μουσικές και στίχους και όπου μας βγάλει. Στην πορεία είδαμε ότι η δουλειά μας μπορεί να σταθεί και ίσως να συγκινήσει και μερικούς ανθρώπους και κάπως έτσι καταλήξαμε στον πρώτο μας δίσκο.

-Νομίζω πως αγαπάτε και εσείς τους Στέρεο Νόβα. Ποιες άλλες είναι οι επιρροές σας;

Αγαπάμε τους Στέρεο Νόβα, αλλά στην πορεία του χρόνου είναι αλήθεια ότι μας συγκίνησαν πολλοί και φαινομενικά ετερόκλητοι μουσικοί: από τον Hendrix και τον Michael Jackson, τους Radiohead και τους Smiths, μέχρι τον Χατζιδάκι, τον Bowie, τον Δήμο Μούτση, την Laurie Anderson, τους Suede, τους Eurythmics, τους Massive Attack, Portishead, την Λένα Πλάτωνος… Είναι εύλογο οι επιρροές του καθενός να τον «χτίζουν» μέχρι ένα σημείο. Από εκεί και πέρα η μουσική μας είναι 100% εμείς.

-Τι σας εμπνέει για τους στίχους και πώς αποφασίσατε να έχετε ελληνικούς στίχους;

Η απόφαση για ελληνικό στίχο πάρθηκε πολύ συνειδητά, με την έννοια ότι αποφασίσαμε να απευθυνθούμε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, σε Έλληνες ακροατές.

Σχετικά με την έμπνευση… προσπαθούμε να έχουμε τις αντένες μας σε λειτουργία, παρακολουθούμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά και μέσα μας. Και κάπως έτσι, σιγά σιγά γεννιέται μια βασική ιδέα και μετά την δουλεύουμε και παίρνει σχήμα. Κάποιες φορές τα πράγματα συμβαίνουν πολύ γρήγορα, όπως έγινε στον Νοέμβρη, άλλες φορές σκίζουμε και ξαναγράφουμε όπως στις Θολές Συχνότητες.

-Πώς είναι η ζωή σε Κύπρο και ΗΠΑ;

Το να ζεις μακριά από την πατρίδα σου, πάντα έχει τις δυσκολίες του, μικρές ή μεγάλες , ανάλογα με τον χαρακτήρα του καθενός. Εμείς, λόγω ιδιοσυγκρασίας είμαστε πολύ προσαρμοστικοί και εστιάζουμε σε αυτό που έχει αληθινά σημασία, στους ανθρώπους. Και οι άνθρωποι, με τις όποιες πολιτιστικές διαφορές μπορεί έχουμε, νομίζουμε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα αναζητούμε.

-Πόσο εύκολο είναι να κυκλοφορείς ένα μουσικό πρότζεκτ ανεξάρτητα;

Η ανεξαρτησία έχει το τίμημά της, ειδικά όταν δεν ξέρεις τίποτα για το πώς λειτουργεί ένα σύστημα. Στην εποχή μας, βέβαια, αν ψάξεις, βρίσκεις απαντήσεις. Έτσι και εμείς, ψάξαμε, βρήκαμε τα κανάλια μέσω των οποίων μπορούμε να βγάλουμε την μουσική μας παραέξω και από εκεί και πέρα προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε την μουσική μας στον κόσμο μέσω των social media. Δεν έχουμε από πίσω μας ούτε δισκογραφικές, ούτε εταιρίες marketing, ούτε τίποτα. Πιστεύουμε, όμως, πάρα πολύ στα τραγούδια μας και ίσως και κάπως ρομαντικά σκεπτόμενοι, νομίζουμε ότι η καλοφτιαγμένη, ειλικρινής μουσική, αργά ή γρήγορα φτάνει στα αυτιά των ακροατών που ψάχνουν κάτι για να συντονιστούν.

-Πώς είναι η συνεργασία από απόσταση, σε μια εποχή που όλα αναγκαστικά γίνονται εξ απόστάσεως;

Το πρακτικό ζήτημα το έλυσε η τεχνολογία: τα email και τα τηλέφωνα δουλεύουν για εμάς και παρά την διαφορά ώρας, δεν είχαμε προβλήματα. Στο δημιουργικό μέρος, τα πράγματα είναι ακόμη πιο εύκολα. Είμαστε κολλητοί, αδερφικοί φίλοι εδώ και 30 χρόνια και εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος και μουσικά αλλά και στο πώς αντιμετωπίζουμε την ίδια την ζωή. Η μουσική μας έχει στέρεες βάσεις στην φιλία μας.

-Τι σχέδια έχετε για το άμεσο μέλλον;

Ο δίσκος μας κυκλοφόρησε στις 24 Ιουνίου και μέχρι και την τελευταία στιγμή δουλεύαμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προσπαθούμε, όπως αναφέραμε, να προωθήσουμε την δουλειά μας με όσα μέσα έχουμε στην διάθεσή μας, και ενώ σε δημιουργικό επίπεδο χρειαζόμαστε λίγη ξεκούραση και ανασύνταξη δυνάμεων, υπάρχει σκέψη για νέα κυκλοφορία μέχρι το τέλος του χρόνου. Φιλοδοξία μας είναι να ψάχνουμε, να εξερευνούμε και να τεστάρουμε τις δυνατότητές μας.

– Ποιοι σας στήριξαν μέχρι στιγμής; 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα κορίτσια με τα οποία έχουμε παντρευτεί,την Ιωάννα και την Kris, τις οικογένειές μας και μερικούς φίλους, με προεξάρχοντες τους Κώστα Πραντσίδη και Μανώλη Βουράκη. Και οι δύο είναι φίλοι μας πολλά χρόνια, μουσικοί και οι ίδιοι και καταλαβαίνουν απόλυτα τις αγωνίες μας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μάς ανέχονται στον ενθουσιασμό και στην τρέλα μας και μας υποστηρίζουν όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε.

Επίσης, να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που αφιέρωσαν χρόνο στο να ακούσουν την μουσική μας, από πίσω υπάρχει πολλή δουλειά, πολλή αγωνία και πολλή πίστη. Τέλος να ευχαριστήσουμε και εσένα προσωπικά, άνοιξες μια πόρτα στην μουσική μας προς τον κόσμο.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε