σε ,

Οι μάσκες «για τα αγόρια» και «για τα κορίτσια» στα σχολεία δείχνουν ότι τα στερεότυπα φύλου εξακολουθούν να υπάρχουν

Μια μαμά ενοχλήθηκε όταν η κόρη της επέστρεψε απ’ το σχολείο με μια ροζ μάσκα με «φιλάκια»…

Καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία μετά από μήνες απουσίας εξαιτίας του κορωνοϊού, οι μάσκες, τα απολυμαντικά χεριών και η διατήρηση αποστάσεων έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας, λέει ο Independent.

Ωστόσο η καθηγήτρια ραδιολογίας Catherine Lebel από τον Καναδά, δεν φάνηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένη όταν η κόρη της επέστρεψε εκνευρισμένη από το σχολείο επειδή της είχαν δώσει υποχρεωτικά μια ροζ μάσκα με «φιλάκια», ενώ ο αδερφός της είχε πάρει μια απλή μπλε μάσκα.

No Title

8 yo daughter came home irritated today about the “girl masks” and “boy masks” that were distributed to her class. pic.twitter.com/AwgXCrFeMA

«Η 8χρονη κόρη μου γύρισε από το σχολείο αναστατωμένη επειδή τους έδωσαν άλλες μάσκες για τα κορίτσια και άλλες για τα αγόρια»

Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, οι μάσκες για τα κορίτσια είχαν φιλάκια, καρδούλες και xoxo.

Η σελίδα της πλημμύρισε με σχόλια από εκατοντάδες χρήστες που επέκριναν το σχολείο για αυτή την κίνηση. Πολλοί χαρακτήρισαν τις μάσκες ως σεξιστικές.

Μιλώντας στην Mirror, η Lebel είπε:

«Είμαι ενοχλημένη από αυτό, αλλά όχι εξοργισμένη. Σίγουρα δεν είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου αυτή τη στιγμή και χαίρομαι που το σχολείο παρέχει δωρεάν μάσκες στους μαθητές.

Ωστόσο, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προωθηθούν τα στερεότυπα φύλων και νομίζω ότι είναι σημαντικό να τα επισημαίνουμε όταν τα βλέπουμε.

Δεν υπάρχει λόγος για διαχωρισμό. Οι μάσκες είναι μάσκες και μπορούν να τις φορούν όλοι.

Ας προσπαθούμε να μην ξεχωρίζουμε τα πράγματα σε «μόνο για κορίτσια» ή «ή μόνο για αγόρια» και να βοηθήσουμε τα παιδιά (όχι μόνο τα δικά μου) να μεγαλώσουν με μια αίσθηση ίσων ευκαιριών».

Οι χρήστες των social media βρήκαν την κίνηση περιττή

«Αν ήταν απλώς ροζ και μπλε μάσκες, δεν θα σχολίαζα. Αλλά ανησυχώ για τα χείλη / φιλιά στις μάσκες «για τα κορίτσια». Δεν συμφωνώ με αυτό που υπονοεί και ενθαρρύνει και το πώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί και να χρησιμοποιηθεί εναντίον των κοριτσιών που τις φορούν»

Αυτός ο χρήστης έκανε μια πρόταση που θα ήταν περισσότερη χρήσιμη 

«Τα χείλη με το κραγιόν μου φέρνουν αναγούλα! Αυτά είναι για κορίτσια; Γιατί να μην βάλουν σύμβολα χημικών στοιχείων ή πρώτους αριθμούς; Γιατί να μην τις κάνουν όλες πράσινες με δέντρα ή (γαλάζιες) με τη θάλασσα;

Ο συστημικός ρατσισμός συναντά τα στερεότυπα των φύλων»

Ενώ άλλοι επεσήμαναν ότι τα σχολεία προσπαθούν για το καλύτερο

No Title

So they should allow the kids to choose, or distribute randomly. Great that they’re supplying masks, agreed. Not great that they chose this *for girls*. Even plain pink would have been better.

« -Βρισκόμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας πανδημίας και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε! Γιατί περιμένετε από το σχολείο να παρέχει μάσκες; Παρέχει το σχολείο εσώρουχα; καπέλα; αντηλιακό;

-Για να μπορούν τα παιδιά να επιλέγουν ή να τις μοιράζονται. Μπράβο τους που παρέχουν μάσκες, συμφωνώ. Δεν είναι σωστό που επέλεξαν αυτό  το σχέδιο για τα κορίτσια. Ένα απλό ροζ θα ήταν καλύτερο»

Ο εκπρόσωπος των Δημοτικών Υποθέσεων της Αλμπέρτα είπε:

«Οι μάσκες ήρθαν στο σχολεία σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε. Ο σκοπός της μάσκας είναι η αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19, όχι να κάνει στιλιστική ή πολιτική δήλωση. Αν σε κάποιους γονείς δεν αρέσουν οι συγκεκριμένες μάσκες, είναι ελεύθεροι να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους στο σχολεία της περιοχής τους ή να αγοράσουν άλλες μάσκες.»

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Covid-19: Πέντε τρόποι για να μην κολλήσεις τον ιό σε εσωτερικούς χώρους

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Γράφων
Μέλος
Γράφων

Ίσες ευκαιρίες υπάρχουν. Και τα κοριτσάκια και τα αγοράκια θα προστατευθούν από τον ιό καθώς μάσκες δόθηκαν σε όλα τα παιδάκια.