σε , ,

Ποιος είναι το απόβρασμα της κοινωνίας;

Δυο λόγια για το απαράδεκτο λάθος του Καραμανλή για τους «τζαμπατζήδες»

αποβράσματα

Ετοιμάστηκα να γράψω ένα πύρινο άρθρο εναντίον του υπουργού Μεταφορών, αλλά είπα «κάτσε πρώτα να ακούσω πώς το είπε». Και άκουσα το ηχητικό απόσπασμα μήπως είχε γίνει κάποιο λάθος. Κι όμως:

«Αυτό που σκεφτόμαστε να κάνουμε, είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί στη Γαλλία και την Αμερική, είναι να υπάρξει μια πολύ μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για τους λεγόμενους τζαμπατζήδες. Το ζήτημα δεν είναι να έρθω εγώ να σε πιάσω, το ζήτημα είναι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος που κάνει αυτή την πράξη πρέπει να νιώθει ως απόβρασμα της κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε τσάμπα στο Μετρό» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί υπουργός Μεταφορών -έστω και ως τρόπο του λέγειν- μια τέτοια φράση για ανθρώπους τους οποίους κανονικά θα έπρεπε να πιάσει στο φιλότιμο. Προφανώς καταλαβαίνω ότι η καμπάνια θα έχει αυτό το σκοπό (και ενδεχομένως να έχει πετύχει στο εξωτερικό). Να τους κάνουμε να νιώσουν άσχημα όσους δεν πληρώνουν. ΟΚ. Όχι όμως και αποβράσματα της κοινωνίας.

Όταν, λίγο πριν γίνει υπουργός Μεταφορών, ξεμπροστιάστηκε για κάτι πολύ πιο επικίνδυνο απ’ αυτό των «τζαμπατζήδων» (είχε τοποθετήσει ειδικά κλιψάκια για να μην χτυπάει ο συναγερμός και όταν δεν φοράει τη ζώνη ασφαλείας), είναι αδιανόητο να θέλει να στιγματίσει έτσι τους συμπολίτες του, σαν αυτός να είναι ο αλάνθαστος.

Vasiliki Siouti on Twitter

Για μη χρήση ζώνης ασφαλείας το πρόστιμο είναι έως 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας 60 ημέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια είναι 700-1.050 ευρώ. Τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα μάλλον είναι περισσότερα από πολλούς “τζαμπατζήδες”.

Έχει ζήσει κάτω απ’ το όριο της φτώχειας ο κύριος Καραμανλής; Χρησιμοποιεί καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Έχει μπει στο μυαλό κάποιων που και το ενάμισι ευρώ μπορεί να κάνει τη διαφορά; Φυσικά υπάρχουν πολλοί που ενώ έχουν δεν πληρώνουν για ιδεολογικούς λόγους, λόγω κλεπτομανίας ή επειδή κάνουν οικονομίες. Και πάλι, μη τους χαρακτηρίζεις. Μη τους λες ότι θα κάνεις καμπάνια για να αισθάνονται αποβράσματα. Λύσε το πρόβλημα ως υπουργός με πιο γρήγορες μπάρες, με ελέγχους, με οτιδήποτε.

Κυρίως όμως, αν θέλεις να εκπαιδεύσεις τους πολίτες στο να κόβουν εισιτήρια -πράγμα σωστό- μίλα τους όμορφα, με κατανόηση.

Κάνε τους να νιώσουν πως αν κόψουν εισιτήριο κάνουν κάτι καλό, κι όχι πως αν δεν κόψουν είναι οι σκύλες της κολάσεως.

Όταν είχε προκύψει το θέμα με τις ζώνες ασφαλείας, ο κ. Καραμανλής είχε κάνει μια δήλωση αυτοκριτικής.

Είναι αυτονόητο πως είναι απαραίτητο να κάνει το ίδιο και τώρα.

Update:

Security Check Required

No Description

«Χτες, μιλώντας για όσους, χωρίς να δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιλέγουν να μην πληρώνουν εισιτήριο, είπα ότι πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Προφανώς το ότι πρέπει να νιώθουν «αποβράσματα» είναι μια λανθασμένη και άστοχη έκφραση, που ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο είναι «απόβρασμα», ούτε ότι πρέπει να νιώθει έτσι.

Πιστεύω όμως ότι το να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι στο χέρι της κοινωνίας μας. Το να μπορείς να πληρώσεις το εισιτήριο αλλά να μπαίνεις τζάμπα, είναι μια συμπεριφορά που βλάπτει την κοινωνία μας και τελικά κι εσένα τον ίδιον. Αυτό πιστεύω κι αυτό θέλω να βοηθήσουμε να καταλάβουν όλοι οι συμπολίτες μας. Αν το πετύχουμε, θα είναι πολύ σημαντικότερο από οποιαδήποτε κατασταλτική πολιτική.»

***

Ήταν όντως, όπως λέει ο κ. Καραμανλής μια «λανθασμένη και άστοχη έκφραση» αλλά ήταν και μια έκφραση που ενδεχομένως θα φέρει τα αντίθετα απ’ τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα πεισμώσει αντί να πείσει.

Περιμένουμε να δούμε την καμπάνια, κι ελπίζουμε να έχει πιο προσεγμένες διατυπώσεις…

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

6 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Και τι γινεται με τους μικρούς επισκέπτες που πράγματι δεν πληρώνουν; Επισκεπτόμαστε την Αθήνα για λίγες μερες, μια ενηλικας ξαι δύο παιδιά κάτω τον εξι ετων. Πρώτον χρειάστηκα βοήθεια από συνεπιβάτη για να βγάλω το εισητήριο (πως να ξέρω οτι η επιλογή για το απλό εισητήριο ειναι το «ενιαίο»;;;) , και δεύτερον τα παιδιά μου που δεν πληρώνουν δεν υπήρχε επιλογη για καρτα. με απότελεσμα να περναμε τρία ατομα με ενα εισητήριο και μια να ενεργοποιείται ο συνεγερμός ή να τα «πετάω» από πάνω από τις μπάρες σαν κανενα «απόβρασμα της κοινωνίας» 🙁

 2. Λυπάμαι αλλά διαφωνώ. Ναι, είναι αποβράσματα όσοι δεν χτυπούν εισητήρια και η πλειοψηφία ΔΕΝ το κάνει επειδή δεν έχει να διαθέσει το ποσό του 1,40. Είναι ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ τελεία και παύλα. Χρησιμοποιώ τα μέσα καθημερινά, πληρώνω την κάρτα μου μηνιαίως και δε δέχομαι να με σπρώχνει ο κάθε “φτωχός φοιτητάκος” (που ξέρει όμως να επισκέπτεται καθημερινά την καφετέρια της γειτονιάς του), ο κάθε “φτωχός συνταξιούχος” (που αγοράζει όμως καθημερινά εφημερίδα και επισκέπτεται το καφενείο για να μιλήσει για πολιτικά), ο κάθε βιαστικός δήθεν υπάλληλος/δικηγόρος/whatever επειδή είναι πάνω απ’ όλα τζαμπατζής και έχει την Ελληνική νοοτροπία του τύπου “ωχ μωρέ, και τι έγινεέχω καθημερινά παραδείγματα καθώς χρησιμοποιώ τα μέσα και πληρώνω κανονικότατα

 3. Και συνεχίζω γιατί πάτησα κατά λάθος “δημοσίευση”…
  Γιατί εγώ να αισθάνομαι κορόιδο (για να μην πω την άλλη λέξη που μου περνάει από το μυαλό και είμαι σίγουρη ότι περνάει από το μυαλό όλων των παραπάνω τζαμπατζήδων) και ο άλλος να νιώθει κύριος ενώ -στην τελική- με εκμεταλλεύεται καθημερινά; Η λέξη “απόβρασμα” μια χαρά μου ακούγεται εμένα…

 4. Μια ερώτηση, γιατί εμείς οι Έλληνες είμαστε τραβάτε με κι ας κλαίω.

  Αν αυτός που απο μαγκιά μπαινει στη ζούλα, που οταν έρχεται ο έλεγχος θυμάται και επικαλείται την κακούργα κοινωνία και την ανθρωποφαγία κρίση δεν πρέπει να αισθάνεται απόβρασμα, οσοι πληρώνουμε, οι γιαγιάδες που τους είναι αδιανόητο να μην πληρώσουν, που το θεωρούν κλεψιά να μην πληρώσουν, πρέπει να αισθανόμαστε μαλ……ες;;;;

  Τυχαίνει να δουλεύω σε μη προνομιούχο περιοχή. Ξέρω από πρώτο χέρι πως ο πραγματικά φτωχός και περήφανος είναι και αξιοπρεπής.

 5. “…αλλά ήταν και μια έκφραση που ενδεχομένως θα φέρει τα αντίθετα απ’ τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα πεισμώσει αντί να πείσει.”

  Και πραγματικά όσοι δεν πληρώνουν εισιτήριο ήταν έτοιμοι να πεισθούν αν τους μιλούσαμε καλά, αλλά τώρα θα πεισμώσουν τα παιδιά και θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν. Κρίμα… παραλίγο.

  Καμιά φορά βρε Άρη μου φαίνεται ότι είσαι πολύ ρομαντικός… Όποιος δε πλήρωνε, θα εξακολουθεί να μην πληρώνει είτε τον πας με το καλό, είτε τον πεις απόβρασμα. Θα πληρώσει μόνο αν φοβηθεί ότι το τίμημα της μη πληρωμής θα είναι πολλαπλάσιο και δεν θα τον συμφέρει… Όλα τα άλλα είναι “να ‘χαμε να λέγαμε”

Αφήστε μια απάντηση