σε , , ,

Πώς κάνουν την ανάγκη τους οι αστροναύτες στο διάστημα χωρίς βαρύτητα;

Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από ότι φαίνονται

Screenshot 18 3

Η συγγραφέας Mary Robinette Kowal έγραψε πριν από λίγες μέρες ένα άρθρο στους New York Times σχετικά με τις γυναίκες και τη μεροληψία εναντίον τους όσον αφορά τις διαστημικές αποστολές. Αρκετοί άνθρωποι αντέδρασαν στο άρθρο και είπαν πως οι γυναίκες δεν θα μπορούσαν να πάνε στο διάστημα επειδή δεν έχουμε ακόμη την κατάλληλη τεχνολογία ώστε να μπορούν να κατουρούν στο διάστημα.

5b80713b2154a33d008b54c5 960 1066
Αυτή ήταν μια απ’ τις πρώτες στολές, ειδικά σχεδιασμένη για την ούρηση των γυναικών

Με ένα thread στο Twitter, εξήγησε πώς οι αστροναύτες κάνουν την ανάγκη τους όταν βρίσκονται στο διάστημα:

Όταν προτάθηκε το Πρόγραμμα Μέρκιουρι, οι γιατροί ανησυχούσαν ότι οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ουρούν, ακόμη και να καταπίνουν, χωρίς τη δύναμη της βαρύτητας. Παρόλα αυτά, έκαναν κανονικά σχέδια να στείλουν έναν άνθρωπο στο διάστημα.

Όταν ο Alan Shepard έγινε ο πρώτος Αμερικανός που πήγε στο διάστημα, ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει η παραμονή του 15 λεπτά. «Ωπ! Γεια σου διάστημα. Πίσω τώρα!» Δεν ετοίμασαν κάποιο σχέδιο για την ούρηση.

Κάποιες καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης σήμαιναν πως θα έφτανε στο σημείο όπου θα έπρεπε να κατουρήσει. Ζήτησε, λοιπόν, άδεια για να το κάνει μέσα στη στολή του. Μετά από συζητήσεις με ειδικούς στις πτήσεις και στις στολές, του έδωσαν την άδεια να το κάνει. Έτσι, έβρεξε τον εαυτό στο διάστημα.

5b803aa65c5e52537d8b4581 960 1782
Το «προφυλακτικό» στο οποίο γινόταν η ούρηση.

Αργότερα, το πρόβλημα αυτό λύθηκε δημιουργώντας μια θήκη, η οποία έμοιαζε πολύ με προφυλακτικό. Δούλευε εξαιρετικά κατά τις δοκιμές, αλλά όταν οι κανονικοί αστροναύτες το χρησιμοποίησαν, η θήκη έφευγε από κοντά τους και κατουρούσαν στις στολές τους. Αυτό συνέβαινε εξαιτίας της μακράς παραμονής της θήκης στη στολή του αστροναύτη;

Οι θήκες αυτές έβγαιναν σε μεγέθη small, medium και large. Όλοι οι άντρες έλεγαν ότι ήθελαν θήκη μεγέθους large. Στην πραγματικότητα κανείς δεν χρειαζόταν τη μεγάλη θήκη. Στη συνέχεια, οι αστροναύτες τις άλλαξαν ονόματα και τις αποκαλούσαν «extra-large», «τεράστιες» και «απίστευτες».

Έπρεπε να κολλήσουν μια σακούλα στα οπίσθιά τους για να ενεργηθούν. Αυτό δούλεψε με επιτυχία για τα προγράμματα Gemini και Mercury. Αλλά και τότε υπήρχαν ούρα στην κάψουλα και μύριζαν τα περιττώματα. Για το πρόγραμμα Apollo έπρεπε να βρεθεί μια διαφορετική λύση.

Fail Ice Cream GIF by Monstercat – Find & Share on GIPHY

Monstercat | Empowering a creative and passionate community through innovation

Φυσικά και πάλι έπρεπε να ενεργούνται σε μια σακούλα, αλλά όσον αφορά στο κατούρημα, μπορούσαν να φορέσουν ένα προφυλακτικό που ήταν ενωμένο με μια βαλβίδα, να αφαιρέσουν τη βαλβίδα και τα ούρα τους απορροφούνταν από το κενό του διαστήματος. Εάν το προγραμμάτιζες σωστά.

Αν αφαιρούσαν τη βαλβίδα λίγο πιο αργά, τα ούρα θα απελευθερώνονταν στην καμπίνα του διαστημόπλοιου. Αν την αφαιρούσαν λίγο πιο νωρίς, το κενό του διαστήματος θα έπεφτε πάνω στον ανδρισμό τους.

5d2e456f767d290a69595829 640 480

Στους διαστημικούς περιπάτους, οι αστροναύτες του Apollo χρησιμοποιούσαν και πάλι προφυλακτικά που μάζευαν τα ούρα τους σε μια σακούλα μέσα στη στολή. O Μπαζ Όλντριν ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, αλλά ο πρώτος που κατούρησε εκεί.

Στη διάρκεια του προγράμματος Apollo 13, όσοι έχουν δει την ταινία, ξέρουν πως ο Fred Haise αρρώστησε. Γιατί, όμως;

58a607ed01fe581d008b50a8 960 600

Μετά το ατύχημα, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον κανονικό εξαερισμό, επειδή έπρεπε να θερμανθεί ο χώρος για να μην παγώσουν τα ούρα.

Η εναλλακτική θα γέμιζε το διαστημόπλοιο με σταγόνες. Αυτοί που έλεγχαν την αποστολή από τη Γη τους ζήτησαν να μην κατουρούν. Δεν επρόκειτο για μια μόνιμη απαγόρευση, αλλά το πλήρωμα δεν μπορούσε να το καταλάβει αυτό. Έτσι, εξακολουθούσαν να κατουρούν σε ό,τι σακούλα ή δοχείο έβρισκαν.

Η γρηγορότερη επιλογή ήταν να βάζουν τα ούρα τους σε αποθηκευτικές σακούλες που είχαν στις στολές τους. Ο Haise κράτησε τα δικά του για πολλές ώρες και ουσιαστικά κολύμπαγε στα ούρα. Έπαθε ουρολοίμωξη και μόλυνση του νεφρού.

Τελικά, μετά από δέκα χρόνια, η NASA αποφάσισε να στείλει γυναίκες στο διάστημα. Τώρα έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να λύσουν το πρόβλημα της ούρησης χωρίς να έχεις να κάνεις με ένα πέος. Για τον λόγο αυτό ανέπτυξαν ένα είδους πάνας.

5b80713b2154a33d008b54c5 960 1066
Αυτή ήταν μια απ’ τις πρώτες στολές, ειδικά σχεδιασμένη για την ούρηση των γυναικών

Ακόμη και οι άντρες άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτό καθώς ήταν πιο άνετο και δεν άφηνε τόσο εύκολα τα ούρα να απελευθερωθούν μέσα στο διαστημόπλοιο. Επίσης, δημιούργησαν μια τουαλέτα μηδενικής βαρύτητας, ούτως ώστε οι αστροναύτες να μην χρειάζεται να κολλούν μια σακούλα στα οπίσθιά τους.

5b081bde1ae6621b008b4d6f 960 1443

Το να κατουράς και να ενεργείσαι στο διάστημα είναι τώρα μια χρονοβόρα διαδικασία που περιλαμβάνει ανεμιστήρα, σύστημα στόχευσης και πολλές προσευχές.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!