σε ,

Το μίσος για τη Νίκη Κεραμέως και το πρόβλημα με την υπερβολή

Γιατί της την πέφτουν και πώς η αλόγιστη διεκτραγώδηση τελικά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα

Είναι στ' αλήθεια «διαβολική ακροδεξιά», όπως την κατηγορούν; Η Νίκη Κεραμέως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (EUROKINISSI)

Έχει καιρό που διαβάζω αρνητικά σχόλια για τη Νίκη Κεραμέως (όχι απαραίτητα από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ). Δεν είχα παρακολουθήσει πολύ τη δράση της τώρα τελευταία -ήξερα μόνο πως κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο- όμως ένιωσα έκπληξη διαβάζοντας τους διάφορους χαρακτηρισμούς, αφήνοντας απέξω γελοιότητες περί της εμφάνισής της:

«Επικίνδυνη», «Ταλιμπάν», «Ακραία», «Η Ελένη Λουκά της ΝΔ», «Μας κάνει Ιράν!»

Τι απέγινε η μετριοπαθής ορθολογίστρια που ήξερα ως βουλευτή Επικρατείας, αναρωτήθηκα; Πού πήγε η γενναία και δίκαια γυναίκα που τις μέρες που ψηφιζόταν το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα Ομόφυλα Ζευγάρια έκανε την καλύτερη ομιλία ενάντια στο κόμμα της – υπερψηφίζοντας φυσικά το Σύμφωνο;

Μ’ όλα αυτά που διάβαζα πίστεψα για λίγο όντως πως η Κεραμέως έχει μεταμορφωθεί σε μια  επικίνδυνη φασίστρια ΧριστιανοΤαλιμπάν και πως είχαμε ήδη γίνει Ιράν.

Ο δε Πολάκης την σκυλοέβρισε για τα… εγκλήματά της δίνοντας τον τόνο των επιθέσεων που ακολούθησαν.

Αναρωτήθηκα τι το τόσο χοντρό έκανε η υπουργός Παιδείας και (δυστυχώς) Θρησκευμάτων κι αν οι χαρακτηρισμοί ήταν υπερβολικοί.

Τελικά αυτά που έκανε ήταν ότι:

1.  Είπε πως θέλει να γίνουν πιο ελκυστικά τα Θρησκευτικά.

2. Είπε ότι δεν θα παίρνουν τη σημαία με κλήρωση στις μαθητικές παρελάσεις αλλά με βάση τους βαθμούς.

και, κυρίως,

3. Είπε πως η Ιστορία στο σχολείο δεν θα πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα, αλλά να καλλιεργεί την εθνική συνείδηση.

Διαφωνώ με πολλά που λέει η Κεραμέως (Φωτο: Eurokinissi), αλλά ξέρω ότι οι υπερβολές τύπου «επικίνδυνη ακροδεξιά!» δεν είναι απλά άκυρες, αλλά φέρνουν και το αντίθετο αποτέλεσμα

Διαφωνώντας με την Κεραμέως

Προσωπικά διαφωνώ και με τα τρία, και γι’ αυτό εξάλλου δεν μου ταιριάζει σ’ αυτά τα θέματα η ΝΔ – που ποτέ δεν έκρυψε την άποψή της και επιβραβεύεται γι’ αυτήν απ’ τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

1. Θα προτιμούσα να καταργηθούν τα Θρησκευτικά απ’ το σχολείο απ’ το να γίνουν απλά πιο ελκυστικά. Αλλά δεν γίνεται. Εδώ δεν τα κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως στόχο το Διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας αλλά όταν βγήκε τα έκανε πλακάκια με τον Αρχιεπίσκοπο και ο Τσίπρας έδιωξε τον Φίλη (που τόλμησε να βάλει λίγο χέρι στα Θρησκευτικά) κατ’ υπόδειξή του.

Όταν οι (με την καλή έννοια) άθεοι δεν μπόρεσαν να τα βάλουν με την Εκκλησία και τα Θρησκευτικά, είναι δυνατόν να εκπλησσόμαστε που δεν θα τα βάλει η Κεραμέως, που άλλωστε ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως θα το κάνει; Να συνεχίσουμε την πίεση, ναι, χωρίς όμως κραυγές και διεκτραγώδηση. Με επιχειρήματα.

