σε , ,

Σχετικά με τα «υποκείμενα νοσήματα» του 42χρονου πνευμονολόγου που πέθανε από κορωνοϊό

Κάτι έχουμε παρεξηγήσει ίσως, μη γνωρίζοντας όλα τα νοσήματα που αλληλλεπιδρούν με τον κορωνοϊό…

Έφυγε προχτές τα ξημερώματα, χτυπημένος από τη νόσο covid-19, ο πνευμονολόγος Αντώνης Χατζηγεωργίου, 42 ετών, πατέρας 3 μικρών παιδιών. Είχε προσβληθεί από ασθενή που εξέτασε στο ιατρείο του.

Πριν από τρεις μήνες, είχε αναδημοσιεύσει στο Facebook το κείμενο “ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ”. Τώρα που πέθανε πολλοί το έχουν αποδώσει στον ίδιο.

Ο συγγραφέας του κειμένου, ο γιατρός Τάσος Φούντογλου έγραψε αυτό σήμερα:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Αυτό που ήθελα να σχολιάσω, και συνειδητοποίησα μέσα από μια συζήτηση στο Facebook, ήταν σχετικό με τα υποκείμενα νοσήματά που είχε.

Σίγουρα πολλοί αναρωτηθήκαμε ακούγοντας την ηλικία του. Ναι, είχε. Διαβάζω ότι «έπασχε από δύο υποκείμενα νοσήματα: Παχυσαρκία και βρογχικό άσθμα».

Όταν λέμε «υποκείμενα νοσήματα» οι περισσότεροι ίσως φανταζόμαστε κάτι εξωφρενικά βαρύ, ότι έχει πχ. καρκίνο, σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά και τέτοια, ότι κάνει αιμοκαθάρσεις και τέτοια. Κι όμως, το άσθμα είναι υποκείμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές σε ασθενείς με κορωνοϊό. Η παχυσαρκία επίσης είναι εξαιρετικά επιβαρυντικός παράγοντας.

Κανένα απ’ τα δύο δεν σε στέλνει στον άλλο κόσμο από μόνο του. Ο πνευμονολόγος θα μπορούσε να ζήσει ως τα βαθιά γεράματα.

Το τονίζω γιατί πολλοί θεωρούν πως ο ιός αφορά μόνο τους «αδύναμους», τους «γέρους» και τις «γριές». Ενώ υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει κι η μισή Ελλάδα.

Μην το παίζουμε ήρωες. Μη θεωρούμε πως δεν είναι πρόβλημά μας ο κορωνοϊός αλλά μόνο των «ήδη ετοιμοθάνατών».

ΥΓ. Πόσο συγκινητικό το ότι ο Πνευμονολόγος που έφυγε στα 42 του χρόνια, γνώριζε πως αν κολλούσε κορωνοϊό τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα γι’ αυτόν. Κι όμως συνέχιζε να εργάζεται, και να βοηθάει να σωθούν ζωές…

Μου θύμισε αυτό το εξαιρετικό πρόσφατο σκίτσο:

***

Επίσης: Ο Ηλίας Μόσιαλος είχε εξηγήσει στο Podcast μας αναλυτικά ποια νοσήματα θεωρούνται επικίνδυνα σε σχέση με τον κορωνοϊό και ποια όχι…

>>

Ρώτα Με Ό,τι Θες: Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε 10 ερωτήσεις για τον κορωνοϊό

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote