σε , , ,

Ποιος νόμος δίνει άδειες στον Δημήτρη Κουφοντίνα (και άλλα 14 trivia για την πολυτάραχη ζωή του)

Ένας νόμος που προϋπήρχε από το 1999, άλλαξε όμως το 2014 για να καταργηθεί την άνοιξη 2015. Εξηγούμε αναλυτικά παρακάτω.

koufontinas
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με νέα διήμερη άδεια (σε διάστημα 3 μηνών) βγήκε από τη φυλακή το πρωί της Παρασκευής ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν είναι η διαμονή στο σπίτι του, στον Βαρνάβα, η μη απομάκρυνση από τον οικείο δήμο καθώς και παρουσία δυο φορές την ημέρα στο ΑΤ της περιοχής.

Ποιος νόμος βγάζει, προσωρινά, από τη φυλακή τον Κουφοντίνα;

Ο νόμος του 1999, για τις άδειες των κρατουμένων (ο οποίος ίσχυε χωρίς καμία μεταβολή έως το 2014) είναι κι αυτός πάνω στον οποίο «πάτησε» ο Κουφοντίνας για την αίτηση της άδεια του. Ο νόμος του 1999, ο οποίος προέβλεπε ότι οι ισοβίτες μπορούν κάνουν αίτημα για χορήγηση άδειας όταν έχουν συμπληρώσει 8 χρόνια πραγματικής έκτισης της ποινής, άλλαξε το 2014 με αφορμή την μη επιστροφή του Χριστόδουλου Ξηρού στην φυλακή μετά από χορήγηση άδειας (ήταν η έβδομη που του είχαν χορηγήσει).

1 10
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με τις διατάξεις του νέου νόμου (4274 του 2014) προβλέφθηκε πως όσοι κρατούνται στις λεγόμενες φυλακές υψίστης ασφαλείας δεν θα παίρνουν άδεια, ενώ ακόμα και εκείνοι που κρατούνται σε κανονικές φυλακές και έχουν πολλές φορές ισόβια για βαριά εγκλήματα, ανάμεσά τους και η τρομοκρατία, για να ζητήσουν άδεια, θα πρέπει να έχουν μείνει στη φυλακή τουλάχιστον 18 χρόνια.

Ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όμως, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, υλοποιώντας προεκλογική δέσμευση, την άνοιξη του 2015 κατάργησε το νόμο του 2014 για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και μαζί με αυτές και όλες τις διατάξεις για τους ισοβίτες και τη χορήγηση αδειών σε αυτούς. Εκτοτε και μέχρι την ημέρα που βγήκε πρώτη φορά ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν υπήρξε από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης κάποια νομοθετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα να αναβιώσει και να ισχύει ο νόμος του 1999!

Οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή για την πρώτη άδεια στον Κουφοντίνα.

Μπακογιάννη στη Βουλή για την άδεια στον Κουφοντίνα.

Παρέμβαση (9/11/2017) στη Βουλή για την άδεια στον Κουφοντίνα.

Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε πραγματικά τη ζωή του ισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα και για πόσες δολοφονίες έχει καταδικαστεί; Παρακάτω έχουμε κάνει μια μικρή αναδρομή σε λόγια και έργα του ιδίου:

1. Γεννήθηκε το 1958 στην Τερπνή Βισαλτίας Σερρών. Το 1972 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα με τους γονείς του, τελείωσε το Ε΄ Γυμνάσιο Εξαρχείων και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

2. Ως μαθητής είχε ενταχθεί στην τοπική οργάνωση της ΠΑΜΚ (μαθητικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ) της περιοχής Γκύζη, και μάλιστα υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Μαθητικού Αγώνα, της εφημερίδας των μαθητών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αρθρογραφούσε συστηματικά.

3. Ο Κουφοντίνας στη συνέχεια ήταν από τα πιο δυναμικά στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, από την οποία όμως τελικά διεγράφη λόγω των ακραίων απόψεών του (ήταν υπέρ του ένοπλου αγώνα για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

koyfontinas ape5

4. Ο Κουφοντίνας ήταν ο ταμίας της οργάνωσης, ο οποίος διαχειριζόταν ένα μέρος από τα χρήματα-προϊόντα των ληστειών. Μοίραζε μικροποσά στους συγκατηγορουμένους του, ενώ τα κέρδη των ληστειών της 17Ν ουδέποτε βρέθηκαν και, όπως άλλωστε προαναφέρθηκε, μόνο αυτός και ο Γιωτόπουλος γνωρίζουν πού τελικά βρίσκονται τα χρήματα.

5. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο Δ. Κουφοντίνας χρησιμοποιούσε δύο τουλάχιστον ψευδώνυμα, το «Δημήτρης Λαμπρόπουλος» και το «Δημήτρης Σωτηρόπουλος».

6. Ο Κουφοντίνας παραδόθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αυτοβούλως, το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου 2002, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Ν. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες, μεταξύ των οποίων και για ανθρωποκτονίες, που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τις αρχές του 1983.

7. Συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα ήταν η Γιάννα Κούρτοβικ η οποία ολοκλήρωσε την απολογία του διαβάζοντας απόσπασμα από ποίημα του Παλαμά.

Η παράδοσή του Δημήτρη Κουφοντίνα

Δημήτρης Κουφοντίνας – η παράδοσή του

Uploaded by GorillaGrodd1979 on 2014-01-15.

 

8. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, δολοφονεί τον βουλευτή της ΝΔ και δημοσιογράφο Παύλο Μπακογιάννη. Ο Κουφοντίντας φέρεται να είναι εκείνος που έδωσε τη χαριστική βολή με το 45αρι.

9. Τα τελευταία χρόνια δούλευε ως μελισσοκόμος, βοηθώντας στην εργασία την Αγγελική Σωτηροπούλου. Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι παρέδιδε κατ’ οίκον μαθήματα Μαθηματικών.

10. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει συγγράψει στις φυλακές δυο βιβλία τα οποία είχαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το 2014 εξέδωσε το «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», από τις εκδόσεις Λιβάνης και το 2016, το «13 Απαντήσεις» από τις εκδόσεις Μονοπάτι.

11. Στη δίκη της 17 Νοέμβρη, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε συγγνώμη από τη μητέρα του Αξαρλιάν, η οποία δεν την δέχθηκε, καθώς όπως είπε όταν έχασε το παιδί της έκανε έκκληση στην οργάνωση να σταματήσει οριστικά τις επιθέσεις. Εκείνοι όμως συνέχισαν.

Αυτές είναι οι δολοφονίες του Δημήτρη Κουφοντίνα

Οι δολοφονίες που έκανε ο Κουφοντίνας

Μεταδόθηκε στις 9/11/2017

12. Ο ίδιος ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ερωτηθείς για το αν η οργάνωση είχε σχέση με μυστικές υπηρεσίες, είχε κάνει λόγο για «συκοφαντίες, που διέψευσε πανηγυρικά η ζωή», ενώ αναφερόμενος στις υποθέσεις περί ασύλληπτων μελών, είχε πει ότι η «17Ν ήταν μια υπόθεση πολύ μεγαλύτερη, από ό,τι προσπαθούν να δείξουν οι εχθροί της και πολύ μικρότερη από αυτό που μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών μηχανισμών».

13. Κατηγορήθηκε για την δράση του στην οργάνωση και καταδικάστηκε (πρωτόδικά) 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν. Στο Εφετείο η καταδίκη του μειώθηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.

14. Οι αστυνομικοί τον αποκαλούσαν «Αντώνη» ή «Λουκά», ο «φαρμακοχέρη».

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!