σε ,

Think Pig: Η Αθηνά και η Μαριλένα κρύβονται πίσω απ’ το πιο καυστικό χιούμορ της εποχής

Οι δημιουργοί του Think Pig αποκαλύπτονται – και μιλούν για το trend του άχρηστα χρήσιμου αλλά και το ελληνικό ευ ζην

Νεύρα, υστερίες, κυνισμός, μιζέρια, ματαιότητα, κυκλοθυμία, δράματα από εκείνα τα γνωστά, τα δίχως λόγο, δύο καρικατούρες ζωγραφισμένες στο χέρι και δύο γυναίκες που αντιπροσωπεύουν πλήρως το θηλυκό γένος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και μέσα σε όλα, αράδες που γαργαλάνε το μυαλό σου, στιχομυθίες που ζωγραφίζουν αυτά τα προβληματισμένα σου μειδιάματα και ακατέργαστο χιούμορ που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι «μεταξύ μας τώρα και εμείς το ίδιο χαριτωμένα σιχαμένες είμαστε». Και εν τέλει, ναι, είμαστε όλα αυτά που εκφράζουν η Μαριλένα Βαϊνανίδη και η Αθηνά Αλεξιάδου στο e-shop τους, μέσα καυστικές ατάκες και στοχευμένο χιούμορ, υπενθυμίζοντάς σου με μεγάλα bold γράμματα ότι «υπέροχα πράγματα θα συμβούν μέσα στην μέρα σου αν δεν είσαι μίζερο βόδι»! Αυτό είναι τελικά και το tip τους. Η αισιοδοξία και το καθημερινό «hygge» που σου προσφέρουν μέσα από την ματαιότητα του θανάτου.

Έμπνευση τους, εσύ, εγώ και σίγουρα η γειτόνισσα – εκείνη που την βλέπεις κάθε μέρα και σκέφτεσαι το ίδιο ακριβώς πράγμα. Ότι της λείπει μια κούπα από το think pig. Θα ταυτιζόταν τέλεια! Θα καταλάβαινε και αυτή, (ελπίζεις τουλάχιστον), την χιλιομετρική «απόσταση του τι είσαι και τι νομίζεις ότι είσαι» και μπορεί να σταματούσε να φοράει το γυαλιστερό δεκάποντο με καλοκρυμμένη παιδική πιτζάμα για να πάει για τσιγάρα.

Η ζωή πριν το think pig

Πριν το think pig η Αθηνά ήταν διακοσμήτρια, δούλεψε σε αρχιτεκτονικό γραφείο και διατηρούσε το εργαστήριο που σήμερα είναι το think pig,  όπου έφτιαχνε έπιπλα.

Η Μαριλένα δούλευε στο παρελθόν ως θεατρολόγος σε σχολεία και μετά ως φωτογράφος σε παραστάσεις. Μέχρι που απολύθηκε από μια πρωινή δουλειά ως photo editor, όπου ο εργοδότης της τρελάθηκε και δεν τους επέτρεπε ούτε ν’ αρρωστήσουν. Έτσι, έφτιαξε το spitishoot.com, όπου φωτογράφισε την Αθηνά, γνωρίστηκαν και ξεκίνησε το think pig.

Το Hygge και ο ελληνικός τρόπος του να ζεις καλά…

Το hygge: Μας αρέσει να παίζουμε με τις αντιθέσεις κι έτσι ασχοληθήκαμε με το hygge για να διασκεδάσουμε με τη διαφορά των Σκανδιναβών με τους Έλληνες, που οι μεν είναι ψυχροί και απόλυτα προγραμματισμένοι και οι δε είναι ό,τι να ναι. Υπάρχει πολύ χιούμορ στις αντιθέσεις, και δε χρειάζεται να πάρεις καμία θέση υπέρ ή κατά, αρκεί μόνο να τις παρατηρείς.

Το ελληνικό ευ ζην είναι ατέλειωτη καλοπέραση και γκρίνια ταυτόχρονα, όλες τις μέρες του χρόνου. Δε γινόμαστε ποτέ ενήλικες και δε συμμορφωνόμαστε με κανέναν κανόνα.

Η ιδέα

Η ιδέα ήταν να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε πράγματα σπάζοντας το politically correct και να μιλάμε σαν κανονικοί άνθρωποι που απευθύνονται σε κανονικούς καθημερινούς ανθρώπους με νεύρα, με αλλαγές διάθεσης, με χιούμορ, με αληθινά συναισθήματα.
Η κάθε ατάκα προκύπτει από την καθημερινότητα μας και μπαίνει σχεδόν αυτούσια, χωρίς προσπάθεια ωραιοποίησης.
Ο στόχος είναι η παρέα του think pig, δηλαδή οι ήρωες μας να γίνουν μέσω των προϊόντων μας παρέα όλων των ανθρώπων στο σπίτι, στη δουλειά, παντού.

Το trend του άχρηστα χρήσιμου

Το άχρηστα χρήσιμο μας συναρπάζει κι εμάς γιατί στοχεύει στον παιδικό ενθουσιασμό που κουβαλάμε μέσα μας. Το παιδί δεν ενδιαφέρεται αν κάτι είναι χρήσιμο, κι επειδή όλοι μέσα μας όσο κι αν μεγαλώνουμε, κουβαλάμε την ανήλικη πλευρά μας, νιώθουμε χαρά για τέτοιου είδους αντικείμενα. Γενικά η αγορά στοχεύει στο συναίσθημα του καταναλωτή, οπότε είναι απολύτως λογικό να πηγαίνουν καλά πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις χαρά χωρίς να έχουν χρησιμότητα. Το συναίσθημα είναι αυτό που τελικά καθορίζει τον άνθρωπο και όχι η λογική του σκέψη. Εμείς προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε κι έτσι κάθε αντικείμενο μας που στοχεύει στο συναίσθημα έχει και χρηστική αξία.

Μια μέρα στο εργαστήριο…

Μια μέρα στο εργαστήριο έχει πολλές παραγγελίες και άχαρες δουλειές ρουτίνας αλλά ταυτόχρονα έχει και πολύ γέλιο και τρέλα. Συνήθως τα διατηρούμε ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, γιατί όταν κάνεις μια δουλειά  που σου αρέσει τόσο πολύ και την κινείς με τον τρόπο που θέλεις εσύ, είναι πολύ σπουδαίο και πρέπει να προσπαθείς να το θυμίζεις στον εαυτό σου καθημερινά.

“Τhink like a pig”

Εμείς σκεφτόμαστε “like a pig”, δηλαδή λίγο κυνικά, λίγο ρεαλιστικά, λίγο ωμά, λίγο «αντρικά». Αλλά το κάνουμε περισσότερο σα να παίζουμε ένα ρόλο. O άνθρωπος έχει πολλές πλευρές και μας αρέσει να τις δοκιμάζουμε. Επίσης και λόγω δημιουργίας, πρέπει να είμαστε ανοιχτές σ’ όλες τις ανθρώπινες πλευρές, να τις βλέπουμε, να τις ψάχνουμε κι επειδή το ύφος μας είναι πάντα χιουμοριστικό, δεν υπάρχει χιούμορ χωρίς κυνισμό και αναίρεση των πάντων.

To χιούμορ και η ταύτιση κοινού

Αυτό που ίσως κάνει το κοινό ν’ ανταποκρίνεται στο χιούμορ του think pig, είναι γιατί κατακλύζεται από ανθρώπους που προσπαθούν να δείξουν ότι είναι ευτυχισμένοι ενώ δεν είναι, ή ότι έχουν στυλ ενώ δεν έχουν, ή ότι είναι ερωτευμένοι ενώ δεν είναι, ή ότι είναι σπουδαίοι ενώ δεν είναι. Η απόσταση του τι είσαι και τι νομίζεις ότι είσαι αποτελεί μεγάλη έμπνευση για χιούμορ. Και μέσα με όλη την πίεση της καθημερινότητας, πιεζόμαστε έξτρα από το ότι πρέπει να μιλάμε δημόσια μόνο σωστά και θετικά και ότι πρέπει να λέμε συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο. Γι’ αυτό καταλήγουν όλοι οι άνθρωποι καθημερινά να τσακώνονται και να εκτονώνουν όλο το συσσωρευμένο τους θυμό στα social media. Όταν λοιπόν έρχεται κάποιος και σου λέει «Πες ό, τι θέλεις, δεν είμαστε τόσο σπουδαίοι, άλλωστε όλοι θα πεθάνουμε», είναι αυτονόητο το γιατί αυτό έχει ανταπόκριση. Γιατί κάποιος έρχεται πιο κοντά σου και σε κάνει να νιώθεις λιγότερο μόνος. Κι αυτό είναι και το μόνο που έχουμε τελικά στη ζωή.

H ιδέα που έγινε όραμα

Η φιλοδοξία μας όταν ξεκινήσαμε ήταν να πουλήσουμε μερικά καδράκια, οπότε σίγουρα ξεπέρασαν την πραγματικότητα! Δε φανταζόμασταν καθόλου το μέλλον.

Η απλότητα

Η απλότητα μας ταιριάζει σαν αισθητική, οπότε κινηθήκαμε έτσι γιατί αυτό μας ταίριαζε. Αν κάτι είναι δυνατό, μπορείς να το πεις απλά χωρίς στόλισμα. Κάπως σαν τους γάμους: συνήθως όσο πιο πλούσιοι είναι και με πιο πολλά events, στολίδια, πανηγύρια και λάμψη, τόσο λιγότερος ο έρωτας.

