σε ,

Τι είναι ο φόρος διαμονής που από φέτος θα πληρώνουν όσοι μένουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια;

Να πόσα θα πληρώνουμε

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το 2018 «μπήκε» με φόρα φέρνοντας (ακόμα) έναν φόρο και μάλιστα σε έναν κλάδο που παρουσιάζει έντονη αυξητική τάση και συνεισφέρει άμεσα στο ΑΕΠ της χώρας. Ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, τον οποίον θα χρειαστεί να πληρώσουν οι ξένοι τουρίστες αλλά και όσοι Έλληνες θα πάνε έστω και μία μέρα διακοπές, έχει φέρει ήδη πολλές αντιδράσεις περισσότερο για τον τρόπο που το Υπουργείο Οικονομικών έχει χειριστεί την όλη διαδικασία παρά για τα προβλήματα που πρόκειται να φέρει. Αλλά ας τα δούμε, παρέα, όλα από την αρχή.

Τέταρτος φόρος στον ξενοδοχειακό κλάδο

Ο φόρος διαμονής έρχεται να προστεθεί σε ακόμα 3 φόρους με τους οποίους είναι αντιμέτωπες οι ξενοδοχειακές μονάδες. Η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που προηγήθηκε στα ξενοδοχεία (και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου), το τέλος παρεπιδημούντων (επιβάλλεται στα τουριστικά καταλύματα εδώ και χρόνια και το οποίο υπολογίζεται σε 0,5% επί του μισθώματος κλίνης υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) καθώς και ο εταιρικός συντελεστής 29% (ισχύει ήδη από το 2015) διαμορφώνουν έναν κλάδο της ελληνικής οικονομίας ο οποίος υπερ-φολογείται.

Πώς διαμορφώνεται όμως;

Όπως προβλέπει η νομοθεσία, ο φόρος διαμονής θα επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου (όλων των κατηγοριών), του διαμερίσματος ή της συνολικής κατοικίας. Κάτι τέτοιο σημαίνει ουσιαστικά ότι ο φόρος πρέπει να πληρωθεί από το χρήστη ακόμα κι αν αυτός κάνει χρήση του δωματίου για λίγες ώρες της ημέρας. Ο φόρος διαμονής διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου, όπως σημειώνουμε παρακάτω:

Ξενοδοχεία

1-2 αστέρων —-> 0,50 ευρώ
3 αστέρων    —-> 1,5 ευρώ
4 αστέρων    —->  3 ευρώ
5 αστέρων    —->  4 ευρώ

Ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα-κατοικίες

1-2 κλειδιών —-> 0,25 ευρώ
3 κλειδιών —-> 0,50 ευρώ
4 κλειδιών —-> 1 ευρώ

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι ξενοδόχοι καταγγέλλουν αργοπορία και έλλειψη ενημέρωσης

Ο συγκεκριμένος νόμος που  ψηφίστηκε στη Βουλή δεν ήταν ξεκάθαρος αφού δε διευκρίνιζε εξ’ αρχής ποιος θα επιβαρύνεται από τον φόρο αυτόν. Στις 29 Δεκεμβρίου 2017, τρεις ημέρες πριν την εφαρμογή του νόμου και μετά από πολλές αντιδράσεις, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα συντάξει τροπολογία για να αλλάξουν οι διατάξεις (του άρθρου 53 του νόμου 4389/2016, που προβλέπει την καθιέρωση του φόρου), έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί ότι τελικά  ο φόρος βαραίνει τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή του διαμερίσματος με την έκδοση ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης και ότι δεν επιβάλλεται ΦΠΑ (όπως δυστυχώς συμβαίνει στο φόρο με τις τις πλαστικές σακούλες). Δηλαδή ένας νόμος που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή, θα αποσαφηνιστεί καλύτερα με διευκρινιστική διάταξη μετά την εφαρμογή του. Ναι ξέρω, είναι αστείο!

Για «απίστευτη προχειρότητα» μίλησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιο:

«Αντί οι αρμόδιοι να έχουν εκδώσει από καιρό την απαραίτητη υπουργική απόφαση για τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του νέου φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, το υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε στο παρά πέντε ότι θα φέρει τροπολογία που θα τροποποιεί τον σχετικό νόμο».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, με τοποθέτηση του στο twitter είχε κάνει γνωστό ότι ο ΣΕΤΕ συζητούσε επί μήνες με την κυβέρνηση την τροποποίηση του μέτρου και συγκεκριμένα την πιθανότητα εφαρμογής του μόνο κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και την αξιοποίηση των δυνητικών εσόδων για τη διατήρηση το 2018 του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Yiannis A. Retsos on Twitter

Συζητήσαμε για μήνες την πιθανότητα εφαρμογής του μέτρου το 2μηνο Ιουλ.-Αυγ., καταθέσαμε πρόταση για τη χρησιμοποίηση του πλεονάσματος από το μέτρο για τη διατήρηση το 2018 μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου & τρεις μέρες πριν την ισχύ δεν έχει καν εκδοθεί εφαρμοστική εγκύκλιος! https://t.co/gzOQ1IejDS

Το Υπουργείο όμως δεν απάντησε ποτέ!

