σε , ,

Υποβρύχια Πτήση: Το βιβλίο που έγραψαν κι εικονογράφησαν έντεκα παιδιά (ηλικίας 7-11 ετών!)

Τα έσοδα του βιβλίου πηγαίνουν στη Μέριμνα, κι εμείς μαθαίνουμε πώς προέκυψε όλο αυτό

H Bιβιάνα Μηλιαρέση, το δημιουργικό μυαλό της οποίας κρύβεται πίσω απ’ την Υποβρύχια Πτήση, γεννήθηκε το 1985, και είναι μέντορας συγγραφής εκπαιδευμένη στο Ministry of Stories, το κέντρο Δημιουργικής Γραφής για Παιδιά του Nick Hornby στο Ανατολικό Λονδίνο, αλλά και η founder του THERE’S A STORY, Δημιουργική Γραφή & Εικονογράφηση για παιδιά 5-12.

Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα Δημιουργικής Γραφής και Διδασκαλίας Δημιουργικής Γραφής για την Α’βάθμια εκπαίδευση από το 2013 μεταξύ Λονδίνου, Σαντορίνης και Αθήνας. Έχει MA στη Γραφή και τα Ψηφιακά Μέσα από το Goldsmiths, University of London (2009) και είναι εκπαιδευμένη για Δυσλεξία (ΗAD) και Αυτισμό (NAS).

Από το παραμύθι Φανταστική Περιπέτεια του Απόστολου Κούρου

Η Υποβρύχια Πτήση

Το There’s A Story της Μηλιαρέση, σε συνεργασία με τον Μάρτη (Παιδικό Βιβλίο), έβγαλε πριν λίγο καιρό ένα βιβλίο γραμμένο από παιδιά ηλικίας 7-11 χρονών με έντεκα ιστορίες, εμπνευσμένες, γραμμένες και εικονογραφημένες από τα έντεκα παιδιά που συμμετείχαν στον Β’ Κύκλο Δημιουργικής Γραφής. Το βιβλίο πωλείται online και τα έσοδα του πάνε στη Μέριμνα.

Πήρα το βιβλίο, εντυπωσιάστηκα και ζήτησα απ’ την Βιβιάνα Μηλιαρέση να μου μιλήσει γι’ αυτό:

Από το παραμύθι Φεγγαρίσια Ζωή του Χαρίλαου Λιάμπεη

Ξεκινήσαμε τον Β’ Κύκλο Δημιουργικής Γραφής ΤHERE’S A STORY στον Μάρτη με σκοπό έντεκα παιδιά 7-11 ετών να δημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο. Ο στόχος ήταν σε δέκα Δευτέρες να περάσουν απ’ όλα τα στάδια της διαδικασίας συγγραφής: από το πού έρχονται οι ιδέες, μέχρι τεχνικές επιμέλειας πριν το “τυπωθήτω”.»

Από το παραμύθι Ο Άπληστος Δράκος, του Νίκου Σπυρόπουλου

«Στις σελίδες της Υποβρύχιας Πτήσης διαβάζεις για την αξία της συγχώρεσης στη φιλία, τη σημασία της αυτοπεποίθησης στην επίτευξη των στόχων σου και γιατί να πλένεις τα δόντια σου άμα τρως πολλά γλυκά. 

Υπήρξαμε τυχεροί επειδή ο εικονογράφος Φίλιππος Φωτιάδης μάς αφιέρωσε ένα απόγευμα: έδωσε στα παιδιά συμβουλές, οδηγίες και μαρκαδοράκια για να εικονογραφήσουν τις ιστορίες τους.»

Εικόνες από το παραμύθι Υποβρύχια Πτήση, της Διώνης Λιάμπεη
Από το παραμύθι Το Λιχούδικο Δόντι, της Αφροδίτης Σπυροπούλου

«Στην παρουσίαση του βιβλίου τα παιδιά ανέλαβαν τον χειρισμό του μικροφώνου, τις ρυθμίσεις της κονσόλας, το σερβίρισμα παγωμένου τσαγιού – και ταυτόχρονα είχαν να διαβάσουν τις ιστορίες τους σ’ ενήλικο κοινό!»

Η αρχή ενός απ’ τα παραμύθια

«Δεν προσπαθούμε να γαλουχήσουμε συγγραφείς ή μυθιστοριογράφους – αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε σε μικρούς ανθρώπους την αυτοπεποίθηση ότι οι ιδέες τους έχουν σημασία, τον χώρο και τον χρόνο να τις εκφράσουν, και την πίστη ότι με τη φαντασία τους μπορούν να διαμορφώσουν την πραγματικότητά τους.»

Kείμενο και εικονογράφηση: Δέσποινα Μαυρομιχάλη, Maia Olofsson, Ανάφη Ντουραντέν, Κωνσταντίνος Βλάχος, Νίκος Σπυρόπουλος, Δημήτρης Νταλάκας, Νικόλας Μητρόπουλος, Διώνη Λιάμπεη, Αφροδίτη Σπυροπούλου, Απόστολος Κούρος, Χαρίλαος Λιάμπεης.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε