σε , ,

Ποιος σκότωσε την Lilly; Η ανεξιχνίαστη υπόθεση του βρικόλακα της συνοικίας Άτλας

Το σώμα της βρίσκεται μπρούμυτα πάνω σε ένα υποπόδιο, καλυμμένο από ένα μαξιλάρι. Είναι γυμνή. Ανάμεσα στους μηρούς της βρίσκεται ένα χρησιμοποιημένο προφυλακτικό.

Η εβδομαδιαία στήλη «Καρτ ποστάλ θανάτου» θέλει να εξετάσει λιγότερο γνωστές ανεξιχνίαστες υποθέσεις ανά τον κόσμο όπου πάντα υπάρχει έστω ένα θύμα. Τι αντίκρισαν οι αστυνομικοί; Τι ρόλο έπαιζε η οικογένεια του θύματος; Γιατί δεν έχει αποδοθεί ακόμα δικαιοσύνη; Ποιος τελικά σκότωσε το θύμα;

Τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει ο Βαγγέλης Γιαννίσης, συγγραφέας της σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων με τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα) και περήφανος γατομπαμπάς του Jax. (Γνωρίστε καλύτερα τον Βαγγέλη εδώ)

Υπόθεση #1 – Ο βρικόλακας της συνοικίας Άτλας

Στοκχόλμη, 1932

Βρισκόμαστε σε μία εργατική φτωχοσυνοικία της Στοκχόλμης. Η Mimmi Jansson χτυπάει την πόρτα της τριανταδυάχρονης φίλης της, Lilly Lindeström, προκειμένου να βεβαιωθεί πως είναι καλά. Έχει, ωστόσο, βάσιμες υποψίες για το αντίθετο, καθώς όπως η Mimmi, έτσι και η Lilly εργάζεται ως ιερόδουλη -και τις τελευταίες τρεις ημέρες δεν έχει δώσει σημάδια ζωής. Η Lilly Elisabeth Maria Larsson-Lindeström ήταν γνωστή στην αστυνομία ως η Lilly από το Skåne, εξαιτίας της καταγωγής της από τη Νότιο Σουηδία, ενώ είχε λάβει το παρατσούκλι call girl, από τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας της όχι μόνο εξαιτίας του επαγγέλματός της, αλλά επειδή το διαμέρισμά της ήταν εξοπλισμένο με ένα τηλέφωνο, μία σπάνια πολυτέλεια για την εποχή.

Φυσικά, η Lilly Lindeström δεν απαντάει και οι πρώτοι κόμποι ιδρώτα εμφανίζονται στο μέτωπο της Mimmi Jansson, όχι εξαιτίας του ζεστού Μαγιάτικου καιρού, αλλά της ανησυχίας, η οποία της τριβελίζει την ψυχή. Με τη βοήθεια της αστυνομίας, η πόρτα του μικρού διαμερίσματος στην St Eriksgatan 11 θα ανοίξει, αποκαλύπτοντας εικόνες οι οποίες θα ακολουθούσαν όλους όσους έμπαιναν στο χώρο για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Το σώμα της Lilly βρίσκεται μπρούμυτα πάνω σε ένα υποπόδιο, καλυμμένο από ένα μαξιλάρι. Είναι γυμνή. Ανάμεσα στους μηρούς της βρίσκεται ένα χρησιμοποιημένο προφυλακτικό. Το κεφάλι της έχει πολτοποιηθεί, παρόλα αυτά με μία πρώτη ματιά κανένα ίχνος αίματος δεν εντοπίζεται στο πεντακάθαρο διαμέρισμα. Ο δράστης έχει φροντίσει να καλύψει τα ίχνη του. Τίποτα δεν φαίνεται να έχει κλαπεί από το διαμέρισμα, ενώ κανένα από τα αντικείμενα στον χώρο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία. Γίνεται φανερό πως ο δράστης είχε φέρει μαζί του το φονικό όπλο.

Η θέση στην οποία βρέθηκε το σώμα του θύματος

Οι ερευνητές σηκώνουν τα μανίκια και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εντοπίσουν τον δράστη, ξεκινώντας από τις τελευταίες κινήσεις του θύματος.

  • Την Κυριακή 30 Απριλίου η Mimmi βρισκόταν σε επίσκεψη στο διαμέρισμα της φίλης της, όταν το τηλέφωνο της Lilly χτύπησε. Στην άλλη άκρη της γραμμής, μία ανδρική φωνή ενημέρωσε τη Lilly πως «βρισκόταν εδώ κοντά», ζητώντας της να συναντηθούν. Η Mimmi, αμέσως μετά το τηλεφώνημα, επέστρεψε στο διαμέρισμά της.
  • Λίγο μετά τις εφτά, η πόρτα της Mimmi χτύπησε. Ήταν η Lilly. Ήθελε να δανειστεί ένα προφυλακτικό.
  • Μερικά λεπτά αργότερα, η Lilly επέστρεψε στο διαμέρισμα της φίλης της, ζητώντας της άλλο ένα προφυλακτικό. Η Mimmi ανέφερε στους αστυνομικούς πως η φίλη της φορούσε μονάχα ένα παλτό και, κάτω από αυτό, ήταν γυμνή, φορώντας μονάχα ένα ζευγάρι κάλτσες.
  • Στις εννιά ακριβώς, η Mimmi χτύπησε την πόρτα της Lilly, ωστόσο εκείνη δεν απάντησε. Η Mimmi σκέφτηκε πως η φίλη της είχε βγει για ραντεβού με κάποιον πελάτη. Οι επαναλαμβανόμενες μάταιες προσπάθειές της, ωστόσο, να μιλήσει με τη Lilly την έκαναν να ανησυχήσει και οδήγησαν στην μακάβρια ανακάλυψη της 4ης Μαΐου.

Ο φόνος της Lilly Lindeström ήταν από την αρχή καταδικασμένος να παραμείνει ανεξιχνίαστος. Οι αστυνομικοί θα ερευνούσαν τις επόμενες ημέρες εξονυχιστικά κάθε όνομα στην ατζέντα της Lilly, ωστόσο κανείς από τους τακτικούς πελάτες της δεν θα μπορούσε να ήταν ο δολοφόνος. Ένας άντρας ονόματι Pettersson συλλαμβάνεται, αλλά δέκα μέρες αργότερα αφήνεται ελεύθερος, καθώς είχε άλλοθι για τη νύχτα του φόνου. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άντρα με τον οποίο το θύμα διατηρούσε δεσμό. Κανένα δακτυλικό αποτύπωμα δεν θα βρισκόταν στο διαμέρισμα· ο δράστης φρόντισε να το καθαρίσει επιμελώς, προτού χαθεί στο σκοτάδι. Τα ίχνη που άφησε -το σπέρμα στο προφυλακτικό και το σάλιο σε διάφορα σημεία του άψυχου σώματος της Lilly- σήμερα θα οδηγούσαν πιθανότατα στον εντοπισμό του, ωστόσο το 1932 ο Sir Alec Jeffreys, ο γενετιστής που ανέπτυξε την τεχνική του γενετικού αποτυπώματος, ήταν ακόμη αγέννητος. Έξι εβδομάδες αργότερα, ένα λαγήνι θα βρεθεί στο δρόμο, έξω από το κτίριο της St Eriksgatan 11. Καφεκόκκινοι λεκέδες καλύπτουν το εσωτερικό του και η φαντασία του κόσμου αρχίζει να οργιάζει.

Το 1950 ένας δημοσιογράφος, ο Börje Heed, θα αναζητήσει τον John Berg, τον εγκληματολόγο που ερεύνησε τη σκηνή του εγκλήματος στο διαμέρισμα της Lindeström. Ο Berg θα τοποθετήσει μπροστά στον δημοσιογράφο τα δύο στοιχεία που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του θύματος: μία πετσέτα κουζίνας και μία κουτάλα. Και στα δύο είναι εμφανή τα ίχνη από αίμα. Δεν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία ώστε να σχηματιστεί η ανατριχιαστική θεωρία πως ο δράστης, αφού σκότωσε τη Lilly, στράγγιξε το αίμα από το σώμα της μέσα σε ένα λαγήνι, το ήπιε χρησιμοποιώντας την κουτάλα και στη συνέχεια σκούπισε τα χείλη του, καθάρισε το δωμάτιο από κάθε ίχνος της παρουσίας του, αλλά και πιθανότατα το αίμα του θύματος και εξαφανίστηκε. Ο δολοφόνος της συνοικίας Άτλας μετατράπηκε εν μία νυκτί στον βρικόλακα της συνοικίας Άτλας.

Το 2012 ο Σουηδός εγκληματολόγος Leif G.W. Persson θα υποστηρίξει ότι οι καφεκόκκινοι λεκέδες στο λαγήνι (το οποίο δεν εξετάστηκε ποτέ και, μάλλον, δεν σχετιζόταν με την υπόθεση) πιθανότατα δεν ήταν αίμα, ότι ο φόνος δεν σχετιζόταν με τον βαμπιρισμό και πως το θύμα γνώριζε τον δράστη, όπως μαρτυρούσε η κίνησή του να αφήσει το προφυλακτικό ανάμεσα στους μηρούς της Lilly. Ήθελε άραγε να στείλει κάποιο μήνυμα; Όπως σε κάθε ανεπίλυτο έγκλημα, τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και τη φαντασία είναι δυσδιάκριτα.

H Lilly Lindeström

Η Lilly Lindeström θα επιστρέψει στο Malmö από όπου καταγόταν και το σώμα της θα ταφεί στο Ανατολικό Νεκροταφείο της πόλης, στο τμήμα G, τέταρτο τετράγωνο, στον τάφο υπ’ αριθμόν 103. Το άτομο που πήρε τη ζωή της βρίσκεται κι εκείνο θαμμένο σε κάποιο νεκροταφείο της χώρας. Ήταν η Lilly το μοναδικό του θύμα; Για ποιο λόγο τη σκότωσε; Πέθανε ελεύθερος ή στη φυλακή, πιθανότατα για κάποιο άλλο έγκλημα; Η Lilly τη νύχτα της 30ής Απριλίου 1932 έγινε ένα από τα αμέτρητα θύματα, για τα οποία ποτέ δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

32 points
Upvote Downvote
[instagram-feed]

Αφήστε μια απάντηση