σε , ,

Υπάρχει κάτι πολύ ενοχλητικό στο πώς προστατεύουν οι τερμίτες τη Βασίλισσά τους

Αλλά είναι για το κοινό καλό

Μια μελέτη που διεξήχθη από τo Biology Letters βρήκε ότι οι πιο ηλικιωμένοι τερμίτες μπαίνουν αναγκαστικά στην πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε σαρκοφάγα μυρμήγκια που προσπαθούν να εισβάλλουν στη φωλιά τους.

Οι τερμίτες είναι κοινωνικά έντομα που δουλεύουν μαζί για να προστατεύσουν τη Βασίλισσα τους. Κάθε ένα παίρνει έναν από τους τρεις διαφορετικούς ρόλους που βοηθούν στην προστασία της αποικίας, εργάτες, αναπαραγωγείς και στρατιώτες. Καθώς οι στρατιώτες μεγαλώνουν, τα κεφάλια τους γίνονται κι αυτά μεγαλύτερα και τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στην φωλιά, ώστε να αποτρέψουν την εισβολή εχθρικών μυρμηγκιών. Παρόλο που αυτό μπορεί να οδηγήσει τους στρατιώτες σε βέβαιο θάνατο, έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να προστατευθούν με τις τεράστιες δαγκάνες τους. Αυτό δείχνει ότι οι κοινωνίες των τερμιτών λειτουργούν με βάση την ηλικία, όπου τα ασφαλέστερα καθήκοντα ανατίθενται στα νεότερα έντομα, ενώ αυτά που πλησιάζουν το θάνατο αναλαμβάνουν τα πιο επικίνδυνα καθήκοντα.

Η μελέτη έδειξε ότι χρησιμοποιώντας τους γηραιότερους τερμίτες ως πρώτη άμυνα οι νεότεροι στρατιώτες μπορούν να σχηματίσουν έναν τείχος προστασίας γύρω από τη βασίλισσα και να περιμένουν εκεί τα εχθρικά μυρμήγκια, αν καταφέρουν να φτάσουν ως αυτήν. Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικές αποικίες, όπου πέντε εργάτες και δύο στρατιώτες τοποθετήθηκαν σε μια φωλιά. Κάθε φορά που ο γηραιότερος τερμίτης στρατιώτης πήγαινε να προστατεύσει τη φωλιά, τα γηραιότερα θηλυκά είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκτελέσουν αυτή την ηρωική πράξη απ’ ότι τα αρσενικά.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι παλαιότεροι τερμίτες ήταν καλοί στη δουλειά τους, απλά ότι επειδή είναι προς το τέλος της ζωής τους έρχεται η ώρα να θυσιάσουν τους εαυτούς τους για το καλό της αποικίας. Με τη χρήση των παλαιότερων μελών της κοινωνίας τους με αυτόν τον τρόπο, οι τερμίτες είναι σε θέση να διατηρήσουν τη μακροζωία της αποικίας τους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον ατομικό κύκλο ζωής κάθε τερμίτη.

Το πείραμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γηραιοί στρατιώτες πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή και μπλοκάρουν τα ανοίγματα της φωλιάς πιο συχνά απ’ ότι οι νεαροί, πράγμα που δείχνει ότι οι στρατιώτες έχουν κατανομή καθηκόντων με βάση την ηλικία και ότι η γήρανση προδιαθέτει τους στρατιώτες να στραφούν σε πιο επικίνδυνα καθήκοντα. Αυτή η κατανομή των στρατιωτικών καθηκόντων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των στρατιωτών, επιτρέποντάς τους να συμβάλλουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην αναπαραγωγική επιτυχία των αποικιών.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

10 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Lion King
Επισκέπτης
Lion King

Ο Ρίτσαρντ Ντώκινς όταν ήταν παιδάκι στην Αφρική έβαλε ένα κλαδάκι μέσα σε μια πορεία τερμίτων και περιέγραψε πως αστραπιαία επιτέθηκαν τερμίτες στο κλαδί μέχρι που το κάλυψαν. Αυτό όπως λέει το έκαναν επειδή εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως απειλή για την βασίλισσα τους, η οποία παρεμπιπτόντως γεννάει ασταμάτητα (ένα αυγο κάθε 3 δευτερόλεπτα ή 11 εκατομύρια αυγά ετησίως) Μιά άλλη περίπτωση θυσίας (η οποία δεν είναι τελικά θυσία) είναι αυτό που κάνουν οι ζέβρες. Έχει παρατηρηθεί πως σε περιπτώσεις κινδύνου, όπως για παράδειγμα όταν πρέπει να περάσουν ένα ποτάμι που καιροφυλακτούν κροκόδειλοι τα γηραιότερα θηλαστικά περνάνε πρώτα ώστε να… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Γράφων

Κείων νόμιμο

προσέταττε γαρ ο νόμος τους υπέρ εξήκοντα έτη γεγονότας κωνειάζεσθαι και του διαρκείν τοις άλλοις την τροφήν