σε , ,

Open TV: Όταν ρισκάρεις τη ζωή σου για τo ρεπορτάζ

Έκαναν ρεπορτάζ μπροστά σε μια δολοφονική πυρκαγιά και κινδύνεψαν να χάσουν τις ζωές τους. Μοναδική ανταμοιβή η επικράτηση της αξιοπρέπειας τους

open f
Οpen TV/Ethnos

Αυτές τις μέρες, δίπλα στους πυροσβέστες και στους ανθρώπους που παλεύουν να σώσουν τις περιουσίες τους βρίσκονται και οι ρεπόρτερ των τηλεοπτικών καναλιών. Κάποιοι ακούν λόγια οργής και βρισιές για την κυβέρνηση τη στιγμή που πρέπει να συγκεντρωθούν στο έργο τους και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των ανθρώπων της εκάστοτε διεύθυνσης ενημέρωσης που τους έχει στείλει στο πεδίο του ρεπορτάζ. Αυτό ίσως και να είναι το πιο «εύκολο» απ’ όσα τους συμβαίνουν.

Οι «πουλημένοι» και οι δαρμένοι

Οι δημοσιογράφοι είναι πάντα εκείνοι που συνήθως εισπράττουν από σκληρή κριτική μέχρι βρισιές, επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Συνήθως είναι «πουλημένοι» στον εκάστοτε επιχειρηματία που διοικεί το καναλί που εργάζονται, άρα δεν έχουν και ηθική στον τρόπο που ασκούν το επάγγελμα τους. Τι γίνεται όμως όταν εμφανίζονται και δημοσιογράφοι που μάχονται για να καταγράψουν την αλήθεια, μέσα στους καπνούς μιας τρομακτικής πυρκαγιάς, με πενιχρά μέσα;

Οι δημοσιογράφοι Κώστας Αλατζάς και Ελευθερία Σπυράκη, μαζί με τους τεχνικούς του καναλιού του Open TV, βρέθηκαν στην Βαρυμπόμπη για να καλύψουν την πορεία των φονικών πυρκαγιών. Οι δύο δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση απο ομάδα ατόμων της οποίας η περιγραφή φαίνεται πως  ταιριάζει σε παρακρατικά στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτα να τους προστατέψει. Ο ήχος από την επίθεση που δέχτηκε η Σπυράκη θα έπρεπε να ταιριάζει μόνο σε ταινία τρόμου.

Οι άνθρωποι αυτοί δέχθηκαν επιθέσεις επειδή έκαναν τη δουλειά τους και μάλιστα με τον ιδανικό τρόπο. Το Open TV πραγματοποίησε υποδειγματικά ρεπορτάζ στις πυρκαγιές, με ψυχραιμία, ρεαλισμό και χωρίς «κοψίματα» σε φωνες πολιτών λίγο πιο αιχμηρές. Αντίστοιχες φωνές εμφανίστηκαν και σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια, όμως η δουλειά που έγινε στο Open TV αξίζει να υπογραμμιστέι.

Ας το επαναλάβουμε μια ακόμα φορά: Αυτοί οι άνθρωποι προπηλακίστηκαν την ώρα που ασκούσαν το καθήκον τους. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως και όλοι οι συνάδελφοι τους, όταν αυτό το δράμα με τις πυρκαγιές φτάσει στο τέλος του, θα γυρίσουν στα σπίτια τους εξωπραγματικά ταλαιπωρημένοι από μια δουλειά που δεν είχε ωράριο, άναυδοι και τρομοκρατημένοι απ’ όσα είδαν τα μάτια τους και ίσως, κάτι που το απευχόμαστε απόλυτα, με αναπνευστικά προβλήματα (ορισμένοι ρεπόρτερ φορούσαν μάσκες προστασίας από τη στάχτη και τον καπνό, ορισμένοι ρίσκαραν να μην φορέσουν) και αυτό που θα πάρουν ως ανταμοιβή θα είναι ίσως κάποια ρεπό, μέχρι το επόμενο ρεπορτάζ.

Η μοναδική πληρωμή, το μοναδικό «έπαθλο» γι’ αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι ότι κατάφεραν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους και να φέρουν εις πέρας το καθήκον τους. Μέχρι την επόμενη φορά που κάποιος θα τους κοιτάξει στραβά και θα σκεφτεί «πουλημένοι» ή θα πάει ξαφνικά να τους χτυπήσει.

Ας έχουμε περισσότερη ανθρωπιά την επόμενη μέρα.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζωολογικός κήπος αποκάλυψε το πιο επικίνδυνο ζώο, μ’ έναν καθρέφτη

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.