σε ,

Όταν «ένας κακιασμένος τρανς» τόλμησε να πάει να ψηφίσει…

Μια ιστορία για την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα έπρεπε να ντρέπεται

Ένα απαράδεκτο συμβάν συνέβη σε ένα από τα εκλογικά κέντρα της χώρας στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα, όταν μια τρανς γυναίκα πήγε να ψηφίσει ήρθε αντιμέτωπη με τον ρατσισμό μιας δικαστικής αντιπροσώπου, η οποία διοχέτευσε τον ρατσισμό της σε δύο δόσεις: εκείνη τη στιγμή όντας υπέρμετρα σχολαστική με την τρανς γυναίκα και έπειτα με μία άθλια τρανσφοβική ανάρτηση στο Facebook.

Βλέποντας την παραπάνω ανάρτηση, το τρανς άτομο επικοινώνησε με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και κατέθεσε τα εξής για το περιστατικό:

«Είμαι διεμφυλική / τρανς γυναίκα και μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.
Την περασμένη Κυριακή θέλησα να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα και πήγα το πρωί στο εκλογικό τμήμα 224, 55ο εκλογικό διαμέρισμα, 94ο δημοτικό σχολείο, Λαγουμιτζή 55 στο Νέο Κόσμο.

Καθώς περίμενα στη σειρά μου για να ψηφίσω είδα ότι η δικαστική αντιπρόσωπος, μόλις κοιτούσε την ταυτότητα τους,  φώναζε τα ονόματα των ψηφοφόρων στην εφορευτική επιτροπή. Προκειμένου να προστατέψω τα ευαίσθητα προσωπικά μου δεδομένα και την ιδιωτικότητά μου, πλησίασα και της εξήγησα ευγενικά ότι είμαι διεμφυλική / τρανς γυναίκα, χωρίς να έχω αλλάξει ακόμη την ταυτότητά μου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4491/2017 (νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου) και της ζήτησα να μη φωνάξει το όνομά μου. Βλέποντας την ταυτότητα,  ζήτησε να προσκομίσω πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το αστυνομικό τμήμα. Της εξήγησα ότι στην ταυτότητά μου είχα καινούρια φωτογραφία που με απεικόνιζε όπως είμαι τώρα (με γυναικεία εμφάνιση) και άρα δε χρειαζόταν όλο αυτό.

Μου δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον εισαγγελέα και βγήκε από το εκλογικό τμήμα. Μόλις επανήλθε είπε ότι μπορώ να ψηφίσω. Σε εκείνο το σημείο της είπα ότι με ταλαιπωρεί χωρίς λόγο, από ρατσισμό και μου απαντά: «Τι λέτε, καμία σχέση».

Μετά μου εξήγησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ψήφισα, χαιρέτησα και έφυγα. Όλα θα τέλειωναν εδώ λοιπόν, θεωρώντας ότι απλά έτυχε να είναι κάποια λειτουργός λίγο παραπάνω σχολαστική στη δουλειά της. Εξάλλου και η ίδια μου το επιβεβαίωσε ότι πάει «κατά γράμμα» και δεν είναι κάτι προσωπικό. Θα τέλειωναν εδώ λοιπόν όλα αν δεν έβλεπα την απαράδεκτη, κατάπτυστη και χυδαία δημοσίευση στο facebook, την Τρίτη το βράδυ.

Πέρα από το ίδιο το γεγονός που συνέβη την ημέρα των εκλογών, που δημιουργήθηκε ζήτημα εκεί που δεν υπήρχε, καθώς δεν υπήρχε ζήτημα ταυτοπροσωπίας –αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο εισαγγελέας που απευθύνθηκε– και άλλωστε η φωτογραφία της ταυτότητάς μου με απεικονίζει ακριβώς όπως είμαι σήμερα και δεν προκύπτει κανένα ζήτημα ταυτοπροσωπίας–, στη δημοσίευσή της με απεκάλεσε με ειρωνικό και κακοποιητικό τρόπο «Βαγγελάκη» με σκοπό τη προσβολή της προσωπικότητάς μου, στο αρσενικό γένος, ενώ με χυδαίο τρόπο με έβρισε «σκατομαλακισμένο».

