σε , ,

Τι έγινε στ’ αλήθεια στα προηγούμενα “Straight Prides”

Μερικά straight prides που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν και η έκβασή τους

Την ημέρα του Thessaloniki pride, το Σάββατο 22 Ιουνίου δηλαδή, οι Ενωμένοι Μακεδόνες ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν το δικό τους, straight pride για να υποστηρίξουν «την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια». Πέρυσι, είχε πραγματοποιηθεί ένα στην Αθήνα, το οποίο μάζεψε μετά βίας δέκα άτομα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες οργανώνονται μέσω των social media και σε άλλες χώρες, αλλά παραμένει άγνωστο εάν τελικά θα πραγματοποιηθούν.

Δείτε τι έγινε στο περσινό “Staight Pride”…

Η φάση, λοιπόν, με τα straight prides συζητιέται αρκετά φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν είναι κάτι καινούριο. Αυτές είναι μερικές αντίστοιχες απόπειρες στο παρελθόν.

Το πρώτο pride για ετεροφυλόφιλους χρονολογείται πίσω στο μακρινό 2005. Η καναδέζικη πόλη Yellowknife ανακοίνωσε πως θα καθιερώσει από μία μέρα τόσο για το gay pride όσο και για το straight pride. Ο δήμαρχος όρισε ως ημέρα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας την 10η Ιουνίου, ενώ ως ημέρα της… ετεροφυλοφιλίας την 9η Ιουνίου. Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας παραπονέθηκαν στον δήμαρχο, ο οποίος αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή λέγοντας πως θέλει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όλους τους ανθρώπους.

Το επόμενο straight pride έλαβε χώρα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη. Μετά από το φεστιβάλ υπερηφάνειας της πόλης το 2010, περίπου εκατό άτομα (μεταξύ τους και δύο πολιτικοί) έκαναν το δικό τους straight pride. Στόχος της συγκέντρωσης αυτής ήταν να αποθαρρυνθούν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να χρησιμοποιούν δημόσιους χώρους για συγκεντρώσεις τους.

Σειρά πήρε το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το οποίο το 2011 όρισε την τρίτη Κυριακή του Δεκέμβρη ως ημέρα ετεροφυλόφιλης υπερηφάνειας. Η αντιπαράθεση που ξέσπασε ήταν μεγάλη και οι υποστηρικτές της κίνησης αυτής υποστήριξαν πως δεν είναι αντί-ΛΟΑΤΚΙ, απλώς θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τα προνόμια των ομοφυλόφιλων. Οι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις από την άλλη, υποστήριξαν πως θα μπορούσε να προκαλέσει ρατσιστική βία.

Το straight pride που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι το 2011 είναι εντελώς διαφορετικό από τα άλλα καθώς πρόκειται για κάτι που έκαναν οι ίδιοι οι διοργανωτές του φεστιβάλ Υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και το ονόμασαν «Υπερήφανοι Ετεροφυλόφιλοι». Ο λόγος που το έκαναν ήταν για να τιμήσουν τους ετεροφυλόφιλους που στήριξαν το φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

Το straight pride του Seattle το 2015 είναι αναμφίβολα το πιο αστείο που πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς συμμετείχε μόλις ένα άτομο. Αν και στο event στο facebooκ πάτησαν ότι θα πάνε 169 άτομα, τελικά εμφανίστηκε μονάχα αυτός ο τύπος.

[+] Μια πρόσφατη κουβέντα στην TV-100 για το Pride της Θεσσαλονίκης

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η καλύτερη απάντηση στο γιατί να μην κάνουν και οι στρέιτ το δικό τους Pride

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση