σε ,

Τι κάνει την τέχνη του μπονσάι τόσο ακριβή;

820.000 ευρώ για ένα δέντρο, 26.000 ευρώ για ψαλίδια!

sdfsdf

Η κηπουρική εσωτερικού χώρου συγκαταλέγεται στα πιο οικονομικά χόμπι, όμως όσοι ασχολούνται σε βάθος με αυτή μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων πληρώνοντας περισσότερα από ό, τι λογάριαζαν, ειδικά αν ασχοληθούν με το μπονσάι. Η τεχνική, παρόλο που έχει τις ρίζες της στην κινεζική τεχνική του penzai, ανθεί κυρίως στην Ιαπωνία, όπου ζουν και οι περισσότεροι ασκούμενοι, λέει το openculture.

Η αγορά ενός ώριμου μπονσάι μπορεί να κοστίσει ως και 800.000 ευρώ, σύμφωνα με το πρόσφατο επεισόδιο της σειράς «So Expensive» του Business Insider. Αυτή ήταν η τιμή ενός δέντρου στο Διεθνές Συνέδριο Μπονσάι του 2012, γεγονός που αντικατοπτρίζει την τεράστια ποσότητα εργασίας που απαιτεί ένα σωστό μπονσάι: όχι μόνο καθημερινό πότισμα, αλλά «χρόνια κλαδέματος, αντικατάστασης δοχείων και εμβολιασμού», λέει ο αφηγητής.

Δείτε το επεισόδιο εδώ

«Πολλές από αυτές τις τεχνικές χρειάζονται χρόνια για να πετύχουν, και τυχόν λάθη που γίνονται μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη καταστροφή του σχήματος του φυτού ή ακόμη και να σκοτώσουν το φυτό που μεγαλώνει εδώ και αιώνες. Η τέχνη του μπονσάι αφορά ολόκληρες γενιές, εξηγεί η Chieko Yamamoto, που ασχολείται με αυτή για πάνω από μισό αιώνα.

Ακόμα και το σχετικά απλό μπονσάι της Yamamoto χρειάστηκε 15 – 25 χρόνια για να πάρει την τελική του μορφή. Κατά την εκτέλεση μιας νέας ιδέας, πρέπει να περιμένει περίπου πέντε χρόνια για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα, που δεν είναι πάντα ικανοποιητικό. «Δεν υπάρχουν άμεσες απαντήσεις», λέει, «οπότε πρέπει να ζήσω αρκετά χρόνια για να δω τα τελικά αποτελέσματα».  Ωστόσο, ο αριθμός των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το μπονσάι μειώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ότι προσφορά, ανεβάζοντας τις τιμές. «Τα εργαλεία του μπονσάι είναι συχνά χειροποίητα», λέει ο αφηγητής, «και η αξία τους μπορεί να φτάσει τα χιλιάδες δολάρια».

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Great Big Story «Πώς φτιάχνονται το ψαλίδια μπονσάι αξίας 26.000 ευρώ»

Το ψαλίδι Sasuke κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Στο κατάστημα του, που βρίσκεται έξω από την Οζάκα, ο σιδηρουργός Yasuhiro Hiraka, τεχνίτης πέμπτης γενιάς και ο τελευταίος του είδους του στην Ιαπωνία, εργάζεται μια ολόκληρη εβδομάδα για να φτιάξει ένα κομμάτι. Ένα απλό μοντέλο κοστίζει περίπου 900 ευρώ και ένα πολυτελές πάνω από 26.000 ευρώ. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα το αποκτούσα», λέει ο Masakazu Yoshikawa, «Η απόκτηση του ήταν πολύ συναισθηματική εμπειρία. Αλλά και μόνο που το πιάνω, με κάνει να θέλω να φτιάξω ένα καλό μπονσάι». Από την πλευρά του ο Hiraka λέει ότι «μετά από 50 χρόνια εμπειρίας, πιστεύω ότι αρχίζω να φτάνω στην ακμή μου.»

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Ποιος μήνας της άνοιξης είσαι;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!