σε ,

Σοβαρά τώρα, ο όρος «γυναικοκτονία» σας μάρανε;

Έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ο όρος γυναικοκτονία, όμως οι αντιδράσεις είναι πολλές – και αποπροσανατολιστικές

4654406
Φωτο: EUROKINISSI

Με αφορμή τις πρόσφατες δολοφονίες γυναικών, έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ο όρος γυναικοκτονία.

Με ξενίζει κάπως αυτός ο νεολογισμός και γι’ αυτό δεν τον χρησιμοποιώ. (Βέβαια στη συνέχεια μπορεί να εδραιωθεί και να το συνηθίσω – έτσι γίνεται συχνά με τις καινούργιες λέξεις ή έννοιες.)

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για τη χρήση της λέξης. Ίσως φταίει πως χρησιμοποιείται από κάποιους/ες με σχεδόν άγρια απόλαυση μαζί με τα συνθήματα περί πατριαρχίας ή ότι το φεμινιστικό κίνημα μοιάζει να καπελώνεται απ’ το ΣΥΡΙΖΑ.

Vangelis on Twitter

Σκάστε ωρε κωλοσυριζαιοι, ξεφτιλίζετε κάθε σοβαρό θέμα και μόνο που ανοίγετε το στόμα σας. Μου βάζεις και θαυμαστικά κιολα https://t.co/rdfAoMY7AW

Κυρίως όμως φταίει ότι κάποιοι θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα. Όταν έχουν γίνει τόσες δολοφονίες με έμφυλα χαρακτηριστικά, το να ψειρίζεις την ορολογία και να αντιδράς απλά στο νεολογισμό που κάποιοι χρησιμοποιούν είναι απλά γελοίο. (Λες και θα βελτιωθεί κάτι ή θα σωθούν γυναίκες αν καταργηθεί η λέξη!)

Πόσο μάλλον όταν προσπαθείς να απαξιώσεις τη λέξη χρεώνοντας ρατσισμό στους… εμπνευστές της. Βλέπουμε ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι ο όρος γυναικοκτονία είναι προσβλητικός προς τις γυναίκες (!):

Αριστερά 2Κ on Twitter

Ο όρος γυναικοκτονία υποτίθεται πως δίνει έμφαση στα κίνητρα, δηλαδή την έμφυλη βία, και δημιουργεί awareness για ένα σοβαρό θέμα. Και ο ρατσισμός είναι σοβαρό θέμα. Αν δολοφονηθεί αλλοδαπός με ρατσιστικά κίνητρα, θα γράφατε αλλοδαποκτονία? Οχι. Γιατί είναι ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ.

Ή ότι φτάσαμε στο άλλο άκρο κι ότι ο όρος υπονοεί ότι η γυναίκα δεν είναι άνθρωπος 🤔

ZoeSteinn on Twitter

Πώς λέγανε κάποτε σε κάτι χωριά “έχω 3 παιδιά κι ένα κορίτσι”; Έτσι και τώρα έχουμε ανθρωποκτονία και γυναικοκτονια. Γιατί μέσα στη θύελλα των δικαιωμάτων και του πολιτικαλι κορεκτ φτάσαμε στο άλλο ακρο, like a pendulum. Καμία λογική.

Κάθισαν και έγραψαν διάφοροι (άντρες φυσικά!) ολόκληρα άρθρα για το ότι είναι μειωτικός ο όρος για τις γυναίκες. Καίγονται δήθεν, μέσα απ’ την alt-right νοοτροπία τους, για την ορολογία, αλλά αδιαφορούν φυσικά για τους ίδιους τους φόνους. Κανένα άρθρο δεν έγραψαν για τη νοοτροπία πίσω απ’ τις δολοφονίες, για την καταπίεση των γυναικών – και φυσικά θεωρούν ότι πατριαρχία δεν υπάρχει και πως όλα είναι στο μυαλό των φεμινιστριών.

