σε , ,

Τελικά, είναι περισσότερα τα θετικά ή τα αρνητικά του Βιγκανισμού;

Μια ισορροπημένη ανάλυση σχετικά με την σωματική και ψυχική υγεία των vegans

Screenshot 5 27

Από τον Ανδρόνικο Κουτρουμπέλη

Αυθόρμητα, είμαι από τους μεγάλους φαν της κρεατοφαγίας, και γενικότερα των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Και όμως, μετά από έρευνα και σκέψη, έφτασα να εκτιμώ πολύ την ουσία της φιλοσοφίας του βιγκανισμού, χωρίς ωστόσο να πάψω να είμαι σκεπτικός προς κάποια ζητήματα που συναντώ στη κοινότητα.

Η ουσία του βιγκανισμού πάντως δηλώνει κάτι πολύ απλό: τα συναισθήματα που βιώνει ο κάθε οργανισμός είναι το ίδιο σημαντικά, είτε πρόκειται για χαρά είτε για οδύνη, χωρίς να παίζει ρόλο η ικανότητά τους να το εκφράσουν ή οι ευρύτερες νοητικές τους δεξιότητες.

broccoli 1974801 1280

Βεβαίως, ο ανθρωπομορφισμός χρειάζεται προσοχή, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ακριβώς βιώνει το κάθε είδος ζώου (υπάρχει ανυπολόγιστη ποικιλομορφία στη φύση).

Όμως τελευταία, με τη πρόοδο της νευρολογίας, έχουμε και τις πρώτες αποδείξεις για επίδειξη και πιο περίπλοκων συναισθημάτων από ζώα. Για παράδειγμα, μια ουγγρική μελέτη εγκεφαλογραφημάτων, βρήκε ότι οι σκύλοι ανταποκρίνονται σε συναισθηματικά φορτισμένες φωνές (π.χ. κλάμα ή γέλιο) με τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται και οι άνθρωποι. Και είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι οι αφρικάνικοι ελέφαντες πενθούν σε τελετές που θυμίζουν κηδείες.

3397130 orig

Είναι επίσης σαφές ότι σε μεγάλο βαθμό, ο διαχωρισμός που έχουμε κάνει μεταξύ οικόσιτων και μη ζώων, είναι τεχνητός. Για παράδειγμα, βλέπουμε βίντεο με οικόσιτα γουρουνάκια που παίζουν και χαίρονται τα χάδια όπως και τα σκυλάκια. Ακόμα, γνωρίζουμε πια ότι τα ζώα είναι σε θέση να δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μια μελέτη βρήκε ότι οι αγελάδες μητέρες εμφανίζουν μεγαλύτερα δείγματα ανησυχίας (κραυγές, κίνηση, τοποθέτηση του κεφαλιού εκτός του στάβλου) όταν διαχωρίζονται με τα μικρά τους στις δυο βδομάδες αντί για τη πρώτη μέρα. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι κάποιες αγελάδες έχουν άλλες ως «στενές φίλες», και αγχώνονται όταν αποχωρίζονται.

cow 1008553 1280

Ρωτούν πολλοί, «μήπως οι βίγκαν δεν είναι υποκριτές, αφού ξεριζώνουν και τρώνε ζωντανά φυτά;». Παραβλέπουν όμως ότι το τεκμήριο αξίας δεν είναι η έννοια της ζωής ευρύτερα, αλλιώς θα μιλούσαμε και για την αξία των μικροβίων. Ζητούμενο είναι η συναίσθηση, η δυνατότητα του οργανισμού να νιώθει, κάτι που τα φυτά δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι παρουσιάζουν, καθώς δεν διαθέτουν νευρικό σύστημα, και άρα εκτελούν κάθε αντίδρασή τους αυτόματα και ακούσια, όπως μια φάκα που κλείνει όταν την αγγίζεις.

Σε σχέση με τη μέση παμφαγική διατροφή, η μέση χορτοφαγική περιλάμβανε 25% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από στεφανιαία καρδιακή νόσο, και 8% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Βεβαίως, στη σύγχρονη ζωική βιομηχανία δεν είναι όλα όσο μαύρα όσο συχνά παρουσιάζονται από ορισμένα μέλη της βίγκαν κοινότητας. Τα ζώα που μεγαλώνουν σε μονάδες παραγωγής έχουν εξασφαλισμένη τη τροφή, την ιατρική υποστήριξη, την αφαίρεση παρασίτων, την στέγαση και την προστασία από αρπακτικά. Επίσης, γενικά οι σύγχρονες πρακτικές συστήνουν τη μεγαλύτερη δυνατή ζωική ευημερία, καθώς π.χ. οι πιο φροντισμένες αγελάδες, τείνουν να παράγουν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας γάλα.