2. Για τη σημαία με κλήρωση: Θα προτιμούσα να καταργηθούν οι παρελάσεις, πράγμα που πάλι είχε σκοπό να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντ’ αυτού όταν βγήκε έστησε κατευθείαν το εθνικολαϊκιστικό γλέντι της Δούρου και του Καμμένου μπροστά στη Βουλή με Δημοτικά τραγούδια και χορούς μετά την παρέλαση και την δοξολογία…

Θυμίζω απλώς τι έκαναν οι «προοδευτικοί» για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αλλά και ένα μέτρο γενικότερα. Όταν η διεθνιστική Αριστερά έκανε εθνικιστικές παρελάσεις που θύμιζαν χούντα με τανκς και κλαρίνα, βρίσκω αναμενόμενη και όχι το ίδιο εξοργιστική τη μη κατάργηση των απλών παρελάσεων απ’ την Κεραμέως. (Μόνο για την κατάργηση της κλήρωσης θα συμφωνήσω μαζί της, το βρίσκω πιο δίκαιο.)

3. Διαφωνώ πως η Ιστορία θα πρέπει να έχει ως σκοπό την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης. Θα πρέπει να έχει ως μόνο σκοπό να μάθουν τα παιδιά την αλήθεια. (Ποια είναι η αλήθεια όμως, και ποιος την αποφασίζει; Άλλη μεγάλη συζήτηση.) Όμως η μόνη ελπίδα για να γίνει αυτό θα ήταν να αλλάξει το Σύνταγμα!

Το οποίο είναι ξεκάθαρο:

Όσοι διαφωνούμε με αυτό, ματαίως βαράμε την όποια Κεραμέως. Θέλω να πω, δεν είπε αυτό το τρομερό και εθνικιστικό που κάποιοι λένε, είπε αυτό που λέει το Σύνταγμα (και ευτυχώς άφησε απέξω την θρησκευτική συνείδηση). Ο δε κ. Πολάκης που την χαρακτήρισε Ακροδεξιά Ταλιμπάν στην ουσία χαρακτήρισε έτσι το Σύνταγμα, το οποίο η αριστερά είχε την περασμένη τετραετία ευκαιρία να αναθεωρήσει. Επέλεξε να μην το κάνει, και τώρα ζητάει τα ρέστα, με αφορμή να μην τους παίρνει κανείς στα σοβαρά – πέρα απ’ τους πολύ φανατικούς τους.

Με δυο λόγια:

Διαφωνώ με πολλά που λέει η Κεραμέως, αλλά ξέρω ότι ακολουθεί την συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης και οι υπερβολές τύπου «επικίνδυνη ακροδεξιά!» δεν είναι απλά άκυρες, αλλά φέρνουν και το αντίθετο αποτέλεσμα.

Να συζητήσουμε για τα θέματα και να πιέσουμε προς την κατεύθυνση που θεωρούμε σωστή, χωρίς όμως λέξεις-κλισέ που απ’ την υπερβολική, άσκοπη χρήση τους έχουν χάσει εδώ και χρόνια το νόημά τους. Εξάλλου όσοι θέλουμε Διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και μείωση του εναγκαλισμού του σχολείου με τη θρησκεία πρέπει να πείσουμε τους υπόλοιπους που είναι η μεγάλη πλειοψηφία (συχνά και στα αριστερά κόμματα!), κι όχι να τους στιγματίσουμε κάνοντάς τους να ταμπουρωθούν ακόμα περισσότερο πίσω απ’ την απόλυτη άποψή τους.

Όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις όλη αυτή η ρητορική περί «ακροδεξιών Ταλιμπάν και φασιστών» της ΝΔ -ακόμα κι όταν απλώς η ΝΔ φέρεται αναμενόμενα συντηρητικά- δεν πείθει κανέναν πέρα απ’ αυτούς που την χρησιμοποιούν βαυκαλιζόμενοι πως κάνουν επανάσταση. Και επίσης απαξιώνουν τις ενδεχομένως σωστές αιτιάσεις τους.

Με τον ίδιο τρόπο που σταματούσα να διαβάζω όποια γνώμη μιλούσε για τα στραβά του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «Σταλινομαδούροι» ή «κομμουνιστοσυμμορίτες», έτσι δυσκολεύομαι να πάρω στα σοβαρά το αχρείαστο drama που προκαλούν κάποιοι που έχουν το «φασίστες» και «ακροδεξιά» για ψωμοτύρι…

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

9 συμπεράσματα απ’την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση (που είναι θετική για τον Μητσοτάκη)

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
toosmall
Μέλος
toosmall

Η κυρία Κεραμέως εφαρμόζει το πρόγραμμα του κόμματός της, κατά τη γνώμη μου σε μια υπέρ το δέον συντηρητική στροφή. Υπέρ το δέον κραυγαλέες είναι και οι αντιδράσεις, όπως συνήθως στη χώρα μας.