Ως εκ τούτου, απογοητεύομαι με αυτά που πολύ πετυχημένα περιγράφουν τα δύο παρακάτω τουίτς:

thanasis nostimos on Twitter

δολοφονηθηκε μια κοπελα απ τον πατερα αφεντη κ το τουιτερ ασχολειται με την ορολογια του φονου

aNameToCome on Twitter

Πατεράδες σκοτώνουν τις κόρες τους επειδή δεν εγκρίνουν τον σύντροφο τους, νταήδες δολοφονούν κορίτσι επειδή δεν τους κάθεται, αν το πρόβλημα σας είναι ο φεμινισμός και το correctness, δυστυχώς μάλλον είστε μέρος του προβλήματος.

Όροι όπως γυναικοκτονία ή πατριαρχία είναι κόκκινο πανί, και όσοι τις χρησιμοποιούν ξέρουν πως το αποτέλεσμα συχνά είναι ο εκτροχιασμός της κουβέντας. Θα είναι το πρώτο στο οποίο θα πατήσουν οι αντιφεμινιστές για να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα, και όταν το γνωρίζεις αυτό, μου φαίνεται επικοινωνιακό αυτογκόλ να κραυγάζεις «Η πατριαρχία γυναικοκτονεί!» ή κάτι τέτοιο.

Πάντως, παρότι στα άρθρα που έγραψα για τις δολοφονίες δεν χρησιμοποιώ τους όρους και μιλάω για αυτά τα ζητήματα περιγραφικά -κυρίως επειδή ξέρω πως αλλιώς πολλοί θα κοιτάξουν το δάχτυλο κι όχι το φεγγάρι- συμφωνώ με τη Χρύσα Οικονομοπούλου που έγραψε στο Facebook:

1. Οι νεολογισμοί εισάγονται στη γλώσσα επειδή το επιτάσσει η *ανάγκη* να υπάρξουν και να περιγράψουν κάποια έννοια/κοινωνική συνθήκη.
2. Πατροκτονία, γενοκτονία, παιδοκτονία είναι όλα ανθρωποκτονίες: η ειδική λέξη περιγράφει τα ειδικά χαρακτηριστικά του εγκλήματος, που στην περίπτωση της γυναικοκτονίας είναι τα έμφυλα. Πιθανότατα θα υπήρχε και “ανδροκτονία” για να περιγράψει την έμφυλη βία μετά από 2019 χρόνια μητριαρχίας: για αυτό υπάρχει η γλώσσα, και αυτή είναι η γοητεία της, οι λεπτές αποχρώσεις.

Με δυο λόγια, όπως και αν το πεις, το γεγονός παραμένει. Γυναίκες δολοφονούνται παρότι είχαν πάει σε αστυνομικά τμήματα ή στους εισαγγελείς και είχαν καταγγείλει τους άντρες που τελικά θα τις δολοφονούσαν. Είχαν ζητήσει προστασία, κι αγνοήθηκαν. Έτσι αποτρέπονται και οι υπόλοιπες, αυτές που δεν έβρισκαν το κουράγιο να μιλήσουν.

Και τελικά, είτε τη χρησιμοποιούμε ή και όχι, η λέξη γυναικοκτονία μας μάρανε και πρέπει να τσακωθούμε και για αυτήν;

LILA💚 on Twitter

Κ.Γιαννακάκη η κοπέλα ειχε παει στον εισαγγελέα&ειχε κανει καταγγελία για τη βια που δεχόταν από τον πατέρα της.Η πολιτεία την οποία εκπροσωπείται&εσείς τι έκανε για αυτο το παιδί?Να σας πω εγω!Κοιμόταν ήσυχη έδινε άδειες στον Κουφοντίνα&έγραφε οργισμενα τουιτ αφού τη σκότωσαν.. https://t.co/HxUFaqbaZf

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι δολοφονημένες είχαν κάτι κοινό, που δεν πρέπει καμία άλλη γυναίκα να βιώσει

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
13 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
zero-gravity
zero-gravity
5 χρόνια πριν

Τις περίμενα αυτές τις αντιδράσεις.

Το περίμενα αυτό το άρθρο 🙂

Φρίντα του Τιετέ
Φρίντα του Τιετέ
5 χρόνια πριν

Και ο όρος “έμφυλος” που χρησιμοποιείς εδώ νεολογισμός είναι και μάλιστα πρόσφατος, κατ’αναλογία του “gender” στη θέση επιθέτου στην αγγλική γλώσσα, από όπου προηλθε και η.. έμπνευση. Πρωτύτερα, πριν λίγα έτη δηλαδή, για την ιδια έννοια στην ελληνική χρησιμοποιείτο ο όρος φυλετικός (που προέρχεται σε αυτή την περίπτωση από τη λέξη “φύλο”, όχι από τη “φυλή” όπως κάποιος αστοχα σημείωσε πρόσφατα). Η γυναικοκτονία είναι λέξη κατ’αναλογία του femicide/femicídio. Ο σκοπός δεν είναι απλώς να καταδείξει το φύλο του θύματος ανθρωποκτονίας, αλλά τα κίνητρα. Ως εκ τούτου, δεν είναι προσβλητικό για τις γυναίκες. Θεωρούσα μεχρι πρόσφατα οτι η ελληνική κοινωνία δεν… Διαβάστε περισσότερα »

dan
dan
5 χρόνια πριν

Κατ’ αρχάς να πω ότι απεχθάνομαι την εργαλειοποίηση από το συριζα αυτών των τόσο τραγικών περιπτώσεων δολοφονημένων κοριτσιών. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα σοβαρά θέματα που εκμεταλλεύονται προς άγραν ψήφων και δεν το κάνει μόνο ο συριζα. Ο όρος γυναικοκτονία αποδίδει στα ελληνικά τον όρο femicide που είναι από το 1801 https://en.wikipedia.org/wiki/Femicide Femicide is generally defined as the killing of women because they are women, though some definitions include any killing of women or girls by men. ttps://www.womensaid.org.uk/hit-40-times-with-an-axe-bludgeoned-repeatedly-battered-virtually-beyond-all-recognition-139-women-killed-by-men-in-2017-40-of-cases-featured-overkilling/ Νομίζω ότι δεν πρέπει να εμμένουμε σε λεπτομέρειες και ορολογίες όταν η ουσία και τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά. Κάθε μέρα στον… Διαβάστε περισσότερα »

kitsos_papas
kitsos_papas
5 χρόνια πριν

Από την αρχαιότητα υπάρχουν οι λέξεις “γυναικοκτόνος”, “γυναικοφόνος”, μαζί με τις “ανδροκτόνος”, “αδελφοκτόνος” κτλ. σε κείμενα για όλα τα γούστα (φιλοσοφικά, ιστορικά. ποιητικά, θεολογικά). Δεν πρόκειται για κανένα τρελό νεολογισμό. Τώρα, το κρίσιμο είναι ποιος από αυτούς τους όρους αξίζει να θεσμοποιηθεί, δηλ. να μπει στον ποινικό κώδικα. Η πατροκτονία, η μητροκτονία και η βασιλοκτονία, π. χ., επί αιώνες αποτελούσαν ειδική κατηγορία φόνου. Πλέον όχι, τουλάχιστον στη Δύση. Η παιδοκτονία πάλι συνεχίζει να θεωρείται κάτι διαφορετικό από την απλή ανθρωποκτονία. Θα πρέπει να γίνει το ίδιο με την γυναικοκτονία; Ή θα ήταν σωστότερο να εξετάζονται με προσοχή τα επιβαρυντικά στοιχεία… Διαβάστε περισσότερα »

sPik3
sPik3
5 χρόνια πριν

Ο όρος ‘γυναικοκτονία’ είναι παραπλανητικός γιατί προβάλλει την έννοια μιας συστηματικής εξόντωσης των γυναικών από τους άντρες. Είναι εσκεμμένα επιλεγμένη από τη φεμινιστική ατζέντα που θέλει τους άντρες να είναι *μόνο* θύτες και τις γυναίκες *μόνο* θύματα. Αυτό φυσικά είναι πολύ ευνοϊκό γιατί το θύμα πάντα μπορεί να απαιτεί δικαιοσύνη και ισότητα (στη πραγματικότητα όμως περισσότερη δύναμη), και ο θύτης πάντα θα είναι υπόλογος. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι άντρες πλήττονται σε πολλαπλάσια ποσοστά από τη βία (σώματα ασφαλείας, επικίνδυνα επαγγέλματα, φόνοι) αλλά και σε θέματα αυτοκτονιών, επαιτίας, φυλακής. Παρ’όλα αυτά, στην εποχή του metoo, θα πρέπει να προβάλλονται *μόνο* συγκεκριμένες… Διαβάστε περισσότερα »

