σε ,

Τα παιδιά που παραθερίζουν στην Τήνο (και τα βράδια ψάχνουν το δολοφόνο) ενέπνευσαν ένα νέο βιβλίο

Η συγγραφέας Λώρη Κέζα μιλά για το «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο»

Δυο Χωριά, Τήνος

Σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων με τη συμμετοχή του κοινού θα βασιστεί η παρουσίαση του παιδικού μυθιστορήματος «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο» της Λώρης Κέζα (εκδόσεις Ποταμός) το Σάββατο 21 Ιουλίου.

Η εκδήλωση θα γίνει στα Δυο Χωριά της Τήνου και θα είναι παρόντα τα πρόσωπα που ενέπνευσαν την ιστορία. Πρόκειται για παιδιά που περνούν το καλοκαίρι στα Δυο Χωριά και που μόλις νυχτώσει παίζουν ένα ένα παιχνίδι ερωτήσεων, το παιχνίδι που είναι γνωστό ως «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο». (Την παρουσίαση του βιβλίου και σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός παιδικής λογοτεχνίας.)

Η ιστορία του βιβλίου που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 8-12 ετών, ξεκινά ανέμελα στην Τήνο, όπου ο ήρωας περνά τις μέρες του κάνοντας σερφ και εκτυλίσσεται στη Σικελία όπου ο μικρός έρχεται σε στενή επαφή με τη Μαφία…

author
Η Λώρη Κέζα

– Η Τήνος έχει διαρκή παρουσία στα βιβλία σου. Αυτή τη φορά ενώ η ιστορία σε μεγάλο μέρος της εκτυλίσσεται στη Σικελία, η αρχή και το τέλος της τοποθετούνται σε παραλία του νησιού. 

Καθώς πηγαίνω στην Τήνο επί 30 χρόνια είναι απολύτως φυσικό να τοποθετώ εκεί την αφήγηση των βιβλίων μου. Σε προηγούμενο παιδικό μυθιστόρημα, με τίτλο «Τα κατορθώματα της Ρόζας Δελλατόλα», η αφήγηση εξελισσόταν εξ ολοκλήρου στα Λουτρά. Το μυθιστόρημα ενηλίκων που μόλις ολοκλήρωσα και θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα με τίτλο «Ζουρφίξ», έχει για ήρωα έναν συνταξιούχο βιοτέχνη, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό που λέγεται «Αγάπι» και πήγε στην Αθήνα, ως οικότροφος στο Λέοντειο Λύκειο.

Το «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο» αναφέρεται αρχικά στους σερφίστες της Κολυμπήθρας. Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι, υποτίθεται, ο γιος του δασκάλου σερφ και της κοπέλας που έχει την καντίνα. Η ιστορία του βιβλίου βασίζεται σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων, που είναι γνωστό ως “Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο”. Οι παίκτες ψάχνουν το δολοφόνο και αναλαμβάνουν ρόλο μαφιόζων και ρουφιάνων. Είναι ένα παιχνίδι που παίζουν τα βράδια τα παιδιά που μένουν στα Δυο Χωριά. Έχουν κάνει για στέκι τους την αίθουσα του Συλλόγου “Το Γλυστέρνι” και ο αυτός ο σύλλογος είναι που φιλοξενεί και συν-διοργανώνει την εκδήλωση.

– Τα παιδιά της Τήνου που ενέπνευσαν το βιβλίο πώς παρουσιάζονται στο μυθιστόρημα; Μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους;

Δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που να απεικονίζεται φωτογραφικά. Υπάρχουν συνήθειες της καθημερινότητας, υπάρχουν στοιχεία χαρακτήρων και συμπεριφορές. Διακρίνω αρετές και ελαττώματα που δεν αλλάζουν όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι. Ένα παιδί που είναι εγωκεντρικό εξελίσσεται μοιραία σε έναν εγωκεντρικό ενήλικα. Ο Βιτόριο Μπελόμο του βιβλίου είναι ένα παιδί που χωρίς να έχει κάτι ηρωικό, αποφασίζει να κάνει κάτι γενναίο. Το κυριότερο είναι ότι έχει αρχές, έχει αίσθηση του δικαίου.

book cover– Μίλησέ μου περισσότερο για τον ήρωα και τις περιπέτειές του.

Μεταφέρω εδώ μια μικρή σύνοψη του βιβλίου: Ένα αγόρι γίνεται ο αρχηγός των αρχηγών, το αφεντικό των μαφιόζων και θεωρείται ο πιο άγριος εγκληματίας που έζησε ποτέ στη Σικελία. Ο Βιτόριο γίνεται μαφιόζος χωρίς να το ζητήσει, από ένα οικογενειακό μπλέξιμο, μια κληρονομιά που δεν ξέρει πώς να αρνηθεί. Τον ακολουθεί η φήμη του άγριου δολοφόνου ενώ το μόνο που θέλει είναι να παλεύει με τα κύματα κάνοντας σέρφ. Θα αναγκαστεί να παλέψει με το οργανωμένο έγκλημα αδιαφορώντας για το χρέος που έχει απέναντι στο όνομά του. Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία ενός αγοριού που είναι με το μέρος των κακών ενώ δεν τον ενδιαφέρει να είναι με το μέρος κανενός. Το μόνο που θέλει είναι να βρει ξανά την κανονική του ζωή αλλά για να το πετύχει αυτό πρέπει να καταστρώσει ένα σχέδιο στο οποίο συμμετέχουν άθελά τους πολλοί κάτοικοι της Σικελίας.

– Πώς και επέλεξες να μιλήσεις (και) για το ζήτημα της Μαφίας;

Η Μαφία είναι το πρόσχημα για να μιλήσουμε για εξουσίες που μάς φοβίζουν, για καταστάσεις στις οποίες νιώθουμε αδύναμοι. Ο ήρωας του βιβλίου βλέπει ότι υπάρχει ένας άδικος μηχανισμός, με τον οποίο γίνεται εκμετάλλευση των ανθρώπων που εργάζονται και παράγουν. Από την άλλη πλευρά παρουσιάζεται ένα σύστημα που φαίνεται δυνατό αλλά είναι τρωτό. Ένα αγόρι καταφέρνει να διαλύσει το σύστημα οργανωμένου εγκλήματος. Τίποτα δεν είναι ανέφικτο, αυτό θέλω να πω στους αναγνώστες μου. Αρκεί να σταθείς απέναντι με την όρεξη να το παλέψεις.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!