σε ,

Τι έγινε στην πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία σε Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου;

Όσα αποκαλύπτει η επιστολή των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου

emp kathigites diakrisi

Από: Ανεξάρτητοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί

5 Μαρτίου 2020, ώρα 13:00. Η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία σε γενική συνέλευση φοιτητικού συλλόγου στην Ελλάδα έληξε επιτυχώς!

Την προηγούμενη μέρα Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, διεξήχθη Γενική Συνέλευση σε αμφιθέατρο της Σχολής μας. Ο συντονιστής των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων Φοιτητών Κ.Ο. καθόλη τη διάρκεια της συνέλευσης δεχόταν τραμπουκισμούς, ύβρεις και συκοφαντίες από μέλη παρατάξεων. Μετά την παρουσίαση του Ανεξάρτητου Πλαισίου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων δεν επιτράπηκε ούτε συζήτηση για διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την στιγμή που η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει ήδη καθιερωθεί στον Φοιτητικό Σύλλογο σε προηγούμενη μαζικότατη Γενική Συνέλευση στις 4 Δεκεμβρίου 2019! Τα μέλη των παρατάξεων με χρήση απειλών και λεκτική βία ανάγκασαν τον συντονιστή των Ανεξάρτητων να αποχωρήσει από τη συνέλευση, συζητώντας μάλιστα και τη διαγραφή του από τον Φοιτητικό Σύλλογο! Στη συνέχεια οι 81 παρευρισκόμενοι της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν παράτυπα με ανάταση χειρός, και το Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο επικράτησε με 54 ψήφους, αποφασίζοντας την κατάληψη της Σχολής μας την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020.

Μετά την αποχώρησή του, και με τη συνδρομή εθελοντών συμφοιτητών πραγματοποιήθηκε η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία διήρκησε συνολικά 18 ώρες και στην οποία νικητές αναδείχθηκαν πρωτίστως οι φοιτητές, καθώς 304 πιστοποιημένοι φοιτητές Μηχανολόγοι Μηχανικοί, αριθμός ρεκόρ για τις συνελεύσεις του συλλόγου, συμμετείχαν σε αυτές. Το πλαίσιο των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων αναδείχθηκε κυρίαρχο με 231 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2020 ο φοιτητικός μας σύλλογος πήρε την απόφαση ότι η ψηφοφορία εφεξής θα γίνεται ηλεκτρονικά, απόφαση την οποία οι παρατάξεις του συλλόγου δε σέβονται και δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν επ ουδενί. Το σύστημα που επιλέχθηκε είναι το ZEUS το οποίο διασφαλίζει αφενός την ανωνυμία, και το απόρρητο της ψήφου, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και με απόφαση του Αρείου Πάγου αρ. 519/2015, και αφετέρου ότι οι συμμετέχοντες θα είναι μόνο μέλη του φοιτητικού μας συλλόγου. Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ήταν η εξακρίβωση των συμμετεχόντων, η αποφυγή των αντιδημοκρατικών πρακτικών που κατά καιρούς σημειώνονται στα φοιτητικά αμφιθέατρα, καθώς και η μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου. Το τελευταίο φάνηκε περίτρανα από τον αριθμό των συμμετεχόντων σε σύγκριση με την παράτυπη ψηφοφορία.

Κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία επικράτησε το πλαίσιο των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων, με το οποίο 231 φοιτητές αποφάσισαν μεταξύ των άλλων και την ομαλή διεξαγωγή της ροής μαθημάτων. Όμως νωρίς το επόμενο πρωινό, περίπου 50 φοιτητές του τρίτου έτους που μετέβησαν στην Σχολή για να παρευρεθούν στα μαθήματα,, καθώς και οι καθηγητές, βρήκαν τη Σχολή κατειλημμένη από μικρή ομάδα μελών παράταξης των Μηχανολόγων και άλλων Σχολών του ΕΜΠ. Φοιτητές και καθηγητές ζήτησαν από τους καταληψίες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να αποχωρήσουν ώστε να συνεχιστούν οι εκπαιδευτικές λειτουργίες της Σχολής. Οι καταληψίες ωστόσο απώθησαν και τραμπούκισαν τους φοιτητές, κλείδωσαν τα αμφιθέατρα και στη συνέχεια όρμησαν στο γραφείο του Κοσμήτορα απειλώντας τον ίδιο και τους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί. Μετά από αρκετή ώρα λεκτικής βίας και εξαιτίας των άσχημων συνθηκών φοιτητές και καθηγητές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το ΕΜΠ. Οι καταληψίες επιπλέον απέτρεψαν την πραγμάτωση ορισμένων μαθημάτων συνδιδασκαλίας από κοινού με τους Ναυπηγούς Μηχανολόγους Μηχανικούς, οι οποίοι είχαν μαζί μας μάθημα.

Δεν είναι δυνατόν ως ενεργοί δημοκρατικά πολίτες να δεχτούμε αυτή τη φίμωση της ελευθερίας μας. Έχουμε το νόμιμο και ηθικό δικαίωμα να καθορίζουμε τις ζωές και τις σπουδές μας.

Ζητάμε από την Κοσμητεία της Σχολής και την Πρυτανεία του ΕΜΠ να μην στέκονται αμέτοχοι στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά για εκδημοκρατισμό του θεσμού του Φοιτητικού Συλλόγου. Παράλληλα έχουμε το δικαίωμα να αναρωτιόμαστε: Γιατί η σύγκλητος υποχώρησε μπροστά σε μία μερίδα παραταξιακών τραμπούκων εκδίδοντας non-papers απόφαση «καταδίκης» της «άτυπης» ηλεκτρονικής ψηφοφορίας;

Γνωρίζει άραγε η Σύγκλητος ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει καθιερωθεί στο Φοιτητικό Σύλλογο των Μηχανολόγων Μηχανικών από προηγούμενη Συνέλευση και ουδέποτε καταργήθηκε;

Γνωρίζει άραγε η Σύγκλητος ότι για την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν χρησιμοποιήθηκαν προσωπικά δεδομένα και ονοματεπώνυμα φοιτητών παρά μόνο τα ιδρυματικά emails των φοιτητών, οι διευθύνσεις των οποίων είναι απρόσωπες και δημόσια διαθέσιμες μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΜΠ;

Τέλος γνωρίζει άραγε η Σύγκλητος ότι εκθέτει τα προσωπικά δεδομένα φοιτητών, χωρίς τη συναίνεσή τους, παραχωρώντας λίστες με φοιτητικά στοιχεία στις κομματικές παρατάξεις, μέσω των ΔΣ των συλλόγων, πριν τις εκλογές; Αυτές οι λίστες δεν περιέχουν άραγε ονοματεπώνυμα, πατρώνυμα, ΑΜ, κ.α., πληροφορίες πολύ πιο ευαίσθητες από ένα απρόσωπο, δημόσιο, ιδρυματικό email;

Ζητάμε επιτέλους το δικαίωμα μας στην Παιδεία να μη γίνεται παιχνίδι στα χέρια πολιτικών συμφερόντων των πολιτικών παρατάξεων. Ζητάμε ένα Πανεπιστήμιο, όπου υπάρχει όντως άσυλο ιδεών και δεν γίνεται πολιτικός στίβος μεταξύ αντικρουώμενων δυνάμεων. Όπου οι φοιτητές να μπορούν να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου μέσα σε ένα υγιές πλαίσιο συζήτησης και διαλόγου, χωρίς να φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα. Ζητάμε ένα ελεύθερο και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο!

Καλούμε τους αρμόδιους να στηρίξουν την προσπάθειά μας για εκδημοκρατισμό του Ελληνικού Πανεπιστημίου!

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!