σε , ,

Τι έγινε με το περίφημο πείραμα «Μπλε μάτια / καστανά μάτια» που έκανε δασκάλα σε σχολείο

Στις 5 Απριλίου 1968, χώρισε τους μαθητές της τάξη της σε δύο ομάδες, και όλα ξεκίνησαν…

Η μετάδοση των ιστορικών γεγονότων σε νεαρούς μαθητές είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, αλλά τι μπορεί να κάνει ένας δάσκαλος όταν ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο; Μια από τις δασκάλες που μετέτρεψαν την ιστορία σε μάθημα ζωής- και ίσως η πιο γνωστή- είναι η Jane Elliott από το Riceville της Αϊόβα, λέει το openculture.

Στις 5 Απριλίου 1968, μια ημέρα μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, χώρισε τους μαθητές της τάξη της σε δύο ομάδες με βάση το χρώμα των ματιών τους, μπλε μάτια και καστανά μάτια.

Την πρώτη μέρα έδωσε στους μαθητές με καστανά μάτια ειδικά προνόμια όπως μια θέση στα μπροστινά θρανία, έξτρα βοήθεια με τα μαθήματα κατά το μεσημεριανό γεύμα και πέντε επιπλέον λεπτά διαλείμματος. Την επόμενη μέρα αντέστρεψε την κατάσταση και ήταν τα παιδιά με τα μπλε μάτια που είχαν τα προνόμια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αυτό που έκανε το σχολικό πείραμα αυτής της μικρής πόλης να ξεχωρίσει ήταν το άρθρο στην εφημερίδα Riceville Recorder, το οποίο δημοσίευσε μερικά αποσπάσματα από αυτά που έγραψαν οι μαθητές στις εργασίες τους μετά το τέλος του πειράματος. Το Associated Press πήρε το άρθρο και σύντομα η Elliott έλαβε ένα τηλεφώνημα από το The Tonight Show που την προσκάλεσε να μιλήσει στην εκπομπή του Johnny Carson.

«Δεν ήξερα πώς θα εξελιχθεί το πράγμα», λέει η Elliott στον Jimmy Fallon, τον σημερινό παρουσιαστή του Tonight Show. «Αν ήξερα, μάλλον δεν θα το έκανα. Μετά από αυτό έχασα όλους τους φίλους μου, κανένας δάσκαλος δεν μου μιλούσε. Κανείς δεν ήθελε να τον δουν μαζί μου, γιατί δεν ήταν σωστό να μιλάνε στον μοναδικό υποστηρικτή των μαύρων της πόλης.

Η οικογένεια της Elliott υπέστη σοβαρό πλήγμα από την ξαφνική φήμη της, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να συνεχίσει την ιδέα της. Συνέχισε να κάνει το πείραμα στην τάξη και το 1970 γύρισε το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ The Eye of the Storm.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το Frontline του PBS επανένωσε τους αρχικούς μαθητές της Elliott από την τάξη του 1970 για το βραβευμένο με το βραβείο Emmy επεισόδιο A Class Divided και μια δεκαετία αργότερα, ο Γερμανός σκηνοθέτης Bertram Verhaag θα γυρίζει το ντοκιμαντέρ Blue Eyed με πρωταγωνίστρια την Elliott.

Η Elliot συνεχίζει το έργο της

Η Elliott, ογδοντάρα σήμερα, συνεχίζει το έργο της. Δεν γίνεται πάντα αποδεκτό και κατά καιρούς έχει δεχθεί απειλές βίας: «Μπορεί να φοβάμαι, αλλά δεν θα φοβηθώ μέχρι θανάτου», λέει η ίδια, «ή, στην ηλικία που είμαι, δεν θα φοβηθώ ούτε τον ίδιο το θάνατο.»

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο κοινωνικό πείραμα: Όλοι νοιάζονται για το burger, σχεδόν κανείς για το παιδί-θύμα bullying

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε