Η κατάσταση στις παιδικές χαρές του κέντρου της Θεσσαλονίκης έχει συζητηθεί πολύ φέτος.
Τον Μάιο είχαμε το ατύχημα στην παιδική χαρά στη Νέα Παραλία (8χρονη έχασε το δάχτυλό της ενώ έπαιζε), ενώ λίγο καιρό νωρίτερα η δημοτική κίνηση “Μένουμε Θεσσαλονίκη” είχε καταγγείλει τα εξής:
(Αντιγράφω από την ΕΡΤ)
«Τον τελευταίο καιρό ολοένα και εντονότερα είναι τα παράπονα νέων γονέων που διαμένουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις παιδικές χαρές, δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό για τα παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα παιδική χαρά της Ροτόντας, η διακίνηση ναρκωτικών συνεχίζεται μέρα μεσημέρι, ενώ εκείνη της Αριστοτέλους περιτριγυρίζεται από εγκληματικά στοιχεία. Επίσης οι χώροι όπου παίζουν τα παιδιά είναι απίστευτα βρώμικοι, ενώ ο κανονισμός τους παραβιάζεται συχνά από ιδιοκτήτες κατοικιδίων που τις χρησιμοποιούν για τις ανάγκες των ζώων τους ή από ανθρώπους κάθε ηλικίας που τώρα με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα χρησιμοποιούν τα παγκάκια τους για καφενείο.
Η δημοτική κίνηση “Μένουμε Θεσσαλονίκη“ καταγγέλλει ότι ο Δήμος νίπτει τας χείρας του, και αρκείται στο να αναπλάθει τις παιδικές χαρές, βάσει των νέων οδηγιών ασφαλείας. Πώς, ή αν θα λειτουργούν αυτές μετά, δεν τον ενδιαφέρει, επισημαίνουν χαρακτηριστικά τα μέλη της. Θα μπορούσε, φυσικά, η δημοτική αστυνομία να εντάξει και την επίβλεψή τους στις περιπολίες της ή η δημοτική αρχή να ορίσει φύλακες για κάθε παιδική χαρά που να φροντίζουν για την καθαριότητά τους ή να ειδοποιούν για τυχόν καταστροφές (κάτι αντίστοιχο με τους σχολικούς τροχονόμους).
Οι γονείς υποστηρίζουν τέλος ότι πολλά θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος, προκειμένου το κέντρο της πόλης να καταστεί φιλικότερο για τα παιδιά και τις νέες οικογένειες.»
Το λοξό πεύκο
Σήμερα μαθαίνω ότι απ’ όλες τις βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, κόπηκε χωρίς άδεια ένα παμπάλαιο πεύκο της παιδικής χαράς Μαγεμένες, που βρίσκεται ψηλά στην Αριστοτέλους.
Μου λέει ένας κάτοικος της περιοχής:
«Την Δευτέρα έκοψαν παράνομα (χωρίς την απαραίτητη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς να είναι άρρωστο) το κεντρικό πεύκο στην παιδική χαρά μας, τις “μαγεμένες” της Αριστοτέλους. Έχει ήδη δημιουργηθεί μια σχετική ομάδα γονέων κατοίκων και θα υποβάλλουμε μηνύσεις όπου πρέπει. Έχουν μάλιστα κόψει κι άλλα δέντρα με τον ίδιο τρόπο.»
Το ότι τα δέντρα κόπηκαν χωρίς άδεια και χωρίς σχετική απόφαση έχει επιβεβαιωθεί από το γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Ο άνθρωπος που φέρεται να πήρε την απόφαση είναι δασονομικός υπάλληλος του Δήμου, και πήρε την πρωτοβουλία γιατί -όπως λένε οι κάτοικοι- «πίστευε ότι θα πέσει στα κεφάλια μας, όπως και όλα τα υπόλοιπα δέντρα», αλλά και γιατί κατά τη γνώμη του, «το Δημοτικό Συμβούλιο αργεί να πάρει αποφάσεις».
Οι γονείς της περιοχής από την άλλη λένε για το πεύκο στο οποίο μεγάλωσαν τα παιδιά τους:
«Το δέντρο μεγάλωνε λοξά, λογικά προϋπήρχε της παιδικής χαράς. Άρα ούτε είχε γείρει, ώστε να θεωρηθεί επικίνδυνο, ούτε ήταν άρρωστο».
Ο δασονομικός υπάλληλος φέρεται να είπε σε γονείς ότι δεν έκανε αντιστήριξη, γιατί… «θα διακοπτόταν η απρόσκοπτη διέλευση των παιδιών εντός της παιδικής χαράς!» (Κοινώς θα περνούσαν γύρω από μερικά καγκελάκια, για να πάνε από τις κούνιες στην τσουλήθρα…)
Η παιδική χαρά «Μαγεμένες» έχει δημιουργηθεί με προσοχή και σεβασμό, οπότε προκαλεί εντύπωση το ξαφνικό κόψιμο και του πεύκου αλλά και τουλάχιστον άλλων δύο δέντρων, χωρίς καμία απόφαση ή άδεια του δημοτικού συμβουλίου.
Οι γονείς έχουν αναφέρει διάφορα προβλήματα στην περιοχή, κυρίως εγκληματικά στοιχεία που μαζεύονται στον ευρύτερο χώρο, και τους έκανε εντύπωση πως από όλα αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν για την αναμόρφωση και την ασφάλεια της παιδικής χαράς, κόπηκε το σήμα κατατεθέν (και αγαπημένο των παιδιών) πεύκο.
Ενδιαφέρον είναι πως ό,τι είχε απομείνει απ’ το δέντρο τσιμεντώθηκε.
Επειδή το δέντρο ήταν ζωντανό, δεν άφησαν τον κορμό, όπως στα άλλα πέριξ της παιδικής χαράς, αλλά φρόντισαν να μην φυτρώσει ξανά ποτέ τίποτα!
Το θέμα θα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη».
***





