Η Εστία Ζαφειράκη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, 20 ημέρες μετά τον θάνατό της, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ». Τι έχει συμβεί όμως στην ταλαντούχα και αποφασιστική γυναίκα η οποία ενδιαφερόταν για το περιβάλλον και που πάντοτε έβλεπε το καλό στους ανθρώπους;
Ποια ήταν;
Η σχεδιάστρια και καλλιτέχνης Εστία Ζαφειράκη γεννήθηκε στην πόλη του Ρεθύμνου το 1980 και αποφοίτησε από το Κολέγιο Βακαλό στην Αθήνα. Αργότερα και αφού μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, αποφοίτησε από το Τμήμα Επικοινωνίας και Γραφιστικού Σχεδίου (Communication and Graphic Design) του διάσημου Pratt Institute, στο Μπρούκλιν.
Ζούσε μόνη της στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και δεν είχε κανένα συγγενή στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ των εταιρειών για τις οποίες είχε δημιουργήσει σχέδια ήταν και η Alma Bank καθώς και ο Ελληνοαμερικάνικος Σύλλογος Επαγγελματιών Γυναικών (AGAPW).
Όπως δήλωσε η αδερφή της, Ρούλα Ζαφειράκη, στην ελληνική εφημερίδα της Αμερικής «Εθνικός Κύρηξ»
Ηταν ένας άνθρωπος γεμάτος καλοσύνη, σύνεση και αγάπη για τους άλλους, ήταν αξιοπρεπής χαρακτήρας. Εχει αφήσει βαθιά το στίγμα της σε όλους μας, ιδιαίτερα σε μένα, ήταν η μικρότερη μου αδελφή. Είχε φτάσει πολύ ψηλά, αγαπούσε αυτό που έκανε, ήταν αυτό που την εξέφραζε απόλυτα, είχε πάρα πολλές γνώσεις αλλά δυστυχώς μας έφυγε
Ο «Εθνικός Κύρηξ» που επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την αδελφή της έγραψε ότι η οικογένεια στην Κρήτη πληροφορήθηκε τον θάνατο της Εστίας Ζαφειράκη την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου (ξημερώματα) από έναν ντετέκτιβ της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Η Εστία Ζαφειράκη δεν είχε απαντήσει καθόλου στα τηλεφωνήματά της οικογένειας ενώ τα μηνύματα ήταν αδιάβαστα στο κινητό της. Λίγο προτού απευθυνθεί η οικογένεια στην Αμερικανική Πρεσβεία χτύπησε το τηλέφωνο το οποίο τους ενημέρωσαν για το δυσάρεστο αυτό γεγονός.
Τι γνωρίζουμε για τα αίτια θανάτου της;
Μέχρι στιγμής οι Αστυνομικές Αρχές της Νέας Υόρκης δεν έχουν κάνει γνωστή την αιτία του θανάτου της, ωστόσο δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια κάποιας επίθεσης, γεγονός που συμβάλει στην πιθανότητα να υπέκυψε λόγω κάποιας ασθένειας για την οποία η οικογένεια δεν ήταν ενήμερη.
Η αδερφή της δήλωσε
Μας είπαν αρκετά στοιχεία, μας απέκλεισαν από την αρχή τη δολοφονία ή την αυτοχειρία. Μας είπαν ότι ήταν αρκετές μέρες μόνη της πεθαμένη στο διαμέρισμά της χωρίς να την έχει αντιληφθεί κανείς. Μας ρώτησαν αν είχε κάποια ασθένεια γιατί ήταν αδύνατη, αλλά εμείς δεν γνωρίζαμε.
Μας έχει ενημερώσει ανεπίσημα ο ιατροδικαστής ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρει κάποιο παθολογικό αίτιο αλλά θα γίνουν κι άλλες αναλύσεις στο σώμα της για να δουν αν συνέβαινε κάτι άλλο και θα βγουν τα αποτέλεσμα σε κάποιες ημέρες. Οταν τελειώσει η διαδικασία θα στείλουν την έκθεση στο Αστυνομικό Τμήμα, θα ολοκληρώσουν το φάκελο. Οταν μας ενημερώσει η Αστυνομία θα πρέπει να επικοινωνήσω με το Προξενείο για τη μεταφορά εδώ στην Ελλάδα γιατί πρέπει να δώσουμε εμείς οι συγγενείς της την έγκριση.
Είχε τελικά κάποια ασθένεια;
Όσο η οικογένεια αναμένει τις αναλύσεις στο σώμα της Εστίας Ζαφειράκη οι Αστυνομικές Αρχές αναζητούν περαιτέρω στοιχεία. Ένας από τους πιο στενούς και γνώριμους φίλους της Ζαφειράκη, ο Σωκράτης Μπάλλας, «έδωσε» μια πληροφορία που ίσως είναι αυτή που θα συμπληρώσει το παζλ του μυστήριου αυτού θανάτου:
«Πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια μου είχε πει ότι είχε μια αρρώστια, ότι είχε πάει στο γιατρό, αλλά ποτέ δεν μου είπε λεπτομέρειες. Οι Ελληνίδες είναι μερικές φορές δύσκολες να μιλήσουν για ιατρικά θέματα, αλλά επειδή η μητέρα μου είχε αρρωστήσει στο παρελθόν με καρκίνο υποψιάζομαι ότι ίσως να ήταν κάτι σοβαρό, δεν ξέρω, δεν μου είπε ποτέ, απλώς εικασίες κάνω. Απλώς μου είχε πει ότι ήταν κάτι σοβαρό, αλλά δεν ήθελε να με στενοχωρήσει, κι όταν μιλούσαμε μου έλεγε ότι το πολεμούσε.
Πολύ συχνά μου έλεγε πόσο της έλειπε ο πατέρας της που πέθανε, ήταν δύσκολη περίοδος για την Εστία. Τα τελευταία πέντε χρόνια σκεπτόταν γιατί να μείνει εδώ, ήθελε να φύγει διότι ολόκληρη η οικογένειά της ήταν στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη, δεν είχε κανέναν εδώ.»
Crowdfunding για τον επαναπατρισμό σορού
Για να επιστρέψει η σορός της Εστίας Ζαφειράκη στην Κρήτη, άτομα του περιβάλλοντός της έτρεξαν διαδικτυακή εκστρατεία στο gofundme.com. Στόχος ήταν να συγκεντρώσουν 20.000 δολάρια. Μέσα στις τέσσερις πρώτες ημέρες είχαν συγκεντρωθεί ήδη τα 17.000 δολάρια ενώ πλέον το πόσο έχει ξεπεράσει τον αρχικό στόχο κατά 1,603 δολάρια.
Αυτό ήταν το τελευταίο tweet που ανέβασε (ριτουίταρε συγκεκριμένα) στις 28 Ιουλίου του 2017:
Jason Neubauer on X (formerly Twitter): “Chose to live not exist. I promise you life is really really fun. pic.twitter.com/uauDXZpCuM / X”
Chose to live not exist. I promise you life is really really fun. pic.twitter.com/uauDXZpCuM



Μια λεπτομερεια..
Άλλο το LONG ISLAND CITY (in Queens) και άλλο το LONG ISLAND..
Αποφασίστε..