Θεωρώ ιδιαίτερα λυπηρό πρόσωπο που ασκεί το δικηγορικό λειτούργημα να έχει τέτοια συμπεριφορά. Οι δικηγόροι οφείλουν να προασπίζουν πάνω απ’ όλα τα ατομικά δικαιώματα και να τηρούν απαρέγκλιτα τους νόμους και το Σύνταγμα.

Θα ήθελα να αναφέρω και μια πιο ανθρώπινη διάσταση: την Τέταρτη 11/7/2019 ήμουν στο εξωτερικό προκειμένου να δώσω μια συνέντευξη για εργασία. Το αμέσως προηγούμενο βράδυ είδα τη δημοσίευσή της με αποτέλεσμα να μου προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και να μην έχω την απαραίτητη ηρεμία και συγκέντρωση για να ανταπεξέλθω ομαλά σε μια ευκαιρία ζωής στην οποία κρινόταν το επαγγελματικό μου μέλλον. Αποτέλεσμα της ψυχικής μου καταρράκωσης ήταν να ζητήσω ψυχολογική στήριξη από το ΣΥΔ. Και όλα αυτά επειδή έτυχε να είμαι διεμφυλική / τρανς γυναίκα θέλοντας να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα όπως και οι συμπολίτες μου».

Η ιστορία είχε και συνέχεια

Μετά από αυτήν την κατάθεση, το ΣΥΔ πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε καταγγελία στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στις 26 Ιουλίου. Ωστόσο, κατά την ώρα που γινόταν η καταγγελία η ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στα τρανς άτομα συνεχίστηκε. Όπως αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε αργότερα το ΣΥΔ, «όταν μέλος του Σωματείου μας σας κατέθεσε την καταγγελία αυτή, η υπάλληλος υποδοχής στο Πρωτόκολλο, με αφορμή την χρεία παραβόλου 80,00 ευρώ ώστε η καταγγελία να εξεταστεί από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και να μη τεθεί στο αρχείο, αφότου η υπάλληλος διάβασε όλη την καταγγελία, μίλησε τηλεφωνικά με την Πρόεδρο του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού και ενώ προηγουμένως το μέλος μας που κατέθεσε την καταγγελία της ανέφερε:  «θα σας δώσω να μιλήσετε με την Πρόεδρο του ΣΥΔ», την αποκαλούσε συνέχεια «κύριο». Και ενώ τόσο όσο η ίδια η Πρόεδρος του ΣΥΔ, όσο και το μέλος μας της επισήμαναν ότι δεν είναι «κύριος», η υπάλληλος επέμενε, ενώ ήταν σε γνώση ότι ομιλεί με τρανς γυναίκα να της απευθύνεται σε λάθος γένος, προσβάλλοντας την υπόστασή της καθώς και την τιμή και την υπόληψή της.

Μετά όλων αυτών, το μέλος μας που κατέθεσε την καταγγελία απεχώρησε, μη καταθέτοντας το παράβολο των 80,00 ευρώ, καθώς θεωρήσαμε απαράδεκτο ενώ καταθέταμε υπόψη σας καταγγελία χυδαίας, προσβλητικής και ρατσιστικού περιεχομένου ανάρτησης, δικηγόρου, μέλους του ΔΣΑ, να δεχτούμε από υπάλληλο του ΔΣΑ, την ίδια τρανσφοβική κακοποίηση που δέχτηκε η τρανς γυναίκα όταν θέλησε να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα».

Μετά από αυτό το δεύτερο περιστατικό το ΣΥΔ έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του ΔΣΑ, με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των παραπάνω περιστατικών, αλλά και γενικότερα τη διαφύλαξη του σεβασμού προς τα τρανς άτομα.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταγγελία: Το ιατρικό προσωπικό καταπατά πρώτο τον αντικαπνιστικό στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Αγία Όλγα

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε