σε ,

Τι αλλάζει και τι ισχύει πλέον με το πρόγραμμα Erasmus+ στα Πανεπιστήμια;

Κάναμε μερικές ερωτήσεις στον Πρόεδρο του ESN Greece, Κωστή Γιαννίδη

unnamed 4

Με μότο τους το «Φοιτητές βοηθούν Φοιτητές» και έχοντας παρουσία σε 40 χώρες με περισσότερο από 520 τοπικά παραρτήματα σε 1000+ Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανά την Ευρώπη, το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network) που υποστηρίζει ετησίως περισσότερο από 200.000 φοιτητές αποτελεί το μεγαλύτερο εθελοντικό φοιτητικό οργανισμό στην Ευρώπη

unnamed 2

Στην Ελλάδα το ESN έχει παρουσία σε 21 τοπικούς συλλόγους σε 15 πόλεις της Ελλάδας και έχει ως στόχο την υποστήριξη των εισερχόμενων φοιτητών που βρίσκονται στην χώρα μας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ καθώς επίσης και την προώθηση του προγράμματος στην Ελληνική φοιτητική κοινότητα.

Γνωρίσαμε τον Πρόεδρο του ESN Greece, Κωστή Γιαννίδη, και παρέα κάναμε μια ωραία κουβέντα γύρω από το πρόγραμμα Erasmus, την ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα κινητικότητας και τον εθελοντισμό στα Ελληνικά πανεπιστήμια.

– Ποιες είναι οι νέες αλλαγές στο πρόγραμμα Erasmus+ και τι θα προσφέρουν στους φοιτητές;

Το Erasmus+ αποτελεί ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση την κατάρτιση της νεολαία και τον αθλητισμό.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  δημοσίευσε την πρόταση της για το νέο πρόγραμμα το οποίο θα έχει διάρκεια από το 2021 έως το 2027. Η Επιτροπή θα έχει προϋπολογισμό 30 δισεκατομμύρια ευρώ και θα επωφεληθούν από αυτό 12 εκατομμύρια άτομα, έναντι του υπάρχοντος προγράμματος το οποίο έχει προϋπολογισμό 14.7 δισεκατομμύρια ευρώ με 4 εκατομμύρια επωφελούμενους. Η αξία που έχει το πρόγραμμα Erasmus+ φαίνεται και από το γεγονός πως αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα της Ε.Ε το οποίο αυξάνετε τόσο πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα προγράμματα. Επίσης, οι αριθμοί έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς πως στα 30 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος Erasmus έχουν επωφεληθεί από αυτό 9 εκατομμύρια άτομα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει μόνο στην επταετία 2021- 2027 να επωφεληθούν 12 εκατομμύρια. Όσο αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος, θα δοθεί μεγάλη προτεραιότητα σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες και νέους που προέρχονται από μη προνομιούχα περιβάλλοντα οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι σήμερα να μετακινηθούν με το πρόγραμμα Erasmus+. Άλλη μια σημαντική προτεραιότητα του νέο προγράμματος είναι η ψηφιοποίηση του. Στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία που απαιτείται για να μετακινηθεί κάποιος. Ήδη έχει αρχίσει να τρέχει μια νέα δράση, το Digital Opportunities Traineeship, το οποίο προσφέρει δυνατότητα πρακτικής άσκησης πάνω στον ψηφιακό τομέα.  Το Δίκτυο μας  έχει συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από 2 σημαντικά projects το Online Learning Agreement+ και το Erasmus Without Paper+.

unnamed– Ποιες είναι οι ευκαιρίες κινητικότητας που έχουν οι νέοι στην Ελλάδα και πώς μπορούν να ενημερωθούν γι αυτές;

Οι ευκαιρίες κινητικότητας που έχουν οι νέοι στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Erasmus+ είναι απεριόριστες. Αρχικά, το πρόγραμμα Erasmus+ αποτελείται από 2 μεγάλους τομείς, τον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τον τομέα της νεολαίας. Από τον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να διανύσουν ένα διάστημα των σπουδών σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη ή ακόμα και εκτός Ευρώπης καθώς και να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Επίσης, ο τομέας της νεολαίας δίνει ευκαιρίες κινητικότητας σε νέους ηλικίας 13-30 ετών  οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να έχουν την φοιτητική ιδιότητα. Τέτοιες ευκαιρίες είναι, οι ανταλλαγές νέων (Youth Exchanges) όπου οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για διάστημα από 5 έως 21 ημέρες σε μια άλλη χώρα, να συναναστραφούν με νέους από άλλες χώρες, να ανταλλάξουν ιδέες και να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς. Τέλος,  οι νέοι ηλικίας 18-30 ετών μπορούν να πραγματοποιήσουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό  από 2 εβδομάδες έως και 12 μήνες, μέσω της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (European Volutary Service). Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το EVS μόλις φέτος αντικαταστάθηκε από το Σώμα Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) το οποίο εκτός από εθελοντική εργασία προσφέρει και δυνατότητα πρακτικής άσκησης ή εργασίας πάνω σε τομείς που έχουν κοινωνική προσφορά.

unnamed 1

Σχετικά με τις ανταλλαγές νέων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Iδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, το οποίο αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία. Για ευκαιρίες κατάρτισης είναι χρήσιμη η πλατφόρμα Salto ενώ για ευκαιρίες κινητικότητας μπορούν πάντα να ρωτήσουν ένα σύλλογο ESN.

Το ESN Greece, ενημερώνει και δίνει κίνητρα σε νέους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. μέσα από δράσεις ενημέρωσης, συνέδρια, ημερίδες κ.α. Σε αυτό το πλαίσιο θα οργανώσουν ένα πολύ μεγάλο Universities Fair με όλα τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και πολλούς οργανισμούς για να ενημερώσουμε τους Έλληνες Φοιτητές, στις 19 Απριλίου, στον προαύλιου χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Οι νέοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για εύκαιρες κινητικότητας και σπουδές στο εξωτερικό αλλά και να πάρουν πληροφορίες για καλύτερη σύνταξη βιογραφικού, εργασία και πρακτική άσκηση στο εξωτερικό και να γνωρίσουν μεγάλες εταιρίες. Η εκδήλωσης είναι μέρος της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ESN που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με 1.000 καλεσμένους εκπροσώπους του δικτύου από κάθε χώρα.

unnamed 3

– Γιατί όμως να συμμετάσχει κανείς στο πρόγραμμα Erasmus+;

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που σου δίνει το πρόγραμμα, είναι να βγεις από το “comfort zone” σου, να ζήσεις νέες εμπειρίες, να συναναστραφείς με νέους από διαφορετικές χώρες και να διευρύνεις τους ορίζοντες σου.  Η εμπειρία που θα αποκτήσεις από το πρόγραμμα Erasmus+ θα σου δώσει soft skills, όπως κριτική σκέψη, διαπολιτισμική κατανόηση καθώς επίσης θα μπορείς να συγκρίνεις πιο ώριμα  την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα Erasmus+ μπορεί να σου προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, ενισχύοντας το ακαδημαϊκό και το επαγγελματικό σου προφίλ. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει έχει φανεί πως ένα φοιτητής Erasmus+ έχει διπλάσιες πιθανότητες να βρει δουλειά από κάποιον ο οποίος δεν έχει πάει Erasmus+.

– Οι Έλληνες είναι ενεργοί στη συμμετοχή τους σε προγράμματα κινητικότητας; 

Θα έλεγα πως οι νέοι στην Ελλάδα δεν έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Στα πλαίσια της Ανώτατης Εκπαίδευσης ( Σπουδές και Πρακτική Άσκηση) ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι το οικονομικό. Έπειτα από έρευνα του Υπουργείου Παιδείας φάνηκε πως στην περίοδο της κρίσης δεν είχαν όλοι οι φοιτητές την ίδια δυνατότητα να μετακινηθούν. Το πρόγραμμα Erasmus+ έχει προβλέψει μια μικρή ενίσχυση για άτομα με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια αλλά και πάλι αυτό δεν επαρκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει είναι να προστεθούν εθνικοί πόροι όπως γίνεται και σε άλλες.  Από εκεί και πέρα αλλά εμπόδια μπορεί να είναι η δυσκολία εύρεσης στέγης ή έλλειψη γνώσης μιας ξένης γλώσσας. Στον τομέα της νεολαίας το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο είναι η έλλειψη πληροφόρησης. Δυστυχώς πολύ νέοι δε γνωρίζουν όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus+. Είναι φανερό πως η πληροφορία δε φτάνει ποτέ σε νέους από απομακρυσμένες περιοχές και μόνο οι νέοι από μεγάλα αστικά κέντρα επωφελούνται.

– Πως συνδυάζετε το κομμάτι του εθελοντισμού ;

Το δίκτυο μας αποτελείτε μόνο από εθελοντές. Τα μέλη παρέχουν καθημερινά εθελοντικά της υπηρεσίες τους διοργανώνοντας εκδηλώσεις ενσωμάτωσης για τους εισερχόμενους φοιτητές καθώς επίσης και εκδηλώσεις ενημέρωσης για τους δυνητικά εξερχόμενους φοιτητές.  Μέσα από την αγάπη μας τόσο για το πρόγραμμα αλλά και για τον εθελοντισμό εν γένει, αποκτούμε σημαντικές δεξιότητες και εμπειρίες αλλά και το σημαντικότερο αποκτούμε νέες φιλίες και διαπροσωπικές σχέσεις. Ο εθελοντισμός για εμάς είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο τομέα της φοιτητικής νεολαίας.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!