Οι επιπτώσεις

Είναι χαρακτηριστικές οι επιπτώσεις επιβολής του φόρους, τις οποίες το ξενοδοχειακό επιμελητήριο ανέθεσε στην Grant Thornton. Σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton, το ύψος του φόρου σε ετήσια βάση εκτιμάται ως εξής:

α) σε 156,06 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που ο φόρος μετακυλιστεί στον πελάτη και αυξηθεί η τιμή δωματίου

β) σε 160,75 εκατ. ευρώ στην περίπτωση απορρόφησης του φόρου (δηλαδή επιβάρυνσης του ξενοδοχείου)

Όπως σημειώνουν οι μελετητές,

«Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που  όλα  τα ξενοδοχεία  μετακυλήσουν  το  φόρο,  το  ταμειακό  τους  άνοιγμα  θα μεγαλώσει και οι κίνδυνοι ρευστότητας θα πολλαπλασιαστούν. Τα ξενοδοχεία θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν περαιτέρω αναχρηματοδοτήσεις του δανεισμού τους, ή δεδομένων και των συνθηκών της τραπεζικής αγοράς, να περιορίσουν τις επενδύσεις τους. Ο περιορισμός όμως των επενδύσεων δημιουργεί κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, ενώ σε κάθε περίπτωση στερεί την αναπτυξιακή δυναμική των ξενοδοχείων στην οικονομία. Εν κατακλείδι η αγορά των ξενοδοχείων, λόγω του φόρου διαμονής, αναμένεται να απολέσει €161 με €186 εκατ. (στην περίπτωση μετακύλισης του φόρου στον πελάτη και απορρόφησής του από το ξενοδοχείο αντίστοιχα) που οδηγεί σε χαμηλότερες λειτουργικές και ταμειακές ροές, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.».

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα μέσο ξενοδοχείο έχει να διαχειριστεί ένα «ταμειακό άνοιγμα» ύψους €13.500, το οποίο όταν αρχίσει η επιβολή του φόρου εκτιμάται πως σχεδόν θα τριπλασιαστεί σε 37.800 ευρώ (σε περίπτωση μετακύλισης) ή ακόμα και θα επταπλασιαστεί σε 94.287 ευρώ σε περίπτωση απορρόφησης.
Κι όλα αυτά σε έναν τουριστικό κλάδο (από τους ελάχιστους της ελληνικής οικονομίας) που έδειξε ανθεκτικότητα κατά την 8ετία 2008-2016 και που η απασχόληση αυξήθηκε κατά 5,9%.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

3 points
Upvote Downvote

Total votes: 5

Upvotes: 4

Upvotes percentage: 80.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 20.000000%

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
  1. Όσοι ασχολούμαστε έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό (προγραμματιστές λογισμικών, λογιστές, ξενοδόχοι) περιμένουμε την διευκρινιστική εγκύκλιο από το 2016 που ψηφίστηκε ο Ν.4389. Δυστυχώς στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκδόθηκε καν διευκρινιστική εγκύκλιος (η οποία και βάση νομοθεσίας έχει δεσμευτική ισχύ) όπως λανθασμένα αναφέρετε στο άρθρο σας, αλλά ένα απλό Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Οικονομικών. Διευκρινήσεις τρεις μέρες πριν την εφαρμογή (γιατί 29 ήταν Παρασκευή, διαφορετικά…) με δελτίο τύπου.

  2. Μα ειλικρινά θα σκάσω. Γιατί επιμένουν διαχρονικά όλες, μα όλες, οι ελληνικές κυβερνήσεις (δεξιές και αριστερές) να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, που σε τελική ανάλυση παράγει χρήμα και δημιουργεί πραγματικές θέσεις εργασίας, αντί να μειώσουν το ρημάδι το κράτος που στην τελική λειτουργεί ως παράσιτο;

  3. Δεν έχει μείνει και τίποτα άλλο κύριοι, μόνο ο τουρισμός έμεινε! Κ αυτό θα ισοπεδώσετε? Οι ξενοδόχοι έχουν υπογράψει προ πολλού τα συμβόλαια με τα πρακτορεία! Τι ενημέρωση είναι αυτή κατόπιν εορτής? Δύο πράγματα συμβαίνουν. Η είστε ΗΛΊΘΙΟΙ και παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο ή επιβεβαιώνονται οι θεωρίες συνωμοσίας περί οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης της χώρας. Για το δεύτερο για να είμαι ειλικρινής, δε σας έχω ικανούς. Κατά τη γνώμη μου είστε απλά ηλίθιοι που ακολουθούν τυφλά σχέδια άλλων.

Αφήστε μια απάντηση