σε , ,

5 αξιοθέατα για να δεις αν βρεθείς στην Ιθάκη

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, θυμήσου να περάσεις απ’ αυτά.

an 430

Με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού στην Ιθάκη για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, διαλέξαμε τα 5 αγαπημένα μας σημεία από το νησί των Επτανήσων, το οποίο βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς.

1. Το σπίτι του Καραϊσκάκη

dsc 0469

Σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στην άκρη της παραλίας, στο χωριό Κιόνι, βρίσκεται το σπίτι του Καραϊσκάκη, εκεί που έζησε ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης του 1821 κάποια χρόνια πριν τον αγώνα. Ο Καραϊσκάκης επέστρεψε στην Ιθάκη και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, όταν έπασχε από φυματίωση και οι γιατροί που τον είδαν τον συμβούλευσαν να μην γυρίσει στον πόλεμο. Έτσι πέρασε λίγο καιρό στο σπίτι του στο Κιόνι, στις αρχές του 1822. Το σπίτι αποτελείται από δυο ορόφους, είναι πέτρινο και παραπέμπει στα αρχοντικά σπίτια εκείνης της εποχής ενώ σήμερα σώζονται μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι και τα ανοίγματα στις πόρτες και τα παράθυρα.

2. Oι Πυραμίδες της Εξωγής

ikaria

Στην πλαγιά του βουνού Νήϊον, 21 χιλιόμετρα μακριά από το Βαθύ, είναι χτισμένο στα 350 μέτρα υψόμετρο, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ιθάκης: Το χωριό Εξωγή. Εκεί, κοντά στο νεκροταφείο του χωριού, βρίσκονται οι  Πυραμίδες της Εξωγής, μια τριγωνική  πυραμίδα ύψους περίπου 3 μέτρων και άλλη μια δίπλα, χτισμένη με κυλινδρικές «στρώσεις», λίγο ψηλότερη. Στις Πυραμίδες μπορεί κανείς να φτάσει ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού, που περνάει από τα γραφικά παλιά σπίτια, σε μια περιοχή με πλούσια και πυκνή βλάστηση και έχουν απέραντη θέα στις Αφάλες, τον μεγάλο κόλπο της βόρειας Ιθάκης. Είναι χτισμένες με μυλόπετρες και είναι έργο του Ε. Ραφτόπουλου, ταφικό μνημείο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

3. Προτομή Ομήρου

omiros

Ο ποιητής Όμηρος ήταν εκείνος που έκανε την Ιθάκη ξακουστή αφού μέσα από το έπος του Οδύσσεια αφηγείται τις περιπέτειες του βασιλιά της Ιθάκης, κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του μετά τον Τρωικό πόλεμο. Η προτομή του Ομήρου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ιθάκης, στο Βαθύ και πάνω στη βάση της είναι χαραγμένος ο χρησμός του Μαντείου του Δελφών προς τον αυτοκράτορα της Ρώμης, Αδριανό:

“ΕΔΟΣ Δ’ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ ΕΣΤΙΝ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΔΕ ΠΑΤΗΡ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΡΕΗ. ΕΠΙΚΑΣΤΗ ΜΗΤΗΡ, ΗΜΙΝ ΕΤΙΚΤΕ ΒΡΟΤΩΝ ΠΟΛΥ ΠΑΝΣΟΦΟΝ ΑΝΔΡΑ”.

Η προτομή του Ομήρου στο κέντρο της Ιθάκης είναι φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Στάθη Αλεξόπουλο και κατασκευάστηκε από λευκό μάρμαρο χάρη στη χορηγία του Γεράσιμου Κ. Βαλλάτου.

4. Μενίρ

Menhir1

Περίπου 300 μέτρα μακριά από την πλατεία της Ανωγής στην Ιθάκη βρίσκεται ένα από τα πιο περίεργα φυσικά αξιοθέατα του νησιού που παραπέμπουν στα Μενίρ του Οβελίξ. Πρόκειται για σχηματισμούς κατακόρυφων γιγαντιαίων βράχων και τα οποία δίνουν την εντύπωση ότι μπορεί να έχουν σκαλιστεί από ανθρώπινο χέρι. Οι πέτρες αυτές έχουν και το όνομά τους η κάθε μια: Ο Αράκλης, έχει ύψος 9μ. και επικάθεται σε πλατύτερο βράχο που αποτελεί το βάθρο του. Το σχήμα του είναι ατρακτοειδές με τις επιφάνειές του, της ανατολικής και δυτικής, πεπιεσμένες. Για να φτάσει κανείς στα μενίρ της Ανωγής, θα πρέπει να πάρει το δρόμο προς το ελικοδρόμιο του χωριού.

5. Άγκυρα

aira

Μια μεγάλη σιδερένια άγκυρα θα βρει κανείς στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Ιθάκης, στο κέντρο του λιμανιού, δίπλα στη θάλασσα, η οποία είναι αφιερωμένη στους Θιακούς ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα. Στην μαρμάρινη βάση που στέκει πάνω η Άγκυρα υπάρχει η επιγραφή «Για τους Θιακούς ναυτικούς που αγκάλιασε για πάντα το κύμα». Η μεγάλη σιδερένια άγκυρα έχει μαύρο χρώμα και είναι λιτή στην κατασκευή της, χωρίς αλυσίδες, εξαιρετικά αφιερωμένη στους ναυτικούς αυτούς, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!