Για έναν vegetarian ή vegan η σκέψη του να μαγειρεύει και να τρώει κρέας είναι άβολη έως οδυνηρή. Ωστόσο, τι συμβαίνει με τους σεφ που ανήκουν στις παραπάνω δύο κατηγορίες καθώς, όπως είναι λογικό, δεν θα ακολουθούν όλοι τους οι πελάτες τις δικές τους διατροφικές επιλογές;
Οι σεφ που μαγειρεύουν κρέας στα εστιατόρια που δουλεύουν προφανώς πρέπει να δοκιμάζουν το κρέας ώστε να δούνε αν είναι όπως πρέπει να είναι. Συνεπώς πρέπει αναγκαστικά να βάλουν από τη μια πλευρά της ζυγαριάς την προσωπική τους ηθική και από την άλλη τον επαγγελματισμό τους.

Ο Douglas McMaster είναι σεφ και ο ιδρυτής του εστιατορίου Silo στο Brighton της Μ. Βρετανίας, ενός εστιατορίου που δεν πετάει καθόλου φαγητό. Προσφέρει νόστιμα φαγητά για vegetarians όπως μανιτάρια σιτάκε και ριζότο λαχανικών, αλλά παράλληλα φροντίζει να κρατά ικανοποιημένους και τους λάτρεις του κρέατος.
Ο ίδιος ο McMaster είναι vegetarian, μια επιλογή που έκανε για ηθικούς λόγους αφότου είδε το ντοκιμαντέρ Earthlings, το οποίο μιλά για την εξάρτηση του ανθρώπου από τα ζώα.
«Άρχισα να αμφισβητώ τα πάντα και βρήκα την ταινία πολύ ενοχλητική», είπε στον Independent.
Παρότι ο ίδιος δεν τρώει κρέας, ο McMaster εξακολουθεί να μαγειρεύει κρέας στο εστιατόριό του καθώς η χρήση του κρέατος είναι «βαθιά εδραιωμένη στην καλή μαγειρική». Αν και είναι κάτι που δεν θα έκανε στην προσωπική του ζωή, ξέρει πως προκειμένου να παραδώσει ένα υπέροχο πιάτο, θα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσει.
«Προφανώς, θα προτιμούσα να μην τρώω κρέας,αλλά καταλαβαίνω πως είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου», λέει ο ίδιος. «Δεν το δικαιολογώ, απλώς αποδέχομαι πως θα συμβαίνει».
Ο McMaster λέει επίσης πως εξακολουθεί να απολαμβάνει να μαγειρεύει κρέας, παρότι δεν το τρώει και πιστεύει πως το να κάνει κήρυγμα στους πελάτες τους για να ακολουθήσουν τη δική του επιλογή δεν θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Ενώ ξέρω πως το να τρώμε κρέας είναι άδικο, επίσης ξέρω πως ο κόσμος έχει τα προβλήματά του και κατά τη γνώμη μου ο ακραίος φανατισμός δεν αποτελεί σοφή στρατηγική».
Η ενδιαφέρουσα ομιλία του στο TEDx για το πώς να μαγειρεύεις χωρίς να πετάς τρόφιμα
Waste is a failure of the imagination | DOUGLAS MCMASTER | TEDxISM
Douglas McMaster is a chef and founder of a first ever zero-waste restaurant called Silo. Before the opening of Silo, Douglas has worked all around the world in high profile restaurants such as St. John Bread & Wine in Spitalfields, London.
Ο vegan που δοκιμάζει κρέας
Ο Pavel Kanja, σεφ σε γνωστό εστιατόριο του Λονδίνου, είναι vegan και υιοθέτησε αυτόν τον τρόπο ζωής όταν άρχισε να ασχολείται με τους μαραθώνιους και ήθελε να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση. Αν και η επιλογή του δεν βασίζεται τόσο σε ηθικούς λόγους, έχει «μεγάλη επίγνωση» του «αρνητικού αντίκτυπου» που έχει η κατανάλωση κρέατος στην κοινωνία.
«Κάνω τα πάντα για να απέχω από ζωικά προϊόντα αλλά δουλεύω σε εστιατόριο», είπε στον Independent. «Εάν εργάζεσαι στη βιομηχανία του κρέατος, θα πρέπει να το δοκιμάζεις. Αν θες να το πουλήσεις, πρέπει να το δοκιμάσεις. Δεν μπορείς να πεις ότι κάτι είναι πολύ καλό, χωρίς να το έχεις δοκιμάσει ποτέ».

Ο Kanja αναφέρει ότι «του αρέσει το κρέας, αλλά απλά δεν το τρώει» και απέχει από τον πειρασμό όταν το δοκιμάζει στο εστιατόριο.
Μία από τις προσπάθειες του McMaster για να επιφέρει αλλαγή είναι να εδραιώσει vegan και vegetarian επιλογές στο εστιατόριό του, πράγμα που ευελπιστεί να είναι ελκυστικό ακόμη και για τους κρεατοφάγους πελάτες.
«Προσπαθώ να ωραιοποιήσω το χορτοφαγικό φαγητό», αναφέρει. «Όταν κάποιος αναφέρει ”vegetarian η vegan φαγητό” μπορεί να σε ξαφνιάσει αρνητικά. Τι θα γινόταν εάν υπήρχε μια νέα οπτική που να το έκανε επιθυμητό;». Αυτή η σκέψη τον οδήγησε στη δημιουργία ενός μενού που λέγεται «Η φυτεμένη τροφή κερδίζει ξανά», το οποίο ενθάρρυνε τους πελάτες να δοκιμάσουν ένα μενού που αποτελείται από τρία χορτοφαγικά πιάτα με μόλις 20 λίρες.
«Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε πώς η άγνοια θα δώσει τη θέση της στη λογική», λέει ο McMaster. «Ο λογικός τρόπος σκέψης ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο από όσο θέλουμε, αλλά είναι αναπόφευκτο και ελπίζω πως η προσπάθεια που κάνω προωθώντας τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής θα ξεκινήσει να έχει επίδραση».
*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελικά, είναι περισσότερα τα θετικά ή τα αρνητικά του Βιγκανισμού;
