σε

«Η πατριαρχία φταίει;»: Τα σχόλια που διαβάζουμε κάθε φορά που το θύμα ενδοοικογενειακής βίας είναι άντρας

Με αφορμή την είδηση για τον ξυλοδαρμό (που διαψεύστηκε σύμφωνα με τα νεότερα) του Ανδρέα Καμπόση από τη Φαίη Ζαφειράκου, σχόλια τύπου «πάλι η πατριαρχία φταίει» έγιναν από τους συνήθεις υπόπτους.

zafeirakou-640x426

Αν κάποιο σήμερα είναι το «θέμα της ημέρας», θα ήταν περίεργο να μη μιλήσουμε για τον ξυλοδαρμό του συζύγου της από «πασίγνωστη» ηθοποιό, που τελικά και το όνομά της δημοσιοποιήθηκε και το όνομα του συζύγου της, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει όσα διέρρευσαν. Κάποιοι βρήκαν αφορμή για να κάνουν τα κλασικά, συνηθισμένα σχόλια που διαβάζουμε κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε περίπτωση που δεν έχεις ιδέα για τι ακριβώς μιλάμε, το αρχικό δημοσίευμα έκανε λόγο για σύλληψη γνωστής ηθοποιού για τον ξυλοδαρμό του συζύγου της σε ξενοδοχείο της Καρύστου. Από ό,τι έγινε γνωστό σε πρώτη φάση, το ζευγάρι, μαζί με το 12χρονο παιδί τους,, που βρισκόταν στην Εύβοια για διακοπές, άρχισε να διαπληκτίζεται μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Η ηθοποιός, που σύντομα μαθεύτηκε πως είναι η Φαίη Ζαφειράκου, φέρεται να είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, και λίγο μετά το απόγευμα, για λόγο άγνωστο, άρχισε να σπάει τα πάντα μέσα στο δωμάτιο, να επιτίθεται φραστικά και σωματικά στον σύζυγό της. Οι ένοικοι του ξενοδοχείου, καθώς και οι υπεύθυνοι της μονάδας κάλεσαν την Αστυνομία με τη γυναίκα να περνά αυτόφωρο. Μάλιστα, τα σημάδια στο πρόσωπο του συζύγου της και οι κοκκινίλες μαρτυρούσαν πως είχε προηγηθεί έντονο επεισόδιο. Η ηθοποιός, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αρχικά, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου αφού έδωσε την αρχική της κατάθεση αφέθηκε ελεύθερη.

Λίγο αργότερα, ο σύζυγός της, σχεδόν διέψευσε τα πάντα. Αναρτώντας μια κοινή τους φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ανδρέας Καμπόσης έκανε λόγο για «φαιδρά δημοσιεύματα», δηλώνοντας η απάντησή τους σε όλα αυτά έρχεται «σήμερα το πρωί από την παραλία».

Έπειτα, και η ίδια η Φαίη Ζαφειράκου, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ δήλωσε σοκαρισμένη από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ξυλοδαρμό, αλλά και για τη σύλληψή της από την αστυνομία, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για παρεξήγηση.

«Δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά. Σκεφτείτε ότι εγώ τώρα μίλησα με την αστυνομία, γιατί με ενημέρωσαν κάτι φίλοι, και λέω “ρε παιδιά τι έχει γίνει;”. Τρελάθηκα. Έγινε όντως μια παρεξήγηση, ισχύει αυτό το πράγμα, όχι μεταξύ μας όμως. Ακούστηκε θόρυβος και ήρθε η αστυνομία και δώσαμε εξηγήσεις. Αυτό ήταν όλο», ανέφερε αρχικά η ηθοποιός.

 

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει συμβεί σε αυτό το δωμάτιο. Ωστόσο, από το πρωί που περνά η είδηση και τα follo- up της (και τα click-baits της βεβαίως) από τα feed μας διαβάζουμε σχόλια, που επαναλαμβάνονται σχεδόν σαδιστικά και εντελώς εξυπνακίστικα κάθε φορά που γίνεται γνωστή η κακοποίηση (εν προκειμένω, ακόμα με ερωτηματικό) ενός άντρα από τη σύντροφό του. Μερικοί (κάποιοι από αυτούς «γνωστοί» στα social media για τη διασπορά κάπως προβληματικών σχολίων και θεωριών, με ειδική αγάπη στα ζητήματα έμφυλης βίας) βρίσκουν την ιδανική αφορμή να «φωτίσουν» το ζήτημα της κακοποίησης των ανδρών και της ενδοοικογενειακής βίας από αυτό το πρίσμα. Άλλοι πάλι βρίσκουν τέτοιου είδους περιστατικά ως την ιδανική αφορμή να χλευάσουν τους άνδρες θύματα, με σχόλια για «παντόφλες» και «strap on», γιατί φυσικά και ο παθητικός σεξουαλικός ρόλος είναι τζιζ σύμφωνα με τις -όχι και τόσο- αρχές της τοξικής αρρενωπότητας.

Μερικά προβληματικά σχόλια που διαβάσαμε για τη σημερινή υπόθεση:

«Τις έφαγες από γυναίκα ρε φλώρε»

Γιατί άντρας που τις τρώει δεν είναι άντρας και γενικώς το ξύλο και η σωματική βία είναι ένα αξιόπιστο έμφυλο μέτρο «αντρίλας» για κάποιους.

«Κι εδώ φταίει η πατριαρχία;»

Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών όχι απλώς δεν λείπουν σε καθημερινή βάση, αλλά μόλις χθες η είδηση του ξυλοδαρμού μιας κοπέλας από τον πρώην σύντροφό της, οποίος μάλιστα την έριξε και στη θάλασσα, αλλά και η νοσηλεία μιας μητέρας σε κωματώδη κατάσταση, μετά βίαιη σωματική επίθεση από το γιο της έγιναν γνωστά με διαφορά λίγων ωρών. Κι όμως ένα περιστατικό βίας κατά άνδρα από τη σύντροφό του φαίνεται να είναι αρκετό για να αποδομήσουμε τις «φεμινιστικές αξιώσεις» και όλα όσα κάνουν σαφές πως οι γυναίκες δεν είναι ακόμα ασφαλείς. Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε πως σε πολλές περιπτώσεις άνδρες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας δυσκολεύονται να μιλήσουν για την κατάσταση που βιώνουν. Μόνο που και αυτό συμβαίνει λόγω της ντροπής που έχει δημιουργήσει -guess what- η πατριαρχία. Ναι, τρώει και τα παιδιά της. Φοβερό; Όχι και τόσο.

«Ο Λύτρας είχε επίθετο, η κυρία όχι;»

Αυτό το σχόλιο, εν τω μεταξύ, γράφτηκε από κάποιον που δυσκολεύτηκε να αντιληφθεί πως το όνομα του Απόστολου Λύτρα είχε δημοσιευθεί μετά την ομολογία της ίδιας του της πράξης.

«Φεμινάζι»

«Οι ακραίες φεμινίστριες θέλουν να δέρνουν τους άνδρες», σύμφωνα με όσους πιστεύουν πως οι φεμινίστριες έχουν σκοπό να αντιγράψουν τις πιο τοξικές εκφάνσεις της αρρενωπότητας. Ναι, όχι.

«Αν τα φύλα ήταν αντεστραμμένα, η αντιμετώπιση από την κοινωνία θα ήταν εντελώς διαφορετική και θα βλέπαμε εντελώς διαφορετικά σχόλια»

Αν τα φύλα ήταν αντεστραμμένα θα διαβάζαμε πληθώρα σχολίων που θα έλεγαν ανερυθρίαστα πως «κάτι του έκανε», «τα ήθελε» και «καλά της έκανε». Αντιθέτως, καμία γυναίκα δεν βρέθηκε να στηρίζει έτσι τυφλά μια κακοποίηση. Ανεξαρτήτως φύλου.

«Να μάθετε στις κόρες σας να μη δέρνουν τους άνδρες τους/ Κανένας μόνος/ Μίλα, φίλε. Μη φοβάσαι/ Ξεκάθαρη απόπειρα ανδροκτονίας/ Τοξική θηλυκότητα»

Και εννοείται ειρωνικά «moto» που πιστεύουν ότι χλευάζουν όλους τους τρόπος που η κοινωνία τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αναγνωρίσει την καταπίεση που έχει υποστεί το γυναικείο φύλο, γιατί «έχει πλάκα». Δεν έχει.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Moebius
Moebius
1 χρόνος πριν

Οι μισογύνηδες ασχολούνται με τους άντρες θύματα μόνο όταν υπάρχει γυναίκα στη μέση κ τους εργαλειοποιούν για να τα βάλουν με τις φεμινίστριες. Παρερμηνεύουν έρευνες κ στατιστικές γιατί η αλήθεια μάλλον ενοχλεί. Χεστήκανε αν οι άνδρες είναι θύματα άλλων ανδρών κ σπάνε πλάκα όταν ανήλικα αγόρια πέφτουν θύματα σεξ.κακοποίησης από γυναίκες. Το victim blaming είναι το αγαπημένο τους σπορ-οι γυναίκες απ’τη άλλη για να μη φανούν “φεμινάζι”… πολλές φορές δε πιστεύουν γυναίκες θύματα κ υποστηρίζουν άντρες κακοποιητές. Δε λύνεται έτσι η πατριαρχία σόρρυ. 
Eδώ η οπτική ενός άντρα-θύμα κακοποίησης 
https://www.tiktok.com/@expatriarch/video/7389599748564553006?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=6949157615092876806

Sett
Sett
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Moebius

👏👏👏