Ντοκιμαντέρ όπως το “Earthlings” που έχουν μεταστρέψει πολλούς στο βιγκανισμό, έχουν χαρακτηριστεί μεροληπτικά, καθώς παρουσιάζουν συχνά τις πιο βάναυσες πρακτικές ως δεδομένες, ενώ στη πραγματικότητα αυτές είναι συχνά παράνομες στον ανεπτυγμένο κόσμο, και επισύρουν βαριές ποινές.

Earthlings (με ελληνικούς υπότιτλους)

Η ταινία EARTHLINGS είναι ίσως το μοναδικό, πιο δυνατό και ενημερωτικό ντοκιμαντέρ σχετικά με την τραγική και ασυγχώρητη χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων από την κοινωνία. Στο Earthlings, η εκμετάλλευση των ζώων ερευνάται από πέντε πλευρές: την τροφή, το ρουχισμό, τη διασκέδαση, την επιστήμη, και τα κατοικίδιά μας.

(Το ντοκιμαντέρ Earthlings)

Κάτι που φαίνεται να μην αναφέρουν πολλοί είναι ότι, νομικά, η σφαγή του ζώου επιβάλλεται να γίνεται μετά από αναισθητοποίησή του. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ζώο δεν έχει χάσει πλήρως τις αισθήσεις του μέχρι το τέλος, και περνά τις τελευταίες του στιγμές οδυνηρά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει πολλές οδηγίες για τη προστασία των ζώων. Για παράδειγμα, από το Μάρτιο του 2009 απαγορεύει κάθε πείραμα στα ζώα για καλλυντικά που διατίθενται εντός της ή καλλυντικά που δοκιμάστηκαν σε ζώα, ενώ από το Γενάρη του 2012, απαγορεύει τα συμβατικά κλουβιά πουλερικών, που κρίθηκαν επιζήμια για την ευεξία τους (περιορίζουν τις φυσικές κινήσεις και αποτελούν παράγοντα οστεοπόρωσης). Όσον αφορά το τελευταίο, ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2014 (αν όχι και σήμερα), ήμασταν το μόνο κράτος της Ε.Ε. που κατάφωρα παραβίαζε το νόμο και εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί τα παλιά κλουβιά.

Συνοπτικά, παρότι η πραγματικότητα δεν είναι πάντα τόσο μαύρη όσο λέγεται για τις ζωικές συνθήκες στη βιομηχανία, θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές θα ήταν καλύτερο γι’ αυτά τα ζώα να μην είχαν γεννηθεί, κάτι που δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη ζήτηση ζωικών προϊόντων, την ευθύνη για την οποία φέρουμε εμείς, οι καταναλωτές.

dark mood food 2983709 1280

Βεβαίως, εκτός από τις ανησυχίες ζωικής ευημερίας, ο βιγκανισμός περιλαμβάνει και περιβαλλοντικές, με τη ζωική παραγωγή να απαιτεί γενικά περισσότερους πόρους και να προκαλεί μεγαλύτερες εκλύσεις αερίων κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μία αναφορά του ΟΗΕ το 2010. Είναι εντυπωσιακό το ότι η παραγωγή 1 κιλού βοϊδίσιας πρωτεΐνης παράγει περίπου 643 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, περί τις 300 φορές περισσότερο από 1 κιλό πρωτεΐνης σόγιας. Ωστόσο, η αποκλειστικά βιγκανική διατροφή δεν φαίνεται να είναι η περιβαλλοντικά βέλτιστη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ένα μεγάλο μέρος εκτάσεων είναι καταλληλότερο για ζωική παραγωγή, ενώ μέτρια και προσεγμένα μεγέθη της συνδράμουν στην υγεία και βιοποικιλότητα του εδάφους.

Τι παίζει όμως με τους ίδιους τους βίγκαν;

Είναι όντως «αλλόκοτοι τύποι»; Κατά πόσο ισχύουν τα γνωστά memes αυτοπροβολής και «χιπστεριάς»;

vegan3
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν, από το άρθρο 5 Έλληνες Vegan μιλούν στη LIFO

Καταρχήν, η χορτοφαγική ή vegan διατροφή έχει όντως συνδεθεί με αυξημένη εκδήλωση ψυχολογικών διαταραχών, παρά σταθεροποιήσεις μεταβλητών όπως το φύλο και η ηλικία. Όμως, στην πιο αξιόπιστη μελέτη που έχουμε, με πολύωρη κλινική εξέταση σε δείγμα 4358 ατόμων γερμανικού πληθυσμού κατά το 2011, φαίνεται ότι κατά κύριο λόγο πρώτα εμφανίζονται οι διαταραχές, και έπειτα επιλέγεται η αλλαγή διατροφής. Υπάρχουν δυο υποθέσεις που εξηγούν αυτό το φαινόμενο, η πρώτη είναι ότι τα άτομα πιστεύουν ότι μια πιο «καθαρή» διατροφή θα βοηθήσει και την επιβαρυμένη ψυχολογία τους, ενώ η δεύτερη, ότι η ψυχολογική οδύνη βοηθά τα άτομα να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση τους και για την οδύνη των γύρω, άρα και γι’ αυτή των ζώων.

Πάντως, οι διατροφικές διαταραχές ήταν οι μόνες παθήσεις που εμφανίζονταν με την ίδια συχνότητα και πριν και μετά την αλλαγή διατροφής, και άρα, αυτές φέρουν και αυξημένη πιθανότητα αιτιολογικής σχέσης με την χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Σε κάθε περίπτωση όμως, περιμένουμε μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς μελέτες για να μπορούμε να βγάλουμε και σαφέστερα συμπεράσματα.

Και τώρα θα μιλήσω για τις προσωπικές μου εμπειρίες. Έχω συζητήσει με αρκετούς φίλους που είναι εν μέρη ή και πλήρως vegan, και είχα αναλάβει τεχνικά τη συνέντευξη που κάναμε με το Προχωράμε στο 1ο Vegan Life Festival, όπου άκουσα την θέση αρκετών vegan, on και off record.

Προχωράμε

“Στο πρώτο Vegan Life Festival στην Ελλάδα, για να μάθουμε για έναν τρόπο ζωής που εξαπλώνεται όλο και πιο πολύ!” Για να κάνεις subscribe στο κανάλι μας πάτησε εδώ http://bit.ly/2dhaZCn

Η εικόνα που έχω αποκομίσει είναι ότι οι περισσότεροι βίγκαν της Ελλάδας είναι πρωτίστως ηθικά παρακινούμενοι, και δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα με την ελαφρότητα μιας μόδας ή της αυτοπροβολής, χωρίς να λείπουν τελείως και αυτές οι περιπτώσεις.

Ωστόσο, πιστεύω επίσης ότι, λόγω της συναισθηματικά φορτισμένης ατμόσφαιρας, τείνουν να υπάρχουν και κάποιες υπερβολές ή ημιμάθεια στο χώρο της κοινότητας. Πέρα από points που προανέφερα για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, υπάρχουν τα ζητήματα υγείας. Θα ακούσεις αρκετούς βίγκαν να μιλούν για ώρα πάνω «στους κινδύνους των ζωικών προϊόντων που μας κρύβει η βιομηχανία» ή για «το πόσο αφύσικο είναι το να καταναλώνει τέτοια προϊόντα το σώμα μας». (Υπάρχουν και ορισμένα ρεύματα που συστήνουν την ωμοφαγία ή πρεσβεύουν μια επαφή με τη Μητέρα Φύση που θυμίζει παγανιστικές πρακτικές, αλλά θεωρώ ότι πρόκειται για καλτ περιπτώσεις, άσχετες με την βασική βιγκανιστική φιλοσοφία, και άρα δεν θα αναφερθώ σε αυτές.)

Ποια η σχέση λοιπόν του βιγκανισμού και της σωματικής υγείας;

Η τελευταία συστηματική ανάλυση της βιβλιογραφίας βρήκε ότι σε σχέση με τη μέση παμφαγική διατροφή, η μέση χορτοφαγική περιλάμβανε 25% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από στεφανιαία καρδιακή νόσο, και 8% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Για τις καθαρά vegan διατροφές, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου φάνηκε 15% μειωμένος, παρότι οι μελέτες ήταν περιορισμένες και το μέτρο ίσως εν μέρη ανακριβές.

