Το 1927 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον κινηματογράφο. Μεταξύ άλλων εικόνων κυκλοφόρησε το The Lodger, με το οποίο ο νεαρός τότε Alfred Hitchcock καθιερώθηκε στο είδος του σασπένς, το Metropolis, του Fritz Lang με επιρροές Art Deco, το Sunrise του F. W. Murnau, ένα ρομαντικό δράμα με ηχητικά εφέ και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία με συγχρονισμένη ηχογράφηση, το The Jazz Singer με πρωταγωνιστή τον Al Jolson, αναφέρει το openculture.
Αλλά και στο τομέα της λογοτεχνίας, το 1927 ήταν μια καλή χρονιά. Από το πρώτο μυθιστόρημα του Franz Kafka που δημοσιεύτηκε μετά το θάνατο του, το Amerika, το οποίο τώρα «θεωρείται ένα από τα πιο ρεαλιστικά και χιουμοριστικά έργα του», το To the Lighthouse της Virginia Woolf, το The Case-Book of Sherlock Holmes του Arthur Conan Doyle, τη συλλογή του Ernest Hemingway Men Without Women, το Der Steppenwolf του Hermann Hesse, αλλά και το πρώτο μυθιστόρημα των Hardy Boys The Tower Treasure, όλα αυτά τα λογοτεχνικά έργα έγιναν public domain στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, που σημαίνει ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όποιος θέλει.
Θα βρείτε πολλά τέτοια αξιόλογα βιβλία, ταινίες και αθάνατες μελωδίες όπως το The Best Things in Life are Free, Puttin’ on the Ritz και I Scream You Scream, We All Scream for Ice Cream που συγκέντρωσε η Jennifer Jenkins, διευθύντρια του Center for the Study of the Public Domain του Duke Law School. «Το 1927 ήταν πολύ καιρό πριν. Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων του 1927 είναι εκτός κυκλοφορίας. Όταν εισέλθουν σε καθεστώς public domain το 2023, ο καθένας μπορεί να να τα απολαύσει, να τα χρησιμοποιήσει και να τους δώσει νέα πνοή».
Οπότε, χωρίς κόπιραιτ στις ΗΠΑ πια (στην Ευρώπη τα κόπιραϊτ κρατούν περισσότερο), θα μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ό,τι θέλει μ’ αυτά τα έργα.