sPik3
sPik3
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

“Αν με το να αισθάνονται ένοχοι οι νέοι άντρες είναι όλοι πιο προσεκτικοί και γλιτώσουμε κακοποιήσεις και φόνους, μου ακούγεται τέλειο.” Εμένα όχι από την άλλη. Θα προτιμούσα η ενοχή (που είναι ένα παθογενές/αρνητικό ψυχολογικό συναίσθημα) να αντικατασταθεί από την κατανόηση και το σεβασμό. Αλλά δε βλέπω να υπάρχει μια τέτοια πρόθεση, αντίθετα βάζουμε αρνητικό πρόσημο στο αντρικό φύλο για να ενισχυθεί το θετικό στο γυναικείο. Ο όρος πατροκτονία έχει το (σωστό) νόημα που έχει γιατί δεν έχει υπερπροβληθεί. Επίσης στη πατροκτονία δεν στοχοποιείται μια ομάδα ανθρώπων σα θύτες (η ομάδα είναι τα τέκνα φυσικά, αλλά μπορεί να είναι οποιοδήποτε… Διαβάστε περισσότερα »

sPik3
sPik3
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

“Αν ήταν εύκολο να υπάρξει έτσι απλά κατανόηση και σεβασμός στις γυναίκες, θα είχε υπάρξει. Δεν υπήρξε και έχουν τσατιστεί. Εσείς ενοχληθήκατε με το ότι τσατίστηκαν, αντί για να ενοχληθείτε με την καταπίεση που *όντως* υφίστανται οι γυναίκες σε όλο τον πλανήτη.” Ο σεβασμός σε κάθε *άνθρωπο* θεωρώ ότι είναι απαραίτητος για να λεγόμαστε ‘άνθρωποι’, κατ’αρχήν. Ενοχλήθηκα γιατί έχουν περάσει στην άλλη άκρη, με αιχμή του δόρατος την αυτό-θυματοποίηση τους (το metoo ξεκίνησε με δόκιμες και σωστές αιτίες αλλά έχει ξεφύγει) και το αντρικό gender-shaming (με λεξούλες όπως ‘γυναικοκτονία’, mansplaining, manspreading). Κατά τη γνώμη μου, αυτό που συμβαίνει δεν είναι… Διαβάστε περισσότερα »

milo8
milo8
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  sPik3

Ναι, σε παγκόσμια κλίμακα οι άντρες πλήττονται σε πολλαπλάσια ποσοστά από τη βία. Προερχόμενη όμως από πού ; Από άλλους άνδρες. Επομένως ποιο ακριβώς είναι το επιχείρημα ; Ότι δεν πρέπει να μιλάμε για περιστατικά έμφυλης βίας επειδή υπάρχουν και άλλα περιστατικά (μη έμφυλης) βίας; Ότι η βία ανδρών εναντίον γυναικών δεν είναι ζήτημα άξιο αναφοράς επειδή υπάρχει και η βία ανδρών εναντίον ανδρών ; Whataboutism:
https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism .

ΥΓ. Το “οργουελικό 1984 ” δεν έχει σχέση με τα όσα περιγράφετε. Πιασάρικο πάντως για μία επιχειρηματολογία τέτοιου τύπου.

takis70
takis70
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  milo8

Υπάρχει και βία των γυναικών εναντίον των ανδρών,μην κοιτάς που δε μιλάει κανείς.

http://www.i-psyxologos.gr/kakopoiisi-andrwn/

takis70
takis70
5 χρόνια πριν

Επί την ευκαιρία,γιατί είναι τόσο διαδεδομένος ο όρος “μισογύνης” ενώ τον όρο “μίσανδρη” δεν τον ακούμε ποτέ;

Η αντίστοιχη λέξη στα αγγλικά χρησιμοποιείται τόσο σπάνια που είναι σα να μην υπάρχει.
https://en.oxforddictionaries.com/explore/what-is-the-female-equivalent-of-a-misogynist/

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!