Ωστόσο, δεν βρέθηκαν διαφορές ανά είδος διατροφής όσον αφορά συνολικά την εκδήλωση εγκεφαλοαγγειακών ή καρδιαγγειακών νόσων, την θνησιμότητα από καρκίνο ή την θνησιμότητα ευρύτερων αιτίων. Βεβαίως, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι σημερινές μελέτες ενέχουν περιορισμούς και θα μπορούμε να εξαγάγουμε πιο σίγουρα συμπεράσματα έπειτα από μελλοντικές.

bean 2957125 1280

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι μια απρόσεκτη βίγκαν διατροφή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, καθώς φέρει υψηλό ρίσκο ανεπάρκειας σε βιταμίνες Β12 και D, ασβέστιο, και Ω3 λιπαρά. Με προσεκτική επιλογή τροφίμων και συμπληρωμάτων όμως, το ρίσκο εξαφανίζεται.

Όσον αφορά ορισμένα ντοκιμαντέρ υγείας που προωθούνται σε βίγκαν κύκλους: όπως και με το “Earthlings”, χρειάζεται κριτική σκέψη. Για παράδειγμα, εδώ βρίσκεται μια επισήμανση και αποδόμηση των λαθών του δημοφιλούς “What The Health”. Προσωπικά, χαίρομαι διπλά όταν βρίσκω αντικειμενικές κριτικές τέτοιων ντοκιμαντέρ από καθ’ αυτούς βίγκαν, όπως έκανε η ειδικός υγείας Virginia Messina.

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα που έχω μελετήσει, αν ο σκοπός είναι απλά η σωματική υγεία, ιδανική και πιο «άνετη» είναι μια παμφαγική δίαιτα με ποικιλία σε θρεπτικά συστατικά, που θα βασίζεται περισσότερο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μέτρια σε λιπαρά (ιδανικά Ω3 και μη κορεσμένα), και κατά το δυνατόν λιγότερο σε επεξεργασμένα κρέατα ή υδατάνθρακες (ειδικά στη ζάχαρη).

4323283
Φωτο: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κλείνοντας, θα αναφέρω τη γνώμη μου για την ακτιβιστική πρωτοβουλία του κινήματος «269life», που κατά τα μέσα Δεκέμβρη τράβηξε τη προσοχή στη Πλατεία Συντάγματος, εκθέτοντας ένα κομμένο κεφάλι αγελάδας και αιματηρές εικόνες με επιγραφές τύπου «ΠΟΙΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕΣ ΣΗΜΕΡΑ?».

Από μια αντικειμενική οπτική, γενικά συμφωνώ με τα επιχειρήματα των όσων παρουσιάζουν. Είναι γεγονός ότι ο πολιτισμός μας πατάει πάνω στη φυλάκιση και θανάτωση ζώων που από βιολογική άποψη, αποτελούν άτομα με συναίσθηση, όχι απλά άψυχους κλώνους παροχής κρέατος. Και είναι γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, πρωτίστως γιατί πρόκειται για μια άβολη αλήθεια, που και η εν μέρη αντιμετώπισή της συνεπάγεται τη δραστική αλλαγή του καθημερινού τρόπου ζωής μας.

Αλλά από την άλλη, αν ο σκοπός είναι η ευρύτερη κατανόηση του προβλήματος και η ευαισθητοποίηση του κόσμου, είμαι αβέβαιος για την αποτελεσματικότητα δράσεων τέτοιου τύπου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιθετική πρακτική, που πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων λειτουργεί ως backfire: ενισχύει το στερεότυπο «βίγκαν = ο σπαστικός της παρέας», το άτομο με τα οποίο δεν μπορείς να συζητήσεις και που βρίσκεται εκεί πρωτίστως για να σε προσβάλει. Και σε τέτοιες περιπτώσεις μη συναινετικής έκθεσης σε γραφική βία, πιστεύω ότι πολλοί απωθούν στο ασυνείδητό τους τις ανεπιθυμητές εικόνες, προσπαθώντας να διαγράψουν κάθε ανάμνηση ή μετέπειτα διερεύνηση του ζητήματος.

Προσωπικά, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ένα πιο μετριοπαθές, reducetarian τύπου κίνημα, που θα ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους κυρίως μέσω των ομοιοτήτων μας με τα ζώα και του περιβαλλοντικού αντικτύπου της βιομηχανικής εκτροφής τους, και λιγότερο μέσω της επίθεσης και του «αιματηρού εκβιασμού», έχοντας σκοπό όχι την παντελή κατάργηση της ζωικής παραγωγής, αλλά τη συνετή μείωσή της, πατώντας στις βάσεις της μεγαλύτερης δυνατής ζωϊκής ευημερίας. Αυτό το δρόμο έχω βάλει στόχο να ακολουθήσω και εγώ.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
19 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Double Helix
Double Helix
6 χρόνια πριν

Ενδιαφέρον άρθρο. Συμφωνώ σε θέματα υγιεινής διατροφής αλλά σε ότι έχει να κάνε με το ηθικό ζήτημα τα ακούω βερεσέ: η βιομηχανία παραγωγής φυτικών προϊόντων είναι η άλλη όψη του νομίσματος, εκτός και αν νομίζει κανείς ότι η μαζική καλλιέργεια σόγιας και η ανάπτυξη λαχανικών σε θερμοκήπιο είναι 101% συμβατή με την φύση.

DAL
DAL
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Double Helix

Άνοιξε τις εκθέσεις του ΟΗΕ πριν καταθέσεις κι εσύ την αποψάρα σου. Οι φυτικές καλλιέργειες, η σόγια που προανέφερες καθώς κι όλοι οι πόροι που συνοδεύουν το συγκεκριμένο είδος παραγωγής (πχ νερό), χρησιμοποιούνται κυρίως από την κτηνοτροφία. Λιγότερη ζήτηση λοιπόν θα σημάνει και πιο “συμβατή” βάσει των λεγομένων σου καλλιέργεια.

Double Helix
Double Helix
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  DAL

Αναμφίβολα, τα βίγκαν προίόντα φυτρώνουν πλέον πάνω σε πέτρες.

Νεφελη
Νεφελη
6 χρόνια πριν

Ας μου δείξει ο αρθρογράφος ενα προστιμο, εναν ελεγχο που έγινε σε κτηνοτροφική μοναδα και διαπιστωθηκε παραβαση δεοντολογίας, κακοποιηση κλπ.
Δουλευομαστε μεταξυ μας; σε μια χωρα που σχεδον ολοι οι νόμοι παραβιάζονται καθημερινα, μιλαμε για νομικη Προστασία ζωων κλεισμενων καπου που κανεις δεν εχει προσβαση;

Harlan
Harlan
6 χρόνια πριν

Ωχ, όχι πάλι οι χιλιοειπωμένες και χιλιοαπαντημένες ανοησίες. Ο πρώτος θα μας πει ότι έχουμε κυνόδοντες άρα είναι φυσικό να τρώμε κρέας (και ο γορίλας έχει τεράστιους κυνόδοντες, αλλά είναι βήγκαν). Ο δεύτερος θα μας πει ότι και τα μπρόκολα έχουν ψυχή (άρα δικαιολογείται αυτός να κατασφάξει και να βασανίσει ότι πέφτει στον δρόμο του). Ο τρίτος θα μας πει ότι τον εκνευρίζουμε (αφού έχω ανεχτεί 250 φορές να σπάνε πλάκα με βλακείες εις βάρος μου, ναι την 251η φορά θα αρχίσω να εκνευρίζω εγώ τους άλλους – το παραδέχομαι). Ανοησίες επί ανοησιών χωρίς τέλος. Μιας και πιάσατε τις στατιστικές,… Διαβάστε περισσότερα »

Ibiza
Ibiza
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Harlan

“Αν η μπριζόλα είχε μια καπιταλιστική τιμή ελεύθερης αγοράς θα κόστιζε 50 ευρώ και κάθε συζήτηση περί κρεατοφαγίας θα σταμάταγε μέσα σε δευτερόλεπτα.
Και μετά θα ήθελα να δω τους εξυπνάκηδες να σκάνε 50ευρα για να φάνε σύμφωνα με τους κυνόδοντες τους 😉”

Xaxaxa

Respect Harlan!👏🏼

Giorgos_Gatzios
Giorgos_Gatzios
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Harlan

“Όλα τα στοιχεία υπάρχουν στην βικιπέδια…” Kλαίω ακόμα! Και τα μακροοικονομικά της μπριζόλας από τη Βικιπαίδεια τα έμαθες; “Αν η μπριζόλα είχε μια καπιταλιστική τιμή ελεύθερης αγοράς θα κόστιζε 50 ευρώ…” Ναι, γιατί ως γνωστόν μέχρι τώρα την παραγωγή μπριζόλας την έλεγχαν τα καρτέλ των κομμουνιστών της Κούβας και της Β. Κορέας. Και στην τελική γιατί τόσο μένος; Δεν σου επέβαλλε το άρθρο τι να τρως, τι να πίνεις και πού να πας να το δίνεις. Το αντίθετο είπε ο συντάκτης μάλιστα, ότι σε καταλαβαίνει. Άρα 2 τινά συμβαίνουν: Είτε δεν έχεις 30% μεγαλύτερο IQ και δεν κατάλαβες τίποτα απο… Διαβάστε περισσότερα »

Κριεζής Σπύρος
Κριεζής Σπύρος
6 χρόνια πριν

“Βεβαίως, στη σύγχρονη ζωική βιομηχανία δεν είναι όλα όσο μαύρα όσο συχνά παρουσιάζονται από ορισμένα μέλη της βίγκαν κοινότητας. …. δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη ζήτηση ζωικών προϊόντων, την ευθύνη για την οποία φέρουμε εμείς, οι καταναλωτές”. Το ότι τα ζώα που μεγαλώνουν σε μονάδες παραγωγής έχουν όσα υποστηρίζεις πως έχουν, όπως και αυτά περί μεγαλύτερης δυνατής ζωικής ευημερίας είναι απλά ένας ισχυρισμός. Περιμένουμε στοιχεία και αποδείξεις για αυτό. Τα μέχρι τώρα στοιχεία και αποδείξεις δείχνουν το αντίθετο. Το ότι τα ονομάζεις “μεροληπτικά” επειδή δεν έχεις να προσφέρεις τίποτε άλλο πέρα από ισχυρισμούς για το αντίθετο δεν τα καθιστά… Διαβάστε περισσότερα »

Σπύρος Κριεζής
Σπύρος Κριεζής
6 χρόνια πριν

“Ωστόσο, η αποκλειστικά βιγκανική διατροφή δεν φαίνεται να είναι η περιβαλλοντικά βέλτιστη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ένα μεγάλο μέρος εκτάσεων είναι καταλληλότερο για ζωική παραγωγή, ενώ μέτρια και προσεγμένα μεγέθη της συνδράμουν στην υγεία και βιοποικιλότητα του εδάφους”. Βγάζεις ένα εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα βασισμένο σε ένα ΕΝΤΕΛΩΣ κακογραμμένο και αποπροσανατολιστικό κείμενο που θεωρεί πως ο βιγκανισμός ΔΕΝ είναι η λύση επειδή η μέση αφρικανική οικογένεια στην Σαχάρα πρέπει να έχει οικόσιτα ζώα. Την ίδια στιγμή που οι επίσημες εκθέσεις των ΗΕ δείχνουν πως το 80% του αποδασωμένου Αμαζονίου και το 1/3 της κατοικήσιμης έκτασης του πλανήτη είναι ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ. http://www.fao.org/docrep/ARTICLE/WFC/XII/0568-B1.HTM https://globalforestatlas.yale.edu/amazon/land-use/cattle-ranching… Διαβάστε περισσότερα »

Κριεζής Σπύρος
Κριεζής Σπύρος
6 χρόνια πριν

“Είναι όντως «αλλόκοτοι τύποι»; Κατά πόσο ισχύουν τα γνωστά memes αυτοπροβολής….πιο λεπτομερείς μελέτες για να μπορούμε να βγάλουμε και σαφέστερα συμπεράσματα”. Ας δούμε και μια ακόμα μελέτη που αφορά τις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε σφαγεία. Αύξηση μέχρι και 176% σε εγκληματικότητα και βιασμούς στις περιοχές αυτές. Πληθώρα σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών στους χιλιάδες εργαζόμενους στα σφαγεία. Ψυχικές διαταραχές και βίαιη συμπεριφορά σε παιδιά και νέους που βρίσκονται σε επαφή με πρακτικές κακοποίησης ζώων (ακόμα και “νόμιμων” όπως κυνήγι και σφαγή). Πριν βιαστούμε λοιπόν βολικά να χρωματίσουμε μια ολόκληρη κοινότητα από ανεπαρκή ως προς την ουσία στοιχεία (εγώ να δεις καταθλιψάρα… Διαβάστε περισσότερα »

