σε , ,

Τα κατάφερε: Ο δισεκατομμυριούχος που ήθελε να πεθάνει άφραγκος, είναι και επισήμως άφραγκος!

Ο ήρωας της ημέρας, έκανε επιτέλους το όνειρό του πραγματικότητα, και μαζί και τον κόσμο λίγο καλύτερο

Screenshot 10 4 e1600873250923

Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες, αλλά ο Chuck Feeney, ο συνιδρυτής των Duty Free Shoppers έδωσε τελικά όλα του τα χρήματά στη φιλανθρωπία. Δεν του έχει απομείνει πλέον τίποτα- και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένος, λέει το Forbes στο πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του.

Ο 89χρονος Charles “Chuck” Feeney, που ίδρυσε την εταιρεία Duty Free Shoppers μαζί με τον Robert Miller το 1960, κατάφερε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ενώ ζούσε μια μοναχική λιτή ζωή.

1024px BJ 北京首都國際機場 Beijing Capital International Airport BCIA shop Duty Free interior Chanel counter Aug 2010 e1450108977350

Ως φιλάνθρωπος, πρωτοστάτησε στην ιδέα του Giving While Living ξοδεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς αντί να χρηματοδοτήσει ένα ίδρυμα μετά θάνατον, όπως κάνουν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι.

Ήθελε να δει τα αποτελέσματα της φιλανθρωπίας του με τα ίδια του τα μάτια.

«Μάθαμε πολλά. Θα έκανα κάποια πράγματα διαφορετικά, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος. Νιώθω πολύ καλά που ολοκλήρωσα το έργο μου», είπε ο Feeney στο Forbes. «Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι. Και σε όσους αναρωτιούνται για το Giving While Living: Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει.»

Screenshot 11 3Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ο Feeney είχε δωρίσει πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και οργανισμούς μέσω του ιδρύματος του, Atlantic Philanthropies. Το 2012, διέθεσε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια για τη συνταξιοδότησή του και της συζύγου του. Με άλλα λόγια, έχει δώσει 375.000% περισσότερα χρήματα από την τρέχουσα καθαρή του αξία. Και τα έδωσε ανώνυμα. Ενώ πολλοί πλούσιοι φιλάνθρωποι κάνουν τις δωρεές τους με την παρουσία των μέσων ενημέρωσης, ο Feeney προσπάθησε να τις κρατήσει μυστικές, γι’ αυτό και το Forbes τον είχε ονομάσει «Τζέιμς Μποντ της Φιλανθρωπίας.»

Ο άντρας που συγκέντρωσε μια τεράστια περιουσία πουλώντας αγαθά πολυτελείας σε τουρίστες, και αργότερα ίδρυσε την εταιρεία επενδύσεων General Atlantic, ζούσε σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο που έμοιαζε περισσότερο με κοιτώνα. Στον τοίχο πάνω από ένα απλό, ξύλινο τραπέζι κρέμονταν φωτογραφίες με φίλους και συγγενείς. Στο τραπέζι είχε μια μικρή τιμητική πλάκα που έγραφε: «Συγχαρητήρια στον Chuck Feeney για τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια φιλανθρωπικής δωρεάς.»

h5bps1kxpcn51

Επηρέασε κι άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του

Δεν αποτελεί πλέον μυστικό, ότι η φιλανθρωπική του δραστηριότητα έχει γίνει παράδειγμα για τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους παγκοσμίως. Η τεράστια γενναιοδωρία του επηρέασε τον Bill Gates και τον Warren Buffett, που το 2010 ξεκίνησαν το Giving Pledge, μια εκστρατεία που είχε σκοπό να πείσει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να δώσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους πριν από το θάνατό τους. «Ο Chuck ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος όσον αφορά το Giving Pledge», λέει ο Warren Buffett. «Είναι πρότυπο για όλους μας. Θα μου πάρει 12 χρόνια μετά το θάνατό μου για να κάνω αυτά που έχει κάνει όσο ζει.»

Ο Feeney έδωσε μεγάλα χρήματα ποσά σε σημαντικούς σκοπούς, είτε επρόκειτο για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του Βιετνάμ, είτε ξοδεύοντας 350 εκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψει το εγκαταλελειμμένο νησί Ρούσβελτ σε κέντρο τεχνολογίας. Δεν περίμενε να κάνει δωρεές μετά θάνατον ή να δημιουργήσει ένα ίδρυμα που θα έδινε λίγα χρήματα σε διαφορετικούς σκοπούς, ενδιαφερόταν για δράσεις που θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο και τις έφερε εις πέρας από την αρχή ως το τέλος.

«Δεν βλέπω τον λόγο να καθυστερώ τη στιγμή που μπορώ να προσφέρω τόσα πολλά σε σημαντικούς σκοπούς. Άλλωστε, είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να δίνεις όσο ζεις παρά όταν είσαι νεκρός.»

Το 2019, έγινε μια έκθεση με τίτλο Zero Is the Hero, η οποία συνοψίζει τις τέσσερις δεκαετίες προσφοράς του. Ενώ περιέχει εκατοντάδες αριθμούς, στατιστικά και δεδομένα, ο Feeney συνοψίζει την αποστολή του σε μερικές προτάσεις. «Δεν βλέπω τον λόγο να καθυστερώ τη στιγμή που μπορώ να προσφέρω τόσα πολλά σε σημαντικούς σκοπούς. Άλλωστε, είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να δίνεις όσο ζεις παρά όταν είσαι νεκρός.»

2 72
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, ο Chuck Feeney υπέγραψε μαζί με τη σύζυγό του Helga Feeney το κλείσιμο του ιδρύματος Atlantic Philanthropies μετά από τέσσερις δεκαετίες προσφοράς.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, ο Feeney ολοκλήρωσε την αποστολή του και υπέγραψε το κλείσιμο του ιδρύματος του Atlantic Philanthropies. Η τελετή, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με παρόν όλο το διοικητικό συμβούλιο, περιελάμβανε μηνύματα από τον Bill Gates και τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια Jerry Brown. Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi έστειλε επίσημη επιστολή από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ευχαριστώντας τον Feeney για το έργο του.
Στο αποκορύφωμά του, το Atlantic Philanthropies απασχολούσε 300 άτομα και είχε δέκα γραφεία σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία κλεισίματος ορίστηκε πριν από χρόνια ως μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου του Feeney να κάνει δωρεές υψηλού κινδύνου και υψηλού αντίκτυπου, ορίζοντας μια τελική προθεσμία για τη διάθεση ολόκληρης της περιουσίας του. Το γεγονός ότι υπήρχε ημερομηνία λήξης έδωσε στο ίδρυμα του μια αίσθηση προσήλωσης και πειθαρχίας. Όπως είπε ο ίδιος ο Feeney το 2019: «Η προσφορά μας βασίζεται στις ευκαιρίες και όχι στην πρόθεση μου να παραμείνω στην επιχείρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Παρόλο που το ίδρυμα του βρίσκεται πλέον εκτός λειτουργίας, η επιρροή του αντηχεί σε όλο τον κόσμο χάρη στην προσήλωση του σε σκοπούς όπως η υγεία, η επιστήμη και η εκπαίδευση. Πού πήγαν όμως 8 δισεκατομμύρια δολάρια; Ο Feeney έδωσε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο πανεπιστήμιο Cornell, από το οποίο αποφοίτησε. Περισσότερα από 870 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικούς σκοπούς, όπως επιχορηγήσεις 62 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατάργηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ και 76 εκατομμύρια δολάρια για εκστρατείες υπέρ του προγράμματος Obamacare. Έδωσε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για την υγεία, 270 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης στο Βιετνάμ και 176 εκατομμύρια δολάρια στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Μια από τις πιο πρόσφατες δωρεές του, 350 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μια τεχνολογικής πανεπιστημιούπολης στο νησί Roosevelt της Νέας Υόρκης, είναι κλασικό παράδειγμα της φιλοσοφίας του. Ενώ ήταν φημισμένος για τη λιτή ζωή του, ήταν πρόθυμος να ξοδέψει μεγάλα ποσά όταν η αξία και ο αντίκτυπος της δράσης του ήταν πιο σημαντικά από το ρίσκο.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Πόσο πλούσιος θα γίνεις;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!