σε ,

Οι Έλληνες εικαστικοί πρέπει να βάλουν μηχανάκια POS για να πουλάνε πίνακες κλπ. Αυτή είναι η αντίδρασή τους

xar 3

Το «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ» αντιδρά με την παρακάτω ανακοίνωση. Εσείς τι πιστεύετε; Τα σχόλιά μας, όπως πάντα, είναι ανοιχτά:

Ανακοίνωση: Η Καλλιτεχνική δημιουργία εντάσσεται στις κατηγορίες υπόχρεων να έχουν μηχανάκια «pos»!!

Το ΔΣ καλεί σε νέους αγώνες για την ακύρωση της απόφασης αυτής

Εξωπραγματική κοινή απόφαση των υπουργών  Οικονομίας και Ανάπτυξης – κ. Γιάννη Δραγασάκη και  Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία οι ΚΑΔ 90.02 -Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος ΚΑΙ 90.03 – Καλλιτεχνική δημιουργία,  εντάσσονται και αυτοί στην υποχρέωση τήρησης επαγγελματικού λογαριασμού στις τράπεζες , καθώς και υποχρεούνται στη χρήση μηχανήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών (pos).

Με τη Υπουργική αυτή απόφαση επιπλέον 58 κλάδοι υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν POS έως και τις 11 Μαρτίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους «πελάτες» τους να πληρώνουν και με κάρτα.
Οι τράπεζες χρεώνουν τη χρήση POS, είτε πουλώντας το τερματικό ή ενοικιάζοντάς το.
Το κόστος αγοράς ενός τερματικού POS κυμαίνεται από 99 έως 440 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργικότητά του.
Στην περίπτωση μίσθωσής του το κόστος κυμαίνεται ετησίως από 50 έως 360 ευρώ, ανάλογα με το μηνιαίο όγκο συναλλαγών.
Αντίστοιχα, το ετήσιο κόστος συντήρησης κυμαίνεται μεταξύ 24 και 96 ευρώ.

Κερδισμένες από αυτή την απόφαση που αφορά στο σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών οι τράπεζες.

Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στο χώρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας των εικαστικών καλλιτεχνών και διαμορφώνει ένα επαγγελματικό και οικονομικό τοπίο, που δυσχεραίνει περισσότερο την ανεξαρτησία της Τέχνης στη χώρα μας. Επιπλέον θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η μεταβολή πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς της καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, όπως είναι το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Η καλλιτεχνική δημιουργία δεν είναι αντικείμενο «λιανικής» συναλλαγής. Η εικαστική δημιουργία, είναι κοινωνικό αγαθό ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡEYMA, δεν συνιστά μια τυπική επαγγελματική δραστηριότητα. Πολύ περισσότερο δεν έχει  εμπορικό χαρακτήρα, δεν αποτελεί επαγγελματική δραστηριότητα με μόνιμη διάθεση του παραγόμενου έργου (τα έργα τέχνης δημιουργούνται και συνήθως παραμένουν στο περιθώριο των οικονομικών συναλλαγών αποτελώντας παρακαταθήκη για τη μελλοντική δημιουργία, δεν μπαίνουν στην πλειονότητά τους σε διαδικασία συναλλαγών,  χρειάζεται πολύς χρόνος για να δημιουργηθούν, παραμένουν στα εργαστήρια για χρόνια χωρίς να διακινούνται) και επιπλέον οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας την κοινωνική αξία και προσφορά της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Πρόκειται επομένως για μια δραστηριότητα, που δεν αποφέρει εγγυημένο και σταθερό εισόδημα και βεβαίως δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα. Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν και το θεμέλιο του ν. 2676/1999, που στο άρθρο 71 ορίζει ότι εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη του ΕΕΤΕ δεν υπάγονται στον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΕΒΕ) για κάθε είδους καλλιτεχνική δραστηριότητα, εκτός αν οι ίδιοι το επιθυμούν. Το παραπάνω σκεπτικό επαναλήφθηκε και στην  εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Υπουργείου Οικονομικών με αριθμό Φ.10035/014.9242/189 (6-2-2018) με θέμα « Απασχόληση συνταξιούχων εικαστικών καλλιτεχνών », με βάση την οποία «η άσκηση της δραστηριότητας του εικαστικού καλλιτέχνη και μετά την έναρξη συνταξιοδότησης του με βάση το άρθρο 20 του ν.4387/2016 δεν υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και δεν επιφέρει επιπτώσεις στο ποσό της χορηγούμενης σύνταξης». Επομένως έχουμε αναγνώριση της ιδιοτυπίας της εικαστικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας σε μια πορεία ετών, που αποτυπώνεται σε κείμενα τόσο νομικά όσο και σε εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί.

Η παραγνώριση αυτών των στοιχείων από την τελευταία Υπουργική Απόφαση επιδεινώνει τις επαγγελματικές συνθήκες των εικαστικών καλλιτεχνών και προκαλεί δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις. Οι τελευταίοι έχοντας στη συντριπτική τους πλειονότητα ένα πολύ μικρό ετήσιο εισόδημα, καλούνται να επωμιστούν το κόστος αγοράς ή ενοικίασης συσκευών πληρωμής με κάρτα (POS) και να υποστούν εισοδηματικές μειώσεις εξαιτίας των προμηθειών, που λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα πρέπει να καταβάλουν στα τραπεζικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Takis_1
Takis_1
5 χρόνια πριν

Κλασική αντίδραση όσων θέλουν να φοροδιαφύγουν…. Όποια και να είναι τα εισοδήματα κάποιου από την πώληση των καλλιτεχνικών του έργων, αποτελούν εισοδήματα. Αν είναι μικρά, κανένα πρόβλημα, απλά δε θα πληρώσουν φόρο ή θα πληρώσουν μικρό φόρο. Αν είναι πρόβλημα 100 ή 200 ευρώ για ένα μηχάνημα, τότε ας το κλείσουν το μαγαζί γιατί δε μπορούν να μας πείσουν ότι θα χρεωκοπήσουν με το κόστος προμήθειάς του, όσο για το ποσοστό των τραπεζών, πραγματικά αν στα 100 ευρώ κρατήσει η τράπεζα 1, 2 ή 3 ευρώ θα μειωθεί τόσο πολύ το εισόδημα τους; Σοβαρά τώρα;;;;

Juanito K
Juanito K
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Takis_1

Αγαπητέ Takis_1 Μάλλον ζείτε σε μια άλλη πραγματικότητα. Ετσι και αλλίως οι περισσοτεροι σοβαροί καλλιτέχνες πουλουν αποκλειστικά μέσω γκαλερί, που ως εμπορικός οργανισμος διαθέτει POS. Οπότε καλυπτει την ανάγκη των καρτών. Οσο περι μαγαζιού.. Ναι οι περισσότεροι καλλιτέχνες έχουν αναγκαστεί και έχουν κλείσει βιβλία άρα και το “μαγαζί” γιατί η αγορά της Ελλάδας έχει “πεθάνει” σχεδόν μια δεκαετία τώρα. Βλέπετε η Παιδεία των Ελλήνων περί Τέχνης δυστυχως δεν συνάδει με το παρελθόν της χώρας και την προσφορά του στη Τέχνη. Αλήθεια πότε αγοράσατε οποιοδήποτε έργο τέχνης τελευταία φορά; ωστε να στηρίξετε ένα καλλιτέχνη να συνεχίσει να δημιουργεί, αλλα και να… Διαβάστε περισσότερα »

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!