σε , ,

Το μεγάλο σκάνδαλο της Wikipedia με τα στήθη

Tα μεσάνυχτα της 5ης Νοεμβρίου 2015, ένας ανώνυμος χρήστης υπέβαλε μια αναφορά που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο ίντερνετ…

Screenshot 12 3

Tα μεσάνυχτα της 5ης Νοεμβρίου 2015, ένας ανώνυμος χρήστης της Wikipedia υπέβαλε μια αναφορά που θα προκαλούσε αναταραχή στον κόσμο του διαδικτύου. Ένας από τους διαχειριστές του δημοφιλούς σάιτ, με το ψευδώνυμο Neelix, είχε συγκεντρώσει χιλιάδες άρθρα με θέμα τα στήθη, λέει το melmagazine.

Καθώς η Wikipedia αποτελεί μια πλατφόρμα όπου οι μη αμειβόμενοι χρήστες παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου, σπάνια δέχεται κριτική για θέματα παραπληροφόρησης και εποπτείας που μαστίζουν άλλες πλατφόρμες όπως το Twitter, το Reddit, το Facebook. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Wikipedia έχει αναπτύξει ένα ολόκληρο σύστημα επανελέγχου των πληροφοριών που δημοσιεύει. «Είναι πολύ περίπλοκο», λέει ο Greg Kohs, πρώην συνιδρυτής του Wikipediocracy του σάιτ που έχει αναλάβει το ρόλο επιτηρητή της Wikipedia. Εν ολίγοις, η Wikipedia λειτουργεί μέσω μιας τεράστιας ιεραρχίας χρηστών με διαφορετικά επίπεδα ισχύος. Στην κορυφή της πυραμίδας υπάρχουν περίπου 1.100 διαχειριστές και ακριβώς από πάνω τους βρίσκονται οι 19 «γραφειοκράτες» της πλατφόρμας.

Προφανώς, η κορυφή της πυραμίδας είναι προσβάσιμη σε πολύ λίγους. Όσοι επιθυμούν να γίνουν διαχειριστές υποβάλλονται σε «μια διαδικασία παρόμοια με την ακρόαση υποψηφίου του Ανώτατου Δικαστηρίου ενώπιον της Γερουσίας», εξηγεί ο Kohs. «Λίγοι είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να περάσουν τη δοκιμασία.»

Αν εγκριθούν, οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να αποκλείουν τους ενοχλητικούς συντάκτες και  να επεξεργαστούν και να επαναφέρουν σελίδες που είχαν προηγουμένως διαγραφεί καθώς και να δημοσιεύσουν σελίδες χωρίς έγκριση τον πιο υψηλόβαθμων διαχειριστών. Αν και ένα μεγάλο μέρος των διαχειριστών χρησιμοποιεί ψευδώνυμα, όλοι μαζί αποτελούν μια στενή ομάδα εθελοντών που αναλαμβάνουν πολύ σοβαρά το ρόλο τους να διατηρούν τη Wikipedia αμερόληπτη.

Επικεφαλής αυτών ήταν ο Neelix. «Το προφίλ του λέει ότι κατατάσσεται στην 10η θέση στη λίστα με τα περισσότερα άρθρα, που ξεπερνούν τις 5.000. Σίγουρα θα ήταν περήφανος γι’ αυτό», λέει ο Kohs.

Έτσι, όταν ο ανώνυμος χρήστης κατηγόρησε τον Neelix για «προβλήματα συμπεριφοράς», η κοινότητα της Wikipedia σοκαρίστηκε. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές τους απατεώνας;

1 59

Η μανία του να δημιουργεί λινκς με λέξεις που περιέγραφαν τα γυναικεία στήθη

Ο Neelix κατηγορήθηκε για τη δημιουργία περιττών λινκ, τα οποία έστελναν αυτόματα τους επισκέπτες στο κύριο άρθρο. Ωστόσο ψάχνοντας στο ιστορικό του Neelix, οι συνάδελφοί βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Δεν είχε δημιουργήσει λινκ μόνο στα κύρια άρθρα, όπως περιέγραψε η αρχική αναφορά, αλλά και χιλιάδες νέα, καθένα από τα οποία ήταν μια παραλλαγή της λέξης «βυζιά». Για παράδειγμα, δημιούργησε λινκ για λέξεις όπως “tittypumper”, “tittypumpers”, “tit pump”, “pump titties”, “pumping boobies” κοκ. Και το έκανε αυτό για κάθε άρθρο της Wikipedia που σχετιζόταν με το ανθρώπινο στήθος.

Αρχικά, λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο αριθμό των λινκ, οι διαχειριστές υπέθεσαν ότι ο λογαριασμός του είχε παραβιαστεί. Ωστόσο στην υπεράσπισή του, ο Neelix κατέθεσε ότι ο λογαριασμός του δεν είχε παραβιαστεί, ούτε είχε χρησιμοποιήσει κάποιο bot για να δημιουργήσει τα λινκ. Δήλωσε ότι απλά ήταν γρήγορος. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει τόσο μεγάλη αντιπαράθεση, δεν θα αντιταχθώ στη διαγραφή τους και δεν θα προσπαθήσω να δημιουργήσω περισσότερα, αλλά νομίζω ότι είναι έγκυρα», απάντησε.

Αλλά όσο περισσότερο εξέτασαν οι διαχειριστές την περίπτωση του Neelix, τόσο πιο πολλά ανεξήγητα λινκ έβρισκαν. Όταν ένας διαχειριστής προσπάθησε να τον υπερασπιστεί, υποστηρίζοντας ότι η διαγραφή των λινκ θα ήταν λογοκρισία, οι άλλοι διαχειριστές απάντησαν ότι «δεν έχει καμία σχέση με τη λογοκρισία. Δημιουργεί λινκ μόνο και μόνο για να σπάει πλάκα. Ποιος θα ψάξει για “ρούφηγμα ρώγας” αντί για “θηλασμός”; Δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχουν σελίδες με τίτλους όπως ” titty banged “,” frenchfucking “,” licks boobs “,” boobyfeeding “,” a trip down mammary lane” κτλ. Η Wikipedia δεν λογοκρίνεται, αλλά δεν είμαστε και Urban Dictionary», κατέληξαν.

Το δικαστήριο των διαχειριστών ζήτησε από τον Neelix να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το έκανε, αλλά εκείνος αρνήθηκε. «Ζητώ συγνώμη για τη δημιουργία ασυνήθιστων λινκ. Δεν πίστευα ότι η κοινότητα θα ήταν εναντίον τους. Λυπάμαι πολύ», είπε.

Στο Reddit, ο χρήστης Cumby_O_Boombox είπε για το θέμα ότι είναι πιθανόν ο Neelix να είχε παρασυρθεί. Οι διαχειριστές δεν ήξεραν τι να κάνουν. Αν πίστευε πραγματικά ότι έκανε το σωστό, ίσως αυτό ήταν απλά θέμα προσωπικής κρίσης που θα μπορούσε να διορθωθεί, αλλά αν ήταν κολλημένος με αυτό, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τον αποβάλουν από τη διαχείριση του σάιτ. «Ο αριθμός των άχρηστων λινκ είναι συγκλονιστικός», εξήγησε ο DD2K. «Έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες λινκ μόνο τους τελευταίους μήνες. Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό, αλλά δεν είμαι σίγουρος τι»

«Έλεγξα και τα 80.000 άρθρα του και υπάρχουν ανοησίες όπως λινκ για τη λέξη «αντι-παντελόνια» εδώ και χρόνια», πρόσθεσε ο Iridescent. «Δεν είναι κάτι νέο, είναι απλά η πρώτη φορά που έρχεται στο φως. Αν δεν διαγραφούν στα επόμενα 10 λεπτά, τον αποκλείω.»

Τελικά, μετά από έξι ημέρες εξαντλητικών συζητήσεων, ο Neelix επανεμφανίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2015, παραιτήθηκε από διαχειριστής και αποσύρθηκε εντελώς από τη Wikipedia.

Χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια δουλειάς για την αποκατάσταση της «ζημιάς» που είχε προκαλέσει.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουίζ Γενικών Γνώσεων: 20 ερωτήσεις που θα τεστάρουν τις γνώσεις σου

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!