σε , ,

Το φαινόμενο των Πολλαπλών Θανάτων: Να γιατί νομίζουμε ότι ξαναπέθαναν οι πεθαμένοι σελέμπριτι

Το BBC δίνει την εξήγηση για το φαινόμενο που εμφανίζεται και στο ελληνικό ίντερνετ

v
Ναι, πέθανε ο Λέσλι Νίλσεν. Απ' το 2010

Παλιότερα έγραψα για το σχετικά πρόσφατο φαινόμενο στο ελληνικό ίντερνετ -Πέθανε σήμερα ο τάδε διάσημος. (Κι ας έχει πεθάνει εδώ και χρόνια)-  με αφορμή τις ειδήσεις για το θάνατο διασήμων όπως είναι ο ο σκηνοθέτης Ναγκίσα Όσιμα, ο μουσικός Ραβι Σανκαρ και ο μάνατζερ και καλλιτέχνης Μάλκολμ Μακλάρεν – που όλοι είχαν ήδη πεθάνει το 2014, 2012 και 2010 αντίστοιχα:

«Τι να συμβαίνει άραγε;» αναρωτήθηκα. «Πώς γίνεται όλη αυτή η -από στόμα σε στόμα- ανακύκλωση διάσημων θανάτων; Ίσως υπάρχουν τα λινκς σε σχετικές ειδήσεις του BBC και σε άλλα μέσα – ας πούμε σε μια είδηση για τους Sex Pistols μπορεί στο τέλος να υπάρχουν αρχειακές, σχετικές ειδήσεις, ανάμεσα στις οποίες και ο θάνατος του Μακλάρεν. Ή μπορεί κάποιοι να ανακυκλώνουν τους θανάτους εν γνώση τους, για να πάρουν λάικ και κλικ.»

Παρόμοιες απορίες είχε και το BBC, που ανέβασε ένα σχετικό άρθρο – οι ξαναζεσταμένοι θάνατοι είναι παγκόσμιο φαινόμενο τελικά. Σ’ αυτό η δημοσιογράφος Anisa Subedar δίνει τις απαντήσεις που έψαχνα.

Με δυο λόγια:  

Υπάρχουν κάποιοι νεκροί διάσημοι που είναι μεν αγαπητοί, αλλά δεν είναι σούπερ πρωτοκλασάτοι σαν την Πριγκίπισσα Νταϊάνα ή τον Μάικλ Τζάκσον. Άρα σχετικά λίγοι έμαθαν/πρόσεξαν το θάνατό τους όταν αυτό συνέβη.

Έτσι, κάποιος που πέφτει πάνω στην είδηση του θανάτου Λέσλι Νίλσεν απ’ τις Τρελές Σφαίρες (είτε επειδή έψαχνε στο ίντερνετ για τον ηθοποιό ή τυχαία) είναι πιθανό να μην γνώριζε ότι έχει πεθάνει, και μπορεί να μην προσέξει την ημερομηνία του άρθρου και να το μοιραστεί.

Αν ο θάνατος του Λέσλι Νίλσεν είχε προκαλέσει τόσο ντόρο όσο της Νταϊάνα ή του Μάικλ Τζάκσον, κανείς δεν θα μπερδευόταν. Κάποιος φίλος του θα εντόπιζε το λάθος, κι αυτός που το πρωτομοιράστηκε θα το διέγραφε. Όμως οι περισσότεροι εκπλήσσονται, στεναχωριούνται και μοιράζονται κι αυτοί την είδηση. Τα πρώτα R.I.P. έχουν αρχίσει, αλλά απέχουμε ακόμα απ’ το μεγάλο viral.

Χάρη όμως στις κοινοποιήσεις και στα κλικ που κάποιος κάνει στη σελίδα του Guardian ή του BBC -χωρίς να προσέξει την πραγματική ημερομηνία θανάτου- το άρθρο μπαίνει στα ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ του εν λόγω ΜΜΕ. Έτσι ας πούμε η είδηση “Leslie Nielsen Died” εμφανίζεται στην μπάρα με τα “Most Read of the BBC News”, και τότε είναι που εκατομμύρια κόσμος προσέχει την είδηση, καθώς έχει μπει στο BBC μέσω κάποιου άλλου άρθρου.

Screenshot 6 221
Γα πολλοστή φορά εδώ και πολλά χρόνια, ο θάνατος του ηθοποιού στεναχώρησε κόσμο στα social media

Θεωρώντας ότι για να είναι στα Πιο Διαβασμένα της Ημέρας το άρθρο είναι πρόσφατο ή και σημερινό, ο κόσμος το διαβάζει και το μοιράζεται, προκαλώντας νέα χιονοστοιβάδα share στο Facebook με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά στα Πιο Διαβασμένα άρθρα.

Χρειάζεται μονάχα ένα άτομο που δεν γνώριζε ότι ο Λέσλι Νίλσεν ήταν ήδη νεκρός για να προκληθεί εκ νέου παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατό του.

ΥΓ. Για την ιστορία, ο Νίλσεν -απ’ τους πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα διασημοτήτων που υπέφεραν απ’ το λεγόμενο Σύνδρομο των Πολλαπλών Θανάτων- πέθανε για πρώτη και κανονική φορά τον Νοέμβριο του 2010, στα 84 χρόνια του.

Παρότι το είχα ακούσει και τότε, δεν το θυμόμουν. Και ξαναστεναχωρήθηκα απ’ την αρχή.

25 great frank drebin quotes

Lt Frank Drebin quotes 1988-1994

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!