Καθημερινή έμπνευση

Η καθημερινή μας έμπνευση είναι η ζωή μας και οι άνθρωποι γύρω. Κάθε μέρα αν την παρατηρείς προσεκτικά μπορείς να βρεις την έμπνευση. Κλισέ αλλά πραγματικό. Οι στιχομυθίες είναι κυρίως δικές μας. Έχουμε μετατραπεί πια στα κοριτσάκια των σκίτσων μας.

Θα μπορούσαμε να δούμε το think pig σε κοινωνικοπολιτική ατάκα που να σχολιάζει και να σατιρίζει την τρέχουσα καθημερινότητα;

Στην πολιτική δε βρίσκουμε κανένα χιούμορ. Την τρέχουσα καθημερινότητα τη σχολιάζουμε πλαγίως σχεδόν πάντα, μέσω του ανθρώπου και των συμπλεγμάτων του.

Τα νεύρα και το δράμα των κοριτσιών

Πίσω από τη δημιουργία των κοριτσιών δεν υπήρξε καμία σκέψη, καθώς τα κορίτσια είμαστε εμείς. Ξεκινήσαμε να μεταφέρουμε τους καθημερινούς μας διαλόγους και στην πορεία κάναμε λίγο πιο ακραίους τους χαρακτήρες ώστε να είναι πιο ξεκάθαροι. Τα κορίτσια έχουν μέσα τους όλα τα στοιχεία που έχει μια γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας, μια γκάμα συναισθημάτων και σκέψεων που εναλλάσσονται καθημερινά.

Πώς εκφράζεται το ευ ζην μέσα από την ματαιότητα και τον κυνισμό;

Το ευ ζην με τη ματαιότητα πορεύονται ωραιότατα παράλληλα. Γιατί η ματαιότητα σου δίνει ένα κίνητρο να την ανατρέψεις. Σίγουρα θα πεθάνω, άρα ας σηκωθώ απ τον καναπέ, ώστε μέχρι τότε να κάνω κάτι ωραίο. Σίγουρα θα πεθάνω, οπότε ας αλλάξω τη ζωή μου προς το καλύτερο όσο προλαβαίνω. Επίσης η πιο σημαντική ικανότητα που μπορεί να έχει κάποιος είναι η δημιουργική προσαρμογή, κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει ως βασικό μάθημα και στα παιδιά. Το πώς δηλαδή μέσα σε άσχημα πράγματα εσύ μπορείς όχι μόνο να επιβιώσεις αλλά να περάσεις και καλά. Κάπως έτσι λοιπόν η στάση του think pig περιλαμβάνει και το ότι πολλά πράγματα είναι χάλια και μέσα μας και γύρω μας, αλλά ένα από τα πολλά όπλα που μπορούμε να έχουμε είναι το χιούμορ.

Το life coaching και το «κουτί της χαράς»

Είμαστε υπέρ οποιασδήποτε εξέλιξης και βελτίωσης και αφού το life coaching βοηθάει σε αυτό, το στηρίζουμε. Όπως ο ψυχολόγος σε βοηθάει σε βαθύτερα θέματα που έχεις ώστε να διευκολύνεις τη ζωή σου, έτσι κι ο life coach σε βοηθάει σε πιο καθημερινά θέματα, να οργανώσεις τον εαυτό σου και τους στόχους σου. Οι πιο πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είμαστε αυτό που λέμε ότι είμαστε, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε μόνο αυτό που κάνουμε. Χρειάζεται λοιπόν ένας τρίτος άνθρωπος να σου δείξει τι χρειάζεται να κάνεις αν θέλεις να πετύχεις κάτι. Κι επίσης το πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι δε μας καθορίζει η τύχη ή η μοίρα ή ο διπλανός, αλλά μόνο οι δικές μας αποφάσεις. Το κουτί της χαράς ήταν βασισμένο σ` ένα βίντεο της Χριστίνας Πίκουλα, που είναι life coach κι έδινε ένα tip για το πώς μπορούμε να επικεντρωνόμαστε στα καλά που μας συμβαίνουν. Ακόμα όμως κι όταν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα ένα θέμα, πάντα καταλήγει σε παρωδία. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό μας τελικά.

Next station…

Επόμενος στόχος είναι να βγάλουμε περισσότερα αντικείμενα που μας αρέσουν, να βγάλουμε δεύτερο βιβλίο κόμικ, να κάνουμε ταξίδια και ωραίες συνεργασίες. Το «όραμα» είναι βαριά λέξη για μας, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα θέλαμε κάποτε οι ήρωες του think pig να γίνουν παρέα όλων των ανθρώπων.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση