του Σωτήρη Ι. Στυλιανού
Η ημερομηνία για την διεξαγωγή της φιλικής ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, δηλαδή μιας προπόνησης στην ουσία, ανάμεσα σε δύο εθνικά συγκροτήματα, της Ελλάδας και της Παραγουάης, που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2026, μου δημιούργησε τον εξής προβληματισμό. Αυτήν τη μέρα στις εκκλησίες της χώρας μας θα ακουστεί ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Παναγία σε ανάμνηση της διάσωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους στα χρόνια του Βυζαντίου. Είναι δηλαδή μια πολύ πανηγυρική ημέρα για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα.
Σκέφτομαι, λοιπόν, χάθηκαν οι μέρες κατά τις οποίες μπορούσε να γίνει η ποδοσφαιρική αυτή συνάντηση; Μου φαίνεται ότι η ΕΠΟ θα έπρεπε να λογαριάζει τις ελληνικές και εκκλησιαστικές μας γιορτές. Αυτές μας γλυκαίνουν και μας δυναμώνουν ψυχικά και πνευματικά, μας χαροποιούν και μας ενώνουν ως μέλη της κοινωνίας, αντίθετα με τον φανατισμό, τις αντιπαλότητες και τη διαίρεση που βλέπουμε να υπάρχουν στα γήπεδα.
Είναι φυσικό οι διεθνείς ποδοσφαιρικές οργανώσεις να μην γνωρίζουν τις δικές μας ορθόδοξες γιορτές. Είναι όμως δική μας ευθύνη να τις περιφρουρήσουμε.
Στο πρόσφατο παρελθόν συνέβη επίσης να γίνουν τελικές αναμετρήσεις για το κύπελλο Ελλάδας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Θα πει κανείς πως αυτά είναι παραμικρά, είναι λεπτομέρειες. Όμως από τις λεπτομέρειες δημιουργείται ένα σύνολο και από αυτές φαίνεται ο σεβασμός προς τις αξίες και τις παραδόσεις μας.