Κριεζής Σπύρος
Κριεζής Σπύρος
6 χρόνια πριν

“Η τελευταία συστηματική ανάλυση της βιβλιογραφίας βρήκε ότι σε σχέση με τη μέση παμφαγική διατροφή…σε επεξεργασμένα κρέατα ή υδατάνθρακες (ειδικά στη ζάχαρη)”. Φυσικά βολικά ξεχνάς να αναφέρεις την κατηγοριοποίηση του κρέατος από τον ΠΟΥ στην δεύτερη κατηγορία καρκινογόνων τροφών και του επεξεργασμένου κρέατος στην πρώτη με “προτεινόμενη” για παράδειγμα ποσότητα μπέικον ΜΙΑ ΦΕΤΑ την ημέρα σε ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ. Επίσης επειδή δεν είναι όμορφο να παίζουμε με τις λέξεις, να αναφέρουμε πως ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ απρόσεχτη διατροφή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Μας το πιστοποιεί το γεγονός του ότι βρισκόμαστε στην ΠΡΩΤΗ θέση ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ στην παιδική παχυσαρκία (ναι ξεπεράσαμε και τις ΗΠΑ). Όπως και πως… Διαβάστε περισσότερα »

Κριεζής Σπύρος
Κριεζής Σπύρος
6 χρόνια πριν

“Κλείνοντας, θα αναφέρω τη γνώμη μου για την ακτιβιστική πρωτοβουλία του κινήματος….Αυτό το δρόμο έχω βάλει στόχο να ακολουθήσω και εγώ”. Μια συνήθης δικαιολογία για να επιτρέπουμε τα ανεπίτρεπτα. Γράφεις πως ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ με τα επιχειρήματα των όσων παρουσιάζουν. Παρόλα αυτά ανησυχείς για την “ευαισθητοποίηση” του κόσμου. Για αρχή εάν συμφωνούσες θα γινόσουν βίγκαν και δεν θα “προσπαθούσες να περιορίσεις” τα ζωικά προϊόντα. Σε καμία περίπτωση δεν κατακρίνω την απόφαση που παίρνεις. Ίσα ίσα όσο λιγότερο κακό γίνεται τόσο το καλύτερο. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ με τα επιχειρήματα των όσων παρουσιάζουν. Επίσης τι ακριβώς σημαίνει “μείωση” ζωικών προϊόντων; Πως το αντιλαμβάνεσαι; Βάση… Διαβάστε περισσότερα »

Κατερίνα Μαργαριτου
Κατερίνα Μαργαριτου
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κριεζής Σπύρος

Γιατί δεν γράφεις ένα ολοκληρωμένο άρθρο με τις απόψεις σου και να το στείλεις στον Δημοκιδη; Απ´οτι έχει δείξει στο παρελθόν δημοσιεύει πάντα απαντήσεις σε άρθρα του

Katerina
Katerina
6 χρόνια πριν

“Βεβαίως, στη σύγχρονη ζωική βιομηχανία δεν είναι όλα όσο μαύρα όσο συχνά παρουσιάζονται από ορισμένα μέλη της βίγκαν κοινότητας. Τα ζώα που μεγαλώνουν σε μονάδες παραγωγής έχουν εξασφαλισμένη τη τροφή, την ιατρική υποστήριξη, την αφαίρεση παρασίτων, την στέγαση και την προστασία από αρπακτικά. ” Δεν καταλαβαίνω το επιχείρημα… Αφού τα ζώα θανατώνονται τελικά από τον άνθρωπο, τι σημασία έχει το αν έχουν εξασφαλισμένη τροφή ή αν προστατεύονται απο άλλους κινδύνους; Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι να χάσουν τη ζωή τους από τον άνθρωπο, ο οποίος λίγο πριν τα σκοτώσει τους παρέχει τροφή. Ok και??? What’s the point? Το βασικό… Διαβάστε περισσότερα »

Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης
Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης
6 χρόνια πριν

Γεια σου Σπύρο, χαίρομαι πάντα για το διάλογο. Αλλά επίτρεψέ μου να επισημάνω πως επιθετικές προσεγγίσεις είναι που εν τέλει, απωθούν περισσότερο κόσμο από το βιγκανισμό απ’ όσο φέρνουν. Δεν το λέω τυχαία, το έχω δει με τα μάτια μου στον περίγυρό μου. Δεν είμαστε λογικά όντα, όταν βλέπουμε επίθεση, οι άμυνες βγαίνουν πάντα μπροστά από τα επιχειρήματα. Όσον αφορά το τελευταίο point λοιπόν, βλέπω ότι και οι περισσότεροι που κατανοούν τα βάσανα που περνούν τα ζώα, στη πράξη δεν θα μπορέσουν ποτέ να εγκαταλείψουν πλήρως τα ζωϊκά τρόφιμα. Η ρεαλιστική λύση είναι ο κατά το δυνατόν μετριασμός, που εμπεριέχει… Διαβάστε περισσότερα »

Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης
Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης
6 χρόνια πριν

4) Στο επόμενο θέμα, όντως η Αγγλική Βουλή δεν δέχτηκε να αναγνωρίσει με σαφήνια την συναίσθηση των ζώων μετά το Brexit, σύμφωνα με τη μέχρι τότε νομοθεσία της Ε.Ε., παρότι την αναγνώριζε έμμεσα η Animal Welfare Act 2006 που μιλούσε για προφύλαξη ζώων σε “distress”. Η στροφή ίσως να ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας ενός loophole μεγαλύτερης ελαστικότητας π.χ. σε οικονομικά συμφέροντα, στη περίπτωση που τα έβρισκαν σκούρα μετά το Brexit. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη φασαρία ακολούθησε υπόσχεση ότι σύντομα θα περάσει νέα αγγλική νομοθεσία που θα αναγνωρίζει ρητά τη συναίσθηση των ζώων. 5) Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του… Διαβάστε περισσότερα »

Κριεζής Σπύρος
Κριεζής Σπύρος
6 χρόνια πριν

Καλησπέρα και σε σένα. Για αρχή νομίζω πως έχεις παρεξηγήσει κάτι. Δεν κάνουμε διάλογο. Απλά έγραψες κάποια πράγματα βασισμένα σε λανθασμένους ισχυρισμούς σου και εγώ σε διόρθωσα. Δεν είναι διάλογος αυτό. Επίσης δεν με απασχολεί το πατρονάρισμα ως προς τον τρόπο μου και ως προς τι ακριβώς είναι αυτό που απωθεί τον κόσμο από τον βιγκανισμό. Μιλάμε για τον ίδιο κόσμο που “δεν ανέχονται” τον φασισμό και “κλωτσάνε” φασίστες πάντα έτσι; Γιατί διάλογο με φασίστες δεν κάνουν ναι; Αλλά όταν τους δείχνεις τον φασισμό τους στον καθρέφτη συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα πεντάχρονα που θέλουν ειδική μεταχείριση. Και για να προλάβω ανόητα… Διαβάστε περισσότερα »

Κριεζής Σπύρος
Κριεζής Σπύρος
6 χρόνια πριν

4) Πάλι υποθέτεις. Και μάλιστα ΠΑΝΤΑ καλοπροαίρετα. Η κοινή λογική προστάζει πως όσα λιγότερα δικαιώματα έχουν τα ζώα τόσο μεγαλύτερο το κέρδος. ΙΔΙΩΣ τώρα που δεν είναι στην ΕΕ. 

5) Μα για πια 100% μιλάμε βρε άνθρωπε; Εδώ 99 στους 100 αναγνώστες της σελίδας σας σαπακιάζουν πιτόγυρα κάθε μέρα και χλευάζουν τους βίγκαν που τρώνε μαρούλια και ανεβάζουν φώτος με νεκρά γουρουνάκια και γελάνε. Και εμείς τώρα ξαφνικά φτάσαμε στο θέμα της 100% vegan παγκόσμιας παραγωγής; Εδώ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα βασικά γιατί κυριαρχεί η βλακεία, η παραπληροφόρηση και η παράδοση και θα μιλήσουμε για την ουτοπία; 

 6)… Διαβάστε περισσότερα »

Mirsinie Salamouri
Mirsinie Salamouri
5 χρόνια πριν

Αρχικά να δηλώσω ότι δεν είμαι βιγκαν σε περίπτωση που μπερδευτειτε και με μαλώσετε γι’αυτό. Ο αγαπητός αρθρογράφος μας τονίζει πολλάκις ότι διάβασε άρθρα, νομοθεσίες, έκανε έρευνα με ντοκιμαντέρ και μίλησε με βιγκανς. Ο αρθρογράφος όμως 1) δε ξέρει να συντάσσει κείμενο, 2) να επικεντρώνεται στα σημαντικά σημεία της έρευνας και 3) παραπληροφορει. Όλα αυτά δε θα γίνονταν αν όντως είχε κάνει έρευνα. Αρχικά, εκεί που μας ενημερώνει για τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων στην ακριβώς από κάτω παράγραφο χαρακτηριστικά λέει: “Ωστόσο, δεν βρέθηκαν διαφορές ανά είδος διατροφής όσον αφορά συνολικά την εκδήλωση εγκεφαλοαγγειακών ή καρδιαγγειακών νόσων, την θνησιμότητα… Διαβάστε περισσότερα »

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!