σε ,

Πώς είναι να κάνεις συνεχώς λάθος;

Ο σκηνοθέτης Kirby Ferguson επιχειρηματολογεί κατά των θεωριών συνομωσίας

Ο συγγραφέας Robert Anton Wilson θεωρούσε τις θεωρίες συνωμοσίας την ενσάρκωση της αποκεντρωμένης εξουσίας. «Η συνωμοσία είναι απλώς ένα άλλο όνομα για τη συμμαχία», λέει ένας ήρωας του βιβλίου του The Historical Illuminatus Chronicles. Σύμφωνα με τον Wilson, οποιαδήποτε ευφάνταστη ομάδα ανθρώπων μπορεί να κάνει μια φαντασία πραγματικότητα. Μια άλλη δήλωση  του είναι πιο δυσοίωνη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις θεωρίες συνωμοσίας: «Πραγματικότητα είναι αυτό με το οποίο μπορούμε να την βγάλουμε καθαρή».

Ίσως το ουτοπικό και παρανοϊκό στυλ να μην διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους, καθώς και τα δύο «υπόσχονται να προσφέρουν δυνατές ιδέες και να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», λέει ο Kirby Ferguson, δημιουργός του επεισοδίου της σειράς Everything is a Remix. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο σκοτεινές ή πεφωτισμένες μπορεί να είναι, όλες οι θεωρίες συνωμοσίας μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: ότι αποδεικνύονται συνεχώς λάθος. Η νέα σειρά ταινιών του Ferguson, This is Not a Conspiracy Theory μπαίνει βαθύτερα στον «ρόλο των θεωριών συνωμοσίας στον αμερικανικό πολιτισμό».

Παρά το επιφανειακό του θέμα, ο τελικός σκοπός του έργου είναι «να εισαγάγει τους θεατές στην επιστήμη των συστημάτων, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις κρυφές δυνάμεις που διαμορφώνουν τη ζωή μας». Τα γυρίσματα διήρκησαν πάνω από οκτώ χρόνια και η ταινία, γυρισμένη σε «συνωμοτικό στιλ», υπερασπίζεται τον σκεπτικισμό και την πολυπλοκότητα σχετικά με τη βεβαιότητα και τις αυθεντικές αφηγήσεις που προσφέρουν οι συνωμοτιστές. Οι θεωρίες συνωμοσίας, όπως για παράδειγμα οι αναρίθμητες παραλλαγές σχετικά με τη δολοφονία του JFK, τα Chemtrails και το Roswell, μοιάζουν πολύ με σενάρια ταινιών για να είναι αληθινές, λέει.

Δείτε δωρεάν το ντοκιμαντέρ εδώ:

Η οπτική του Ferguson μοιάζει με αυτή του Wilson, ο οποίος συνέθεσε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του πριν την εμφάνιση του διαδικτύου. Η πραγματικότητα, λέει, είναι μια «μαζική, αποκεντρωμένη κυψέλη δραστηριότητας». Φυσικά υπάρχει δύναμη και έλεγχος, αλλά δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος πίσω από την κουρτίνα, ούτε μυστικές ιεραρχίες. Υπάρχουν μόνο δισεκατομμύρια άνθρωποι που τραβούν τους δικούς τους μοχλούς για να κάνουν τα πράγματα να συμβούν, δημιουργώντας μια πραγματικότητα που είναι ένα άθροισμα όλων αυτών των μοχλών. Δεν υπάρχουν καθόλου συνομωσίες; «Η συνωμοσία», λέει ο Michael Parenti, «είναι μια νομική έννοια και οι πραγματικές συνωμοσίες, όπως το Watergate ή το Iran-Contra αποτελούν θέματα δημόσιου δικαίου».

Τι διαφορά έχουν οι υποθέσεις για γνωστά ιστορικά γεγονότα από αυτό που ο Parenti αποκαλεί «τρελές θεωρίες συνωμοσίας»; Μια θεωρία συνωμοσίας, γράφει ο Ferguson, «είναι ένας ισχυρισμός μυστικών εγκλημάτων από μια κρυφή ομάδα ανθρώπων, τον οποίο διαχειρίζεται μια κοινότητα ερασιτεχνών που είναι πρόθυμοι να πιστέψουν οτιδήποτε πριν να εφαρμόσουν κριτική σκέψη».

[openculture]

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ: Αλήθεια ή ψέματα; (Αν βρεις σωστά 20 στα 20 είσαι ιδιοφυΐα!)

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote